Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal



Лунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


23:02
19.04.2024
Петък
3.141.198.146


Онлайн: 3
Гости: 3
Потребители: 0


 Пими ® » Ошо » Ошо - Тук и сега » Ошо. Могат ли съществата, очакващи раждане, да влязат в тялото на някой друг и да му причинят вреда?

Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]


Ошо. Могат ли съществата, очакващи раждане, да влязат в тялото на някой друг и да му причинят вреда?

И това е възможно - затова нисшите души, които още нямат тела, изпитват страдания, докато висшите души са щастливи без тела. Трябва да се вземе под внимание тази разлика.

Висшите души винаги гледат на тялото като на своего рода робство; те искат да останат леки, да не носят тежестта на тялото. Искат д
а бъдат свободни от тяло, защото за тях, тялото не е нищо друго, освен затвор. Постепенно започват да чувстват, че тялото ги кара да вършат неща, които не трябва да се правят, затова за тези души тялото не е особено привлекателно. Нисшите души не могат да живеят без тялото, техният интерес, тяхното щастие е свързано с тялото.

Определени удоволствия могат да се получат и без да се намираме в тяло - например душата на мислителя. Човек може да получи удоволствие от мисленето, без да е в тяло, защото мисълта няма нищо общо с тялото. Затова ако душата на мислителя започне да броди без да получи тяло, тя никога не бърза отново да се окаже в тяло, защото може да се наслаждава на удоволствието от мисленето и в това състояние, в което е. Но да предположим, че някой страстно желае храна. Това удоволствие е невъзможно без тяло и тази душа става много неспокойна и се опитва по-скоро да попадне в тяло. И ако не успее да намери подходяща утроба, тогава влиза в тяло, в което има слаба душа. Слабата душа не е добър стопанин на своето тяло. Това се случва, когато слабата душа е в състояние на страх.

Запомни, страхът носи много дълбок смисъл. Страхът е това, което те заставя да се свиваш. Когато си в състояние на страх, ти се свиваш, когато си щастлив - се разширяваш. Когато човек се страхува, душата му се свива и в следствие на това в тялото му остава много свободно място, в което може да влезе и да го заеме друга душа. И не само една, в това пространство могат да влязат и да го заемат много души едновременно. Затова, когато човек е обладан от страх, в тялото му може да влезе чужда душа. И единствената причина е, че всичките й стремежи са свързани с тялото; тя се опитва да реализира стремежите си, влизайки в нечие тяло. Напълно е възможно и се потвърждава от множество реални факти.

Това означава, че страхуващият се човек винаги е в опасност, винаги е в свито състояние. Той сякаш живее в само една стая, докато останалите стаи остават свободни и могат да бъдат заети от други гости.


Понякога и висшите души влизат в човешко тяло, но го правят по други причини. Някои прояви на състрадание не могат да бъдат извършени без тяло. Например, избухнал е пожар в дома и няма никой, който да спаси някого от огъня. Наоколо стои безсилна тълпа, никой не сме да влезе в горящия дом. Внезапно един човек влиза вътре, гаси огъня и спасява детето, което е затворено в дома. По-късно, когато всичко е свършило, човекът не може да разбере как го е направил. Той усеща, че се е движил и действал под влиянието на някаква неведома сила, че това не са били негови действия, а ги е извършил някой друг. В такива случаи, когато човек не е способен да набере смелост и да извърши добра постъпка, висшата душа може да влезе в тялото и да изпълни задачата. Но това се случва рядко. Тъй като висшите души трудно намират подходяща утроба, понякога им се налага да чакат следващото си раждане стотици години. И е удивително, че тези души се появяват на земята почти в едно и също време. Например, Буда и Махавира са родени в Индия преди две хиляди и петстотин години. И двамата са родени в щата Бихар като по същото време е имало още шест просветлени същества в този щат. Техните имена не са ни известни, защото те не са посвещавали никакви ученици, не са имали последователи - това е единствената причина - но са били от същото ниво като Буда и Махавира.

Те провели много дързък експеримент - нито един от тях не посвещавал никакви последователи. Един от тях бил Прабуда Катяяна, другият Аджита Кешакамбали, третият Санджай Белатхипутра, Макхали Госала и други. Осем души с еднаква гениалност и еднакъв потенциал се родили в този промеждутък от време и в едно и също място. Бил им достъпен целият свят, но тези осем души дълго чакали, за да се родят на неголямата територия на Бихар. А когато се появила възможността, тя дошла за всички.

Често се случва така - както и за злите души - случва се верига от раждания. Във времето, в което се родили Буда и Махавира, в Гърция се родил Сократ, а след известно време Платон и Аристотел. По същото време в Китай се родили Лаодзъ и Конфуций, а по-късно и Джуандзъ и Мъндзъ. Невероятни хора се родили едновременно в различни части на света, приблизително по едно и също време. Целият свят бил изпълнен с приказни хора. Изглежда, душите на всички тези хора чакали дълго време, докато се появи възможността да намерят нужните утроби.

Сякаш в един момент утробите са били достъпни и са се оказали достъпни за много хора. Това е като цъфтежа на цветята. Когато настъпи съответното годишно време, виждаш, как разцъфва едно цвете, след това друго, след това трето. Цветята просто са чакали времето, за да разцъфнат. Настъпва разсъмването и цветята чакат само да изгрее слънцето, за да разцъфнат. Пъпката се разтваря и цветята разцъфват. Цветята са чакали цялата нощ, слънцето е изгряло и те са се разтворили.


Точно така става и с нисшите души. Когато на Земята се развие подходяща среда, те се раждат като цяла верига. Например, в наше време Хитлер, Сталин и Мао са се родили в един и същи период. Тези ужасни хора, вероятно са чакали хиляди години, за да се родят, не е толкова лесно да намерят подходяща утроба. Само Сталин е убил шест милиона души в Съветския Съюз, Хитлер е убил десет милиона души. Приспособленията за убийства, изобретени от Хитлер, са уникални в историята на човечеството. Той е извършвал масови убийства по такъв начин, както не го е правел никой друг преди него. Пред него Чингис хан и Тамерлан изглеждат като новаци. Хитлер изобретил газовите камери за масови убийства. Открил, че е твърде обременително и скъпо да се убиват хора един след друг и да се погребват телата им и изобретил хитроумен метод за масови убийства.

Има и други методи за масови убийство, както например се случи неотдавна в Ахмедабад по време на безредиците, но това са много скъпи методи. А и се изискват усилия за да бъдат убити толкова хора един след друг.

Нужно е и много време. Методът за убиване един след друг не работи - ако убиеш един, някъде ще се роди друг. Затова Хитлер пращал в газовите камери по пет хиляди души едновременно и само с натискане на едно копче, тези пет хиляди души просто се изпарявали.

Не се проливала дори капка кръв, не се копаел нито един гроб. Всичко било много акуратно.

Никой не може да обвини Хитлер в кръвопролитие. Ако Бог все още съди за справедливост по старите стандарти, той ще признае Хитлер за абсолютно невинен. Той не е пролял дори капка кръв, не е пронизал с меч нито едни гърди, просто е изобретил хитроумен способ за убийство, способ, отвъд границите на познатите до тогава. Той затварял хората в газовите камери, включвал напрежението и те се изпарявали. От тяхното съществуване не оставала и следа. Хитлер първи успял да се избави от хората по такъв начин, както водата кипва и се превръща в пара. Той превърнал в дим десет милиона души!

Такава душа като Хитлер много трудно ще намери ново тяло. И хубавото е, че е трудно, иначе земята би била в голяма беда. Хитлер ще трябва да чака дълго, защото зачатие от такова ниско качество много трудно се случва отново.

Какво означава да се родиш чрез нисше зачатие? Това означава, че поколения предшественици на твоите родители носят на своя сметка много зли дела. За един живот човек не може да натрупа толкова много зло, че да зачене човек като Хитлер. За да родиш син като Хитлер, колко убийства трябва да извършиш за един живот? За да си избере родители човек като Хитлер, е нужна дълга верига от зли постъпки, извършвани от родителите в продължение на стотици, хиляди, милиони години. Това означава, че човек трябва хиляди години постоянно да извършва престъпления, за да могат неговите гени да привлекат такава душа като Хитлер. Същото важи и за добрите души. Обикновената, средна душа се ражда лесно, навсякъде има утроби, способни да приемат такава душа. Освен това, нейните изисквания са много обикновени. Стремежите са едни и същи: храна, пиене, пари, секс, почести и положение - обикновени стремежи. Това иска всеки, затова такава душа лесно намира утроба. Всеки родител може да даде на такава душа възможността да постигне тези обикновени неща. Но ако душата иска да изживее в човешкото тяло толкова чист живот, че дори да не стъпи върху земята без колебание, ако иска да живее в тотална любов и не желае любовта й да безпокои някого или да се превърне в бреме за някого - за да се роди такава душа, е нужно да се чака много дълго време.


А сега да се подготвим за вечерната медитация. Нека ви обясня нещо. Забелязах, че седите твърде близо един до друг, а това няма да ви позволи да седите спокойно, без да се притеснявате, че ще паднете върху някого. Няма да можете да потънете дълбоко. Първото, което трябва да направите, е да оставите известно разстояние помежду си. Тези, които искат да легнат, могат да го направят. Дори после, по време на медитацията, ако почувствате, че тялото ви ще падне на земята, не го задържайте. Отпуснете се напълно, позволете му да падне.

Изгасете светлината.


Първо затворете очи. Отпуснете тялото... Отпуснете тялото напълно, сякаш вече го няма. Почувствайте как цялата енергия на тялото се движи навътре... почувствайте, че се движите навътре в тялото. Трябва да привлечете своята енергия навътре.

Три минути ще ви подканвам да се спуснете. Трябва да го почувствате. Трябва да продължите да чувствате тялото си и да го отпускате. Постепенно ще почувствате, че губите контрол над тялото - ако започне да пада, нека пада, не го задържайте. Ако падне напред, нека пада; ако падне назад, нека пада. По никакъв начин не го контролирайте. Освободете целия контрол върху тялото. Това е първият етап.

Сега - следващите три минути. По същия начин отпуснете дишането и ума. В края на десетте минути ще сме потънали в мълчание.

Тялото ти се е отпуснало. Почувствай това: тялото ти се отпуска... тялото ти се отпуска... тялото ти се отпуска. Отпусни се, сякаш тялото вече го няма. Премахни контрола. Тялото се отпуска... отхвърли всякакъв контрол над тялото, сякаш е мъртво.

Сега си се преместил навътре; енергията е засмукана навътре - сега тялото е останало отвън, като хралупа. Тялото се отпуска... тялото е съвършено отпуснато... Отпусни се. Ще почувстваш, че него вече го няма, няма, няма. Ако падне, нека пада. Тялото е отпуснато, сякаш си мъртъв, сякаш тялото вече го няма, сякаш тялото е изчезнало.

Отпусни дишането си. Дишането се отпуска...Почувствай как дишането се отпуска.., дишането е съвършено отпуснато... Отпусни се... отпусни тялото; отпусни дишането. Дишането е отпуснато.

Мислите също стават мълчаливи... мислите стават мълчаливи... Почувствай, как мислите стават съвършено мълчаливи... почувствай отвътре, как мислите се успокояват. Тялото е отпуснато, дишането е отпуснато, мислите са отпуснати.

Всичко-вътре в теб мълчи. Ние потъваме в това мълчание; ние потъваме, потъваме все по-дълбоко и по-дълбоко, както човек пада в кладенец, продължава да пада по-дълбоко и по-дълбоко... ето така, падаме по-дълбоко и по-дълбоко в пустотата, в шуня. Отпусни се, отпусни напълно своя контрол - продължавай да потъваш в пустотата, продължавай да потъваш... Вътре остава само съзнанието, горящо като пламък, наблюдаващо, свидетелстващо.

Просто остани наблюдател. Продължавай да наблюдаваш навътре... Отвън тялото е мъртво; тялото е станало напълно инертно. Дишането е забавено, мислите са забавени; вътре сме в мълчание. Продължавай да наблюдаваш, продължавай да наблюдаваш, постоянно наблюдавай - ражда се много дълбоко мълчание, много по-проникновено мълчание. В това състояние на наблюдения аз също изчезвам - остава само сияйната светлина, горящия пламък.

Сега ще мълча десет минути, а ти продължавай да изчезваш навътре, по-дълбоко и по-дълбоко. Отпусни своя контрол, отпусни се. Просто продължавай да наблюдаваш. Десет минути бъди просто зрител, свидетел.

Всичко е в мълчание... Гледай навътре, продължавай да гледаш навътре... Нека вътре остане само наблюдението. Умът става все по-мълчалив... Виждаш как тялото ти лежи на известно разстояние - сякаш е нечие чуждо тяло. Ти се отделяш от тялото, сякаш го оставяш. Изглежда, сякаш диша някой друг...

Върви още по-навътре, още по-дълбоко... Продължавай да наблюдаваш, продължавай да гледаш навътре, и умът напълно потъва в нищото. Върви навътре, върви дълбоко навътре... продължавай да наблюдаваш... умът е станал съвършено мълчалив.

Тялото остава назад, тялото е като мъртво. Ние се отделихме от тялото. Отпусни се, отпусни се напълно; не задържай нищо, сякаш отвътре си мъртъв. Умът става все по-мълчалив... тялото лежи надалеч; умът се е отделил от тялото... Умът е станал съвършено мълчалив...

Гледай навътре. Азът е изчезнал напълно, останало е само съзнанието, останало е само знанието. Всичко останало е изчезнало...

Бавно направи няколко дълбоки вдишвания. След това бавно отвори очи. Не бързай да ставаш. Ако не може да отвориш очи, не бързай. Отвори очи бавно и меко и за миг погледни навън...

Нашата вечерна медитация завърши.

Ошо - Тук и сега
Папка: Ошо - Тук и сега | Посещения: 1238 | Ченълинги | The Arcturians


Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]
Контакт          3.141.198.146