Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal



Лунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


02:46
19.04.2024
Петък
3.143.168.172


Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0


 Пими ® » Ошо » Ошо - ДАО. Трите Съкровища » Ошо. Ако започнеш да се чудиш как да го избегнеш, вече си приел за сигурно, че то ще се случи

Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]


Ошо. Ако започнеш да се чудиш как да го избегнеш, вече си приел за сигурно, че то ще се случи

Третият въпрос:
Всяка религия дегенерира до моралистична организация. Вие препоръчвате Лаодзъ, защото от неговия път не може да израсте никаква религия. Как може тези, които те обичат, да избегнат такава една институционализирана дегенерация на твоето просветление?

АКО ЗАПОЧНЕШ ДА ИЗБЯГВАШ, вече си започнал да го създаваш. Не се занимавай с това. Ако ще се случва, ще се случи; ако няма да се случва, няма да се случи. Не се тревожи за това, защото, ако започнеш да се чудиш как да го избегнеш, вече си приел за сигурно, че то ще се случи. Вече си се загрижил за това - и то ще му помогне да се случи.

Буда с всички сили се опитал да направи така, че неговата религия да остане един жив феномен, а не мъртва институция. Опитал се здравата - и се провалил. Колкото повече се стремял, толкова повече хората се опитвали около него да създадат организация.

Кришнамурти се опитва с всички сили - и ще претърпи неуспех, защото такъв е законът. Защо се опитваш толкова много? Може би вътре в себе си се страхуваш, че точно така ще стане. Много пъти съм ти говорил за закона за обратния ефект. Това е много дълбок закон на психологията - правиш нещо, а се случва точно обратното. В това се състои цялото учение на Лаодзъ. Той казва: Говори за реда, и ще настъпи хаос. Опитай се да направиш хората нравствени, и те ще станат безнравствени. Опитай се да направиш хората добри, и те ще станат лоши.

Всички вие знаете, че точно така става. Опитай се да възпиташ детето си добро и в него ще се надигне първия бунт срещу теб. Ще тръгне против теб; ще прави точно това, което ти не искаш да прави.

Това никога не се е случвало с Лаодзъ, защото него никога не го е било грижа за това. Ако се случи - добре - какво можеш да направиш?

Когато умра, аз съм умрял. Каквото и да стане, не е моя работа. Затова не се безпокой за това. Ако се случи, трябва да се случи. Ако не се случи, добре; ако се случи, пак добре. Кои сме ние, че да поемаме отговорност за бъдещето? Кои сме ние, че да решаваме за бъдещето? Не, това не може да се направи. Просто се откажи от цялата идея. Не се тревожи. Откажи се напълно от тази идея и не се тревожи; не се опитвай да го създаваш и не се опитвай да го избягваш. Докато съм тук, бъди с мен, празнувай с мен, радвай се с мен. Остави ме да ти помогна, дай ми възможност - това с всичко. Когато си замина и ти си заминеш, каквото и да се случи... как можем ние да го решим и защо трябва да се тревожим за него? Докато сме тук, трябва да използваме възможността, вратата, която се е отворила, пътят, който се с открил пред теб - стъпи на него, върви по него - дали хората ще направят от него някаква институция или не, нека го решават. Точно сега нищо не може да се направи по този въпрос.

Никога не се тревожи за бъдещето, защото самото ти безпокойство ще предизвика обратния ефект. Забелязвал ли си - ако пътуваш с влак, само се огледай около теб. Веднага можеш да забележиш кой пътува без билет, защото той непрекъснато се безпокои за кондуктора - законът за обратния ефект. Той изглежда изплашен, изглежда разтревожен. Когато в купето влезе някой, той се сепва. Веднага можеш да забележиш, кой пътува без билет, защото около себе си сам създава своите трудности.

Понякога се случва да си купиш билет, а той да ти падне от джоба, без ти да разбереш. Не знаеш, че си без билет. В такъв случай вървиш и седиш, все едно имаш билет. Никои не може да разбере, никой не може да те хване; дори кондукторът няма да дойде при теб. Той знае, че трябва да имаш билет. Хората винаги се изненадват, че когато имат билети, никой не идва да ги проверява, а когато пътуват без билет, контролата идва внезапно, защото е усвоил този малък закон - че веднага можеш да разбереш кой пътува гратис. Никакви проблеми в това отношение. Той не може да се държи естествено, около себе си сам създава неестествени вибрации. Контролата незабавно се отправя към него.

Да не те е грижа. Ти си тук; феноменът е жив точно сега, вибриращ, говорещ ти, проникващ в теб, помагащ ти. Ти просто му се наслаждавай. Ако му се наслаждаваш и самият ти се превърнеш в един осветен отвътре феномен, другите ще се наслаждават с теб.

Една жива религия е жива, защото хората все още постигат просветление в нея, хората продължават да осъзнават в нея. Ако ти станеш осъзнат заедно с мен, можеш да помогнеш на другите да осъзнаят заедно с теб - това е верижна реакция. Щом изчезне осъзнаването, изчезва и веригата; настъпва празнота, интервал, в който никой не е нащрек, никой не се събужда - тогава религията е мъртва. Тогава се превръща в секта - индуизъм, ислям, джайнизъм. Тогава се превръща в църква - тогава идват ритуалите, мъртвите жестове.

Но нищо не може да се направи за това. Всъщност, може да се направи само едно нещо и то е - да не те е грижа, защото можеш да пропилееш времето си мислейки за него. Просто живей вътре в мен и ми позволи и аз да живея в теб. Скоро ще можеш с помощта на своята запалена свещ можеш да запалиш свещите и на другите. Създай поредица, и те ще се движат от само себе си.

И никога не мисли за утре. Бъдещето няма нищо общо. Съществува единствено настоящето.


ДАО. Трите Съкровища
Ошо

Папка: Ошо - ДАО. Трите Съкровища | Посещения: 1737 | Ченълинги | The Arcturians


Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]
Контакт          3.143.168.172