Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal



Лунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


18:06
26.04.2024
Петък
3.144.151.106


Онлайн: 2
Гости: 2
Потребители: 0


 Пими ® » Ошо » Ошо - Възгледът за Тантра » Ошо. Как може сексуалната енергия да се преобразува в самадхи?

Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]


Ошо. Как може сексуалната енергия да се преобразува в самадхи?

Петият въпрос: Как може сексуалната енергия да се преобразува в самадхи?

      Тантра и йога притежават карта на вътрешния човек. Ще е добре, ако научиш тази карта - тя ще ти помогне, ще ти помогне много.

      Тантра и йога допускат, че човешката физиология има седем центъра - фината физиология, а не тялото. Всъщност, това са метафори. Но са много, много полезни за разбирането на нещо относно вътрешния човек. Това са седемте чакри.

      Първата и най-основната, е муладхара - затова се нарича муладхара: муладхара означава най-фундаменталната, основната. Мул означава основа, корени. Муладхара чакра е центърът, в който е достъпна сексуалната енергия, но обществото твърде много го е заклеймявал. Тази муладхара чакра има три ъгъла: единият е оралният - устата; вторият е аналният, а третият е гениталният. Това са трите ъгъла на муладхара. Детето започва своя живот с оралния и заради погрешното възпитание, много хора остават в оралния ъгъл, никога не се развиват. Затова толкова много се пушат цигари, дъвчат се дъвки, непрекъснато се поема храна. Това е оралната фиксация - те остават в устата.

      В редица примитивни племена хората не се целуват. Всъщност, ако детето бъде отгледано правилно, целуването изчезва; целуването показва, че човек е останал на оралното равнище. В противен случай, какво общо има сексът с устните? Когато за първи път първобитните общества видели целуването на цивилизованите хора, те се смеели; изглеждало им нелепо. Двама души се целуват; освен това изглежда нехигиенично; предават си всички болести, инфекции. И какво правят? И за какво? Но човечеството си е останало орално.

      Детето не е задоволено орално. Майката не дава гърдата си на детето толкова, колкото то се нуждае: устните остават неудовлетворени. Затова по-късно детето ще пуши цигари, ще целува много, ще дъвчи дъвка или ще преяжда. Непрекъснато ще яде това или онова. Ако майката дава гърдата си толкова. колкото детето има нужда, тогава муладхара няма да бъде увредена.

      Ако си пушач, опитай с биберон - ще бъдеш много изненадан. Той е помогнал на много хора. Препоръчвал съм го на мнозина. Ако при мене дойде някой и ме попита как да откаже цигарите, казвам му: "купи си биберон, фалшива гърда, и го смучи. Нека ти виси на врата и когато ти се допуши, сложи го в устата си и му се наслаждавай. След три седмици ще се изненадаш - подтикът да запалиш цигара е изчезнал."

      Някъде в тебе гърдите все още те привличат. Затова мъжете обръщат толкова голямо внимание на женските гърди, като че ли няма някаква причина... защо? Защо мъжът се интересува толкова много от женските гърди? Картини, скулптури, филми, порнографията - всичко като че ли е съсредоточено върху гърдите! А жените непрекъснато ги крият и все пак показват гърдите си - иначе сутиените са пълна глупост. Те са номер да се скрият и едновременно с това да се покажат; това е твърде противоречив номер. А сега в Америка, където всяка глупост се развива до своята крайност, инжектират химикали в женските гърди, силикон и други вещества; натъпкват гърдите със силикон, за да станат по-големи и да приемат определена форма - формата, която неправилно възпитаното човечество иска да гледа. Това е детинска идея! Но човек си остава на оралното равнище.

      Това е най-ниското състояние на муладхара.

      Някои хора прескачат от оралното и се прикрепят към аналното равнище, защото второто голямо увреждане се получава заради формираните тоалетни навици. Детето е принуждавано да отива до тоалетната в определено време. Детето не може да контролира своята перисталтика; това изисква време, трябват им години, за да постигнат контрол. Какво правят в такъв случай? Насилват се, затварят аналния си механизъм и заради това биват анално ориентирани.

      Затова по света толкова много хора страдат от запек. Единствено човекът страда от запек. Нито едно животно не страда от запек. Причините за запека са психически; това е увреждането на муладхара. И заради запека в човешкия ум се появяват редица други неща.

      Човек започва да трупа и да се запасява - трупа знания, трупа пари, трупа добродетели - трупа и става стиснат. Не може от нищо да се лиши. Каквото докопа, го запазва за себе си. Заради ударението върху аналното муладхара бива силно увредена, защото мъжът или жената трябва да отидат в гениталното. Ако са фиксирани в оралното или аналното, никога няма да отидат в гениталното - това е номерът, който използва обществото, за да не ти даде възможност да станеш напълно сексуален.

      Аналната фиксация става толкова важна, че гениталната става по-маловажна. Оттук и широкото разпространение на хомосексуализма. Хомосексуализмът няма да изчезне от света - докато и освен ако не изчезне аналната ориентация. Изграждането на тоалетни навици е много опасно.

      И после, ако някои хора станат генитални, ако по някакъв начин не са фиксирани в оралното и гениталното, тогава на сцената се появява голямата вина, изработена в човечеството по отношение на секса. Сексът означава грях.

      Християнството се е старало толкова усилено да изкара сексът греховен, че са претендирали, предложили и са се опитали да докажат една пълна глупост - че Христос е роден с чудо, че не е роден от връзката между мъж и жена, че Мария е била девствена. Сексът е такъв грях, как така майката на Исус ще има сексуални контакти? За обикновените хора може да е и така, но майката на Исус да има полови контакти - как в такъв случай Исус, толкова чист човек, може да се роди в резултат от полово сношение?

      Четох една история:
      Едно младо момиче не изглеждало много добре и майка му го завела на лекар. Целият разговор провела майката - бил нещо от този сорт:
      - Бременна е - казал лекаря.
      - Докторе, трябва да ви кажа, че сте глупак. Дъщеря ми дори не се е целувала с мъж, нали скъпа?
      - Не, мамо, дори не съм държала мъж за ръката. Докторът станал от стола, отишъл до прозореца и се взрял в небето. Настъпило продължително мълчание, а след това майката попитала:
      - Има ли нещо, което не е наред, докторе?
      - Не,. изобщо не. Само дето последният път, когато имаше подобен случай,. на Изток изгря звезда - и аз не искам да я изпусна този път!

      Сексът е бил заклеймяван толкова много, че ти не можеш да му се наслаждаваш. Затова енергията се задържа някъде - орално, анално, генитално. Не може да се издигне нагоре.

      Тантра казва, че човек трябва да бъде освободен от тези три неща. Затова според тантра първата най-значителна работа трябва да се извърши в муладхара. За оралната свобода - викането, смехът, крещенето, плаченето, скимтенето, са твърде полезни. Затова съм избрал групи за интимни срещи, за цялостни образи, примитивни групи и този тип групи - те ще ти помогнат да се освободиш от оралната фиксация. А за да се освободиш от аналната фиксация, пранаяма, бастрика - бързото хаотично дишане - е твърде полезно, защото засяга директно аналния център и ти дава възможност да облекчиш и релаксираш аналния механизъм. Затова динамичната медитация е с голяма стойност.

      После следва сексуалния център: сексуалният център трябва да бъде освободен от бремето на вината, на заклеймяването. Трябва отново да се учиш относно него: само тогава увреденият сексуален център може да функционира по един здравословен начин. Трябва отново да се научиш да му се наслаждаваш - без всякаква вина.

      Има хиляди видове вина. В индуисткият ум има страх, че семенната енергия е велика енергия - ако загубиш дори една капка, си загубен. Това е отношение, което води до запек - съхранявай я! Нищо да не се губи! Та ти си такава динамична сила, създаваш тази енергия всеки ден. Нищо не се губи.

      Индуисткият ум е завладян твърде много от вина - семенната енергия. Не трябва да се загуби нито капка! Те непрекъснато се страхуват. Затова когато правят любов, ако правят любов, се чувстват страшно разочаровани, страшно потиснати, защото си мислят, че губят толкова много енергия. Нищо не се губи. Нямаш определена квота от енергия; ти си динамо - създаваш енергията, изработваш я всеки ден, всъщност, колкото повече я използваш, толкова повече имаш от нея. Тя функционира така, както и тялото. Ако използваш мускулите си, те ще се развият. Ако ходиш, краката ти ще са здрави. Ако тичаш, ще притежаваш повече енергия, за да тичаш. Недей да си мислиш, че човек, който никога не е тичал, внезапно се затича, ще има енергия - няма да има енергия. Няма да притежава дори съответната мускулатура, за да тича.

      Използвай всичко онова, което ти е дадено от Бога и ще имаш повече от него!

      Та индуистите страдат от една лудост - да трупат. Това е една от линиите на запичане. Но има и една американска лудост: хвърлят, непрекъснато изхвърлят - безсмислено, безполезно, непрекъснато изхвърлят. Дори и осемдесет годишният старец се държи по този детски начин. Сексът е добър, сексът е хубав, но той не е краят. Той е алфа, но не е омега. Човек трябва да се издигне над него. Но издигането над него, не е заклеймяване. Човек трябва да премине през него, за да се издигне над него.

      Тантра притежава най-здравословното отношение към секса. Тя твърди, че сексът е добър, сексът е здравословен, сексът е естествен, но сексът притежава по-големи възможности от тази за простото възпроизводство на човека. Сексът има повече възможности от това просто да доставя наслада. Сексът носи в себе си нещо от върховното, от самадхи.

      Муладхара чакра трябва да се релаксира - да бъде релаксирана от запека, релаксирана от диарията. Муладхара чакра трябва да работи оптимално, със сто процента от възможностите си и тогава енергията започва да се движи.

      Втората чакра е свадхистхана - това е хара, центърът на смъртта. Тези два центъра са страшно увредени, защото човек винаги се е страхувал от секса и от смъртта. Затова смъртта е била отбягвана: не говори за смъртта! Забрави за нея! Тя не съществува. Дори и да се появи понякога, прави се, че не я забелязваш. Продължавай да мислиш, че ще живееш вечно - отбягвай смъртта!

      Тантра казва: не отбягвай секса, не отбягвай смъртта. Затова Сараха отива да медитира на мястото за кремации - за да не отбягва смъртта. И отива с една жена, за да живее здравословен живот, изпълнен със секс, оптимален секс. На мястото за кремиране, живеейки с тази жена, тези два центъра трябва да бъдат релаксирани: смъртта и сексът. Щом веднъж приемеш смъртта и не се страхуваш от нея, щом веднъж приемеш секса и не се страхуваш от него, двата долни центъра са релаксирани.

      Това са двата долни центрове, които са били увредени от обществото, лошо повредени. Щом бъдат облекчени... останалите пет центъра не са повредени; не е необходимо да се повреждат, защото хората не живеят в тези пет центъра. Петте центъра са естествено достъпни. Раждането: сексуалният център - муладхара. И смъртта ще настъпи: свадхистхана - вторият център. Тези две неща ги има в живота на всеки, затова обществото е унищожило двата центъра и се опитва да манипулира човека, да управлява човека, чрез тези две неща.

      Тантра казва: медитирай, когато правиш любов, медитирай, когато някой умира - давай, наблюдавай, гледай. Седни до умиращия. Чувствай, вземи участие в неговата смърт. Медитирай дълбоко върху умиращия. Когато човек умира има възможност да опиташ вкуса на смъртта - защото когато умира човек, той освобождава голямо количество енергия от свадхистхана чакра... трябва да я освободи, защото умира. Цялото количество потисната енергия на свадхистхана чакра ще бъде освободена, защото той умира, без да я освободи, няма да може да умре. И така, когато умира някой мъж или някоя жена, не пропускай възможността. Ако си наблизо до умиращия, седни мълчаливо, медитирай мълчаливо. Когато човекът умре, ще настъпи един внезапен взрив от енергия и ти ще можеш да опиташ вкуса на смъртта. Това ще предизвика голяма релаксация в тебе: Да, смъртта настъпва, но никой не умира. Да, смъртта настъпва, но в действителност никога не настъпва.

      Докато правиш любов, медитирай така, че да можеш да разбереш, че нещо от самадхи пронизва сексуалността. А когато медитираш върху смъртта, потопи се дълбоко в нея, за да можеш да разбереш, че нещо безсмъртно влиза в смъртта. Тези две преживявания ще ти помогнат да се издигнеш нагоре много лесно. Останалите пет центъра, за щастие, не са разрушени, те са съвършено настроени - необходимо е само енергията да премине през тях. Ако се помогне на първите два центъра, енергията започва да се движи. Затова нека смъртта и любовта бъдат твоите два обекта на медитация.

      Последният въпрос: Любими, Бхагван, ще стане ли "Бхагван" широко разпространено по целия сват като рекламата на Кока Кола?

      Защо не...?
      
ВЪЗГЛЕДЪТ ЗА ТАНТРА – 1 том    
ОШО

Папка: Ошо - Възгледът за Тантра | Посещения: 1452 | Ченълинги | The Arcturians


Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]
Контакт          3.144.151.106