Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPalЛунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


11:05
02.02.2023
Четвъртък
3.235.25.27


Онлайн: 58
Гости: 58
Потребители: 0


 Пими ® » Ошо » Ошо - ДАО. Трите Съкровища » Ошо. Колкото повече човек преследва знания, толкова по-малко знае.

Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]


Ошо. Колкото повече човек преследва знания, толкова по-малко знае.

Затова мъдрецът знае, без да се скита.

При тичането вие губите, пилеете живота си, енергията си, възможностите си. Не тичайте нагоре-надолу. Спрете да тичате, затова е медитацията. Спрете да тичате, седнете спокойно, със затворени прозорци и врати, настанете се вътре, починете си вътре, отпуснете се вътре, оставете суетнята да се успокои и започнете да гледате.

Отначало ще вървите пипнешком, отначало ще ви бъде много тъмно, но като свикнете, тъмнината ще се промени.
То е точно както, когато идвате отвън в горещ слънчев ден с парещо слънце и щом влезете в стаята на вашата къща, не можете да видите нищо; всичко изглежда тъмно, защото очите ви са се нагодили към силното слънце, очите ви са свикнали със силната светлина.

Внезапна промяна - очите ви след малко ще се приспособят и това е всичко. Нужно е търпение. Когато пристъпяте навътре, не виждате нищо. Не бъдете нетърпеливи, не бързайте да казвате, че всичките богове са фалшиви като казват, че блаженството е вътре, а вие не виждате нищо.

Случило се с най-проникновения мислител, който Западът познава, случило се това с Дейвид Хюм. Всеки път, когато попадал на източните учения, едно и също - надникни вътре, затвори си очите. "Виж" - един ден той си помислил - "Да опитаме, макар че знаем добре, че там няма нищо. Тези ориенталци са луди, нелогични, нерационални, интровертни, заблуждават себе си и никой друг." Той казал: "По-добре е все пак да опитам." Затворил очите си, просто за една минута. След това ги отворил и написал в дневника си: "Няма нищо друго освен тъмнина, няколко блуждаещи мисли, няколко усещания и нищо друго..."

Не бъдете толкова нетърпеливи. Почакайте. Нека нещата вътре да улегнат - нужно е време. Вие ги разбутвате в течение на много животи, нужно е време, за да улегнат - малко търпение - нищо друго не е нужно. Не е нужно вие да ги настанявате, защото това отново ще ги разбута, вие ще ги разбутате повече, от вас се иска да не правите нищо.

Това е значението на красивата фраза на Лаодзъ уу -уей - прави, като не вършиш нищо. Ти просто нищо не правиш, а то става. Това е да правиш като не вършиш нищо. Само си затваряш очите и чакаш дълго - виждаш пластовете на мътилката как падат и се утаяват, нещата падат на мястото си, тишина, лека - полека тъмнината става светлина и този някой става познат, с познаването на който всичко е известно. Защото този някой е семето. Това си ти, Светакету.

Затова мъдрецът знае, без да се скита, разбира, без да вижда, постига, без да прави нищо.

Това е най-голямото постижение, това което се постига, без да вършиш абсолютно нищо. Запомни: това, което ти можеш да направиш, не може да мине извън теб. Как може да мине? Ако го направиш, то ще остане под теб, не може да отиде по-високо от теб. Каквото и да направиш, ще е част от ума ти, то не може да бъде трансцедентално. Каквото и да направиш, ще бъде сторено от егото, не може да е твоето битие. Така чрез неправене е единственият начин да го направиш.

Седейки неподвижен, седейки кротък, неправейки нищо, а тревата си расте. И тогава усилието, вършенето е застинало. Каква огромна и необятна тишина пада над теб...

Преди няколко дни прочетох японско стихотворение и един ред от него проникна дълбоко в мен и стана част от моето сърце. Той беше следният:
Без птичка да запее, планината е още по-смирена.

Когато нищо не се върши, даже птичките не пеят, няма нищо, всичко е спокойно и тихо, изведнъж осъзнаваш, че нищо никога не е липсвало - нещото, което търсиш, винаги си бил ти. Изведнъж разбираш, че господарят на всички господари си седи на трона. И започваш да се смееш.

Бокуджу станал осенен - просветлен. Не вземайте думата много на сериозно. Няма нищо сериозно. Това е върхът на удоволствието, последният виц. Бокуджу станал просветлен и започнал да се смее, смял се до пръсване и полудял. Събрали се хората и започнали да се питат:

- Какво е станало? Кажете ни какво се е случило? Той казал:
- Нищо не се е случило, а аз полудях да ровя и да търся това, което е вече в мен.
Когато хората питали Бокуджу:
- Какво направи, когато стана просветлен? Той казвал:
- Смях се, смях се на висок глас. И добавял:
- Аз още не съм престанал да се смея. Дали вие го чувате или не, това е друг въпрос, аз все още не съм спрял да се смея.

Какъв майтап! Вие го имате вече, а продължавате да търсите и не можахте да го намерите, не защото го няма там, а защото е било точно там и толкова близо до вас, че не сте го видели.

Очите могат да видят това, което е надалеч. Очите могат да видят отдалеченото, защото очите се нуждаят от перспектива. Ръцете могат да докоснат това, което е различно и отдалечено. Ушите могат да чуят онова, което е навън. Ето защо Лаодзъ казва, че разбира без да вижда, защото как можеш да видиш себе си? Кой ще види кого? Гледащият и гледаният са един и същ - очи не са нужни. Кой ще го направи? Кой ще направи усилието? Ще стане както кучето, което си гони собствената опашка - просто е глупаво.

А това вършите вие - гоните собствената си опашка. Спрете и вижте, че това е вашата опашка, не е нужно да я гоните, няма никога да я стигнете. Ако гоните, губите, ако не гоните, постигате.

... постига, без да прави нищо.

И тогава времето изчезва. Тогава познанието изчезва, защото познанието го има, за да знае нещо. Познанието е умението да знаеш. Щом като си успял, няма смисъл умението да остане - то просто изчезва.

Времето изчезва. Времето го има, понеже ти си объркан, то е създадено от твоето объркване, за да можеш да се надяваш за бъдещето, и някак си понасяш объркването, толерираш го и се утешаваш.

Умът и времето не са две неща, а са аспекти на едно нещо. Когато и двете изчезнат, за първи път ти си това, което си - в твоята абсолютна слава. Иначе казано, ти ставаш бог, ти си Буда.

Попитай събудените - те всички казват едно и също, че трябва да постигаш без всякакво усилие от твоя страна. Усилието е, което създава бъркотията.

Остави всяко усилие, седни тихо и гледай вътре в себе си.


ДАО – трите съкровища
Ошо
Папка: Ошо - ДАО. Трите Съкровища | Посещения: 1478 | Ченълинги | The Arcturians


Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]
Контакт          3.235.25.27