Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPalЛунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


05:16
07.02.2023
Вторник
44.211.239.1


Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0


 Пими ® » Астрология » Натална » Планети


Асцендент [45] Елементи [7]
Хирон [9] Планети [23]
Изключения [5] Интерпретации [10]
Върхове на Домовете [12] Зодиакални знаци [5]
Рождени Аспекти [26] Рождени Домове [25]
Господари на Домовете [12] Целенасочено Тълкуване [8]
Аспекти на Слънцето [10] Аспекти на Луната [9]
Аспекти на Меркурий [8] Аспекти на Венера [7]
Аспекти на Марс [6] Аспекти на Юпитер [5]
Аспекти на Сатурн [5] Аспекти на Хирон [6]
Аспекти на Уран [3] Аспекти на Нептун [2]
Интерсептирани Знаци и Домове [2] Аспекти към Асцендента и МС [10]
Нива на проработка на Планетите [12]


Ретроградни Планети


Думата ретрограден означава връщане назад (ретро = назад и гради = вървя). Но как може една планета да се върне назад? Тъй като в края на краищата ние знаем, че в нашата Слънчева система всичко продължава да се движи напред по посока на еклиптиката.
Ретроградната планета не обръща внезапно своето движение в обратна посока; само изглежда, че прави така. Това е видно, защото когато тези планети забавят надлъжното движение (от гледна точка на Земята), те изглежда, че първо се забавят, а след това започват да се движат обратно. Това явление може най-лесно да се обясни като ся представим два пътуващи влака, успоредни един на друг. Ако седите в по-бързия влак, вие първо ще имате чувството, че по-бавният влак стои неподвижно, а след това внезапно ще ви се стори, че по-бавният влак се движи назад.
В том I, урок 3, ние ви даваме скоростите на всички планети. Венера например изминава 224 1/2 земни дни, за да завърши орбитата си около Слънцето. Земята, както знаете, изминава 365 1/4 дни. Така в един момент Венера ще бъде по-бързият влак, преминавайки край Земята. Но от Земята ще изглежда, че Венера първо стои неподвижно, а след това се връща обратно. Тъй като Марс изминава своята орбита за 22 месеца или почти 2 години, сега Земята ще бъде по-бързият влак, докато Марс ще изглежда, че се забавя и накрая ще изглежда, че се връща по своя път.
Същата тази зрителна измама се случва в определени моменти, когато една планета променя своята ъглова позиция по отношение на Земята. Тъй като ние преценяваме нашите хороскопи от гледна точка на Земята, трябва да вземем предвид тази измама и да отбележим този факт.
Това ретроградно движение е наблюдавано в три етапа. Тъй като планетата очевидно се забавя, тя накрая става неподвижна. Вие ще забележите в ефемеридите, че определени планети са в един и същ градус в продължение на един, два или три дни, а някои дори за седмица и повече. Вторият етап е ретроградният етап. Ако е готова да потегли отново, ние забелязваме втори стационарен период и тогава планетата като че ли отново потегля направо.
Не забравяйте да маркирате във вашия хороскоп планетите с Rх или D и SRх, когато планетата застане неподвижно, готова да се обърне обратно и със SD, когато застане неподвижно, готова отново да се движи напред.
Преди, в обучението по астрология, на ретроградните планети бяха приписвани характеристики като плах, слаб, нещастен и други ужасни значения. Днес, наблюдавайки ретроградното движение в хороскопите, съвременните астролози откриха, че тези определения не подхождат. Използвайки вашата собствена логика (което винаги ви насърчаваме да правите), вие може да анализирате това сами. Ако планетата е ретроградна, тя не се движи по своя обичаен маниер. Затова нейното движение ще бъде по-малко явно и по-вътрешно ориентирано. В определени случаи това може да бъде благоприятно, в други случаи може да забави външния процес на назряване. Ако много от личните планети (Меркурий, Венера, Марс) са ретроградни в рождената карта, истинската природа на човека ще бъде по-незабележима на външен вид, защо повечето от нещата ще стават на вътрешно ниво. Ако една ретроградна планета управлява Слънцето, Луната или Асцендента, човек може да изглежда плах или да проявява определено колебание в непознати ситуации. Средно, хороскопът притежава две ретроградни планети.
Учениците питат, какво се случва, когато няма ретроградни планети в хороскопа. Ако всички други неща го потвърждават, човек ще изглежда твърде прям, общителен и непосредствен. Това, което виждате и чувствате, това говорите. Вижте картата на Линда Рондстат. Тя изобщо няма ретроградни планети. Много необичайна е картата на Граам Неш, с шест ретроградни планети. Тези, доста на брой ретроградни планети, ще добавят един тънък нюанс на тайнственост и личността ще бъде по-потайна. Ние ще ви дадем няколко ключови думи, за да обясните как планетите в ретроградно движение се различават от директните планети, но както винаги ние ви насърчаваме да използвате вашата собствена логика, когато тълкувате и обмисляте природата на наличните планети.

Ние казахме "планети” в пълния смисъл на думата. Слънцето и Луната са светила, въпреки че условно са планети и те никога няма да се появят в ретроградно движение.
За да представим накратко влиянието на ретроградните планети в картите на тези, които използваме в книгата като примери, нека да разгледаме хороскопа на Херман Хесе. Неговият Юпитер е ретрограден в 1-ви дом. Юпитер също управлява неговия Асцендент и като господар на неговия хороскоп е от голяма важност. Ако четете нашето описание на ретроградния Юпитер, вие ще забележите, че напълно отговаря на Хесе. Тъй като е господар на неговия хороскоп, той създава основите на неговата личност; винаги търсещ, винаги подозрителен към категоричните отговори, търсейки илюзиите на своята младост. Неговият Сатурн е стационарен, готов за ретроградно движение. Престоят на Сатурн е относително кратък - само три дни. Той има неблагоприятна позиция в картата на Хесе; от едната страна Марс, подстрекавайки го към действие, а от другата страна Луната, провокирайки го да бъде емоционален. Сатурн е по-силен и от двете; той е склонен да попречи на Марс (с единия крак на газта - с другия на спирачката) и охлажда емоционалната Луна, което води или до самосъжаление, или до чувството, че не е обичан от своите родители. Сатурн също е част от Тао-квадратура в променливите знаци, включваща Асцендента (личностната изява) и Меркурий (разсъдливостта). С всичките тези затруднения ние виждаме, че Хесе е използвал по-негативните качества на Сатурн като млад. Обаче тъй като Юпитер му помага да намери себе си и някои от отговорите, които е търсил, той става по-сигурен за това кой е той и накъде трябва да върви; съзнателно е преследвал своите цели и е имал възможност да постигне много от тях.
Ретроградният Нептун на Уолт Дисни действа по подобен на описания начин, с едно изключение. Неговият живот във фантастичния свят на мечтите е използван по най-позитивния начин - позволявайки на другите да споделят тази грандиозна илюзия с него. Предизвикателството да направи нещо от себе си се генерира от много квадратури към неговата рождена Луна в първи дом, което го е предпазило да се оттегли в своя личен свят на мечтите. Вместо това е използвал своите мечти да твори в името на децата и на вечното дете в себе си.Времето, прекарано от всяка планета в рамките на един знак от зодиака:

Луна

Придвижва се 12-15°на ден; в един знак престоява 2 1/4 до 2 1/2 дни.

Меркурий

Може да прекоси един знак за по-малко от 14 дни, но тъй като никога не е на повече от 28° от Слънцето, той се движи ретроградно приблизително 3 пъти в годината, като че ли отново да се съгласува.

Венера

Изисква приблизително 26-30 дни. Венера никога не е на повече от 46° от Слънцето и се движи ретроградно един или два пъти в годината. През това време са й необходими около два месеца, за да премине през един знак.

Слънце

Движи се в порядъка на 28-31 дни за знак (един наш земен месец).

Марс

Най-бързо за 40 дни и най-бавно за 6 месеца преминава през един знак. Средното движение е приблизително 2 месеца, което зависи от това дали се движи ретроградно, или не. Марс не се движи ретроградно всяка година.

Юпитер

Най-бързо за 6 месеца или най-бавно за 18 месеца преминава през един знак, което зависи от това дали се движи ретроградно, което той не прави всяка година. Средното движение е около един знак за година.

Сатурн

Прекарва приблизително 21/2 години във всеки знак, движейки се ретроградно 2 или 3 пъти в рамките на този период.

Уран

Нужни са му приблизително 7 години, за да премине през всеки знак, през който период се движи ретроградно 7 пъти или около един път на година.

Нептун

Нужни са му 14-15 години, за да премине през всеки знак и се движи ретроградно около един път всяка година, често с продължителност от 5 месеца.

Плутон

Орбитата на Плутон е толкова ексцентрична, че отнема 12-25 години за знак. Нужни са му 25 години, за да премине през Рак, но само около 12 години, за да премине през Скорпион. Плутон се движи ретроградно около един път годишно в продължение на около 6 месеца.
Планетите могат да се движат ретроградно само, когато са на определено критично разстояние от Слънцето. Ето и самите разстояния:

Марс 133°
Юпитер 116°
Сатурн 104°
Уран 104°
Нептун 101°
Плутон 101°


Няма критично разстояние между Слънцето и Меркурий или Слънцето и Венера. Тези две планети по принцип се движат по-бързо от Слънцето, така че в определени моменти те като че ли се забавят или дори се движат назад, тъй като тяхното разстояние спрямо Земята се увеличава. В резултат те никога не надхвърлят своето разстояние от 28° до 46° от Слънцето, независимо от тяхното по-бързо движение. От тези данни вие би трябвало да забележите следните факти:
1. Всяка планета, която е в опозиция на Слънцето, ТРЯБВА да бъде в ретроградно движение.
2. Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон, когато са в тригон или куинконс със Слънцето, ТРЯБВА да бъдат в ретроградно движение. Марс, когато е в куинконс със Слънцето, трябва също да бъде в ретроградно движение. Когато случайно Юпитер е в тригон със Слънцето, той може да се движи директно, но това е рядко.
3. Поради непостоянството в ретроградните периоди на планетите ще има определени години, през които е невъзможно човек да се роди без ретроградни планети в хороскопа си; например: 1975.
4. Когато една планета е с директно движение, нейното разстояние спрямо Земята се увеличава; когато е в ретроградно, нейното разстояние спрямо Земята намалява.

Папка: Планети | Добавил: Пим (09.04.2009)
Разгледан: 5235
Коментари: 0
Само за регистрирани.
[ Регистрация | Вход ]


Контакт          44.211.239.1