Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal



Лунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


06:14
03.05.2024
Петък
3.129.247.196


Онлайн: 2
Гости: 2
Потребители: 0


 Пими ® » Читалня » Статии


Разговори с Луцифер [66] Статии [201]
Матрицата 5 [55] Нумерология [28]
Астрология [31] Великият преход [110]
Кармична Астрология [13] Енергиен Вампиризъм [19]
Пламъци Близнаци [13] Карма и Подсъзнание [30]
Любовна тактика [13] Петър Дънов [4]
Джасмухин [8] Ангели и Архангели [15]
Дийпак Чопра [7] Сал Ракели [24]
Барбара Марчиняк [22] Екхарт Толе [9]
Учението на Абрахам [8] Пътят на душите [6]


Духовното тщеславие

За духовното тщеславие е характерно показното благочестие. Често го проявяват хора, стъпили неотдавна на пътя на личностното развитие. Те още не са се освободили от егото си и откривайки това, което на тях им се струва правилен път, чувстват превъзходството си над другите, които не знаят този път.

„Те още не са осъзнати като мен” – това е мисълта, заемаща често умовете на новаците по пътя на духовния растеж. Пазете се от такова тщеславие, от чувството на превъзходство, защото то е лъжливо. То подкопава точно това развитие, на което сега се наслаждавате. Когато съзнанието ви се разкрие, бъдете пределно внимателни. Вашата ценност като човешко същество е нито повече, нито по-малко от ценността на всеки друг човек, независимо от нивото му на развитие. Всички души са чисти, те просто изразяват различно себе си. Състоянието на подем не означава превъзходство. Абсурдно е да се твърди, че слонът е по-ценно животно от мишката. И мишката, и слонът са проявление на Бог.

Човекът, демонстриращ егото си, привлича настроените към борба. Това е добър урок за овладяването на егото – когато общуваш с човек, който държи непременно неговата дума да е последна, не се опитвай тя да е твоята. Признай, че той се е хванал за важните за него убеждения, които са неговата истина. Съгласи се, че той може да е прав. Възможно е и двамата да сте прави. Ако погледнеш надълбоко – признаването правотата на другия, ти дава контакт с твоята вътрешна истина. Съветвам те в подобни случаи да си казваш „Признавам, че това за теб е много важна гледна точка” – дори и да не я разбираш. Събеседникът ти ще бъде изумен. Егоистът винаги иска победата. Той очаква другият да претърпи поражение или да му се подчини. При горната фраза, той ще почувства, че е приет. Така ти не му се подчиняваш, но неутрализираш конфликта и създаваш почва за постигане на равновесие и хармония, тогава дори твоето его (както и неговото) ще се чувства напълно комфортно.

Ако промениш гледната си точка само, за да се съгласиш със събеседника си, то ти му се подчиняваш. При това и двамата губите – с подчинението си губиш силата и се изтощаваш енергийно, а неговата загуба е в това, че той приема илюзията за власт и победа, откраднати от другите, а не възникнала от вътрешното му АЗ. Всеки, използвал егото си в опита да победи, накрая се оказва победен.

Противоположността на егото е скромността. Но бъди внимателен – много хора се смятат за скромни, но тази скромност е лъжлива. Под маската й се крие страхът от слабост, което кара такива хора лесно да отстъпват. Дайте им малко власт и веднага на повърхността ще изплува тщеславието и на скромността ще й отеснее.

Ако човек не може да приема похвали, ако омаловажава талантите и способностите си – това е лъжлива скромност, която е другата разновидност на егото. Истинското АЗ изцяло осъзнава талантите и способностите си и никога няма нужда да ги скрива или демонстрира шумно. То ги признава и ги подхранва, без да използва гордостта или чувството за вина от това. Когато се сравняваш с някой, който ти се струва по-висш от тебе, трябва да помниш: Бог е във всеки от нас. Просто този човек изразява Божествената си Същност по-ефективно, отколкото ти. Ще разбереш, че винаги има, какво да научиш от другите. Егото поражда лицемерие, тщеславие и неудържим стремеж към власт. Съществуват 2 вида лицемерие. В първия случай човек се преструва на обикновен, а във втория – обикновеният човек се прави на велик. Първият случай е проява на лъжлива скромност, а вторият – тщеславие.

Абсолютно ти е нужно да се научиш да осъзнаваш мотивацията на постъпките си. Ти правиш нещо с цел да те похвалят и признаят или пък за теб е важно да бъдеш правия? Помисли добре, какво е ценно за теб. Когато душата ти тръгне да пътешества в други светове, ще вземеш всички последствия със себе си. Помагаш ли на хората да получат признание и заслужат аплодисменти? Иска ли ти се всички да знаят, какви забележителни неща правиш за другите? Вгледай се внимателно – чувстваш ли разочарование, когато някой, на когото си помогнал, не ти е благодарил и не е признал твоя дял в успеха си?

Благодарение на твоята помощ животът на някого се е променил, но той не признава твоето участие – смяташ ли, че той ти е длъжен с нещо? Всъщност егото ти търси признание. Тези редове могат сериозно да те притеснят, особено, когато току-що си започнал да разбираш, колко силно си управляван от егото. Осъзнай това. Продължаваш ли да храниш егото си, лишаваш от подхранване душата си. При добре нахранено его, душата страда от глад. Така че, кое за теб е по-важно?

Разрасналото се его изсмуква любовта от сърцето ви и то става каменно. Можете да се избавите от това като насочите сърцето си към потока на любовта. Този поток ще го промие и разтвори и тогава сърцето ще се съживи и отново ще заработи с пълна сила. Ти, както и всеки друг, можеш да се върнеш към живота. Егото прилича на метастазите на рака, които се хранят от енергията на сърцето и разрушават любовта и спокойствието. Така че, пусни потока на любовта и живота.

Използвай разума си, за да израстваш, а не да затъваш. Простичките и искрени жестове на любов и добрина остават в паметта на хората много повече, отколкото вашата правота и проникват много по-дълбоко.

Забрави за жалкото и празно удовлетворение, което търси егото ти. Осъзнай, че все още не си скъсал всички връзки към родителите си и егото ти те кара да се колебаеш, а ти не се решаваш да се заемеш с това сериозно. То ти казва да не отстъпваш и да не признаваш пораженията. Поискай прошка и предложи любовта си – това не е нито победа, нито поражение.

Признай си, че и ти, и те са правили най-доброто от това, което е позволявало нивото ви на осъзнаване и не сте успели навреме да изразите подходящо любовта си. Направи първата крачка точно сега - с чисто сърце, освободи егото си. Разговорът от душа ще те очисти и ще ти помогне да изразиш любов и признание. Всеки жест на любов лекува и преобразява човека. Любовта е главната изцеляваща сила, тя носи физическо, ментално, емоционално и духовно здраве. Сега трябва да ти е ясно, че егото е изковано от страхове – страха да не си обичан, да си отхвърлен, осъден или критикуван, страха да не оправдаеш очакванията (и накрая да загубиш нещо ценно за теб). Когато си в компанията на егоистичен човек, опитай се да почувстваш страха и страданието, лежащи в основата на поведението му.
Той може да се опита да ти повлияе или да те заплаши чрез властно и твърдо отношение. Не се учудвай – той е много по-неуверен от теб. Когато му отговаряш, не питай разума си, а отговори със сърцето си.



УПРАЖНЕНИЯ

1. Направи списък на хората, с които общуваш в последните три дни. Това може да са и хора, с които си се срещал или говорил, за които си мислил.

2. Бъди пределно честен със себе си – няма кой да види написаното. Ако искаш, можеш накрая да изгориш листа. Разгледай всеки контакт и се попитай дали егото ти те е победило? Обаждало ли се е интелектуалното ти тщеславие, че знаеш повече, или духовното – че си по-добрия?

3. Задачата на това упражнение не е да се пробуди чувството ти за вина. То ще ти помогне да издигнеш съзнанието си и да си проясниш позицията към егото. Как всички тези реакции и позиции са се отразили като цяло на вътрешното ти спокойствие, обществения живот, щастието и отношението към другите? Готов ли си да продължаваш да плащаш такава цена.

4. Опитай се да се противопоставиш на егото си и наблюдавай, какво ще се промени в живота ти. Тези промени може и да са много сериозни. 5. Обсъди всеки случай от списъка си с този, за когото се отнася. Ако е нужно, поискай прошка. Кажи, че тогава в теб е говорило егото, а не сърцето ти и ти разбираш това. Просто си признай, че работиш над себе си и помоли хората за търпение. Този прекрасен акт на любов ще има голямо значение за твоя и техния растеж.

Лиз Бурбо

Превод: Анита



http://www.yosif.net/articles.php?lng=bg&pg=3395
Папка: Статии | Посещения: 914 | Ченълинги
Контакт          3.129.247.196