Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPalЛунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


02:18
26.03.2023
Неделя
34.239.173.144


Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0


 Пими ® » Астрология » Синастрия » Нива на Посвещение


Композит [5] Нива на Посвещение [8]
Синастрични Домове [61] Аспекти на Слънцето [4]
Аспекти на Луната [4] Аспекти на Меркурий [4]
Аспекти на Венера [4] Аспекти на Марс [4]
Аспекти на Юпитер [4] Аспекти на Сатурн [5]
Аспекти на Уран [4] Аспекти на Нептун [1]
Аспекти на Плутон [1] Статии [18]


Съюз на Второ Космическо Посвещение

(ключови думи: съвместна конкретно целенасочена дейност)

Това е партньорство, чиято основна задача за партньорите е постигане на определена цел; тя е съгласувана или негласно дефинирана, и заради нея партньорите са съгласни на някои жертви, в частност - склонни са да хвърлят сили и време за съгласуване на своите действия и взаимно приспособяване.
На това ниво изобщо не става дума за осъзнаване на егрегора на двойката; от друга страна партньорите забелязват, че процесът на достигане на целта и преодоляване на трудностите значително ги сближава и смекчава взаимните противоречия, които обаче отново изникват веднага след като целта е постигната и напрежението спадне.
Има много двойки, особено съпружески, способни повече или по-малко нормално да съществуват само при условия на живот на ниво на муладхара*(санскритското наименование на първата чакра), т.е. борба за преживяване. Когато проблемът за преживяването престане да бъде актуален и започва минимално сит и безопасен живот, взаимното разбиране между партньорите изчезва и отношенията безнадеждно се разпадат.
Говорейки на езика на космическите посвещения, за такива двойки категорично е противопоказен преходът от второ посвещение на първо: видимо второто има значително повече хармонични аспекти, и тогава астрологът (а също и опитният в житейските работи приятел на семейството) може да даде на партньорите полезен съвет: намерете си достатъчно сериозна и трудно достижима цел и се заемете сериозно с нейната реализация. Това което не бива да правят за решаване на какъвто и да е семеен проблем, е да се сдобият с поредното дете. За това има причини както на битово, така и на кармично ниво. На битово ниво, такова „целево” дете може би ще отмени част от проблемите на съпрузите, но ще им донесе в замяна много по-тежки. От гледна точка на кармата децата се раждат в семейството със собствена програма за еволюционно развитие, а целевата програма на родителите в случая поставя сериозна преграда пред нея, често пъти осакатява живота както на детето, така и на тях самите, но това се разбира далеч не веднага, често пъти след няколко години или дори десетилетия.
На второ посвещение се намират по-голямата част от разпространените в социума видове партньорства: това не са само родители, възпитаващи своите деца (целта: прилично да се омъжи дъщерята или да се даде добро образование на сина), но и двойките учител - ученик, лекар - пациент, режисьор - актьор, грабител - жертва и т.н. При това посвещение усилията на партньорите са насочени към външното съгласуване на действията и подсъзнателната взаимна психологична адаптация - процеса рядко е съзнателен, тъй като главен метод за решаване на всички проблеми на партньорите се счита точното разпределение на ролите и на отговорностите, съгласуваните реакции при взаимодействие с външния свят и т.н.
При преход на отношенията от първо посвещение към второ част от проблемите безследно изчезват (орбисата на квадратурата намалява, вж. Приложение 2), но възникнат качествено нови ефекти - както положителни, така и отрицателни, символизирани в синастрията от нови аспекти: квинтил, секстил, полуквадрат и кратни на тях. Освен това на второ посвещение по съвсем друг начин се възприемат аспектите, фигуриращи на първо, т.е. съвпад, опозиция, тригон и квадратура. Главната разлика се състои в това, че те стават не толкова фатални: партньорите получават първи, все още малки възможности за тяхната проработка и конструктивно използване в живота. Но все пак на второ космично посвещение не става дума за съзнателно изграждане на отношенията като ясна цел на двойката: тук стремежите задължително са външни и отношенията се изграждат пътьом само за да облекчат постигането на целта; това се усеща дори в съюзите (от второ посвещение) от типа учител - ученик или родител - дете.
По-долу са разгледани някои характерни черти на синастричните аспекти на второ посвещение, съответстващи на проста дроб, т.е. на цяла част от дъгата на 360º.
Нещо за кратните - биквинтил, трисептил и други, може да се намери в Приложение 1.СИНАСТРИЧНИЯТ СЪВПАД при 2-ро посвещение често се осъзнава като много успешно съгласуване, което носи на партньорите голямо количество творческа енергия. Обаче тук са възможни най-различни усложнения, свързани с отсъствието на навик у партньорите да съчетават планетните принципи, а също така и с неумението им да се разбират и щадят, особено ако съвпадът се намира в различни домове на наталните карти.
Например съвпадът на женската Луна с мъжкия Уран създава условия за поддържане на неговата научна кариера, ако именно това стане главна цел на двойката. Все пак жената силно ще страда - Уран е тежък и на моменти просто непоносим за Луната, и у жената може незабелязано за мъжа да се появи ирационална фобия или стаена агресия към него - той в същото време е основно съдържание и смисъл на нейния живот. Обаче взаимната психоанализа на двойка във 2-ро посвещение не е приета (изключвайки семейството на психолози, където анализът е чисто формален). Друг пример - съвпадът на моя Сатурн с Марс на партньора. Общо казано, в много отношения това е положителен аспект - аз ще дисциплинирам партньора и ще насочвам неговата енергия - ако не подействам угнетяващо (което е напълно вероятно), и ако съвпадът е в Телец или Везни където Сатурн е по-силен; ако пък се окаже в Скорпион, то действията на партньора могат да предизвикат у мен подсъзнателен ужас което ще ми е много трудно да си призная, но е разбираемо, че достигането на целта така ще бъде затруднено. Като цяло може да се каже, че при 2-ро посвещение планетите в синастричен съвпад още не се диференцират от партньорите, но тяхната енергия вече частично се използва за конструктивни външни цели - доколкото това се отдава без съвместна работа по осъзнаване и корекция на съответстващите на съвпада моменти във взаимоотношенията.

СИНАСТРИЧНАТА ОПОЗИЦИЯ на 2-ро посвещение може да бъде много конструктивен аспект, ако на партньорите им се отдаде да разпределят ролите, сферите на влияние и задълженията. Затова най-конфликтните на 1-во посвещение синастрични опозиции от типа Слънце - Слънце или Марс -Марс при прехода на 2-ро посвещение неочаквано дават по-голяма устойчивост и дори съгласуваност в работата: аз отговарям за една нейна част, партньорът - за друга.
Съществено по-сложна може да се окаже ситуацията при синастричната опозиция на мъжка и женска планета, да речем Марс - Луна или Слънце - Венера. Тогава разпределението на енергиите и благата може да бъде видимо несправедливо и у притежателя на мъжката планета да се появи протест от типа на обида или ревност, а у притежателя на женската планета - чувство на притеснение. Това обикновено води до скрито напрежение, а с времето и до конфликти по повод целите на двойката, а също така и нервни взаимни обвинения. Още по-тежка може да бъде ситуацията, възникваща при опозициите Луна - Луна или Луна - Нептун, понеже те провокират различни скрити енергийни игри, чиято истинска цел е увеличаване на личното потребление. Да се разбере кой е прав, кой крив и кой е направил повече за постигането на общата цел и затова заслужава по-голямо парче от баницата, може да бъде много трудно и за самите партньори, и за трети лица. Обаче такъв род опозиции при 2-ро посвещение практически не се проработват и единственият вариант е тя да се сведе до степен на оцеляване.

СИНАСТРИЧНИЯТ ТРИГОН на 2-ро посвещение се възприема от партньорите най-често като от само себе си разбиращи се благоприятни обстоятелства, от които е естествено да се възползват, и не би могло по друг начин, нали? Изобщо за субективното възприятие тригонът е толкова незабележим, че на партньорите дори не им хрумва въпроса: „А не ми ли се дават прекалено лесно нещата?” Между другото, това в дадения случай е сериозен етичен проблем, понеже тригонът дава възможност ефективно да се паразитира в околния свят с цел лично облагодетелстване за негова сметка. Обаче за това партньорите едва ли се замислят, докато външната среда не стане осезаемо враждебна, но и тогава ще им бъде трудно да разберат каква е причината за това явление.
Проявите на вампиризъм, описани при тригон на 1-во посвещение, се съхраняват и на 2-ро, макар и не в толкова изкривен вид. Все пак прекалено свободното и хармонично протичане на енергии от единия партньор към другия винаги създава определена съблазън, и докато този момент не се изяви и не се осъзнае (което на 2-ро посвещение не става), той не може да бъде преодолян и, разбира се, проваля отношенията и достигането на общите цели. Обаче това е по-осезаемо чак в края на пътя; а в началото, когато изобилстват трудностите, синастричният тригон подпомага преодоляването им - като цяло се проявява необикновено положително, и партньорите едновременно си мислят: "Колко е хубаво, че се намерихме един друг!”

СИНАСТРИЧНИЯТ КВАДРАТ на 2-ро посвещение се възприема от партньорите далеч не така фатално-безнадеждно, както на 1-во. Изобщо при всяко посвещение най-трудни изглеждат напрегнатите аспекти, които най-напред се появяват там - в дадения случай това е септил и в известна степен квадрат и половина. Възприемането на квадрата и резултатите от него в голяма степен зависят от природата на планетите, които го образуват, но най-вече от това как партньорите разглеждат препятствията, предизвикани от него - като обективно поставени по пътя към целта или все пак преодолими. За съюза на 2-ро посвещение е характерен стремеж за достигане на определени цели, което партньорите безусловно смятат да направят не безплатно и не веднага, а с цената на своя съгласуван труд и дори на някои жертви. С други думи, те разбират, че им предстои да преодолеят известно съпротивление на външната среда. Някои от техните синастрични квадрати могат да се проявят точно така - например между Слънцето, Марс, Сатурн, Хирон, Уран, Плутон (т.е. между коя да е от тези двойки планети). По тази начин партньорите добре разбират действието на синастричния квадрат като необходимост от преодоляване на външно съпротивление, но много по-неадекватно и дружно реагират на вътрешните прояви на синастричните квадрати, особено ако последните се отнасят към такива уязвими планети като Луна, Венера, Юпитер (самолюбието!) и Нептун. При това негативните вътрешни реакции могат да преминат незабележимо за самия човек (и още повече за партньора), но постепенно натрупвайки се без начин за разрешение, те ще се насочват към неговото подсъзнание и отношението към партньора.
Да разгледаме синастрията на съпружеска двойка, където Луната на жената се намира в квадрат с Юпитер на мъжа. Изобщо това е намек за неравностоен брак (не задължително социален). В първите години семейството е смогвало активно да се бори със своето непризнание от страна на всички роднини; след това многочислени трудности са донесли родилите се деца, но и тук съпрузите са отнесли трудностите в своя живот изключително за сметка на обективно съществуващите и заедно преодолявани външни препятствия. Обаче с наближаването на 20-годишнината на брака, когато децата са израснали, започват да изплуват вече личните претенции на съпрузите един към друг, които са съществували, както се оказва, от самото начало на техния брак - самоутвърждаването на мъжа за сметка на постоянното унижение на жената, нейното негативно отношение към всички негови занимания и дори най-невинните увлечения покрай семейството и работата и пр. Тези факти са зле разбираеми за тях самите, но в много голяма степен отравят съвместния живот. Обаче да разберат в какво се състои работата, съпрузите не са в състояние - единственото, което може да им помогне (освен прехода на 3-то посвещение), това е новото материализиране на синастричния квадрат - да речем съпрузите откриват странноприемница и в грижите си около нея забравят всичко останало - по-специално взаимните си лични претенции.
Следващите аспекти се появяват само на 2-ро посвещение и партньорите ги възприемат като по-фини, но и по-интересни. Тук енергийните взаимодействия на планетите не са толкова фундаментални, но затова пък те украсяват връзката със съвсем други, неочаквани цветове и оттенъци, внушаващи на партньорите усещането за неповторимостта на техните отношения - на 1-во посвещение това обикновено не се случва и всички партньори изглеждат като едно и също лице.

СИНАСТРИЧЕН КВИНТИЛ - този аспект изключително съживява отношенията между партньорите като им помага да преодоляват изостаналостта на клишетата в общественото подсъзнание, които направляват средния човек (и още повече двойката) през целия му живот - както външния, така и вътрешния. В областта на личните отношения квинтилът дава на партньорите усещане за постоянна свежест на възприятията и определена взаимна свобода: тук те не се притесняват един друг, но и не губят връзката помежду си. Чувството за хумор на синастричния квинтил е способно да смекчи за двойката горестта от външното поражение и трудностите на наталните и синастричните квадратури.
Съществена грешка, която могат да направят партньорите - особено при силно наранена синастрия, е да възложат на синастричния квинтил прекалено много несвойствени му задачи. Алегорично това е по-скоро трева, пораснала между камъните, а не дърво за направа на яхти: квинтилът често дава непринудено-творческо и даже радостно-приемащо отношение към партньора, но да се построи нещо от него е практически невъзможно - младата трева е лош строителен материал. Например синастричният квинтил между Луната на жената и Слънцето на мъжа дава лесни семейни отношения, много хумор и нежелание за обичайните семейни караници и изяснявания, но ред в семейството ще има вероятно твърде малко, и съпрузите ще усещат своята прекалено незначителна власт над децата и дома, който едва ли ще е самотен по английски маниер, по-скоро ще наподобява италиански или руски стил.
С времето неконтролируемата вегетация на партньорите може да предизвика взаимно раздразнение, понеже все пак силно пречи на ясното съгласуване на действията, особено при квинтили между Слънцето и Слънцето. Слънцето и Марс или Сатурн и Сатурн - в последния случай прецизно направеното планиране на всеки от партньорите ще оживява другия, но повече в смисъл на критика и алтернативни предложения, те да се разберат няма да им бъде никак лесно. Квинтилът Слънце - Слънце или Слънце - Марс може да даде комичен сюжет за двойка крадци-неудачници, на които по никакъв начин не им се удава да съгласуват действията си, в резултат на което те редовно попадат в най-неочаквани и смешни за зрителите ситуации.

СИНАСТРИЧНИЯТ СЕКСТИЛ е сякаш специално създаден за партньорствата от 2-ро посвещение - той дава възможност за конструктивно сътрудничество с определена цел, но в същото време предоставя и известна свобода на партньорите - както в отношенията един с друг, така и при набора на конкретни пътища за достигане на целта.
Символът на секстила е строителството на къща: има няколко варианта на сгради, на строителни материали: остава само да се избере окончателния проект и да се пристъпи към неговото осъществяване - в хода на което ще се появят други, проблеми на избора, които са външно разрешими.
Секстилът дава на партньорите поддръжка в трудни ситуации, но за разлика от тригона не безплатна, а изискваща от тях известни усилия. Ако тези усилия се възприемат като част от програмата за достигане на обща цел, то по правило необходимите сили ще се намерят и ще се приложат адекватно.
Ако обаче характерът на необходимите усилия е подозрителен за партньорите и по тяхно мнение е такъв, че няма пряко отношение към техните цели, то те лесно могат да изпуснат възможностите, предлагани им от секстила, с което безусловно ще усложнят своята съвместна карма. Последното е типично за трудностите в техните вътрешни отношения, които обективно съществуват винаги, но на 2-ро посвещение не са в центъра на вниманието на партньорите. Затова те могат да пропуснат благоприятните възможности за изграждане на отношения, дадени им от секстилите като Луна - Луна или Луна - Венера, но дори и при секстил Слънце - Слънце.
По принцип секстилът между Луната на жената и мъжкото Слънце дава на съпрузите забележителни възможности за изграждане на дом в най-добрия смисъл на думата; обаче за това е необходимо не само да се построи дървена къща, да се донесе вода, да се напали печката, да се запасят с дърва, да се народят деца и да се разпределят задълженията в къщата: още трябва да се изградят личните отношения и партньорите да свикнат да не се обиждат един друг, за което секстилът помага донякъде в дадения случай. Тази помощ трябва да се използва, но те могат да се сетят твърде късно. В това се състои скритата опасност на секстила, но най-често тя остава незабелязана и партньорите възприемат този аспект като твърде положителен и конструктивен. Тук щастието като че ли е честно заработено, а не идва подозрително лесно само, както при тригона. Това е така, но 2-ро посвещение има своите специфични трудности, представени от следващия аспект.

СИНАСТРИЧЕН СЕПТИЛ - аспект, който се появява на нивото на 2-ро посвещение като изискване за чистота във взаимоотношенията между партньорите взаимодействията с външния свят. Казано с други думи, синастричният септил пробужда в двойката съвестта и те задължително трябва да слушат нейния глас - иначе ще привлекат към себе си директното внимание на наказващия Бог, който ще изчисти сферите на синастричния септил самостоятелно и безжалостно.
Ефектите на септила от една страна са общо известни, но от друга - поразяват хората със своята убедителност. Тук астрологията уточнява хуманитарната етика. На всички е известно, че трябва да се живее честно, да не се мами, да не се краде, да се изпълняват обещанията и да не се клюкарства и бъбри напразно, но всички честичко забравят за всичко това. В сферите на действие на септила се оказва, че действително за нарушаване на основните морални заповеди следва бърз обратен удар на съдбата, принуждаващ човека да съжалява за стореното.
Изкушението на септила - това е позоваването на околните: „За тях може, защо да не може и за нас?” Отговор на астролога: „Защото при тях септилът е между друга двойка планети”. Най-общо партньорите усещат нужда от чистота в сферите на синастричния септил, но животът понякога, както им се струва, ги принуждава да я нарушават - и последствията не закъсняват, макар че на двамата им е трудно да си представят, че причината за техните неприятности има чисто етична основа.
Синастричният септил Слънце - Слънце: партньорите са длъжни да бъдат честни в своите съвместни инициативи, а също така при взаимното управление един друг: най-малката корист води до провал на мероприятието в първия случай и силно отчуждение във втория (например между тях може да възникне безпричинно отвращение). Затова ако партньорите съумеят да наредят отношенията си и да създадат, да речем, обменно бюро или нотариална кантора, тя ще се ползва с голямо доверие от страна на клиентите, а мошениците и притежателите на нечестно натрупани пари инстинктивно ще ги отбягват.
Ако Венера на жената се намира в септил към Марс на мъжа, той няма да търпи нейното поведение в обществото да бъде двусмислено: тя пък ще приеме като обида всяко негово, макар и не много грубо, нечестно отношение към нея като жена, което особено касае любовните им взаимоотношения.
С много труд се проработват септили от типа Луна - Нептун, Венера – Плутон, Луна - Луна, понеже те изискват специално обсъждане и търсене на взаимно разбирателство между партньорите, на което те не са склонни, считайки, че главната им задача е постигане на конкретни външни цели. Но все пак с времето ще протече частична подсъзнателна адаптация, а за недовършените работи ще се наложи да се плаща с изтласкан в подсъзнанието ущърб на нравственото чувство, както и с посрещане на гнева Господен, който изчиства онова, до което не достигат ръцете и душите на партньорите.

СИНАСТРИЧНИЯТ ПОЛУКВАДРАТ дава на двойката големи възможности, но с тях не бива да се злоупотребява - иначе аспектът бързо ще придобие отрицателно значение. Изобщо тук същността са ключовите думи: модел, схема, логика, строго управление. Например действието на синастричния полуквадрат Меркурий - Слънце може да се прояви в някои мои много точни и ясни представи за партньора, за неговата роля в моя живот и възможните способи за сътрудничество между нас; той пък може да има точен механизъм за волево въздействие върху мен - най-вече върху моите мисли (тъй като осморката управлява инструменталната магия, тук може да се предположи и определена хипнотична власт на волята на партньора над моите мисли или напротив, подчинение на моите ментални призиви - зависи коя от двете разглеждани планети е поставена по-силно). За правилно тълкуване на полуквадрата е важно да се разбере дали неговата енергия се използва от двойката за преодоляване на външни препятствия - тогава полуквадрата става мощно оръжие, или пък този аспект се употребява подсъзнателно за управление на партньора или противоборство с него. Във втория случай взаимното разбирателство и хуманните чувства бързо изчезват и партньорите започват да изглеждат един за друг като безсмислени и безжалостни автомати - образ, характерен за низшата октава на полуквадрата.
При добро съгласуване в двойката полуквадрат от типа Слънце - Слънце или Слънце - Юпитер понякога довеждат до добре структурирани, но все пак строги планове и методи за достигане на целите. Но когато тази строгост се превръща в праволинейност, неефективност, жестокост и неадекватност, за партньорите може да се окаже много сложно да спрат навреме, и тогава те ще нанесат много беди и безсмислени разрушения на себе си и на околния свят. Типичен пример за такова действие на полуквадрата е надпреварата в ядреното въоръжаване, след като вече е бил открит и общопризнат ефекта на „ядрената зима”.
Като главен опонент на полуквадрата в известен смисъл служи квинтила, и докато партньорите не разберат, че методите на първия не трябва да смазват втория, те постоянно ще се травмират със собствените си оръжия. Характерен пример е приемането от човечеството на антибиотиците в борбата срещу инфекциозните заболявания. В резултат на интензивни 40-годишни бомбардировки на човешкия организъм с пеницилин и неговите производни се появи СПИН, в борбата с който (както се надява авторът), човечеството ще намери разумни ограничения за използване на болшинството силни лекарствени средства, което ще означава проработка на полуквадрата в синастрията Човек - Злотворен микроорганизъм.

Папка: Нива на Посвещение | Добавил: Пим (06.04.2009)
Разгледан: 2773
Коментари: 0
Само за регистрирани.
[ Регистрация | Вход ]


Контакт          34.239.173.144