Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPalЛунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


11:31
02.02.2023
Четвъртък
3.235.25.27


Онлайн: 58
Гости: 58
Потребители: 0


 Пими ® » Астрология » Натална » Рождени Домове


Асцендент [45] Елементи [7]
Хирон [9] Планети [23]
Изключения [5] Интерпретации [10]
Върхове на Домовете [12] Зодиакални знаци [5]
Рождени Аспекти [26] Рождени Домове [25]
Господари на Домовете [12] Целенасочено Тълкуване [8]
Аспекти на Слънцето [10] Аспекти на Луната [9]
Аспекти на Меркурий [8] Аспекти на Венера [7]
Аспекти на Марс [6] Аспекти на Юпитер [5]
Аспекти на Сатурн [5] Аспекти на Хирон [6]
Аспекти на Уран [3] Аспекти на Нептун [2]
Интерсептирани Знаци и Домове [2] Аспекти към Асцендента и МС [10]
Нива на проработка на Планетите [12]


Дванадесети дом

СКРИТИТЕ СИЛИ НА ХОРОСКОПА

КАРМЕН ХАМАКЕР-ЗОНДАГ

Уникалното изследване на Кармен Хамакер-Зондаг е изцяло посветено на един от най-загадъчните участъци на хороскопа – ХІІ дом. Опровергавайки традиционния негативен подход към него, авторката разглежда ХІІ дом като ценен източник на информация при четенето на картите и неизтощима съкровищница на вътрешни ресурси на човека.
1990 г.
Доколкото на планетите в ХІІ дом им се налага да имат работа с нерушимата и безсъзнателна връзка между заобикалящия ни свят и нашия вътрешен живот, ние можем ефективно да си помогнем, използвайки тази връзка без да задействаме съзнанието. Често ми се е случвало да наблюдавам как хора, имащи няколко планети в ХІІ дом, безпогрешно се настройват на тези тенденции в обществото, които още не са успели да се проявят; едва разбирайки, какво правят, тези хора изпреварват тези, които се опитват да анализират бъдещите тенденции посредством логиката, статистиката и проучването на пазара. Хората на ХІІ дом правеха само едно: те се вслушваха в нещо в самите себе си и без дълги размишления следваха вътрешния порив, без да осъзнават напълно значението на своите действия.
Наистина, през такива хора тече потока на живота и времето. Те са способни да формират бъдещето – в позитивен смисъл, непонятно как, но без грешка. Те запазват връзка със съществуващото извън времето и пространството колективно подсъзнание, където в латентно състояние се съдържа и бъдещето. Ако те не се съпротивляват на този необясним, скрит източник на вдъхновение, придобиват способност да изразят това, което ще стане важно след няколко месеца. Освен това, знаят как точно да въздействат на околните, не им е нужно за това предварителни теоретични подготовки, подобно на музиканта, който интуитивно чувства как слушателите ще откликнат на неговото изпълнение и това го довежда до възторг. Не е възможно да се определи каква е природата на ХІІ дом, но този, който я приема каквато е, може да извлече за себе си голяма полза. Наличието на няколко планети в ХІІ дом може да предвещава огромен материален успех!
Неаспектираният управител на ХІІ дом е особен случай. Той е много чувствителен към всичко до такава степен, че неувереността, ранимостта и готовността да се отстъпи са неговите главни качества. Неаспектирана планета оказва силно въздействие върху това, как “работи” хороскопа като цяло. Доста често може да се види, че хороскопа като че ли придобива окраската на тази планета.
За неаспектирания управител на ХІІ дом е характерна неприятна или трагична ситуация, която се отразява на емоционалното състояние и чувството за безопасност. Въпреки това подобни ситуации не е задължително да се явяват хронически. До сега не съм срещала човек с неаспектиран управител на ХІІ дом, който да не е имал проблеми в ранното си детство. Тези проблеми в някаква степен внасят неувереност и ранимост в проявите на всички останали фактори на картата. Но, връщайки се към планетите в ХІІ дом или в аспекта към неговия управител, виждаме, че при тяхното участие, ние рискуваме да попаднем в същите ситуации, които съзнателно бихме искали да избегнем. Тези ситуации ни привличат като магнит, и ние отново и отново се сблъскваме с това, от което сме се стремили да избягаме. И това се оказва толкова по-болезнено, колкото по-силен е нашия защитен механизъм.
Интересно е, че ХІІ дом е прието да се счита за дом на тайните врагове. Преди всичко, не ни се отдава да осъзнаем, че факторите, свързани с ХІІ дом, се явяват част от самите нас и че ние проектираме върху тях нашия външен свят. Доколкото ние ги проектираме, не разбираме, какво правим, по-леко ни е да обвиняваме другите, приписвайки им всевъзможни скрити подбуди, изпускайки от предвид факта за собственост си участие.
Планетите в ХІІ дом или в аспект към неговия управител могат точно да покажат с какво предпочита да се занимава човека, оставайки насаме. Колкото и да е странно, въпреки че има репутация на дом на самотата, хора имащи много планети в ХІІ дом никога не скучаят. Същото се отнася и за хора с много аспекти към управителя на ХІІ дом. Такива хора, често са много заети, когато са сами, тъй като тяхната неувереност по отношение на външния свят остава от другата страна на вратата. Погледнете, например, тези, които имат Марс в ХІІ дом, как енергично работят, ако ги оставите на спокойствие.

Ако нашата ранимост пречи на непосредствената изява на планетите в ХІІ дом или на аспекта към неговия управител, то е по-лесно израза да става по непряк път или в ситуации, които не са свързани с междуличностните отношения. Така, хора с Венера или Луна в ХІІ дом често им е трудно да проявяват нежност и участие към другите, колкото и да им се иска. Те се надяват да дочакат момента, когато условията ще ги предразположат към проява на нежност и сърдечност, и ако не им се отдаде да дочакат, те страдат, подтискайки тези чувства в себе си. Чувствителността на такива хора ги кара да се “затварят”, да я крият, и при все това тя може да им е необходима. В действителност при наличие на планети в ХІІ дом или в аспект към неговия управител чувствителността е толкова голяма, че всяка проява на лично разположение става почти невъзможна. Обаче притежателя на хороскопа с готовност усвоява емоциите на другите. Получава се доста противоречива картина: човекът избягва близките контакти, а в същото време пролива сълзи, узнавайки от новините за някакво бедствие.

Интересът към другите и съчувствието към техните беди и страдания раждат социални работници и изявени представители на професии, свързани с помощ за хората. Те обикновено изпитват нужда да се застъпват за бедните, угнетените и отритнатите. Системата на социалното обслужване, различни видове помощи за населението, програма за развитие, защита на природата и животните, реабилитация на алкохолици, организация за бездомни, помощ за бежанци и т.н. – това са сферите на дейност, където хората със силен ХІІ дом се чувстват в своята стихия. Там те могат да освободят тези емоции, които не пускат в личния си живот. Мисълта, че тяхното съчувствие е насочено за благото на другите хора, а проявената доброта ще бъде възнаградена, може да способства за укрепване на тяхната увереност в себе си.
Дванадесети дом винаги се е разглеждал като “дом на жертвата”, домът, където ние пренебрегваме себе си заради висшия идеал. Но това влече също след себе си и заплаха от раздвоение, унищожение и загуба на връзка с действителността. На практика тези ракурси на ХІІ дом се обясняват единствено с необходимостта, потребността да се усети единството. ХІІ дом изразява нашата връзка с колективното подсъзнание, с тези слоеве на психиката, където ние сме обединени с всички и с целия свят. Този слой, където няма време и пространство, и където съществува Вечното Сега, колкото и невъзможно да се струва това за разума. Да се преживее чувството на единство, безусловно, е възможно, макар че нито можем да си го представим, нито да го изразим с думи. В някой момент то идва до всеки от нас и не можеш да го сбъркаш с нищо, макар че особено реално и убедително това усещане е за тези, които имат в картите си силен знак Риба, Нептун или ХІІ дом.

Чувствайки тази връзка с основите на нашето индивидуално съществуване, ние разбираме, че не е толкова важно дали помагаме на другите или на себе си, тъй като ние сме едно. И затова в позитивен смисъл тенденцията към жертвеност, представена от ХІІ дом, води не към унищожаване на личността, а по-скоро към оформяне на колективното в нас – у всекиго на свой ред.
Алкохолизма и наркоманията се считат обикновено за социално неприемливи, но с тях не се изчерпват формите на зависимост, отнасящи се към ХІІ дом, които се разпространяват върху всички видове зависимости, подкопаващи личността. Така човек може да попадне под влияние на секта, изискваща от своите членове да се откажат от всичко заради нея и идеологически обработвайки своите членове. Някои хора стават роби на социално приети – и даже във висша степен одобрявани – качества, такива като самопожертване. Те вечно тичат за другите и са готови да помагат ден и нощ. Това, разбира се, е благородно, но когато стане система да не се занимава със себе си, формира отказ от отговорност за собствения си живот и неспособност да се постъпи иначе, това действа не по-малко разрушително, както и всяка разновидност на зависимостта.
 

ХІІ дом е характерен с много силната си връзка с невидимия свят.

В детето винаги има нещо от неговите родители. Затова, когато родителите работят върху себе си, това е от полза за детето. Но детето притежава и собствен характер, и така или иначе то ще взема решение самостоятелно. Затова, ако детето не успява много в живота, не бива да се счита това за провал на родителската педагогика.
Така че, ние като родители не бива да лишаваме децата си от правото да правят грешки. Трябва да им дадем правото да вървят по свой път в живота. Резултатите от нашите усилия може и да не се виждат, но въпреки всичко семето е посадено и от него ще израсте нещо.
Може да се окаже, че дете със силно поразен ХІІ дом има забележителни родители, докато в същото време дете с хармонично аспектиран ХІІ дом може да има родители, които не са по-малко симпатични, но предпочитат да разчитат на външните прояви, а значи нищо да не решават. Така че напрегнатите аспекти в детската карта не е задължително да означават, че с детето или с неговите родители не всичко е наред.СЛЪНЦЕ В ХІІ ДОМ

Винаги ми се е струвало, че в живота на деца с такова положение на Слънцето бащите са играли незначителна роля, особено в първите години. Вариантите могат да са най-различни, макар че по правило, те не са свързани с лошо намерение от страна на родителите. Например, бащата умира скоро след раждането на детето или в първите години от неговия живот; или може родителите да са се разделили в този период. И в този, и в другия вариант детето не само, че не изпитва влияние от страна на бащата, но най-често чрез симбиотична връзка с майката преживява заедно с нея нейния опит, свързан с тази ситуация, по-точно, с опита й да се справи със загубата на мъжа вследствие на неговата смърт или развод. Детето, преживява проблема, създаден от бащата.
От друга страна, детето със Слънце в ХІІ дом, може да има баща, който всеки ден си идва от работа в къщи по едно и също време и като че ли изпълнява семейните си задължения. А да се окаже, че в ред случаи бащата на практика не се интересува от своите деца или чувства, че е лишен от голяма доза внимание от страна на съпругата заради децата. Понякога той изпълнява само случайна работа в къщи, или си седи в кабинета, или се шляе без работа и пие, или неговия принос в семейството не е голям. И тук ние подхождаме към ролята на майката, доколкото Слънце в ХІІ дом може да означава, че майката командва в семейството, измествайки бащата и не го допуска до децата, или че счита децата си за своя лична собственост и способства за психологическото отделяне на бащата.
Съществуват и други възможности. Например, децата се появяват в период, когато родителите се борят с финансови трудности.

Но има случаи, когато наличието на Слънце в ХІІ дом се оказва странно, защото двамата родители са правили много за своите деца и са били искрено щастливи с тях и един с друг. При това, често се изяснява, че когато се е раждало детето единия родител е имал проблеми или с неговия баща и работата е стигала до своего рода психологическа борба или просто до откровени спорове. Случвало се е някой от родителите да преживява по това време по-голяма или по-малка криза в своето самоопределяне.
Възможен е вариант, когато в първите години от живота на детето неговия баща се е намирал в болница или в санаториум – с други думи състоянието на здравето му не е позволявало да си бъде у дома. И обратно, детето може да лежи в болница и известно време да усеща заплаха за своята безопасност.

Това положение на Слънцето трябва да се разглежда, изхождайки от неговия символизъм като цяло, а не просто като символ на бащата.
В някои източници положението на Слънцето в ХІІ дом или в аспект към управителя на ХІІ дом до сега се разглеждаше като вредно, причиняващо безпокойство и даже злотворно. Опасността от подобен подход се заключава в това, че се изпускат от внимание великолепните възможности, които дава такова положение на Слънцето, и че страха пред неговото отрицателно проявление ражда някакъв порочен кръг. Т.е. човек, считайки се за невежа и непълноценен, окръжен от всички мисли на злите сили е неспособен да постигне нещо. Ден след ден той се хипнотизира с това негативно предположение, което някога се сбъдва. Това, обаче, все още не доказва, че Слънце в ХІІ дом неизменно означава нещастие.
Истината се състои в това, че ”материала”, необходим на детето за определяне на своето място в света, той частично заимства от бащата, и тук възниква проблем. Тези проблеми могат да съпътстват човека и като възрастен. Детето се сблъсква с проблемите на самоопределянето и не подозира за техния произход. Така или иначе, процесите, които детето не е в състояние да разбере, му пречат да се определи. Дете със Слънце в ХІІ дом (или в аспект към неговия управител) има нужда от постоянна поддръжка от страна на бащата, много повече, като правило, отколкото тази, която има или би могъл да има. В този план ХІІ дом е бездънен: колкото и внимание да се отделя на детето, то постоянно чувства някаква вътрешна неудовлетвореност, което го кара да изисква още повече внимание.
Едно от свойствата, с което не е в състояние да се справи детето е високата сензитивност. Това е достатъчно, за да се чувства неуверено в себе си. Всяка планета в ХІІ дом или в аспект с неговия управител означава усещане за неспособност, както трябва да се следва избрания курса. Планетата – в случая Слънцето – като че ли е обвита в мъгла или скрита зад параван. Такива хора си представят къде са приблизително, но нищо повече. Какво да правят с това, те не знаят. При това положение на Слънцето тях ги обхващат съмнения относно мястото им в живота. Даже ако те, съдейки по всичко, избират правилния курс, им се струва, че не знаят, какво искат, и се губят в догадки относно това, какъв живот ще им се наложи да водят.
В друг случай, планетите в ХІІ дом или в аспект към неговия управител се явяват обширен резервоар на енергия, която чака, кога притежателя на хороскопа ще осъзнае какво може и иска да постигне с помощта на тези планети. Обикновено не разбират, че хора с такова положение на Слънцето могат да бъдат изключително взискателни и волеви, а също егоцентрични, не подозирайки, че тези качества те реализират за сметка интересите на другите. Чувствайки се постоянно неустроени и зависими от нечия помощ, те не виждат, че са заплаха за другите. И въпреки това, за свое учудване, те през цялото време изпреварват останалите по пътя към върха. Но даже и тогава те не престават да се съмняват – в това, че вървят по правилния път.
В същото време от хора със Слънце в ХІІ дом стават най-добрите началници, при условие, че притежателят на хороскопа реши да използва даровете на ХІІ дом. Тяхната сензитивност над средното ниво, особено в това, което касае проникването в ситуацията и умението да влезе в положението на сътрудниците. Такъв началник (независимо от стихиите, в които се намира Слънцето), доверяващ се на интуицията и не считащ за необходимо да обмисля всяка своя стъпка, може, например, да излезе в нужния момент от офиса, за да си поговори с някой от предприятието – просто така. В последствие се изяснява, че точно в този момент работникът, не е могъл да реши някакъв проблем и си е мислил да си вземе болничен, за да остави някой друг да се оправя с проблема. Своевременната намеса на началника, дружеския разговор и искрения интерес са направили това ненужно. Резултатът: по-малко болнични и по-добра атмосфера в работата. Вродената интуиция може да даде също така усет за това, което ще стане важно в бъдеще, даже ако детайлите още не са ясни. Такива хора, като че ли знаят как ще се развият събитията.

Проблемите възникват, когато такива хора отричат своите чувства и интуитивни озарения. Те остават неуверени в себе си, с нерешен проблем за самоопределение. Като следствие, в тях се натрупват прекалено много неща, които трябва да кажат на себе си и могат да възникнат усложнения с околните – колеги, приятели, домашни. Източник на тези проблеми се крие в прекалената заетост със собствената персона и в обидчивостта, която се обяснява с това, че тяхното крехко усещане за безопасност може във всеки момент да се окаже под заплаха. Тези хора са дезориентирани, объркани в смисъла и затова не са в състояние да следват своята интуиция. Често те или са жестоки по причина на своето тревожно състояние, или прекалено раболепни, демонстрирайки тази форма на саможертва, чиито девиз е “Или ще ти помогна, или ще те убия!”
Когато една или друга планета е свързана с ХІІ дом, нерядко възниква такава ситуация на натрапена помощ. Създава се впечатление, че своята способност да помагат на другите я използват, за да се утвърдят или да решат по този начин собствения си проблем за самоопределяне. По-точно, натрапвайки своята помощ, те придобиват възможност да влияят на другите, да ги правят задължени или зависими от тях, и всичко това стопля тяхното ЕГО. Хората на ХІІ дом им е трудно да се абстрахират и да оценят своето поведение отстрани, доколкото от ранно детство им се е налагало да се борят с лицемерието (когато, например, у тези, под чието попечителство са се намирали, думите са се разминавали с делата ), а също доколкото те не са уверени в себе си поради вътрешни проблеми или ненадеждност на родителите.
Хора с такова положение на Слънцето са много близки до източника, от който започва живота, и им е дадено да черпят от него; само трябва да се научат как. Те, като никой друг, са способни да се настроят на недокоснатия, все още, свят на енергията.
Тези, които се интересуват от хомеопатия, акупунктура, рефлексотерапия, анализ на сънища, терапевтично въздействие на живопистта, хипнозата, йога или медитация, а също хармонизиращите свойства на водата, в хороскопа много често е отделен ХІІ дом и не рядко има връзка между ХІІ дом и Луната.
Ако тези издържат енергиите на ХІІ дом, не се боят настойчиво да погледнат на себе си и да работят над себе си, ще усетят как през тях тече потока на мъдростта – може той да изтича през пръстите, но е винаги на тяхно разположение. Важно е да не се страхуват да имат работа със собствената си сензитивност, ранимост и впечатлителност, да приемат света алогично и символично, да признаят реалността на безсъзнателното и да разширят своята всекидневна реалност.
 САТУРН В ХІІ ДОМ

Поразително е колко често Сатурн се оказва в ХІІ дом или в аспект с управителя на ХІІ дом в картата на деца, които първите месеци или години от своя живот са расли без баща – съвсем или почти. Това много напомня на появата на Слънце в ХІІ дом. На практика обаче има различия. Ето няколко примера: има случаи, когато някой от родителите се явява безинициативен – да кажем, поради слабост, и за всичко се осланя на другия или крие своята слабост, като не иска да осъзнае проблема си под маската на суровост. На детето се предава този проблем, тъй като съществува някаква психологическа връзка, свързваща го с родителите му. Възможен е вариант, когато и при двамата родители има проблем: единият се опира на другия, черпейки от него (или нея) допълнителни сили, а другият играе ролята на надежден спътник в живота, но само за да скрие чувството си на непълноценност. Както показва практиката, няма никакво значение пола на родителите: проблемите, свързани със Сатурн в ХІІ дом могат да имат отношение и към бащата и към майката.

Слънцето в ХІІ дом сочи за проблем на тъждествеността, на трудностите с това, да станеш самия себе си, в същото време Сатурн в ХІІ дом или аспекта му с управителя на ХІІ дом поставя проблема за вътрешната сила, търсенето на определена стабилност в тази структура или форма, която човек придава на своя живот, и в проблемите на структурата, в рамките на която може да бъде самия себе си.

По време на беседа с майките на деца, които имат Сатурн в ХІІ дом , ми се налага понякога да слушам, че те са абсолютно неудовлетворени от начина си на живот.
Понякога положението на Сатурн в ХІІ дом или в аспект с неговия управител намира израз в наследени особености. Например едно дете имаше деформирано стъпало и същия проблем имаше единия от родителите му. Но физическите недостатъци не са толкова характерни за Сатурн в ХІІ дом или в аспекта с неговия управител, както “студените крака” и болка в кръста.
Не е изключено на децата да се е предало по наследство нещо, което е било проблем за родителите.
Най-силно влияние на отношенията със спътника в живота оказва Сатурн в ХІІ дом или аспекта му с управителя на ХІІ дом. Всички сме чели, че човек със Сатурн в VІІ дом най-вероятно си избира партньор по-възрастен, но аз често съм срещала подобна ситуация при Сатурн в ХІІ или VІІІ дом. Може би причината е в това, че на човек със Сатурн в ХІІ дом или в аспект към управителя на ХІІ дом не му достига опора, твърдост на характера. Такъв човек се стреми да намери партньор, който ще го поведе за ръката през целия живот. В идеалния случай се разбира връстник, който ще започне да помага. Но в повечето случаи необходимостта от опека от страна на партньора подтиква притежателя на хороскопа да се обръща към персонажи от майчински или бащински тип. Ако в ХІІ дом е Слънцето или Луната, нуждата от опора, от твърда поддръжка не е толкова отчаяна, Сатурн означава придобиване на опит чрез болка. Това е тази вътрешна сила, под чието въздействие човек се оказва в различни поучителни ситуации. И така в търсенето на някой, който би ни дал сила, той или тя са способни да се влюбят в личност от майчински или бащински тип, която ще управлява живот им без тяхното участие; и единствено избягвайки от тази ситуация вътрешно (а възможно е и развеждайки се), притежателят на Сатурн в ХІІ дом ще започне да разбира, кое тук не е така. Или такъв човек може да бъде привлечен от някой, който прави впечатление на силна личност, но на практика да се окаже пълна противоположност. Тогава на стопанина на хороскопа ще му се налага да взима решение и заради своя партньор и по този начин да развие необходимата сила на характера и издържливостта. Още едно решение на ситуацията може да бъде брак с инвалид с (безсъзнателната) увереността, че няма да се наложи да се поеме отговорност за близките отношения.
Наличието на съвпад на Луна и Плутон в ХІІ дом прави актуални такива теми като пещери, история на първобитните времена, дивя бик (Плутон) или дивата крава (Луна), великата богиня-майка и нещо подобно.ЛУНА В ХІІ ДОМ

Всичко, което е свързано с положението на Слънцето в ХІІ дом, повече или по-малко става за описване положението на Луната. Луната в ХІІ дом или в аспект с управителя описва преди всичко ситуацията с майката, докато Слънцето в ХІІ дом в по-голяма степен има отношение към бащата. Като правило, Луна в ХІІ дом се среща в хороскопа на недоносените деца, за които в първите дни и седмици от живота се грижат лекари, но които са лишени от огромната част любов, грижа и физически контакт с майката. Доколкото ми се е отдало да изясня, в тази ситуация не е важна продължителността на пребиваване в инкубатора, колкото интензивността на преживяния стрес. Даже за деца, който по други причини са прекарали известно време в болницата скоро след раждането, това обстоятелство може да бъде отразено в картата с разположението на Луната (или Слънцето) в ХІІ дом или с аспект към управителя на ХІІ дом. Луната тук представлява шока, който изпитват, озовавайки се в непредвидена и опасна ситуация.
Същата връзка на Луната с ХІІ дом се проследява в случаите, когато майката известно време се намира в болницата, или е заминала от дома, или е страдала от послеродова депресия – накратко, когато детето е било лишено от близък контакт с майката, или когато майката не е имала възможност да предаде своите чувства на детето.
В други случаи Луната в ХІІ дом на детската карта показва, че майката е слаба или емоционално нестабилна, или с претенции; понякога с променливост в настроението и незрялост може да се отличава бащата. Понякога атмосферата в дома, по необясними причини, се оказва неустойчива или семейството е прекалено голямо и родителите на са в състояние да отделят внимание на всяко от децата.

Разбира се, срещала съм случаи в живота, в които не са се проявявали по-горе причислените проблеми, макар че Луната и техния ХІІ дом са били свързани в рождените им карти. В такива случаи единия от родителите или двамата са били много сензитивни с паранормални способности или с активно обществено съзнание и т.н. Това може да бъде голяма поддръжка в семейния живот, гарантираща маса любов и никакви проблеми. Обаче следва да се помни, че не всяко дете с такова положение на Луната в картата ще последва добрия пример. В условията, когато живота тече благополучно толкова дълго, че хармонията се възприема като нещо заслужено, хората престават да работят над своите взаимоотношения и проблеми, които дочаквайки следващото поколение, отново се издигат в цял ръст. Тази тенденция се намира в пълно съответствие със закона, съгласно който всичко преминава в своята противоположност. По такъв начин човек може да израсте в безпроблемна и уравновесена обстановка, а след това да попадне в областта на определени изпитания, представляващи сенчестата страна на благополучния ход на нещата, докато накрая не бъде съзнателно намерена златната среда.

Луната служи за въплъщение на всичко майчинско и женско. На детето с Луна в ХІІ дом или в аспект към управителя на ХІІ дом не му достига чувство за безопасност. Емоционалният живот е прекалено богат и на човек му е свойствена интуиция и способност към емпатия. Добре развита фантазия, а сензитивността и реакцията на околните е доста по-силна от средностатистическата.
Чувствата на другите хора непременно се предават на човек с такова положение на Луната, и е трудно веднага да разбере чуждите чувства отделно от собствените. Сцените на страдание му правят особено силно впечатление. Често това ражда желяние да работи в организации, призвани да защитават животните или в помощ на Международната Амнистия, в грижата за другите страни от “третия свят”, наркомани, алкохолици, сираци или тропически гори, оказващи се под заплаха. Важното е да имат възможност да изливат своята грижа и майчински чувства върху беззащитните хора и животни, но при едно условие: между техния свят и нашия трябва да има някаква дистанция.

На човек с Луна в ХІІ дом му е сложно да изрази себе си изцяло, да демонстрира своята индивидуалност, трудно му е да прояви своите чувства – особено в ситуациите, предполагащи обятия и целувки. Независимо от огромната нужда от топли, близки отношения, в ситуациите, когато от тях се очаква точно такава проява, хората с Луна в ХІІ дом или в аспект с управителя на ХІІ дом усещат страх или несъстоятелност и охладняват или се затварят. Доколкото притежателите на подобен ХІІ дом са доста пресметливи в своите действия, те понякога нарочно намират такива места, където могат да се грижат за другите на една ръка разстояние. Те се съгласяват на неплатена или временна работа, с която могат след няколко месеца да се разделят: главното е тя да не изисква да приемат когото и да било в дружески обятия.
Всичко това не означава, че ситуацията е безнадеждна! Но изисква време, за да изработи увереност в себе си. Луната в ХІІ дом или в аспект към управителя на ХІІ дом често е свързана с усещането на неуспех – възможно е поради отсъствие на чувството за безопасност в детските години. Това се усеща в различните жизнени ситуации. Така то може да се прояви като чувство за собствена ненужност, като неприемане на живота, и може би като комплекс за непълноценност. Такива хора откриват, че не им плащат за услугата, защото не им се е отдало да определят зя тях цена. Или се получава така, че не могат да имат деца, защото те “не са готови” за това. Например, жената, която се страхува да има дете, може да работи в сферата на социалната защита на децата. Тя може да открие за себе си призвание да работи в детска градина, или, да кажем, в приют за бездомни животни или в зоопарк. При жените с такова положение на Луната в картата може да имат неправилна представа за себе си. Те се съмняват, ще стане ли от тях добра майка, или не много ясно си представят какво значи да си жена, какво води след себе си понятието майчинство и т.н.

За мъжете такова положение на Луната означава нещо друго. Често ми се е случвало да виждам мъже, които разчитат да намерят подобие на майка-богиня с надеждата за това, че тя ще им подари блаженство, земен рай и ще им подсигури нежни обятия сега и всекидневно. Опасността се състои в това, че своята потребност от богиня те ще проектират върху жените като цяло и върху собствената си жена в частност и в резултат жените се превръщат в измислени личности, които те никога няма да познаят. Тази ситуация напомня положението на Венера в ХІІ дом или в аспект към неговия управител – с тази разлика, че (образно казано) мъжът, изпитващ лунното влияние, има желание да се разнежва в гънките на покривалото на своята полубожествена жена, докато човек, подложен на влиянието на Венера се стреми да издигне жената на пиедестал.
Мъжете, в чиито хороскоп Луната и ХІІ дома са свързани, не си струва много да се огорчават, ако стане ясно, че тяхната богиня е водеща в отношенията, а те в крайна сметка са се оказали под чехъл. Откривайки един ден, че това се е случило – защото те са прекалено открити и са позволили на своите жени да управлявата със своите емоции – могат да се справят с това. В позитивен вариант възниква силна емоционална връзка с партньора – до телепатичност.
Тези хора са емоционално раними. Ако те не осъзнаят това, съществува опасност да си помислят, че сякаш управляват със своите чувства; на практика тези чувства са заровени от страх да не се разкрият пред другите. В подобни случаи често се наблюдава манипулиране на емоциите: такива хора създават или поддържат определени настроения, емоционална атмосфера, опитвайки се по този начин тайно да контролират околните. При тези хора, изявявайки се по подобен начин, обикновено до такава степен е нарушено емоционалното равновесие, че те не виждат никаква вреда в своето действие. И въпреки това, хората с Луна в ХІІ дом, могат да предложат на другите и любов, и топлина, и дружба. Ако те се чувстват свободно, ако са се научили да се справят със своята ранимост и неувереност, те могат да проявят истински интерес към другите. Могат да бъдат жертвени, без да отиват при това напълно в сянка; и другите се чувстват комфортно редом с такива хора, на които някога им е било неуютно в живота.
Както отбелязах, Луната в ХІІ дом (или нейните аспекти към управителя на ХІІ дом) може да окаже голямо влияние на взаимоотношенията, особено ако става дума за брак или съвместен живот на двама души. Слънцето в този дом предизвиква аналогичен ефект. Парадоксалното е това, че притежателят на такава карта търси силен партньор и в същото време е склонен да играе сам ролята на силен партньор.

Неаспектираната Луна в картата на майка може да означава, че тя в течение на дълго време не е могла да реши, добра майка ли е. Този въпрос, често се оказва мъчителен, и жената се старае да компенсира своите преживявания чрез нежност към детето, но не се сеща да го прегъне тогава, когато то действително се нуждае от утеха. Отначало любовта, топлината и грижата му се отдават трудно. Човекът въпреки своята воля реагира или прекалено остро, или е неспособен да отреагира. Тук също може да се види, как, постепенно оказвайки се лице срещу лице със споменатите по-горе страхове и откривайки за себе си, че всичко върви добре, и засега никой от никого не изисква, човек може да придобие по-спокойно възприемане на живота.
С укрепване на увереността такава неаспектирана Луна може да даде умение да се грижиш радостно и спокойно, без капризи и ексцеси.

Процесите и преживяванията, имащи отношение към ХІІ дом рядко биват разбираеми. Процесът за придобиване на опит е свързан с очакване на така наречената непродуктивност, неопределеност, сенчестата страна на нашето съществуване.
Всяка планета в ХІІ дом или в аспект към неговия управител може да ви дойде неочаквано на помощ, ако вие създадете условия, съответстващи на ХІІ дом. От една страна е важно да останеш сам, защото когато сме насаме ни е по-лесно да се отпуснем. От друга страна, това не означава, че хора с много планети в ХІІ дом са лениви, понеже са оставени сами на себе си – напротив, като правило, те са активни и рядко скучаят! Уединението дава възможност да се активира вътрешния живот в човека.

За да подготвим почва за развитие на ХІІ дом, може да следваме едно от двете направления:

1. Да използваме (като разработен метод за откриване и разпознаване на ХІІ дом) един от методите, посредством които се изявява подсъзнателното. Освен това, ХІІ дом е активен в сънищата, в медитацията, във фантазиите, асоциациите и активното въображение. Ние можем да се възползваме от някои от тези методи или от повечето, за да изучим значението на планетите в ХІІ дом или аспектите към управителя за нашата психика.

2. Да използваме методи, приближаващи ХІІ дом към другите фактори на хороскопа, за да проследим “тесните места” в нашия характер с помощта на символи и въображение. Ако се научим на това творческите решения на проблемите, свързани с едни или други фактори ще изплуват в подсъзнанието без участие на съзнателната воля или ръководство от страна на ЕГО-то. Не е изключено решенията да се окажат такива, каквито разумът никога не би измислил и не би избрал, и в които би се усъмнил. Но ако вие сте били достатъчно честни в контакта с подсъзнателното, то впоследствие ще се окаже, че решението е било напълно разумно. Трябва да се разбере, че това което е важно за съзнанието е абсолютно безразлично за подсъзнанието.
Може да се каже, че всяка планета в ХІІ дом прави човека сензитивен, състрадателен, любител на разходките в гората и го кара да се чувства неуверен. Обаче природата на планетите играе съществена роля. За да действа конструктивно, човек трябва да се научи на друг подход към живота. И по-скоро ще се окаже, че той не е толкова любител на разходките в гората, колкото, че тези разходки създават ситуация за ХІІ дом, способстваща да се проявят планетите, за които става дума. Но това е само началото.

Ако искате да действате конструктивно, преди всичко, замислете се за природата на планетата в ХІІ дом. Помислете какво я свързва с външния свят. Създайте спокойна атмосфера, изключваща всичко, което дразни, угнетява и ви кара да бързате, дайте на планетата време. Да предположим, че в ХІІ дом имате Меркурий. Външно тази планета има работа с писмото, перото и хартията, рисуването, стихоплетстването и загадките, а също с кратките контакти и късите пътувания, търговията и транспорта – списъка може да се продължи. Сега направете нещо, отнасящо се до тази планета, чрез метода на ХІІ дом. Да кажем, вземете писалка и хартия и започнете да пишете, без да имате в главата предварително замислен сюжет. Нищо не поправяйте, приемайте това, което идва. Или рисувайте. Или седнете в автобуса, потопете се в блъскащата се тълпа хора, загрижени за покупки. Нищо не чакайте, просто наблюдавайте това, което става. По-скоро нищо особено няма да се случи, обаче у вас ще се появяват идеи една след друга (Меркурий).

Папка: Рождени Домове | Добавил: Пим (01.03.2009)
Разгледан: 3013 | Коментари: 2
Коментари: 2
0  
1 Пим   (17.06.2009 12:33) Докато вие нахвърляте нещо върху хартията, може да изплува нещо съвършено неочаквано и непонятно – а може и не. При всеки случай, просто го оставете. След ден (или седмица) възобновете вашата дейност. Ако правите това често, ще забележите в нея промени (в сравнение с предишните резултати). Например, ако пишете нещо, то вашата тема се усложнява. И макар с никой да не сте я обсъждали, в ръцете ще ви попадне хубава книга – точно на тази тема. Или включвате радио точно по средата на беседа, посветена на тази тема. Има някакъв загадъчен резонанс с вашите мисли.

На някои им е нужно за това много време, на други по-малко. В подсъзнателното, което е абсолютно непредсказуемо, времето не играе никаква роля.
Работата с всяка планета, разположена в ХІІ дом, може да бъде приятна. Не е необходимо да развивате бурна дейност, вие просто ще се увлечете от някаква работа. Така, Сатурн в ХІІ дом или в аспект към неговия управител може да е показател за това, че човекът обича старите занаяти и материали от рода на глината, камъка, дървото, кожата и т.н. Спомняйки си за това, вземете парче дърво или топка глина и спокойно пристъпете към работа, без да имате нещо предвид. Просто следвайте вътрешния си импулс. След няколко опита ще забележите, че това занятие ви действа успокояващо, и че с работата вие се отпускате и отпочивате. Изчезва напрежението, за което може и да не подозирате, оставяйки у вас съзнанието, че го е имало винаги. Да се потопите в ХІІ дом е все едно да попаднете в друг свят; този процес създава вътрешно равновесие – в много по-голяма степен, отколкото ви се струва на пръв поглед.

Връзката на ХІІ дом със Слънцето и Марс сама по себе си показва, че се страхувате да отстоявате себе си. Когато Слънцето е в ХІІ дом, причината се крие в проблема на тъждествеността, ако там се намира Марс, то вие не искате да участвате в сражения. При всички случаи откритата конфронтация се преживява като силна заплаха. Но ако успеете да създадете ситуация, в която заплашващия аспект на конфронтацията не се оказва най-важен, ето защо присъщите за ХІІ дом усещания за единство и възприемчивост играят съществена роля, то може да успеете в такива занимания като изучаване на бойни изкуства. Там се изисква пределно внимание към движението и ударите на противника: много е важно да знаеш точно кога да отстъпиш и кога да нападнеш. В бой от такъв вид не остава време да мислиш. С други думи важно е да умееш да забелязваш и най-малките признаци на движение – и повече да се досещаш, отколкото да виждаш – и да следваш хода на събитията. Ако Вашето Слънце или Марс имат аспект към ХІІ дом, вие сте способни да слеете своето битие (Слънце) и бойния дух (Марс) с другите хора и с текущия момент.


0  
2 Пим   (17.06.2009 12:33) Когато става дума за ХІІ дом, е важно не толкова това, което вие правите, а как се отнасяте към своите действия. Важно е да “се отпуснете”, да се подготвите да чувствате и да преживявате, да си позволите да бъдете завладени от атмосферата на случващото се и да получите удоволствие от това, което става, без да се стремите към успех или практичен резултат. Парадоксалното е, че именно такъв подход може да ви доведе до успех, но успехът идва сам, а не се създава.
Не бива да се прави грешка, осъждайки този, който е подложен на депресия или фобия, сякаш сме Господ Бог. Даже депресиите и редицата страхове и фобии се явяват символи, посредством които се старае да се изрази ХІІ дом, само че този път в своята разрушителна същност. Но, действайки чрез същия дом, ние можем да разшифроваме тези символи и да се научим да разбираме, защо животът ни предлага един или друг опит. Често слушам от хора, преживели тежка депресия или фобия, че внезапно са преживели чувство “на очистване”, като че много неща са се разрешили.

В позитивен план връзката между ІV и ХІІ дом може да означава, че вие съчетавате присъщите на ІV дом емоционалност и стремеж да се грижат за другите с естествената за ХІІ дом емпатия. Симпатията и състраданието ви привличат към хора и животни, попаднали в сложни обстоятелства и ви подтикват да им помагате. Това е една от позитивните възможности. Негативният аспект на тази връзка се изразява във вътрешно безпокойство и в това, че се оказва трудно да си намери комфортна обстановка. Въпреки това с течение на времето тези сложности може доста успешно да се преодолеят.


Само за регистрирани.
[ Регистрация | Вход ]


Контакт          3.235.25.27