Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal



Лунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


19:31
25.04.2024
Четвъртък
3.149.239.110


Онлайн: 4
Гости: 4
Потребители: 0


 Пими ® » Ошо » Ошо » Ошо за Любовта

Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]


Ошо за Любовта

Ние живеем в общество, в което тотално липсва любов, затова всеки е гладен за любов, отчаяно гладен, умира за нея, умира от глад. А проблемът е, че ако не обичаш хората, те не могат да обичат теб – а ти не можеш да обичаш, защото не си бил обичан. Това е един омагьосан кръг.

За да може да обича човек, трябва да бъде обичан, иначе никога не е способен на това. Правени са опити с маймуни… Ако майката прегръща малкото, маймунчето се научава и е способно да прегръща други женски по-късно в живота си. Ако не позволяват на майката да прегръща детето – позволяват й само да го храни и да се грижи за него, но без да го прегръща – тогава детето става неспособно да прегърне друг през целия си живот. То просто не се е научило на този език, не може да обича, защото не е било обичано, не знае какво е това любов.

Когато майката прегръща малкото си, по някакъв начин тя му предава определена енергия, която отеква в неговото същество, създава сексуалност, създава възможност за любов. Човекът е единственото животно на земята, което не знае как да обича. Учили са ни на всичко освен на любов, а всичко на което са ни научили убива любовта. Не само че не сме научени да обичаме – а дори това, на което сме научени пречи на любовта. Учили са ни как да трупаме пари, как да станем богати, как да бъдем успешни, как да бъдем амбициозни, как да бъдем уважавани – научили са ни на всичко това – а всичко това спира любовта.

Един обичащ човек не може да бъде истински амбициозен; не е възможно обичащ човек да бъде амбициозен. Амбицията изисква човекът да е гладен, никога да не е бил обичан истински и да е неспособен да обича. Заради това гладуване, той проектира глада и любовта си върху нещо – пари, власт, престиж. И това се превръща в неговата любовна афера – и тогава той е готов да умре за нея!

Има милиони хора, които живеят само за да трупат пари и не знаят нищо друго за смисъла на живота; парите се превръщат в техния или тяхната любима. Това са кариеристите: те катерят ли катерят служебната стълбица, без да знаят къде отиват и за какво отиват. Ако паднат от нея са изключително ядосани – ако продължат да се катерят – не са щастливи; и в двата случая животът им минава напразно.


Учили са ни да бъдем амбициозни, да имаме желания, учили са ни да бъдем агресивни, да мразим хората, да се съмняваме в хората. Учили са ни да сме подозрителни към хората, никога да не се доверяваме на никого. Че всички са "другите" и ти се състезаваш с всички, за да оцелееш. Това наричат закона на джунглата, или на по-добрия подбор. Така че – вие трябва да сте по-егоистични, по-амбициозни, по-агресивни, да имате повече енергия, така че да можете да си проправите път сред конкуренцията. Но ако обичате, тези неща изчезват – тогава кой го е грижа?

Любовта е толкова изпълваща. Кой има нужда от още пари? Любовта е невероятно удовлетворяваща. На кой му трябва власт? Това е трансформация: ако обичате дълбоко някого, няма да имате нужда от нечие друго признание; признанието на този единствен човек ще ви е достатъчно. Този единствен човек ви е погледнал в очите и е видял вашия потенциал. Този единствен човек е погледнал дълбоко в сърцето ви и ви е обикнал. Този единствен човек ви е погледнал и е видял нещо прекрасно във вас, видял е нещо красиво и вие сте го погледнали и сте видели своето отражение в неговите очи. И това е достатъчно – вие ставате значим. Внезапно вие придобивате стойност – не само, че не сте безполезни, вие изведнъж имате огромна значимост.

И тази значимост не е заради някакво ваше полезно качество – този човек иска да бъде с вас не защото сте му от полза по някакъв начин. Той просто е влюбен във вас! Любовта е безусловна. Не е защото сте морален, защото имате някакви ценни качества, защото сте образован, защото произхождате от богато семейство – това са неуместни неща; той ви обича такива каквито сте! Не е защото знае, че ще бъдете много известен в бъдеще, или ще бъдете супер умен и интелигентен, невероятен автор, страхотна актриса, не! Този човек ви обича просто такъв какъвто сте точно сега, точно в този момент, това му е достатъчно. Ето това дава стойност! Това е което липсва.


Но не забравяйте, че това не е само ваш проблем – това е проблем на всички. Така че, не го правете голям въпрос. Просто се опитайте да го разберете и да се справите с него. И …ако не го разбирате, справянето ще бъде трудно. Какво ще се случи, ако не сте разбрали този проблем?

Ако не сте разбрали това, вие ще продължавате да плачете за любов, ще продължавате да чакате някой да се появи. Чаровния принц ще се появи и ще ви целуне и вие ще се превърнете в прекрасно човешко същество и тогава всичко ще бъде окей; но до тогава, трябва да чакате. А междувременно вие ще умрете, междувременно енергията ви ще се изпари, междувременно няма да сте пораснал, междувременно ще сте загнил. Тези принцове идват само в приказките, те не се появяват в реалността. В реалността вие трябва да ги търсите: вие трябва да се движите към тях, вие трябва да ги поканите, вие трябва да поемете инициативата.

Любовта се случва само на тези, които я търсят, иначе не. Така че, ако наистина искате да бъдете обичан, само чакането няма да помогне. Започнете да търсите. Има толкова много красиви хора; всъщност всеки човек е толкова красив. Може би не всеки ви допада на вас – но това е друго нещо – но никой не е грозен, никой не може да бъде грозен. Всички са създадени от Бог. Как може някой да бъде грозен?

Всеки човек е изключително ценен. Просто потърсете някой, с когото сте на една и съща вълна, някой, с когото се чувствате като едно цяло, някой с когото се чувствате като у дома си. И недейте да чакате - чакането е загуба!


Обществото ни няма любов в себе си, затова никой няма да дойде, защото те също чакат, помнете това! Всеки чака и всеки се страхува да направи първата крачка, защото в днешното общество няма любов. Ако някой дойде до теб и ти предложи любовта си, той се страхува да не го отблъснеш, а отхвърлянето боли, боли много. А когато човек бъде отблъснат той започва да си мисли, „Ето, отново си доказах, че не струвам нищо. Щеше да е по-добре да не бях опитвал изобщо. Така поне можех да се надявам, а сега – няма никаква надежда.”

И така, ако някой е бил отхвърлян твърде много пъти, той постепенно започва да потъва в себе си, става мъртъв, затваря се. Страхът от отхвърляне винаги го има, затова никой не прави крачка към никого, никой не поема инициативата, всеки чака другия да я поеме, а другия чака същото.

Така че, в бъдеще хората, които ще бъдат способни да обичат и да бъдат обичани, ще бъдат тези, който ще поемат инициативата. Поемете инициативата! Не мислете, че има някакъв проблем. Вие просто трябва да излезете от затвора, в който сами сте се затворили. Няма никой и нищо, което да ви спира. Всъщност няма охрана на вратата на затвора: вратата е отворена. Вие сте там само по стар навик и се страхувате, че ако поемете инициативата може да ви отхвърлят и тогава какво?

Няма за какво да се тревожите! Отхвърлянето не е нещо лично срещу вас. Може би, човекът се страхува, може би ви отхвърля, за да се предпази. Може да има хиляда и една причина: може да е изстинал, да не знае какво е това любов, може да не може да усети енергията на любовта или когато и да е опитвал се е провалял. Така че, смята провалът за подпечатан и не иска да го изпитва отново. Може някога да е обичал някои жени и те да се го объркали… може да има хиляда и една причини.


Така че, няма причина да мислите, че когато някой ви отхвърля, той отхвърля вас конкретно. Той може да си има някакви свои причини за това, но това си е негов проблем. Проявете състрадание към този, които ви отхвърля, не се чувствайте отхвърлени: това е цялото изкуство на любовта. И не е толкова страшно да ви отхвърлят 99 пъти, ако на 100 път ще ви отговорят; струва си, този риск си заслужава.

Ако никой не ви отхвърля, защото вие никога не поемате никаква инициатива и никой никога не ви отговаря – това е ад!

Само преди един ден четох дневника на един поет и много ми хареса неговата дефиниция за ада. Той казва:"Адът е място, където хората чакат да бъдат обичани и никой никога не прави нищо по въпроса." Хареса ми... и е вярно. Всички чакат ли, чакат и чакането продължава дълго - казват, че адът е вечен!


Ошо "Това е то”
Папка: Ошо | Посещения: 2333 | Ченълинги | The Arcturians


Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]
Контакт          3.149.239.110