Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPalЛунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


09:03
03.02.2023
Петък
3.236.47.240


Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0


 Пими ® » Астрология » Натална » Хирон


Асцендент [45] Елементи [7]
Хирон [9] Планети [23]
Изключения [5] Интерпретации [10]
Върхове на Домовете [12] Зодиакални знаци [5]
Рождени Аспекти [26] Рождени Домове [25]
Господари на Домовете [12] Целенасочено Тълкуване [8]
Аспекти на Слънцето [10] Аспекти на Луната [9]
Аспекти на Меркурий [8] Аспекти на Венера [7]
Аспекти на Марс [6] Аспекти на Юпитер [5]
Аспекти на Сатурн [5] Аспекти на Хирон [6]
Аспекти на Уран [3] Аспекти на Нептун [2]
Интерсептирани Знаци и Домове [2] Аспекти към Асцендента и МС [10]
Нива на проработка на Планетите [12]


Хирон като водач към външните планети

Сега е моментът да дефинираме Хирон астрономически и астрологически. Опитах се да разгърна моето схващане за митологията от времето на Хирон. Постарах се наистина да задълбая в архетипа на това ново тяло в нашата Слънчева система, защото често съм размишлявала върху затруднението, което предизвика за астролозите виждането на Плутон през 1930 и техния опит да определят тогава неговата енергия. Повечето от информацията, която представям в тази книга, може да изглежда много забавна в следващите петдесет години, но единственият начин да определим енергията на Хирон е просто да представя моите открития на астрологичното общество, дотолкова цялостно, доколкото ми е възможно. Откакто започнах да работя с Хирон, моето съзнание относно това как да живея, премина през пълно преобразуване.

Представям моята собствена рождена карта, заедно с "рождената карта" на Хирон, за да изясня защо се случи това. В момента на раждането ми Хирон прави съвпад с моя Северен възел в Лъв в дванайсети дом, в орбиса от един градус, а моето Слънце е в съвпад с Южния възел, в орбиса от 16', в шести дом. Рожденото ми име е Хенд и аз се почувствах белязана от тази нова планета. Когато съм била дете, баща ми винаги използвал името си Хенд, като символ за неговия лекарски печат. Той беше доктор. Моят Асцендент, на 24° 44' от Лъв, е в точен съвпад със Сатурн и Локус фортуна в "рождената" карта на Хирон. Т.е. моята душевна вибрация е същата като Хироновата форма и начин на благославяне. Няма нужда да се спираме на тези аспекти, тъй като интерпретацията на картата, свързана с откриването на Хирон, е дадена в Глава 13 и който иска, може да прочете тази глава още сега. Тази коренна промяна в моето съзнание, когато открих Хирон, трябва да бъде обяснена, защото тя е същността на начина, по който ни преобразува Хирон. А това може да помогне на читателите да се справят с моята методология, която рефлектира върху сливането на дясното и лявото мозъчни полукълба, един доста нов подход под формата на книга. Уран управлява дясното мозъчно полукълбо, Сатурн лявото и ние не можехме да свържем двете полукълба до този момент. Така в древни времена хората били твърде "дясно мозъчно" ориентирани, вярвайки сляпо в магията и гадателството; от 1600 г. сл. Хр. ние сме били твърде "ляво мозъчно" ориентирани. Сега, с откриването на Хирон, вече можем да слеем двете полукълба. Трябваха ми няколко години работа, за да настроя моята енергия към тази на Хирон, след като открих позицията му по време на раждането ми, и аз бях шокирана от това как рожденото разположение на Кентавъра изясни преживяванията в моя живот, които някога ме объркваха и озадачаваха. Първата квадратура на Хирон с рожденото му положение в моята карта се случи през ноември, 1948. По това време аз преживях метаморфоза, която е описана много пълно в Окото на Кентавъра, когато аз се издигнах до висшите измерения и се слях с Висшия си Аз.
Тогава също преживях голямо объркване, защото беше много трудно да се приспособя към толкова мощен мистицизъм в и то в такава ранна възраст. При опозицията на Хирон с рожденото му положение, от април до декември, 1959, бях маниакално въвлечена в езотерични и мистични тълкувания и ритуали и станах отшелник. При третото преминаване на Хирон през точката на опозиция, ноември-декември 1960, аз преживях още по-голямо напрежение и объркване, тъй като интегрирах хиротичната сила в моята същност. Има много аспекти в моята карта, които показват мистицизъм и духовност, желание да изляза от това земно измерение, като съвпадът на Слънцето с Южния възел, но никога не можех да намеря задоволителен астрологичен отговор за този период, когато като че ли бях потънала в тъмнина. Но с Хирон в съвпад с моя Северен възел в опозиция на моето Слънце в съвпад с Южния възел става очевидно, че това е бил класически кармичен кризисен аспект, така че аз е трябвало или да открия най-дълбоката си същност, или да умра. Тези, които имат съвпад на Хирон със Северния възел или планета, вероятно забелязват голямо напрежение в сферата на живота, свързана с тази планета, при квадратурите на Хирон към рожденото му положение. В моя случай, тъй като възлите представят минали животи и нашата цел в настоящия живот, квадратурите донасят изцеление при тези големи кармични кризи.По време на третата главна квадратура на Хирон с радикалното му положение в моята карта, от януари 1983 до май 1983, и близкото преминаване през февруари 1984, аз знаех достатъчно за енергията на Хирон, да разрушава или преобразява и бях готова за това. Тогава започнах да използвам Хирон в моите астрологични интерпретации.
Читателите би трябвало да забележат, че такъв краен отговор на влиянието на Хирон може да се даде само когато човек има проминентен Хирон. Все пак тъй като квадратурите могат да предизвикат трудности, ще бъде разумно да проверяваме дали клиентите са сензитивни към действието на Хирон, както е обяснено в Глава 12. Вероятно реакциите на индивида са по-остри в настоящето, отколкото е нормално, защото ние живеем в епохата, когато е видян Хирон. Разбира се, отговорът на влиянието на Плутон е екстремистки след 1930, което се вижда от ядрената дилема и геноцида. При последната квадратура „безмилостната” енергия се прояви извън мен, защото бях достигнала друго ниво на съзнание при първото преминаване на Хирон през градусите на квадратура. Първо, умря моят скъп брат, 42-годишен, на 17 април, 1983, когато Хирон беше на 25° 25' в Телец, в точна квадратура с моите Лунни възли и опозиция Слънце/Хирон. Тогава Хирон беше също в съвпад с Уран на брат ми. Той се противопостави на енергията на неотдавнашната опозиция на транзитиращия Уран с радикалното му положение и отказа да се развива. Хирон го накара да заплати цената. След това умря баща ми, на 17 февруари, 1984, когато Хирон правеше последното близко преминаване през точката на квадрат с радикалното си положение в моята карта. Това, че баща ми е бил мой учител и приятел в минал живот, беше очевидно за мен, тъй като неговият Хирон беше в точен съвпад с моето Слънце/Южен възел. Хирон правеше своята първа квадратура след възвръщането си, когато бях на 51 години. Тогава умря и единственият брат на баща ми, осем дни след неговата смърт, а скоро след това умря друг близък чичо, след това и един братовчед.Аз съм напълно откровена относно моето изпитание с Хирон, за да изясня на много хора силата на тези квадратури. Филип Седжуик разбра болката, причинена от Хирон, и каза: "Дилемата на Хирон в хороскопа като че ли е съгласието на индивида да страда чрез поредица от ситуации, които внасят много болка... На човек му се иска просто да напусне това съществуване, в случая планетата Земя". Седжуик също открива, че голямата натовареност на дванайсети дом съответства на голяма вероятност за самоубийство. Очевидно това е показано с моя Северен възел в съвпад с Хирон в дванайсети дом.

Хирон ме превърна във воин, Артемида или Инана, и подобно на Язон и Медея, цялата ми енергия сега е отдадена на съхранението на планетата. Отново се спираме на изследването на Филип Седжуик, който открил, че Хирон, транзитирайки полупункта Сатурн/Уран, разрешава дилемата на Хирон.3 Аз съм му задължена за това наблюдение. Този транзит идва след горната квадратура за мен, защото моят полупункт Уран/Сатурн е на 2° 30' в Близнаци, точно след горната квадратура на 26° в Телец. В тази точка моето ново настройване към Хирон ми даде едно дълбоко разбиране относно моята цел и защо съм изпитала действието на различни положителни или отрицателни енергии до този момент. А Хирон ще транзитира от полупункта Сатурн/Уран през последните три дома до възвръщането си върху Северния възел и тогава към Асцендента, показвайки много силна трансформираща фаза за мен. Тогава осъзнах, че нищо не ми се случва безпричинно и бих могла да се настроя към висшата си същност, ако избера това. Все пак има цена, която трябва да заплатя - ако кажете "да" на преживяването или енергията, която ви се дава на синхронно ниво или нивото, което е в космично съзвучие, и получите настройка, тогава вие се придвижвате в една зона, където ще чувате и ще знаете какво да правите и какво не през цялото време. Но след като се настроите няколко пъти и опознаете енергията, вие не можете да кажете "не", когато вашият Висш Аз или учител ви подкани да се заемете с нещо наистина трудно и важно. Ако кажете "не", ще изгубите своята предна позиция, ще се наруши равновесието и мисля, че настройването към хармонията ще бъде безвъзвратно загубено. Все едно че се раждаш наново, като дете на Вселената, където повече няма да се страхуваш от средата, която те заобикаля. Така, моето търсене на същността на енергията става безстрашно и безмилостно, защото знам, че е започнало планетарно и личностно преобразуване. Вече има твърде много химикали, радиация, твърде много смут и враждебност на Земята, за да се осъществи обичайно решение на проблемите. Единствено радикална промяна на холограмата (основната клетъчна матрица на живота) и приспособяването на всеки индивид към алхимичния огън може да подтикне Земята и всеки от нас към по-фино ниво на настройване. Алхимичният огън се разгаря.

Астероидите орбитират около Слънцето между Марс и Юпитер. Хирон орбитира между Сатурн и Уран. Той не е астероид. Астрономически той определено е достатъчно голям, за да бъде считан за малка планета. Малко астрономи говорят за Хирон като за планета, а повечето предпочитат да го наричат малка планета. От друга страна, Хирон е относително голям, за да се включи към малките планети, затова е добре читателите да се отнесат до трудовете, публикувани върху Хирон, където има повече подробности по този въпрос. Важният астрономически въпрос, на който трябва да се опитаме да отговорим, е защо това малко тяло оказва такова непосредствено и мощно въздействие върху астролозите. Мисля, че отговорът се вижда в огромния интерес към астероидите през последните десет години.
Сега ние осъзнаваме, че размерът на една малка планета или астероид не е критерий за неговото въздействие - само за неговото качество. Например качествата на Юпитер са свързани с неговия размер, т.е. той разширява усещането за самите нас. Последните астрономически проучвания показват, че Плутон е много по-малък, отколкото се е смятало, и въпреки това кой ще отрече невероятната мощ на Плутон? Орбитата на Хирон около Слънцето е 49 до 51 години; когато е в перихелий (най-близо до Слънцето), орбитата на Хирон е от вътрешната страна на орбитата на Сатурн; а когато е в афелий (най-далече от Слънцето), неговата орбита е по-далече от перихелия на Уран, но не пресича орбитата на Уран. Хирон е мостът между Сатурн и Уран, вътрешните и външните планети.Крайно елиптичната орбита на Хирон е причината Хирон да бъде във Везни за период от 1.75 години и в Овен за повече от 8.25 години (вижте фигура 2). Седжуик забелязва, че кризата, предизвикана от Хирон е "замислена да накара човек да признае, че душата съществува в това тяло... Често пъти първото усещане е, че душата е затворена в тялото." Моето преживяване е подобно на това на клиентите, но аз избирам друг път. Еволюцията на съзнанието е постепенно откъсване от личното его и съответно сливане с Вселената. Личното его е защитно средство, което ни е необходимо за ранното развитие и усъвършенстване на вътрешнопланетните проблеми и допускането на сливане (Нептун) винаги е било опасно и кризисно. Личното его е структура, създадена от хората, които първи се грижат за нас и собствената ни представа за нашите вътрешни и външни потребности. Ако го изпуснем ще наподобяваме паяк, който пада от собствената си мрежа, а това означава, че Вселената се превръща в нашата мрежа.

Първата криза идва с първата квадратура, макар че може да преживеем други кризи на Хирон. А тази първа "квадратура" може да се случи от 5.5 години, както при мен, до 23.5 години. Ще има повече подробности върху качеството на този Хиронов цикъл, но аз бих искала да се спра върху крайно елиптичното качество, което подготвя индивида да възприеме влиянието на външните планети, особено на Нептун, който е връзката с космоса. Чувствителността към външните планети и способността да използваме тяхната енергия конструктивно е ниво на съзнание, което едва сега асимилираме в рамките на културата. Виждането на Хирон сигнализира сливане на тялото и ума, което е знак за възприемчивостта на Земята към сферите отвъд Слънчевата система, а това е сила, която ни дава огромен оптимизъм.

Основните транзитни цикли в живота на Сатурн, Уран и Хирон разкриват истинската същност на управлението на Хирон над Дева, защото циклите на трите планети са вратата към Нептун. Хирон е, и винаги е бил, ключът към първичната борба между Кронос (Сатурн) и Уран. Но сега ние можем да използваме ключа на Хирон, от Земята към космоса. Има пет главни растежни моменти освен индивидуалните транзити в рождената карта. Първият е възвръщането на Сатурн около 30-та година, вторият е опозицията на Уран с радикалното му положение около 38-44 година, след това квадратурата на Плутон с радикалното му положение и квадратурата на Нептун с радикалното му положение, които се случват след опозицията на Уран с радикалното му положение и преди възвръщането на Хирон, а петият е възвръщането на Хирон около 50-та година. Вижте фигура 3.Квадратурите на Хирон, Уран, Нептун и Плутон винаги дават тласък на съзнанието, но най-дълбок прогрес в живота се вижда при трите главни растежни точки - възвръщането на Сатурн, опозицията на Уран и възвръщането на Хирон. Това е така, защото трите главни транзита в живота управляват развитието на четирите нива на реалността, които всеки живот се стреми да усъвършенства. Тези нива са физическо, емоционално или астрално, ментално и душевно. Тези нива на съществуване ни подготвят за висшето духовно съзнание, управлявано от външните планети. Циклите на Нептун и Плутон са извън този обхват, но вратата към тези енергии, циклите на Сатурн/Хирон/Уран трябва да бъдат добре разбрани преди определянето на господството на Хирон и полярността Дева/Риби на шести и дванайсети дом.
В самия момент на раждането Сатурн започва своя бавен и непреклонен растеж към мъдростта и зрелостта. Транзитирайки през домовете, той се движи в рождената карта и предава всички уроци на физическо ниво. Никой не би могъл да се стреми към емоционална зрялост, ментална чувствителност или душевна сила, без да е научил най-важните уроци за живота. След това, на 29 или 30 години, ние преживяваме криза в работата, взаимоотношенията, образованието или финансите, което ни дава главния урок, който задържа душата от придвижване към следващото ниво, астралното. В хода на нашия растеж, няма значение дали мислим за това като издигане нависоко или потъване надълбоко, ние трябва да разберем, че всяко едно от нивата вибрира с по-висока честота. Трябва да преживеем и овладеем кризата в растежа на 30, за да повишим нашето ниво на вибрация, така че да можем да се настроим към следващото емоционално ниво. Ние, разбира се, се развиваме на всичките четири нива едновременно по много сложни начини. Но начинът да разберем растежния цикъл на целия живот, действителната борба между живота и смъртта, е да се настроим към усилване на вибрациите. Планетните транзити са възможност да усилим вибрациите с растеж. Това е нашият клетъчен отговор на самия живот и ако избегнем действието дори на един от транзитите, от този момент започва нашата смърт.

Хората, които стават твърди като олово на трийсет и не отбелязват емоционален растеж, вече са започнали да умират, макар че може да замърсяват планетата още много години. Когато станах астролог, през 1968, повечето хора бяха под въздействието на възвръщането на техния Сатурн, но много малко се трансформираха при опозицията на Уран към радикалното му положение, на 38-44 години. От визирането на Хирон, през 1977, видът трансформация, изискван при опозицията на Уран, се превърна в общ културен феномен. Масовото вибрационно ниво се повиши и хората, които се съпротивляваха на опозицията на своя Уран, бяха застрашени физически и духовно по това време.
Възвръщането на Сатурн засегна преди всичко долните чакри - повечето извършваха Сатурнови дейности - а физическото страдание на долните чакри убива бавно. Опозицията на Уран засяга сърцето, гърлото и понякога чакрата на третото око. Сърцето може да убива, както стана очевидно с увеличаването на сърдечните пристъпи, обикновено сред мъжете на 38 до 42 години. Мъжете обикновено преживяват сърдечен пристъп, а жените се борят с блокирането на гърлената чакра. Те имат чувството, че не ги чуват, че не могат да говорят. Тяхната сърдечна енергия замира, защото те изгубват вярата си, че владеят съществуването. Те (мъжете и жените) се задъхват, докато енергията на кундалини балансира в тялото.

След възвръщането на Сатурн идва следващата вибрационна честота, астралната, от 30 до 38 година. Сега ние можем да работим с енергията на Хирон, едно ново ниво на разбиране, действащо след възвръщането на Сатурн до опозицията на Уран. Хирон учи на съвършенство (майсторство). В културата на Северна Америка през 80-те години фазата на живота, която изглежда най-безцелна и объркана, е от 30 до 38 години.
Разбира се, ние вече знаем, че Уран ни учи чрез изненада и електрическа енергия. От 30 до 38 година като че ли хората са най-негативно засегнати от културата; те сякаш се обръщат към външното, за да избегнат научаването на вътрешни истини. Объркват свободното поведение с истинската свобода, а свободата е изкуство, висшето ниво на Сатурн. По време на фазата преди Урановата опозиция, на 32-35 години, транзитиращият Уран е в куинконс към рождения Уран. Това подтиква съзнанието да се движи напред или да пропадне. Тъй като енергията се увеличава до опозицията, истинският проблем се проявява и той винаги е емоционален. Имайки предвид влиянието на Хирон, хората трябва да бъдат насърчени да разберат как емоционалните им проблеми са техният учител; те трябва да видят, че овладяването на една връзка е самият й край. Тъй като Уран управлява електричеството, усилващата се вибрация, която подлудява човека на 38 години - енергията, която трябва да бъде овладяна, е полярна, т.е, положителен и отрицателен електрически поток.

Уран е осъзнаване и използване на волята и най-голямата възможност за успешен астрологичен съвет е от 38 до 42 години. Въздействията на Уран по това време са системни. Препоръчвам ви книгата Кундалини: психоза или трансцеденталност от д-р Лий Санела. В средата на живота Уран е в своята максимална мощ; той провокира кундалини или жизнената сила да се изкачи по гръбначния стълб и тази енергия ще отблокира всяка чакра, ако протича свободно. За много клиенти е достатъчно да им помогнем симптоматично, да ги посъветваме да се освободят от ненужен контрол. Уран действа, когато няма съпротива. Но някои клиенти не желаят да продължат без по-голяма цел. Това наистина е криза на живот и смърт. Както при възвръщането на Сатурн, смъртта започва с опозицията на Уран, ако емоционалната криза не бъде разрешена.
Този транзит предизвиква настройване към следващото честотно ниво, менталното. Нашите умове не са бистри, ако не сме овладели своите емоции. Без някаква голяма цел мнозина установяват, че са неспособни да овладеят емоционалните конфликти. Ние не можем да овладеем нашите кармични емоционални проблеми, ако нямаме цел, а целта няма да се материализира, ако не сме способни да я проявим. И така, ние се нуждаем от посвещаване в нашата свещена подредба в този момент. (Вижте фигура 4.)Това е новото ниво и то, действайки заедно с Хирон, може да ни доведе до астрологичната практика. Хирон е ключът в картата към голямото как. Това може да бъде ясно разбрано като размишляваме върху факта, че всички планети имат голяма Аркана в Таро освен Хирон. Хирон управлява гадателя на Таро, хироманта. Когато се занимаете с техническата част на тази книга, ще видите, че анализът на Хирон ще покаже как да се активира Северният възел, как да се използва Плутон като средство за действие и воля и как да се анализира цикълът на посвещение или цикълът как на рождената карта. Тогава се появява една дълбока цел и клиентът е по-мотивиран да извърши работата на Урановата опозиция, така че тази работа да бъде завършена преди възвръщането на Хирон.

Ако опозицията на Уран приключи успешно, се появява едно трансформирано човешко същество с отворени чакри по целия гръбначен стълб, а умът е свободен да се усъвършенства в подготовка за отваряне на теменната чакра при възвръщането на Хирон. И запомнете, умът е лявото и дясното мозъчно полукълбо, а двата дяла трябва да се уравновесят между 40 и 50 година. Квадратурата на Нептун с радикалното му положение ни учи относно неосезаемите сфери, а квадратурата на Плутон с радикалното му положение ни учи относно правилното използване на енергията и ни кара да изчистим всички нерешени конфликти, залегнали дълбоко в нас. Но следващата основна работа е участието в динамиката на културата чрез споделени идеи и цели, единайсети дом. Това е умението, което е дадено като специален дар на Земята. Тази фаза е по-фино настройване към полярността, често изразено като баланс между лявото и дясното мозъчни полукълба, а това е съзряването на съзнанието относно истинския смисъл на нашите продължителни емоционални връзки, мрежата на нашата карма. Тогава ние сме свободни да проявим дванайсети дом, да опознаем душата.
Хирон се възвръща в своята рождена позиция на 50-51 години. Шумерският бог Мардук имал 50 имена, които му давали мощ, а Язон имал 50 аргонавти за възвръщане на космическата енергия, магията, Златното руно. Орбитата на Сириус В около Сириус А е петдесет години; юбилейната година в римския цикъл била на петдесет години; а икономистите отдават голяма тежест на петдесет годишния цикъл на вълната на Кондратиев, контролираща инфлацията/дефлация по целия свят. Библията учи, че на юбилейна година християните трябва да опростят всички дългове и да започнат наново, а Петдесетница означава "петдесетия". Представете си свободата, която можем да запазим на планетата точно сега, ако Първият свят опрости дълговете на Третия свят! Числото 50 представя постигане на трудна задача; то е опит да се промени кръгът в спирала. Когато се достигне точката на петдесетата година, ако е осъществен необходимият растеж, тогава може да се осъществи скокът към следващата спирала. Ако няма достатъчно растеж, тогава отново се въртим в кръг.

Ако постигнем осъзнаване при възвръщането на Хирон, тогава ще получим удивителните плодове на преживяването на висшата страна на Уран, Нептун и Плутон. Висшето Ураново съзвучие е цялостно настройване към принципа на синхронността; висшето Нептуново съзнание е напълно променен мистицизъм; а пълната Плутонова трансформация е освобождаване от лоши навици и отговори и дарът на чистата воля. Или, както Джеф Грийн майсторски демонстрира в своята книга за Плутон, пълната трансформация означава овладяване на Лунните възли. За мен това означава пълно разбиране на нашия цикъл на човешко въплъщение, така че да можем да се въплътим съзнателно следващия път. Възвръщането на Хирон на 50 години е истинско овладяване на Аза и интегриране на всички фази, които са довели до това време. Малко доживяват до 84 години, когато ще се възвърне Уран; но за повечето емоционалното, ментално и физическо интегриране след 50 година е голяма радост, ако сме успели да завършим работата на трите главни транзита в живота: 1. Възвръщане на Сатурн от 29 до 30 години; 2. Опозиция на Уран от 38 до 44; и 3. Възвръщане на Хирон от 50 до 51. Тази тема е проучена в дълбочина в моята книга Озарението на секса: Разбиране на основните периоди във вашия живот.

Папка: Хирон | Добавил: Пим (07.02.2009)
Разгледан: 3457
Коментари: 0
Само за регистрирани.
[ Регистрация | Вход ]


Контакт          3.236.47.240