Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal



Лунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


00:48
02.05.2024
Четвъртък
18.223.114.142


Онлайн: 2
Гости: 2
Потребители: 0


 Пими ® » Ошо » Ошо - Книга на тайните » Ошо. Ако техниката е подходяща за теб, незабавно ставаш друг човек

Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]


Ошо. Ако техниката е подходяща за теб, незабавно ставаш друг човек

Въпрос: "Какви са точните показатели, за да разберем, че дадена техника, която някой практикува, ще го доведе до Абсолюта?"

Съществуват признаци. Първо, започваш да усещаш нещо различно в себе си. Ти вече не си същия. Ако техниката е подходяща за теб, незабавно ставаш друг човек. Ако си съпруг или съпруга, никога повече няма да си същия съпруг. Ако си търговец, никога вече няма да бъдеш същия търговец. Каквото и да си, ако техниката е подходяща за теб, ти ставаш друг човек. Затова, ако започнеш да усещаш нещо странно около себе си, знай, че се е случило нещо с теб. Ако е подходяща, ти незабавно преминаваш, трансформираш се в един нов човек. Това става внезапно: гледаш света по един различен начин. Очите са същите, но наблюдателят зад тях е друг.

Второ, всичко което създава напрежение, конфликти, започва да изчезва. Не в смисъл, че когато си практикувал метода с години, твоите конфликти, безпокойства, напрежения ще стихнат - не! Ако методът е подходящ за теб, те започват незабавно да изчезват. Може да усетиш една бодрост да се надига у тебе; чувстваш се облекчен. Усещаш, ако техниката е за теб, че гравитацията се е обърнала. Сега земята не те дърпа надолу. По-скоро сега небето те привлича. Как се чувстваш, когато излиташ със самолет? Всичко те безпокои. След това има едно друсване и гравитацията губи значението си. Сега земята не те притегля. Ти се измъкваш от гравитацията.


Същото раздрусване се получава, ако медитативната техника е подходяща за теб. Внезапно излиташ. Внезапно усещаш, че земята губи значението си; не съществува гравитация. Тя не те притиска надолу. Ти си издърпван нагоре. В религиозната терминология това се нарича "божия благодат". Съществуват две сили - гравитация и божия благодат. "Божията благодат" означава, че ти си издърпван нагоре; "гравитацията" означава, че си притеглян надолу.


Затова по време на медитация много хора усещат, че внезапно губят тежестта си. Затова много хора усещат една вътрешна левитация. Много от тях са ми го казвали, когато техниката е била подходяща за тях: "Това е странно! Затваряме очи и усещаме, че сме се издигнали съвсем малко над земята - един фут, два фута, понякога дори четири фута над земята; когато затворим очи, левитираме. Какво става? Като отворим очи, сме върху земята! Изобщо не сме левитирали."

Тялото остава върху земята, но ти левитираш. Тази левитация всъщност е едно дръпване отгоре. Ако техниката е подходяща за теб, ти биваш издърпван, защото смисълът на техниката е да направи достъпно за теб издърпването нагоре. Това е смисълът на техниката: да те направи достъпен за силата, която може да те тегли нагоре. Затова, ако тя е подходяща за теб, ти знаеш: станал си безтегловен.

Трето, каквото и да правиш сега, каквото и да е то, колкото и тривиално да е то, то ще бъде различно. Ще ходиш по един друг начин, ще ядеш по друг начин. Всичко ще бъде различно. Тази разлика ще усещаш навсякъде. Понякога това странно изживяване - да бъдеш различен - поражда страх. На човек му се иска да се върне назад и да стане същия, защото той така е привикнал със старото. Това е привичния свят, макар и отегчителен, но ти си ефикасен в него.

Сега навсякъде усещаш една пропаст. Усещаш, че си загубил ефикасността си. Усещаш, че е намалена ефективността ти. Навсякъде се усещаш аутсайдер. Човек трябва да премине през този етап. Отново ще се приспособиш. Ти си се променил, не света. Сега не му подхождаш. Затова запомни третото нещо: Когато техниката е подходяща за теб, ти преставаш да подхождаш на света. Навсякъде нещо ти липсва; нещо недостига. Навсякъде усещаш като че ли е имало земетресение. И заедно с това всичко си остава същото; единствено ти, ТИ си се променил. Но ти отново ще се приспособиш в един нов план, по-висш план.

Разстройството, което се преживява, е подобно на онова, което се изживява по време на пубертета. На 14 или 15 години всяко момче усеща, че се е променило. Появила се е нова сила - секса. Нея я нямаше - или, имаше я, но беше скрита. Сега за първи път той е станал достъпен за нов вид сила. Затова момчетата са толкова несръчни: момчетата, момичетата, когато станат полово зрели, са твърде несръчни. Те са неопределени. Вече не са деца, но все още не са и възрастни, затова са по средата, неподхождащи за никого. Ако играят с малки деца, се чувстват неудобно: станали са възрастни. Ако се сприятелят с възрастните, чувстват се неудобно: все още са деца. Не подхождат за никого.

Същото се получава, когато някоя техника се окаже подходяща за теб: един нов източник на енергия, по-мощен от този на секса, става достъпен за теб. Ти отново си в преходен период. Сега не подхождаш на този свят на земни хора. Не си дете, но все още не принадлежиш и на света на светците. Все още не си "мъж", затова се чувстваш неудобно.

Ако техниката е подходяща за теб, ще се случат три неща, макар че може и да не си очаквал, че ще посоча точно тези три неща. Може би си очаквал, че ще кажа, че ще станеш по-тих, по-спокоен, а аз казвам точно обратното: ще станеш по-неспокоен. Спокойствието ще дойде по-късно. А ако настъпи спокойствие, а не безпокойство, знай добре, че не това е техниката: това е само приспособяване към стария модел.

Затова повече хора се отдават на молитви вместо на медитация, защото молитвата ти дава утеха: тя те приспособява, прави те годен за твоя свят. Едно време молитвата изпълняваше ролята на това, което сега правят психоаналитиците. Ако си разстроен, те ще те успокоят, ще те приспособят към схемата, към обществото, към семейството. Когато ходиш на психоаналитик една, две, три години, няма да се подобриш, а ще станеш по-приспособен. Молитвата върши същото и свещеникът върши същото: те те приспособяват.


Починало е детето ти, ти си разстроен и отиваш при свещеника. Той ти казва: "Не се разстройвай. Само онези деца умират рано, които Бог обича повече. Той ги вика горе." Ти си удовлетворен. Твоето дете е било "повикано". Бог го обича повече. Или свещеникът казва нещо друго: "Не се измъчвай. Душата не умира. Детето ти е на небето."

Само преди няколко дена тук беше една жена. Нейният съпруг беше починал миналия месец. Тя беше разстроена. Дойде при мен и каза: "Само ме уверете, че той се е преродил на добро място, и тогава всичко ще бъде наред. Дайте ми само увереността, че не е отишъл в ада, или че не се е превърнал в животно, че е на небето или се е превърнал в божество, или нещо подобно. Ако ме уверите в това, всичко ще бъде наред. Тогава мога да го понеса; в противен случай ще бъда много нещастна."

Свещеникът би казал: "Добре! Твоят съпруг се е родил като божество на седмото небе и е много щастлив. Той те чака."

Молитвите ще те приспособят към модела. Ще се чувстваш по-добре. Медитацията е наука. Тя няма да ти свърши работа при приспособяването. Тя ще ти помогне при трансформацията. Затова казвам, че тези три знака ще бъдат показателите. Спокойствието ще настъпи, но не като приспособяване. Спокойствието ще настъпи като едно вътрешно разцъфтяване. Тогава спокойствието няма да е приспособяване към обществото, към семейството, към света, към работата - не! Спокойствието ще бъде една истинска хармония с мирозданието - не с обществото, семейството и пр.

Тогава разцъфтява една върховна хармония между теб и Абсолюта. Тогава настъпва спокойствие, но това става по-късно. На първо време ти ще бъдеш разстроен, на първо време ще полудееш, защото ТИ СИ ЛУД - само че не знаеш.

Ако техниката е подходяща за теб, тя ще те изпълни със знание за всичко онова, което ти представляваш. Твоята анархия, твоят ум, твоята лудост, всичко ще стане ясно. Ти просто си една неясна бъркотия. Ако техниката е подходяща, то е все едно че внезапно бликва светлина и цялата бъркотия излиза наяве. За първи път ще се изправиш срещу себе си - такъв, какъвто си. Ще ти се иска да изгасиш светлината и отново да заспиш. Страшно е. Това е моментът, в който гуру става необходим. Той казва: "Не се страхувай." Това е само началото.

И не бягай от това. За първи път тази светлина ти показва какво представляваш в действителност, и ако можеш да продължиш още и още, тя ще те трансформира към това, което можеш да бъдеш.

Достатъчно за днес.

Ошо
Книга на тайните Том 1
Лекции върху "Виджяна бхаирава тантра"
Папка: Ошо - Книга на тайните | Посещения: 1133 | Ченълинги | The Arcturians


Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]
Контакт          18.223.114.142