Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal



Лунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


07:41
20.04.2024
Събота
18.117.107.90


Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0


 Пими ® » Ошо » Ошо - Трансформация на седемте тела » Ошо. Какво е божествена любов? Как просветленият изживява любовта?

Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]


Ошо. Какво е божествена любов? Как просветленият изживява любовта?

Въпрос: Какво е божествена любов?
Как просветленият изживява любовта?

Винаги, когато съществува любов, тя е божествена; затова съчетанието "божествена любов" е безсмислено. Но умът е хитър. Той казва: "Ние знаем какво е любов". Но ние съвсем не познаваме любовта. Това е едно от най-известните неща. Мнозина говорят за нея, но не живеят с нея. Това е заблуда. Говорим за това, което не сме в състояние да изживеем. Литературата, музиката, поезията, танцът - всички те се въртят около любовта. Ако у нас действително имаше любов, нямаше да говорим толкова много за нея. Нашите прекалени разговори за любовта само показват, че любовта не съществува. Разговорите за това, което го няма, са само негов заместител. С помощта на думи, разговори, символи, изкуство, ние създаваме илюзията, че предметът на нашите разговори съществува. Този, който никога не е познал любовта, може да напише по-хубава поема за нея от този, който я познава, защото вакуумът у него е много по-дълбок. Нужно е да се запълни. Нужно е с нещо да се замени любовта.

Трябва отначало да се разбере какво е любов, защото, питайки за божествената любов, вие предполагате, че знаете какво е това любов. Но любовта ви е непозната. Това, което ние приемаме за любов, е нещо друго. И преди да се пристъпи към истинското, трябва да се изясни лъжливото.

Това, което приемаме за любов, е само увлечение. Вие се влюбвате. И ако този човек стане напълно ваш, любовта ви скоро умира; но ако има препятствия, ако не можете да получите този, когото обичате, любовта ви се разгаря. Колкото повече препятствия има, толкова по-силна е любовта ви. Ако е невъзможно съединяване с любимия, любовта става вечна, но ако любовта е завоювана без труд, тя много лесно умира.


Ако искате и не можете да получите нещо, все по-интензивно се стараете да го получите. Колкото повече са препятствията, толкова повече вашето его изпитва потребността да прави нещо. Това вече се превръща в проблем на егото. Колкото повече ви отхвърлят, толкова по-напрегнати и по-увлечени ставате. И това напрежение наричате любов. Ето защо след свършване на медения месец любовта остарява. Дори по-рано. Това, което си взел за любов, не е любов. То е само увлечение на егото, напрежение на егото, борба, конфликт.


Древните общества били много хитри. Те изнамерили начини за продължаване на любовта. Ако мъжът дълго не вижда жена си, расте увлечението, създава се напрежение. Тогава мъжът може цял живот да остане с една жена.


Но днес на Запад бракът вече не може да съществува. Не защото западният ум е по-сексуален. А защото не се натрупва страстно увлечение. Сексът става леко достъпен и затова бракът не е необходим. При такава свобода и любов не може да съществува. В съвършено свободното сексуално общество може да съществува само секс.

Скуката е обратната страна на страстта. Ако обичате и не можете да постигнете взаимност, страстта ви се задълбочава, но ако завоювате любимия или любимата, скоро ви става скучно и чувствате пресищане. Има много дуалности - страст-скука, любов-ненавист, привличане-отвращение. Със страстта ние изпитваме влечение, любов, а със скуката са свързани ненавистта и отвращението.

Нито едно влечение не може да е любов, защото след него задължително следва отвращението. Природата на нещата е такава, че винаги идва противоположността. И ако не искате тя да дойде, налага ви се да създавате препятствия; налага се да създавате ежедневно дошло отвън, вашите мисли са дошли отвън. Дори самите вие сте дадени от другите. Затова толкова много се боите от мнението на другите - защото те напълно контролират вашата личност. Във всеки момент могат да променят мнението си за вас. Своята личност, своето тяло, своите мисли вие сте получили от другите - но какво има вътре? Вие представлявате слоеве от външни натрупвания. Ако се отъждествявате с личността, която сте получили от другите, тогава, естествено, всичко е предопределено.


Осъзнайте всичко, което идва отвън и не се отъждествявайте с него. И тогава ще дойде мигът, когато всичко външно напълно ще отпадне. Вие ще се окажете във вакуум. Този вакуум е проход, преход от външното към вътрешното. Той е врата.

Но всички много се страхуваме от този вакуум, боим се от пустотата и се вкопчваме във външните натрупвания. Трябва да бъдете достатъчно храбри, за да скъсате с отъждествяването и с натрупванията и да останете във вакуума. Ако не намерите тази смелост, през цялото време ще излизате навън, ще се вкопчвате в каквото и да е и ще се изпълвате с него. Медитацията е моментът на пребиваване във вакуума. И ако имате силата да останете в този момент, много скоро цялото ваше битие автоматично ще се обърне навътре.

Когато не сте привързани към нищо външно, вашето битие се обръща навътре. Тогава за пръв път вие ще разберете, че сте нещо превъзхождащо всичко, което сте смятали за себе си. Сега вие вече не сте ставане, а битие. Това битие е свободно и не е определено от нищо. Това е абсолютната свобода. Без оковите на причината и следствието.

Вашите действия са свързани с минали действия. "А" е създал такава ситуация, в която е възможен "Б"; "Б" поражда ситуация за процъфтяване на "Я". Вашите действия са свързани с минали действия. И тази връзка върви назад към безначалното начало и напред към безкрайния край. Вие не сте зависими само от собствените си действия, постъпките на вашите родители също образуват единна, непрекъсната връзка с вашите постъпки. Вашето общество, вашата история, всичко, което се е случило преди вас, по някакъв начин е свързано с вашите настоящи действия. Във вас сякаш разцъфва цялата история. Всичко, което някога се е случвало, е свързано с вашите действия. Затова вашите действия са безусловно детерминирани. Те представляват малка част от цялата картина. Историята е мощна жизнена сила и вашето индивидуално действие е малка част от нея. Маркс е казал: "Не съзнанието определя условията на обществото, обществото и неговите условия определят съзнанието. Не великите хора създават велики общества. Великите общества създават велики хора." До известна степен той е прав, защото вие не пораждате своите действия. Те са определени от целия ход на историята. Вие просто ги носите в себе си.

Вашите биологични клетки са резултат от целия еволюционен процес. Те могат да бъдат част от друг човек. Вие смятате себе си за баща, но вие сте били само сцена, на която е действала и ви е заставила да действате цялата биологична еволюция. Актът за продължаване на рода е насилствен, защото той е извън вашата власт; чрез вас се проявява целият еволюционен процес.

Има път, по който действията са взаимно свързани с минали действия. Но когато човек постига просветление, започва нещо ново. Действията престават да бъдат свързани с предишните постъпки. Сега всяко действие се определя само от съзнанието. То идва от съзнанието, а не от миналото. Ето защо просветленият е непредсказуем.

Скинер твърди, че ако са известни вашите минали действия може да се определи всичко, което ще направите. Той смята, че старата пословица, "Можеш да заведеш коня до реката, но не можеш да го накараш да пие" е неправилна. Можеш да го заставиш да пие. Можеш да създадеш такава обстановка, че конят да бъде принуден да пие вода. Могат да принудят коня, вас също могат да ви принудят, защото вашите действия са обусловени от ситуациите и обстоятелствата. Но дори да заведеш Буда до реката, не можеш да го заставиш да пие. Колкото повече го заставяте, толкова по-невъзможно става това. Никаква горещина няма да го застави да пие. Дори и хиляди слънца да греят над него, това няма да помогне. Източникът на неговите действия е съвсем друг. Той не е свързан с предишни действия и постъпки. Той е свързан със съзнанието.

Затова подчертавам, че трябва да се действа осъзнато. Тогава всеки миг от вашето действие не е продължение на предишни действия. Вие сте свободни. Сега действате вие и никой не може да предскаже как ще постъпите.

Навиците са механични, те се повтарят. Колкото повече повтаряте нещо, толкова по-ефективни ставате. Ефективността означава, че осъзнаването повече не ви е нужно. Опитната машинописка пише без усилия, почти неосъзнато. Тя може да го прави, мислейки и за нещо друго. Пише тялото, човекът не е нужен. Ефективността означава, че всичко е толкова очевидно, че не са нужни каквито и да е усилия. Но при свободата усилието е винаги възможно. Не греши само машината. За да сгрешиш е нужно осъзнаване.

Ето защо вашите постъпки са взаимно свързани с вашите предишни действия. Те са детерминирани. Вашето детство определя вашето юношество, а юношеството предопределя вашата старост. Вашето раждане предопределя вашата смърт. Всичко е предопределено. Буда обичал да повтаря: "Дайте причина и следствието ще последва". Това е светът на причините и следствията, в който всичко е предопределено.


Ако действате с пълно осъзнаване, възниква съвършено друга ситуация. Тогава всичко се движи от момент към момент. Съзнанието е поток, то не е статично. То е самият живот, затова се променя. То е живо. То се разширява, обновява се, продължава да бъде ново, свежо и младо. Тогава вашите действия са спонтанни.


Спомням си една дзенска история.

Дзен учител задал на своя ученик един въпрос и получил съвършено правилен отговор. На следващия ден учителят задал същия въпрос. Ученикът отвърнал: "Но нали вчера отговорих на този въпрос".

Учителят казал: "Сега отново те питам". Ученикът повторил своя отговор. Учителят възкликнал: "Ти нищо не знаеш". Ученикът възразил: "Вчера отговорих по същия начин и вие ми кимнахте с глава. И аз реших, че отговорът ми е верен. Защо променяте своето мнение?"

Учителят отговорил: "Това, което може да бъде повторено, не идва от теб. Отговорът идва от твоята памет, а не от съзнанието. Ако ти действително знаеше, отговорът щеше да е друг, защото за един ден много неща са се променили. Аз самият вече не съм същия човек, който ти зададе въпроса вчера. Цялата ситуация е друга. Ти самият си станал друг, а отговорът остана същият. Зададох ти този въпрос отново, за да видя дали ще повториш отговора. Нищо не може да бъде повторено".

Колкото по-живи сте, толкова по-малко се повтаряте. Само мъртвецът може да бъде последователен. Животът е непоследователен, животът е свобода. Свободата не е последователна. Последователна, по отношение на какво? Можеш да бъдеш последователен само по отношение на миналото.

Просветленият е последователен само в своето осъзнаване. По отношение на миналото той е непоследователен. Той е изцяло в действието. Нищо не се отлага за по-късно, нищо не се пропуска. В следващия миг действието е довършено и неговото осъзнаване е отново свежо и чисто. Съзнанието ще присъства при всяка възникваща ситуация, но всяко действие ще бъде извършвано в пълна свобода, сякаш този човек за пръв път попада в тази ситуация.

Затова аз отговорих на вашия въпрос така - и да и не. Всичко зависи от вас, от това, какво сте - съзнание или натрупване, телесно съществуване. Религията дава свобода, защото религията дава съзнание. Колкото повече науката научава за материята, толкова по-силно се заробва светът. Цялата материя е проява на причини и следствия. Ако знаете, че при "такива" условия ще се случи "това", тогава всичко може да бъде детерминирало.

До края на този век ще видим как целият живот на човечеството ще бъде предопределен чрез различни способи. Атомната война не е най-страшното бедствие. Тя може само да разрушава. Истинското бедствие ще дойде от психологическите науки. Те ще се научат как напълно може да се контролира човекът. Тъй като ние не осъзнаваме, можем да бъдем заставени да се държим по предопределен начин.

Такива, каквито сме, ние сме напълно предопределени. Едни от нас са индуси, други - мюсюлмани. Това е предопределеност, а не свобода. Вместо нас, решават родители, вместо нас решава обществото. Един става лекар, друг - инженер. Сега неговото поведение е предопределено. Ние вече постоянно сме контролирани, а нашите методи са все още твърде примитивни.

Новите техники ще успеят дотолкова да предопределят нашето поведение, че никой дори няма да каже, че има душа. Ако всеки ваш отговор е предопределен, къде е смисълът на душата?

Вашите реакции могат да бъдат управлявани чрез биохимия. Употребявайки алкохол, вие се държите по различен начин. Променя се биохимията на вашето тяло, променя се вашето поведение. Някога висша тантрическа техника било приемането на отрови, оставайки осъзнат. Ако човекът запазел съзнание, докато според всички признаци трябвало да го загуби, само тогава тантра смятала човека за просветлен.

Ако химическите промени в тялото могат да променят вашето съзнание, къде тогава е смисълът на съзнанието? Ако убождането може да ви доведе до безсъзнателно състояние, за какво е съзнанието? Тогава химическият препарат е по-силен от вашето съзнание. Тантра казва, че може да се трансцедентира всяка отрова и да останеш осъзнат. Дава се стимул, но отговор на стимула няма. Сексът е химическо явление. Определено количество от един или друг хормон поражда полово влечение. Вие се превръщате в желанието. Може би ще се разкаете, когато химията на тялото се върне към нормалното ниво, но разкаянието е безсмислено. Когато отново започнат да се отделят хормони, вие отново ще се държите по същия начин. И тантра експериментирала със секса. Ако не изпитвате полово влечение в изключително сексуална ситуация, тогава сте свободни. Вие сте оставили далеч зад себе си биохимията на своето тяло. Тялото съществува, но вие вече не сте тялото.

Гневът също е химия. Биохимиците скоро ще могат да ви превръщат в гнево-имунен или секс-имунен. Но от това няма да станете Буда. Буда не е бил неспособен да се сърди. Той е бил способен да се сърди, но е отсъствал ефектът на чувството на гняв.

Ако контролирате химията на своето тяло, вие ще загубите способността да се сърдите. Ще отсъстват химическите условия, предизвикващи у вас гняв, затова няма да присъства и ефектът на чувството на гняв. Или ако от тялото се отнемат половите хормони, вие няма да бъдете сексуални. Но главното не е в това дали се сърдите или не, дали имате сексуално влечение или не. Същността е в това как да останете осъзнаващи в ситуация, която предполага безсъзнателност, как да се запази съзнанието в ситуация, която се случва само в състояние на неосъзнатост.


Когато възникне такава ситуация, медитирайте върху нея. Дава ви се необикновена възможност. Ако изпитвате ревност, медитирайте върху нея. Това е подходящият момент. Във вас се е задействала биохимията, която ви води до безсъзнателно състояние, за да се държите като безумен. Осъзнайте това. Нека има завист, но не й се поддавайте; осъзнавайте, бъдете свидетели.

Възниква гняв - бъдете свидетели. Възниква секс - наблюдавайте. Разрешете си да се случи всичко, което става вътре във вас и медитирайте над цялата ситуация. Постепенно, със задълбочаване на осъзнаването, ще става все по-малка възможността вашите решения да бъдат обуславяни без вас. Вие ставате свободни. Мокша - свободата - не означава нищо друго. Мокша е съзнание, което е толкова свободно, че вече нищо не може да го предопределя.



Трансформация на седемте тела
Ошо
Папка: Ошо - Трансформация на седемте тела | Посещения: 1551 | Ченълинги | The Arcturians


Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]
Контакт          18.117.107.90