Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPalЛунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


10:57
02.02.2023
Четвъртък
3.235.25.27


Онлайн: 9
Гости: 9
Потребители: 0


 Пими ® » Ошо » Ошо - За смелостта » Ошо. Смелостта в Любовта

Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]


Ошо. Смелостта в Любовта

Страхът не е нищо друго освен липса на любов. Направи нещо с любовта, забрави за страха. Ако обичаш както трябва, страхът изчезва.

Ако обичаш дълбоко, няма да откриеш страх. Страхът е негативност, липса. Това трябва да се разбере много, много дълбоко. Ако пропуснеш тук, никога няма да си в състояние да разбереш естеството на страха. Той е като тъмнината. Тъмнината не съществува, тя само привидно съществува. Всъщност тя е просто липса на светлина. Светлината съществува - като махнеш светлината, и ето я тъмнината.

Тъмнината не съществува, не можеш да премахнеш тъмнината. Каквото и да правиш, не можеш да премахнеш тъмнината. Не можеш да я донесеш, не можеш да я изхвърлиш. Ако искаш да направиш нещо с тъмнината, ще трябва да направиш нещо със светлината, защото може да се прави нещо само с това, което съществува. Изгаси светлината и ще се появи тъмнина; включи светлината и тъмнината я няма - но ти правиш нещо със светлината. Нищо не можеш да направиш с тъмнината.

Страхът е тъмнина. Той е липса на любов. Не можеш да направиш нищо с него и колкото повече правиш, толкова повече ще започнеш да се страхуваш, защото тогава толкова по-невъзможно ще ти се види. Проблемът ще става все по-сложен и по-сложен. Ако се бориш с тъмнината, ще бъдеш победен. Можеш да вземеш сабя и да се опиташ да убиеш тъмнината: само ще се изтощиш. И накрая умът ще започне да си мисли: „Тъмнината е толкова мощна, ето защо съм победен."

Ето къде логиката греши. То е напълно логично - ако си се борил с тъмнината и не си могъл да я победиш, да я унищожиш, напълно логично е да дойдеш до заключението, че: „Тъмнината е много, много мощна. Аз съм безпомощен пред нея." Но реалността е напълно противоположна. Ти не си безпомощен, тъмнината е безпомощна. Всъщност тъмнината я няма - ето защо не си могъл да я победиш. Как можеш да победиш нещо, което го няма?

Не се бори със страха, иначе ще ставаш все по-уплашен и по-уплашен, и нов страх ще навлезе в твоето същество: това е страх от страха, който е много опасен. Преди всичко страхът е една липса, а на второ място страхът от страха е страх от липсата на липса. И започваш да се побъркваш!

Страхът не е нищо друго освен липса на любов. Направи нещо с любовта, забрави за страха. Ако обичаш както трябва, страхът изчезва. Ако любиш дълбоко, не намираш страх. - Когато си бил влюбен в някого, дори и само за момент, имало ли е страх? Страхът никога не се открива във взаимоотношения, в които двама души дори и само за момент са в дълбока любов и между тях се получава среща, те са настроени един към друг - в такъв момент никога не може да се намери страх. Точно както ако се включи светлината, не се открива тъмнина - ето го тайният ключ: люби повече.

Ако чувстваш, че в твоето същество има страх, обичай повече. Бъди смел в любовта, прояви смелост. Впусни се в приключения с любовта - обичай повече, обичай безусловно, защото колкото повече обичаш, толкова по-малко ще е страхът.

И когато казвам да обичаш, имам предвид всичките четири слоя на любовта, от секс до самадхи.

Обичай дълбоко.

Ако обичаш дълбоко в сексуалното взаимоотношение, от тялото ще изчезне много страх. Ако тялото ти трепери от страх, това е страхът от секса - ти не си бил в дълбоко сексуално взаимоотношение. Тялото ти трепери, неспокойно е, не се чувства като у дома си.

Обичай дълбоко - сексуалният оргазъм ще прогони целия страх. Когато казвам, че ще прогони целия страх, нямам предвид, че ще станеш смел, защото храбреците не са нищо друго освен страхливци, обърнати надолу с главата. Когато казвам, че целият страх ще изчезне, имам предвид, че няма да има нито страхливост, нито храброст. Това са два аспекта на страха.

Погледнете вашите храбреци: ще откриете, че дълбоко в себе си те се страхуват, те просто са създали броня около себе си. Храбростта не е безстрашие, а добре охраняван, добре защитен, брониран страх.

Когато страхът изчезне, ставаш безстрашен. А безстрашният човек е този, който никога не създава страх в никого и който никога не позволява някой да създава страх в него.

Дълбокият сексуален оргазъм кара тялото да се чувства като у дома си. Тъй като тялото се чувства цялостно, то е в състояние на едно много, много дълбоко здраве.

След това втората стъпка е любовта. Обичай хората - безусловно. Ако имаш някакви условия в ума си, никога няма да можеш да обичаш - тези условия ще се превърнат в бариери. Щом като любовта е благодатна към теб, защо се притесняваш за някакви условия? Тя е толкова благодатна, тя е такова дълбоко чувство на благополучие - люби безусловно, не искай нищо в замяна. Ако можеш да разбереш, че просто като обичаш хората, ти израстваш в своето безстрашие, ще обичаш просто заради самата радост от това!


Обикновено хората обичат само когато условията им са изпълнени. Те казват: „Трябва да си еди-какъв си, само тогава ще те обичам." Майката казва на детето си: „Ще те обичам само ако се държиш прилично." Съпругата казва на съпруга си: „Трябва да бъдеш такъв, само тогава мога да те обичам." Всеки създава условия; любовта изчезва.

Любовта е едно безгранично небе! Не можеш да я напъхаш в тесни пространства, да я обусловиш, да я ограничиш. Ако внесеш свеж въздух в къщата си и я затвориш отвсякъде - всички прозорци затворени, всички врати затворени, - въздухът скоро ще стане застоял. Винаги когато любовта се случи, тя е част от свободата - след като си вкарал свежия въздух в къщата си и я затвориш отвсякъде, скоро всичко става застояло, мръсно.

Това е един дълбок проблем за цялото човечество - винаги е било проблем. Когато се влюбиш, всичко изглежда прекрасно, защото в тези моменти не поставяш условия. Двама души се приближават един към друг безусловно. Веднъж щом се установят, веднъж щом започнат да се приемат един друг за нещо, което им е гарантирано, започват да се налагат условия: „Трябва да бъдеш еди-какъв си, трябва да постъпваш еди-как си, едва тогава ще те обичам" - сякаш любовта е някакъв пазарлък.

Когато не обичаш от пълнотата на своето сърце, ти се пазариш. Искаш да принудиш другия човек да направи нещо за теб, само тогава ще го обичаш - иначе ще измениш на своята любов. Значи използваш любовта като някакво наказание или като принуда, но ти не обичаш. Или се опитваш да задържиш любовта си, или я даваш, но и в двата случая не любовта сама по себе си е цел, а нещо друго.

Ако си съпруг, носиш подаръци на жена си - тя е щастлива, притиска се до теб, целува те. Но когато не донесеш нищо вкъщи, има дистанция - тя не се притиска до теб, не идва при теб. Когато правиш такива неща, ти забравяш, че когато обичащ, това е благотворно за теб, а не само за другите. На първо място любовта помага на тези, които обичат. На второ място помага на тези, които биват обичани.

И както аз го виждам това... идват при мен хора и все ми казват: „Другият човек не ме обича". Никой не е дошъл да каже: „Аз не обичам другия". Любовта се е превърнала в изискване: „Другият човек не ме обича". Забрави за другия! Любовта е такъв прекрасен феномен: ако обичаш, ще се наслаждаваш.

И колкото повече обичаш, толкова повече биваш обичан. Колкото по-малко обичаш и колкото повече изискваш другите да те обичат, толкова по-малко те обичат, толкова повече се затваряш и се ограничаваш в своето его. И ставаш раздразнителен - дори ако някой дойде при теб с любов, ти се плашиш, защото във всяка любов има Възможност за отхвърляне, за отдръпване.

Никой не те обича - тази мисъл дълбоко се е насадила в теб. Как може този човек да се опитва да променя твоя ум? Той се опитва да обича теб - това сигурно е нещо фалшиво, нима той се опитва да те измами? Сигурно е някой хитрец, тарикат. Ти се предпазваш. Не позволяваш на никой да те обича и не обичаш никого. Тогава се появява страх. Тогава си сам в света, толкова си сам, самотен, несвързан с никого.

Какво е страх? Страхът е чувство за липса на контакт със съществуванието. Нека това да е дефиницията на страха: състоянието на липса на контакт със съществуванието е страх. Ти си оставен сам, едно дете, което плаче в къщата, а майката и бащата и цялото семейство са отишли на театър. Детето плаче и ридае в люлката си. Оставено само без никакъв контакт, без никой да го защити, без никой да.го утеши, без никой да го обича; самота, огромна самота навсякъде около него. Това е състоянието на страх.


Това се появява, защото сте възпитани по такъв начин, че не позволявате на любовта да се случи. Цялото човечество е обучавано на други неща, а не на любов. За да убиваме, сме били обучени. И съществуват армии, с години обучавани да убиват! За да смятаме, сме били обучени - съществуват колежи, университети, в които с години се обучаваш само да смяташ, така че никой да не може да те измами, а ти да можеш да мамиш другите. Но никъде не се предлага възможност, където да ти се позволи да обичаш - а любовта е свобода.

Дори не е само това - обществото възпрепятства всяко усилие да обичаш. Родителите не искат децата им да се влюбват. Никой баща, никоя майка не харесва това; каквито и да са им претенциите, никой баща, никоя майка не иска децата им да се влюбват. Те харесват нагласените бракове.

Защо? Защото веднъж щом младежът се влюби в една жена или едно момиче, той се отделя от семейството; той създава ново семейство, негово собствено семейство. Той естествено е против старото семейство, бунтува се, казва: „Сега се отделям, ще създам свой собствен дом." И избира своята жена; бащата, майката нямат нищо общо с това, те изглеждат напълно откъснати.

Не, те биха искали да нагласят нещата: „Ти създаваш дом, но нека ние да го уредим, така че да имаме някакъв глас тук. И недей да се влюбваш - защото когато се влюбиш, любовта се превръща в целия свят." Ако това е уреден брак, той е просто социално явление, ти не си влюбен, съпругата ти не е целият твой свят, съпругът ти не е целият твой свят. Затова където продължават уредените бракове, там продължава и семейството. А където са се появили браковете по любов, там семейството изчезва.

На Запад семейството изчезва. Може да видите цялата логика на това защо има нагласени бракове: семейството иска да съществува. Не е въпросът в това, че ще те унищожат, че самата ти възможност да обичаш ще бъде унищожена - трябва да те жертват заради семейството. Ако бракът е уреден, се появява свързаното семейство. Така в едно семейство могат да живеят стотина човека - ако бракът е уреден. Но ако някое момче се влюби или някое момиче се влюби, тогава те стават един свят сам за себе си. Те искат да се движат сами, искат да се уединят. Не искат стотина души наоколо, чичовци и чичовци на чичовците, братовчеди и братовчеди на братовчедите, и не искат целия този пазар наоколо; биха искали да имат техен собствен частен свят. Цялото това нещо изглежда ги тревожи.

Семейството е против любовта. Сигурно сте чували, че семейството е източник на любовта, но аз ви казвам: семейството е против любовта. Семейството съществува убивайки любовта, то не е позволило на любовта да се случи.

Обществото не позволява любовта, защото ако един човек е наистина дълбоко влюбен, той не може да бъде манипулиран. Не можеш да го пратиш на война; той ще ти каже: „Толкова съм щастлив където съм си! Къде ме пращаш? И защо трябва да отивам да убивам чужденци, които може да са щастливи в своите си домове? А и ние нямаме конфликт, нямаме сблъсък на интереси...."

Ако младото поколение навлезе все по-дълбоко и по-дълбоко в любовта, войните ще изчезнат, защото няма да можеш да намериш достатъчно луди хора да воюват. Ако обичаш, ти си вкусил нещо от живота; не би искал смърт и убиване на хора. Ако не обичаш, не си вкусил нищо от живота; ти обичаш смъртта.

Страхът убива, иска да убива. Страхът е разрушителен, любовта е творческа енергия. Когато обичаш, би искал да твориш - можеш да искаш да пееш песен или да рисуваш, или да създаваш поезия, но не би взел щик или атомна бомба и да се втурнеш като побъркан да убиваш хора, които са ти абсолютно непознати, които нищо не са ти направили; които са ти толкова непознати, колкото и ти на тях.

Светът ще изостави войните едва тогава, когато любовта отново навлезе в света. Политиците не искат да обичаш, обществото не иска да обичаш, семейството не иска да обичаш. Те всички искат да контролират твоята жизнена енергия, защото това е единствената енергия, която съществува. Ето защо има страх.

Ако ме разбереш както трябва, остави всички страхове и обичай повече - обичай безусловно. Недей да мислиш, че правиш нещо за другия човек, когато обичаш - ти правиш нещо за себе си. Когато обичаш, това е благотворно за теб. Тъй че недей да чакаш; не казвай, че когато другите обичат, и ти ще обичаш - въпросът изобщо не е в това.

Бъди себичен. Любовта е себична. Люби хората - чрез това ще се осъществиш, чрез това ще получаваш все повече и повече благодат.

И когато любовта навлезе по-надълбоко, страхът изчезва; любовта е светлината, страхът е тъмнината.

А след това има и трети стадий на любовта - молитвата. Църкви, религии, организирани секти - те те учат да се молиш. Но всъщност те ти пречат да се молиш, защото молитвата е спонтанен феномен, тя не може да се преподава. Ако в детството си си бил учен как да се молиш, бил си лишен от едно прекрасно преживяване, което би могло да се случи.

Молитвата е спонтанен феномен.

Трябва да ви разкажа една история, която обичам. Лев Толстой има един малък разказ. Някъде в стара Русия едно езеро станало известно поради трима светци. Цялата страна се заинтересувала. Хиляди хора тръгвали и отивали при езерото да видят тези трима светци.

Първосвещеникът на страната се уплашил: какво става? Той никога не бил чувал за тези „светци", пък и те нямали сертификат от църквата; кой ги е произвел в светци? Това прави християнството - едно от най-глупавите неща - дава сертификати: „Еди-кой си е светец". Като че ли можеш да направиш един човек светец, като му дадеш сертификат!

Но хората направо пощурявали и много новини пристигали за чудеса, така че свещеникът трябвало да отиде ида види каква е ситуацията. Той отишъл с лодка до острова, където живеели тези трима сиромаси; те били просто бедни хора, но много щастливи - защото има само една бедност и тази бедност е сърце, което не може да обича. Те били бедни, но всъщност богати, най-богатите, които изобщо могат да се намерят.

Те щастливо си седели под едно дърво, смеели се, радвали се, наслаждавали се. Като видели свещеника, те се поклонили и той попитал:

- Какво правите тук? Има слухове, че сте велики светци. Знаете ли как да се молите? - защото като ги видял тези тримата, свещеникът веднага преценил, че са напълно необразовани, малко смахнати - щастливи, но глупави.

Те се спогледали и отвърнали:
- Съжаляваме, господине, не знаем правилната молитва, узаконена от църквата, защото сме невежи. Но сме си създали наша молитва - домашно производство. Ако няма да се обидиш, ще ти я кажем. Свещеникът рекъл:
- Добре, кажете ми що за молитва е вашата. И те казали:
- Опитвали сме се и сме мислили, мислили - но ние не сме големи мислители, ние сме глупави хора, невежи селяни. Тогава се спряхме на една проста молитва. В християнството се смята, че Бог е троица, трима: Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух. И ние също сме трима. Така решихме как да се молим: „Вие сте трима, ние сме трима, помилуйте ни."

Свещеникът бил много, много ядосан, почти разярен. Той казал:
- Що за глупост! Никога не сме чували подобна молитва. Прекратете я! По този начин не можете да бъдете светци. Вие сте просто глупави.
Те паднали в нозете му и помолили:
- Научи ни на истинската, на автентичната молитва.
И той им казал узаконената версия на молитвата в руската православна църква. Тя била дълга, сложна: големи думи, бомбастични. Тези трима човека се споглеждали - виждало им се невъзможно, вратата към рая била затворена за тях. Те казали:
- Молим те, кажи ни я още веднъж, защото е дълга, а ние сме необразовани.
Той отново им казал молитвата. Те пак помолили:
- Още веднъж, господине, защото ще забравим и може нещо да сгрешим. - И той отново им я казал. Те му благодарили сърдечно и той се почувствал много добре, че извършил едно добро дело - върнал тези трима глупаци в лоното на църквата.
Качил се на лодката и отплувал. Точно по средата на езерото - не могъл да повярва на очите си. Тези трима души, тези глупаци, идвали тичайки по водата! Казали му:
- Почакай... още веднъж... забравихме я!
Това вече било невъзможно за вярване! Свещеникът паднал в нозете им и казал:
- Простете ми. Продължавайте си с вашата молитва.

Третата енергия на любовта е молитвата. Религиите, организираните църкви са я унищожили. Те са ви дали готови молитви. Молитвата е спонтанно чувство. Помнете тази история, когато се молите. Нека молитвата бъде спонтанен феномен. Ако дори и молитвата ти не може да бъде спонтанна, какво тогава може? Ако дори и по отношение на Бог трябва да ползваш конфекция, къде тогава ще бъдеш автентичен, истински и естествен?

Казвай нещата, които би искал да казваш. Говори с Бога, както би говорил с един мъдър приятел. Но не внасяй формалности. Формалното взаимоотношение изобщо не е взаимоотношение. А ти си станал формален дори и с Бог? Пропускаш цялата спонтанност.

Вложи любов в молитвата. Тогава можеш да говориш! Диалогът с вселената е нещо прекрасно.

Но дали си наблюдавал? Ако си наистина спонтанен, хората ще те смятат за луд. Ако отидеш при едно дърво и започнеш да говориш, или при едно цвете, една роза, хората ще те смятат за луд. Ако отидеш в църква и говориш на кръста или на някаква икона, никой няма да те сметне за луд, ще те мислят за религиозен. Ако говориш на някой камък в храма, всички ще те смятат за религиозен, защото това е узаконената форма.

Ако говориш на една роза, която е по-жива, по-божествена, отколкото всеки образ от камък... Ако говориш на едно дърво, което е с по-дълбоки корени в Бога от всеки кръст, защото никой кръст няма корени, той е нещо мъртво - ето защо убива... Дървото е живо, с корени, които са дълбоко в земята, с клони, които са високо в небето, които са във връзка с цялото, с лъчите на слънцето, със звездите - говори с дърветата! Те могат да бъдат точка за контакт с божественото.

Но ако говориш по този начин, хората ще те сметнат за луд. Спонтанността се смята за лудост. Формалностите се смятат за нормалност. Реалността е точно противоположна. Когато отидеш в храма и само повтаряш някаква запаметена молитва, ти си просто глупак. Направи сърдечен разговор! А молитвата е прекрасна, ти ще започнеш да разцъфтяваш чрез нея.

Молитвата означава да си влюбен - да си влюбен в цялото. А понякога се ядосваш на цялото и не говориш - това е прекрасно! Казваш; „Няма да говоря, стига толкова, пък и ти не ме слушаш!" Прекрасен, жив жест. А понякога напълно изоставяш молитвата, защото не спираш да се молиш, а Бог не слуша. Това е взаимоотношение с дълбока въвлеченост, в което ти се ядосваш. Понякога се чувстваш много добре, изпълнен с благодарност, признателност; понякога се чувстваш отблъснат. Но нека това бъде едно живо взаимоотношение. Тогава молитвата е истинска. Ако просто караш като грамофон и повтаряш едно и също нещо всеки ден, това не е молитва.

Чух за един адвокат, който бил много пресметлив човек. Всяка вечер когато си лягал, поглеждал небето и казвал: „Същото. Точно както и другите дни", след което заспивал. Той само веднъж се бил молил - първия път през живота си - след което: „Същото". Това било като някакъв канцеларски израз; какъв смисъл имало да казва същата молитва отново? Дали ще кажеш „същото", или ще повториш цялото нещо, е все тая.

Молитвата трябва да бъде една жива опитност, един сърдечен диалог. И в скоро време, ако диалогът е сърдечен, ще почувстваш, че не само ти говориш, но и че има отговор. Тогава молитвата е получила дължимото си, достигнала е пълнолетие. Когато почувстваш отговора, че не само ти говориш - ако е монолог, това все още не е молитва - тя се превръща в диалог. Ти не само говориш, но и слушаш.

И аз ти казвам, че цялото битие е готово да отговори. Веднъж щом сърцето ти се отвори, цялото отговаря.

Няма нищо, което да може да се сравни с молитвата. Никоя любов не може да бъде така прекрасна като молитвата. Точно както никакъв секс не може да бъде така прекрасен като любовта, никоя любов не може да бъде така прекрасна като молитвата.

Но след това има и четвърти стадий, който аз наричам медитация. При него и диалогът се прекратява. Тогава диалогът протича в тишина. Думите отпадат, защото когато сърцето е наистина пълно, не можеш да говориш. Когато сърцето прелива, само тишината може да бъде посредник. Тогава няма „друг". Ти си едно с вселената. Ти нито казваш нещо, нито слушаш нещо. Ти си с единството, с вселената, с цялото. Единство - това е медитация.

Има четири стадия в любовта и на всеки един от стадиите ще има изчезване на страха. Ако сексът е прекрасен, телесният страх ще изчезне. Тялото няма да е невротично. Обикновено - а аз съм наблюдавал хиляди тела - те са невротични, телата са побъркани. Не са осъществени, не се чувстват като у дома си.

Ако любовта се случи, страхът ще изчезне от ума. Ще имаш живот в свобода, в спокойствие, ще се чувстваш като у дома си. Никакъв страх няма да дойде, никакви кошмари. Ако молитвата се случи, тогава страхът напълно ще изчезне, защото при молитвата ти ставаш едно - започваш да чувстваш едно дълбоко взаимоотношение с цялото. От позиция на духа страхът изчезва; страхът от смъртта изчезва, когато се молиш, но никога преди това.

А когато медитираш, дори и безстрашието изчезва. Страхът изчезва, безстрашието изчезва. Нищо не остава. Или само нищото остава. Една обширна чистота, девственост, невинност.

За смелостта
Ошо
Папка: Ошо - За смелостта | Посещения: 2584 | Ченълинги | The Arcturians


Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]
Контакт          3.235.25.27