Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal



Лунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


14:33
24.04.2024
Сряда
3.16.83.150


Онлайн: 2
Гости: 2
Потребители: 0


 Пими ® » Ошо » Ошо - ДАО. Трите Съкровища » Ошо. Замени омразата с добро

Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]


Ошо. Замени омразата с добро

Голямо или малко, много или няколко - замени омразата с добро.

Това е едно революционно схващане. Трябва да се тълкува по много внимателен начин. Ти си чул прочутия израз на Исус: обичай враговете си. Лаодзъ отива по-далеч от това. Той казва: "Отвърни на омразата с добродетел, а не с любов." По-лесно би било да каже: "Отвърни с любов, когато някой те мрази. Обичай врага си." Но защо той не споменава любовта?

Има сериозни причини. Първо, когато Исус казва: обичай врага си, той приема двойствеността за любовта и омразата. Приема двойствения феномен. Дълбоко в себе си ти вече обичаш своя враг, иначе как можеш да мразиш? Докато не си обикнал своя враг, ти не можеш да го мразиш. Ти обичаш вече врага си несъзнателно, ето защо го мразиш.

Любовта и омразата съществуват заедно. Когато обичаш някого, ти забравяш, че го мразиш. Ако го осъзнаеш, ти ще осъзнаеш факта, че, когато обичаш даден човек, ти също го мразиш и че когато мразиш даден човек, ти също го обичаш. Враговете и приятелите не се различават много. Ти обичаш приятеля си съзнателно, а го мразиш несъзнателно. Мразиш врага съзнателно, а го обичаш несъзнателно. Защото двете не могат да съществуват отделно. Те са двете лица на една монета: обичам/мразя.

Понякога се плашиш, че искаш да убиеш някого - например мислиш, че искаш да убиеш съпругата си или съпруга, или че ще убиеш майка си или баща си. Чувстваш се много виновен, но защо? Не чувствай вина. Естествено е. Във всяка любов се крие омраза. Мисли за врага си и все повече засилвай омразата си, тогава ще откриеш, че ти го обичаш. Може би това е негативният начин на обичането - омразата е негативният път на любовта.

Това се случило отдавна. Махатма Ганди и Мохамед Джина - двама велики политици на Индия - били заклети врагове. Разбира се, когато сте врагове за много дълго време, вие се привързвате един към друг. Когато Ганди бил убит и Джина научил новината, човекът, който му я съобщил, очаквал, че той ще е щастлив, но той станал много тъжен. Без Ганди какво ще прави Джина? Врагът е мъртъв, значи и ти си почти мъртъв.

На тебе не ти липсват само приятелите, липсват ти и враговете. Те са част от битието ти.

Когато Исус казва: "Обичай враговете си", той не казва нещо революционно, то само изглежда революционно. Ти всъщност ги обичаш, но любовта е скрита, а той иска да я разкрие, нищо друго.

Лаодзъ казва:
Отвърни на омразата с целомъдрие.

Какво е целомъдрието? То е равновесие, съчувствие, но не любов. Разликата е фина, обаче велика. Когато обичаш някого, чувствата са горещи. Когато мразиш някого и тогава чувствата са горещи. Еднакво е едно нещо и то е горещите отношения.

Ако си безразличен към някого, ти си студен. Няма никаква топлина. Ти просто не си привързан - нито обичаш, нито мразиш, нито те е грижа, нито те е еня. Ти си безразличен и си вървиш по пътя. Затова и нищо не може да нарани хората така, както безразличието. Ако мразиш някого, това не е негов проблем. Той знае, че ти му обръщаш внимание - може да е отрицателно, но е внимание. Но ако си безразличен, това дълбоко го наранява.

Ако хората просто не ги е грижа за тебе, ти минаваш, а те не ти обръщат никакво внимание, ти се чувстваш почти мъртъв! Безразличието убива, а не омразата. Омразата поражда енергия. Любовта също носи енергия. Любовта е приятно чувство, а омразата - неприятно, но ако трябва да избираш между омразата и безразличието, ти сигурно ще избереш омразата: Никога няма да предпочетеш безразличието. Безразличието е напълно студено, убийствено.

Състраданието не е студено, но е хладно. Студеното означава смърт, а хладното - равновесие. Нека да ви го обясня по друг начин. Състраданието е хладно, а безразличието е студено. Ако сравниш състраданието с любовта и омразата, то е хладно. Ако сравниш състраданието с безразличието, то е топло. Топло е в сравнение с безразличието и неговата студенина. Хладно е в сравнение с любовта и омразата, с тяхната жар.

Целомъдрието е състрадание. То не е любов, не е омраза. То е равновесието помежду им. Но не е безразличие. То дава живот. Ако не го познаваш, състраданието ще ти изглежда като безразличие.


Разликата е едва забележима. Хладнината ще изглежда като студенина, обаче хладното е живо и свежо, е студеното е просто мъртво. Целомъдрието е състрадание.

Замени омразата с добро.



ДАО – трите съкровища
Папка: Ошо - ДАО. Трите Съкровища | Посещения: 1123 | Ченълинги | The Arcturians


Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]
Контакт          3.16.83.150