Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPalЛунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


21:56
31.03.2023
Петък
3.236.209.138


Онлайн: 3
Гости: 3
Потребители: 0


 Пими ® » Астрология » Натална » Хирон


Асцендент [45] Елементи [7]
Хирон [9] Планети [23]
Изключения [5] Интерпретации [10]
Върхове на Домовете [12] Зодиакални знаци [5]
Рождени Аспекти [26] Рождени Домове [25]
Господари на Домовете [12] Целенасочено Тълкуване [8]
Аспекти на Слънцето [10] Аспекти на Луната [9]
Аспекти на Меркурий [8] Аспекти на Венера [7]
Аспекти на Марс [6] Аспекти на Юпитер [5]
Аспекти на Сатурн [5] Аспекти на Хирон [6]
Аспекти на Уран [3] Аспекти на Нептун [2]
Интерсептирани Знаци и Домове [2] Аспекти към Асцендента и МС [10]
Нива на проработка на Планетите [12]


Лечебната сила на Хирон

Последните астрологически изследвания справедливо подчертават ролята на Хирон като лечител. И митологията, и опитът потвърждават това особено значение. В древните времена са описвали Хирон като учен и учител, вещ в лекарствените растения и обладаващ умението да лекуват рани. Една от последните астрологични научни работи представя неоспоримо доказателство за това, че Хирон, в зависимост от разположението си в Домовете, е планета, детерминираща призванието на лечителите и терапевтите. 15 души от подложените на изпит са имали Хирон в 10-ти дом, 11 - в 1-ви и 10 - в 12-ти дом (при това куспидите са се располагали в двата Дома). При останалите планетата се е разпределяла по другите Домове.

Разглеждайки значението на Хирон относно медицинската астрология, сме длъжни да вземем под внимание две обстоятелства.

Първо, това, че тук ние имаме работа не с медицината, която практикуват съвременните терапевти и хирурзи. Ние имаме предвид доста по-обширно понятие. В митологията Хирон е бил главно учител, а не лечител; лекуването е било един от многото предмети, чрез които той е обучавал. Неговата медицина е обединявала огромен обем от знания и начини за тяхното прилагане.

Второ, предмет на споменатото по-горе изследване са били лечителите и терапевтите, а не медиците въобще. Лекуването на Хирон трябва да се разбира като синтетично, центрирано върху пациента цяло. Вниманието не се фокусира върху конкретни разстройства, както често се прави в съвременната медицинска практика, прибягвайки към бързо действащите таблетки или скалпела. Аз бих предположил, че откриването на Хирон през 1977 година, освен всичко друго, е отразило нарастването на разнообразие от холистични методи, използвани в медицината през седемдесетте и осемдесетте години. Алтернативните методи на лечение се основават на психологични и духовни въздействия. Ръстът на популярност на подобни подходи изглежда все повече и повече съществен за ефективността на лечебните практики.

Едновременно с това седемдесетте години са били белязани със значително влошаване състоянието на околната среда. Над нашата система за живото обезпечаване е надвиснала заплаха: киселинни дъждове, нарастваща ерозия на почвата на селскостопанските земи, промишлено замърсяване на водата в гъсто населените райони. В една от предишните си статии аз разглеждам влиянието на Хирон в светлината на задълбочаващата се екологична криза. От тази гледна точка именно трябва да се разглежда значението на Хирон за медицината, тъй като проявите на въздействие на тази планета лежат в основата както на здравето, така и на болестите. Да се направи равносметка на положителните влияния на Хирон, имащи отношение към здравето може да стане по следния начин: "Лечител на тялото, душата и целия свят”. За да намерим разумно обяснение на тези функции на Хирон, е необходимо да се обърнем към митологията, въплъщаваща го в символична фигура – кентавър, полу-човек, полу-животно. Той олицетворява двойствената природа на човека, често противоречащите си едни на други естествени и изкуствено култивируемите мотивации в човешкия живот.

Все пак, понякога това единство се разпада, ако поради някаква причина човешката същност на Хирон се оказва безсилна, а животинската стига до изстъпление. Тогава той престава да бъде добро същество, в него преобладават чертите жестокост и скотство, както, например, в случаи на изнасилване, които се представят от най-ясните прояви на тъмната страна на Хирон. Фундаментална характеристика на Хирон е въплъщението чрез дихотомиите: човек и животно, култура и природа, а по отношение на здравето – развит интелект и тяло, подчиняващо се на инстинктите. Неговата лечебна сила или вреда произтичат от тази двойственост. Лечебният ефект на Хирон се корени в синтеза на двете човешки половини. Това, разбира се, е крайно сложен процес. Но неговото разглеждане помага по-добре да се ориентираме в истинската същност на Хирон като холистичен лечител, чиито методи са насочени към поддържане на равновесие в човешката природа с цел достигане на всестранно здраве и цялостност. Това своеобразие на Хирон го отличава от другите символи на лечителство в астрологията такива, като знаците (и/или управляващите ги планети) Дева (хранене, хигиена, здравни навици), Скорпион (хирургия и психиатрия) и Риби (самопожертване и духовно лечителство).

Функциите на Хирон включват и изброеното, но на по-високо ниво. По такъв начин, оздравителната мисия на Хирон отива доста по-далеч от елементарната помощ при ударени, натъртени места. Тя подразбира, в случай на нужда, и фармацевтика, и хирургия, но, на първо място, предписанията на Хирон касаят подходяща диета, упражнения и култивиране на полезни навици, основаващи се върху законите на природата. Следващото ниво, това е ефективното, "здраво” общуване с нашите животи в такива въпроси като време и управление на ресурси. По-нататък вниманието на Хирон би се обърнало към психологичните и духовни проблеми, и тук той би предложил такива методи като медитация и развиване на позитивно мислене. Самоусъвършенстването в резултат на прилагане на тези практики би означавало достигане на пълно и всестранно "хиронично” здраве.

Както е установено, много медицински функции символизират също така знаците Дева, Скорпион и Риби. А Хирон е холистичен синтезиращ център, който обединява тези функции и позволява най-цялостно да се усъвършенства здравето на човека или на обществото. Отклоняването от принципите, символизирани от Хирон води до хронични болести – състояние, на което повечето от нас са подложени постоянно. Ние трябва да помним, че Хирон – това е полу-бог, представляващ идеал, към който трябва да се стремим, но рядко достижим, та нали и самият Хирон до края на живота си е страдал от получената някога неизлечима рана и е успял да преодолее трагедията на несъвършенството само, когато Зевс милостиво му е позволил да умре и го е увековечил в съзвездието Кентавър.

Като резюме на понятията, символизиращи Хирон, а също свързаните с тях най-специфични проблеми на здравето, аз съставих следният конспект от ключови думи и фрази, нещо като "Комбинация на звездните влияния” на Ебертин. Той се основава на моите наблюдения на Хирон в хороскопите, информация от множеството прочетени книги и статии, публикувани след неговото откриване и – признавам си – на някои мои внимателни изводи. Конспектът е съставен в духа на заглавието на Ермини Лантеро "Продължаващото откриване на Хирон”. Все още за Хирон е известно далеч не всичко. От момента когато преди няколко години съставих даденото резюме, всеки месец внасях промени, което, както изглежда, ще се повтаря и в бъдеще. Още повече, предлаганата от мен информация може да стане основа за разработване на поредица подходи към проблема на нашата индивидуална и колективна цялостност.


Хирон

В митологията
Кентавър – представител на дивото и жестоко племе, от което са се страхували и са го презирали цивилизованите гърци. Самият Хирон, все пак, е бил удивително изключение: най-почитан преди Сократ учител, владеещ всички области на знанието, включително фито-медицината, военните изкуства и свиренето на кифаре (струнен музикален инструмент).

В качеството си на символична фигура
Това е полу-човек, полу-кон и, по такъв начин, представлява преплитане на човешкото и животинско начало в едно същество, което позволява да се проведат безкрайно много символични паралели. Освен това, разположението на орбитата на тази малка планета между Сатурн и Уран предполага посредническата роля между ограниченията на Сатурн и свободата на Уран, или между подобните полярности Козирог и Водолей, знаците, които те управляват.

Като абстрактно понятие
Взаимодействието между културата и природата, Аполоновото и Дионисиевото начала (погледни Фридрих Ницше "Раждането на трагедията”). Интелект, психика, дух, душа, въплъщение в материалния и физическия планове. От една страна холистичен катализатор, от друга, невъзможност за достигане на всеобхващащо единство.

Психологични прояви
Плюсове: Самоусъвършенстване по пътя на овладяване на различни знания и умения и техния синтез. Приложните знания, от най-примитивните, вкоренили се в природата, до най-изтънчените изкуства и развитата наука. Вътрешната хармонизация на природното начало с висока култура и цивилизованост. Духовната трансформация, ориентирана върху всички най-високи нива. Минуси: Загубата на чувството за цялостност в резултат на конфликта между естествените подбуди и мотивации, култивирани изкуствено. Жестокост. Скотство. Насилие.

Биологични прояви
Плюсове: Балансирано състояние на здравето. Процеси на добро, здраво развитие. Минуси: Хронично заболяване ("хиронично раняване") и постоянни опити да излекуваш, смекчиш проявлението или да го контролираш. Тумори.

Социални прояви
Плюсове: Изкусен учител в области на най-разнообразни предмети. Еколог, специалист по околната среда, опекун. Лечител, изпитващ върху себе си всякакви заболявания и затова по-способен да лекува другите. Човек, отбягващ обществото, и, при все това, носещ му полза. Учител или музикант, свирещ на струнен инструмент. Синтез на социалната отговорност и личната свобода. Минуси: Дивак. Насилник (по отношение на хората и земята). Развратник. Жертва на жестокост. Трагичен изгнаник.

Основни прояви в личния хороскоп
Плюсове: Подбужда човека към усвояване, прилагане и разпространяване на знания и умения, имащи отношение към Дома, където е разположен Хирон, неговият знак и аспектите, а също към желание да станеш лекар или учител в тези области. Помага да се издигнеш от животинско състояние към човешко и богоподобно по пътя, предвиден от местонахождението на Хирон в хороскопа. Минуси: Пробужда дивия звяр, безжалостно разрушаващ най-ценните създания на културата и природата.

Съвет на преводача :
Съветвам начинаещите астролози, и не само, да намерят мястото на Хирон в наталната карта на изнасилени жени и да анализират транзитната ситуация за момента на изнасилването, включвайки аспектите на транзитиращия Хирон и аспектите на другите транзитиращи планети към наталния Хирон.

Кен Негус
статия преведена от Ани Георгиева


Папка: Хирон | Добавил: Пим (01.02.2009)
Разгледан: 4190
Коментари: 0
Само за регистрирани.
[ Регистрация | Вход ]


Контакт          3.236.209.138