Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPalЛунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


12:00
02.02.2023
Четвъртък
3.235.25.27


Онлайн: 41
Гости: 41
Потребители: 0


 Пими ® » Ошо » Ошо - За медитацията » Ошо. Привързването създава проблеми

Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]


Ошо. Привързването създава проблеми

Няма нужда да правиш нищо. Няма ти да намериш равновесието; равновесието ще те намери. Ти просто се движи. Когато дойде долината, навлез в нея. Когато мракът те обкръжи, наслаждавай му се, чувствай блаженството от неговото кадифено докосване. Навлез в него, в неговата безкрайна величественост. Мракът има едно успокояващо качество, което никоя светлина не може да има. Долината е почивка: като нощта, като смъртта.

Няма нужда да се опитваш да търсиш равновесие. Равновесието само ще те намери. Ти просто навлез в долината. Когато долината дойде, приеми я. Не само я приеми, приветствай я. Радвай й се, наслаждавай й се - мракът е прекрасен. И когато долината остане зад теб и ти се движиш към върха, това също е съвършено прекрасно. Това е великолепно: светлината, сутринта, слънцето.

Но не се привързвай нито към едното, нито към другото. Привързването създава проблеми; чрез привързване идва страданието. Ако се привържеш към върха и си кажеш: „Не искам отново да отивам в долината", тогава ще си навлечеш неприятности. Тогава ще си създал долина на самия връх. Тогава страданието вече е започнало. Ти си уплашен: страхът е влязъл, мъката вече е тук. Ти вече не си щастлив. Унищожил си върха.

Когато си в долината, страдаш, защото: „ето, сега съм в долината." В долината страдаш, а на върха не си в състояние да се наслаждаваш. Това е обичайната ситуация. Когато си щастлив, се страхуваш. Ще остане ли това щастие, или ще ме напусне? Сега страхът изяжда щастието ти като червей и го отравя. Ти си щастлив и все пак не си щастлив. Нещо е вече мъртво: ти си започнал да се безпокоиш за бъдещето. Когато си нещастен, ти, разбира се, си нещастен. Че ти, когато си щастлив, не можеш да чувстваш щастието, та камо ли да си щастлив, когато си нещастен. Така целият живот се превръща в един омагьосан кръг от нещастие.

Слушай сега! Когато си на върха, танцувай. Знам, и ти знаеш, че върхът няма да трае вечно. Няма и нужда. Ако траеше вечно, щеше да се превърне в такова напрежение, че нямаше да можеш да го търпиш. Щеше да бъде такава възбуда, че нямаше да можеш да намериш в него никаква почивка. Това щеше да е опасно, щеше да те убие. Няма нужда да трае вечно. Но докато трае, танцувай, радвай се, пей - като добре знаеш, че отново ще го загубиш. Като знаеш това, можеш да му се наслаждаваш дори още повече, преди да го загубиш.

И помни, че това е едно чудо: когато му се наслаждаваш повече, той трае по-дълго. Когато си щастлив в него и танцуваш от радост, той забравя да отмине, остава с теб. Когато ти не се привързващ към него, той се привързва към теб. Това е цялата тайна.


А когато си отиде, той пак не си е отишъл. Той ти е дал такова дълбоко блаженство, че сега, когато слезеш в долината, можеш да си починеш в мрака. Тогава долината се превръща в релаксация, а върхът - в екзалтация. Върхът става ден, а долината - нощ. Върхът става активност, а долината - пасивност.

Човек трябва да се наслаждава и на нощта. Това е единственият начин да се насладиш на деня. А като се наслаждаваш на деня, нощта, която идва, е страхотна и ти носи невероятна почивка. Тя те освежава, ставаш като нов.

Винаги помни: колкото по-голям е върхът, толкова по-голяма е долината. Иначе как ще може върхът да е по-голям? Ако отидеш в Хималаите, ще видиш, че колкото по-голям е върхът, толкова е по-голяма и долината. Ако се страхуваш от долината, не питай за върха. Тогава се движи по равното. Там няма да има върхове и долини.

Това е най-голямата мизерия в живота: когато няма върхове, няма и долини. Човек просто вегетира. Това не е живот. Човек просто се влачи. Това е монотонност. Това не е диалог; това е монолог. Диалогът изисква дуализъм, противоречие, полярност, парадокс. И вътре в парадокса да се движиш от единия полюс до другия.


Не се притеснявай за равновесието. Равновесието ще те търси - аз виждам как то те търси. Ти трябва само това да направиш: докато си на върха, танцувай; докато си в долината, почивай, приеми долината, приеми върха. И двете са части от едно цяло и ти не можеш да отхвърлиш едната от тях. Те са две лица на една и съща монета. Помни, че този, който се наслаждава повече, ще страда повече, защото ще стане много чувствителен. Но страданието не е лошо. Ако го разбереш правилно, страданието ще бъде пречистване. Ако я разбереш правилно, ще намериш в тъгата дълбочина, която никое щастие не притежава. Човек, който е само щастлив, е винаги повърхностен. Този, който не е познал жалостта и тъгата, не е познал дълбочините. Той не се е докоснал до дъното на своето същество; той е останал само на периферията. Човек трябва да навлезе между тези два бряга. Между тези два бряга тече реката.

И аз ти казвам, че равновесието ще те търси, ако приемеш и двете, и живееш и двете. Каквото и да се случи, приветствай го. И един ден изведнъж ще видиш, че равновесието е дошло. А когато равновесието дойде при теб, то е нещо напълно различно от това равновесие, което ти можеш да си наложиш.
Ако си наложиш равновесие, това ще е някакъв вид контрол. Контролът е винаги изкуствен, контролът е винаги грозен. Контролът носи в себе си насилие. Той е насила наложен, изкуствен. Когато равновесието дойде при теб, то е събитие, което се случва, То изведнъж се спуска върху теб. Небесата се отварят и Божият дух се спуска като гълъб върху теб.

Всичко това, което е велико, винаги идва. Всичко това, което ти правиш, е винаги малко, дребно. То никога не е велико. Всичко, което ти правиш, непременно ще бъде по-малко от теб. А това, което е велико - ти трябва да му позволиш да се случи. Равновесието ще те намери. Бог ще те намери. Ти трябва просто да си готов.


За медитацията
ОШО

Папка: Ошо - За медитацията | Посещения: 2181 | Ченълинги | The Arcturians


Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]
Контакт          3.235.25.27