Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPalЛунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


11:43
02.02.2023
Четвъртък
3.235.25.27


Онлайн: 35
Гости: 35
Потребители: 0


 Пими ® » Ошо » Ошо - За медитацията » Ошо. Има два вида празнота. Едната е негативна, а другата - позитивна

Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]


Ошо. Има два вида празнота. Едната е негативна, а другата - позитивна

Негативната празнота е самота. Липсва ти присъствието на нещо или на някого. Ти не се наслаждаваш на чистотата на уединението. Чувстваш липсата... Съпругата ти е умряла и сега се чувстваш празен. Присъствието те е изпълвало по някакъв начин, давало ти е чувство на пълнота. Сега тя е мъртва, И сега ти се чувстваш празен, тя ти липсва. Тази празнота е негативна.

Има и позитивна празнота. Позитивната празнота не чувства липсата на някой друг. Тъкмо напротив - тя лелее, наслаждава се на присъствието на себе си. Когато си седиш сам - когато просто се наслаждаваш на себе си, когато просто се наслаждаваш на това да бъдеш - тогава ти си празен, но тази празнота е позитивна.


Негативната празнота е от дявола, а позитивната е от Бога. И двете са празноти, но има огромна разлика в качеството. Човек трябва да върви към позитивната празнота. И това е, което се случва.


„Чувствам се празен... и един дълбок копнеж. И изглежда, че няма начин да се отпусна." Няма и нужда. Просто позволи тази празнота, не се опитвай да я променяш. Защото иначе това е начинът, по който умът отново влиза през задната врата.

Остани сега с тази празнота. Вкусвай я с наслада! Тя е прекрасна; няма нищо друго, което да е подобно на нея. Тя е невинност, тя е тишина, тя е покой, тя е девственост. Никога дотогава не си познавал тази позитивна празнота - винаги си познавал само негативната празнота. Мислиш си, че това също е празнота; същата негативна празнота. Й искаш да се измъкнеш от нея.

Няма нужда. Отпусни се в нея, бъди тази празнота. Позволи я и недей по никакъв начин да я променяш или модифицираш.

Трудно е! Това е смъртта, истинската смърт, от която идва възкресението. Това е кръстът, истинският кръст. И всеки трябва да го носи всекидневно. И трябва да го носи не само всекидневно, но и танцувайки - приветствайки го, с чувство на дълбока благодарност.

Когато навлезеш за първи път в тази празнота, чувстваш, че тя е същата празнота. Естествено, защото никога преди не си я познавал. Позволи я, остани с нея това е, което бих искал да ти кажа. По никакъв начин не се опитвай да мислиш отвъд нея. Бъди тази празнота! Изведнъж фокусът се променя, образът се променя. Вниманието се измества: ти гледаш в нея и тя не е повече самота - тя е уединение. Тя вече не е изолация, тя е безкрайно присъствие. Ти си изчезнал... и в това изчезване се е появил Бог.

Бог и ти сте просто образи. Ако ти присъстваш, Бог остава скрит. Когато ти изчезнеш, Той става проявен. Когато отново се върнеш, Той се скрива. Самото ти присъствие Го скрива; присъствието ти действа като облак.

Наслаждавай му се, позволи го... обичай го. И оставай все повече и повече в него. Когато имаш време, не го прахосвай никъде. Затвори си очите, остани празен. Много скоро красотата на празнотата ще ти се разкрие. Малко по малко ще усетиш вкуса на новото вино: абсолютно новото, защото не си го познавал преди. Макар че то винаги е било там, ти никога преди не си имал контакт с него. То ще те опияни, ще те доведе до екстаз. Чрез него ти ще се трансформираш.

Затова не се опитвай да намериш изход от него. Няма изход от него, защото то е всичко. Ти не можеш да отидеш никъде другаде. Единственият резултат би бил умът ти да започне да функционира отново, и то със страх. Ти събираш около себе си мисли, установяваш отношения, отиваш на пазара, губиш се в тълпата. Тогава не си празен, но си пропуснал - пропуснал си вратата, която си търсил в продължение на много животи.


За медитацията
ОШО
Папка: Ошо - За медитацията | Посещения: 1246 | Ченълинги | The Arcturians


Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]
Контакт          3.235.25.27