Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPalЛунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


11:24
28.03.2023
Вторник
3.239.6.58


Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0


 Пими ® » Астрология » Синастрия » Синастрични Домове


Композит [5] Нива на Посвещение [8]
Синастрични Домове [61] Аспекти на Слънцето [4]
Аспекти на Луната [4] Аспекти на Меркурий [4]
Аспекти на Венера [4] Аспекти на Марс [4]
Аспекти на Юпитер [4] Аспекти на Сатурн [5]
Аспекти на Уран [4] Аспекти на Нептун [1]
Аспекти на Плутон [1] Статии [18]


5-ти дом в Синастрията

Този дом обхваща много важни аспекти, включвайки вашия творчески импулс, способността ви да се забавлявате, склонността ви да поемате риск, сделки, удоволствия, хобита, спортове, развлечение... но, когато става въпрос за взаимоотношения, само две неща от 5-ти дом са важни: как контактувате с вашите деца и отношението ви към любовта и романтиката.

Дори и доста потисната, Венера не може да спре Телец на върха на 5-ти дом да не се наслаждава на чувствените удоволствия, докато Водолей тук може да бъде ексцентричен, дори донякъде краен, ако Уран има неблагоприятни аспекти. От друга страна. Козирог на върха на 5-ти дом не трябва да проектира потисната любов; Ингрид Бергман имала Козирог тук, но нейният Сатурн прави съвпад с Марс. Нейният любовник,след това съпруг, Роберто Роселини, също има Козирог на върха на 5-ти дом, но той има Уран в този дом. Ще се съгласите, че не е затворен, когато става въпрос за любовни връзки.

Романтичният идол на киното от 40-те години, Чарлз Бойър, имал по общо мнение неромантичните Близнаци на върха на 5-ти дом, но Плутон и Нептун били в 5-ти дом, а господарят Меркурий бил в Лъв в неговия 7-ми дом. Противно на своя филмов имидж, единствената му истинска любов била неговата съпруга в продължение на 4 години (господар на 5-ти в 7-ми). Почти обсебен от любовта си към бившето момиче на Плейбой, Дороти Стратън, филмовият режисьор Питър Богданович (виж картата в Приложението.) има Лъв на върха на 5-ти дом със Слънцето и Плутон в съвпад в Лъв в същия дом. Шер има Скорпион на върха на 5-ти дом, а Плутон и Марс са в съвпад в Лъв в този дом. Да говорим ли повече?
Истински романтична била платоничната връзка между композитора Йоханес Брамс и Клара Шуман.
Клара била изящен пианист, известна с физическата си красота и чар; тя била на 35, 14 години по-възрастна от Брамс, и в същото време майка на шест деца, и най-важното, съпруга на прочутия композитор Робърт Шуман. Шуман бил човекът, който разтворил музикалните врати за Брамс и го превърнал в свое музикално протеже. Неговата преданост към двамата била много силна; благодарност към Шуман, обожание и дълбоко преклонение пред Клара. Рак на върха на неговия 5-ти дом с господар Луна в Стрелец в 9-ти дом на идеализирането, в тригон с Меркурий и Юпитер, предполага засилване на чувствата. Тъй като също прави секстил с Уран, той се наслаждава на необикновена връзка; квадратурата към Сатурн предполага, че той би могъл да сдържи изявата на любовта си поради страх от отхвърляне. Слънцето, господар на интерсептирания в 5-ти дом знак, е в чувствения Телец в 1-ви дом; в секстил с Марс, узрял и готов за любов; в тригон със Сатурн, дисциплиниран в начина си на нейното изразяване; в квадратура с Уран, импулсивен и упорит в това, което преследва.
Пет месеца след като се срещнали, Робърт Шуман, страдайки дълго от нервни безпокойства, направил опит за самоубийство, хвърляйки се в Рейн. След пет дни той бил приет в приют за душевноболни и Клара, бременна е неговото седмо дете, останала сама да се грижи за семейството. Брамс незабавно заминал за Дюселдорф и буквално пожертвал следващите две години да бъде близо до нея и да й помага с каквото може. Робърт Шуман умрял две години по-късно. Все още никой не знае какво се случило всъщност между Йоханес и Клара след смъртта на нейния съпруг.
Според думите на самия Брамс: "Обичах я повече от всеки и от всичко на земята" и първото му обръщение в писмо "Скъпа госпожа Шуман", скоро станало "Най-обожавана." Все пак, когато Клара била вече свободна, като че ли нова сдържаност оцветила писмата му до нея. Може би било по-лесно да идеализира своите чувства (Луна в 9-ти), отколкото да приеме домашната реалност от седем деца.
Съществуват различни спекулации около темата, че за да печели пари, в ранните си години Брамс свирел на пиано в кръчми, където по-голяма част от неговата публика били проститутки и техните клиенти; трудно за един млад романтик. Други предполагат, че той страдал от Едипов комплекс, неестествено привързан към майка си, която по общо мнение щедро го дарявала с обичта си, внушавайки му чувство за съперничество с неговия баща (Луна квадратура Сатурн).

Това, което наистина знаем, е, че Клара и Йоханес останали приятели до края на живота си (тя умряла една година преди него). Той й отдавал своето страстно възхищение, тя признавала неговия гений и разбирала музиката му, като го насърчавала и му давала съвети. Всъщност Брамс рядко публикувал нещо без одобрението на Клара. Какво да кажем за второто по важност значение на 5-ти дом - взаимоотношенията с вашите деца? Знакът на върха позицията и аспектите на господаря, както и планетите в 5-ти дом, ще обяснят вашето отношение към тях и вашите очаквания от тях. Точно както 7-ми дом описва вашето първо реализирано партньорство, 9-ти дом вашето второ, така и 5-ти дом обрисува първото ви дете, 7-ми второто ви, 9-ти третото и т.н., но чувствата ви към вашите деца винаги се виждат в 5-ти дом. При оценяване на вашето отношение към всяко следващо дете не забравяйте да прескочите дома, който представлява детето, което по някакви причини е загубено (смърт, мъртво раждане, аборт).

Въпреки че знакът на върха и неговия господар обикновено са най-силните показатели за това как домът може да действа, планетите в дома придават допълнителен смисъл и нюанс. Докато четете всяко следващо нещо моля ви спомняйте си нашето обичайно предупреждение: Ние просто се позоваваме на възможностите. Всяка сериозна интерпретация изисква обсъждане на целия хороскоп и разследване на индивида, чиято карта се тълкува.

Сатурн в 5-ти дом като че ли създава много погрешни концепции, така че обсъждаме тази планета първа. Нейното разположение тук не означава, че не може да имате деца. Имаме буквално стотици карти на мъже и жени, ученици и близки, които имат това разположение на Сатурн и имат едно или повече собствени деца. Ще споменем само някои известни личности с това разположение, които са благословени с потомство: Шърли Маклейн (1), Деби Рейнолдс (2), Татъм О`Нийл Макенроу (3), Сър Уинстън Чърчил (4), Били Греам (5), Филис Шлафли и Рокфелер (6 всеки).

Тук Сатурн, в зависимост от неговите аспекти и позиция и аспектите на господаря на върха, може да подскаже трудности в добиването на деца или във връзката с тях; това също може да означава загуба на дете - както президентът Кенеди, който имал две здрави деца, но изгубил третото. Прекалено строги, грижовни или взискателни към тях, вие може да приемете ролята си на родител по-сериозно, отколкото е необходимо. С други думи, вие сте много отговорни, когато става въпрос за отглеждане на вашето поколение. Това също може да покаже сътрудничество с вашите деца, семеен бизнес или споделяне на професия.

Ако имате Нептун в 5-ти дом, може да осиновите дете, да дадете дете за осиновяване или да идеализирате вашите деца.

С Плутон тук желанието ви да имате деца може да е силно, макар Плутон да има отрицателни аспекти и ще трябва да превъзмогнете много трудности, за да ги имате, а след това като някаква много рядка ценност да ги обичате безумно.

С Юпитер в този дом вие сте склонни да прекрачвате границата или в желанието си да имате голямо семейство, може би по-голямо, отколкото можете да си позволите, или в желанието си да го презадоволявате; но независимо от аспектите, вие сте щедър родител.

Уран в 5-ти дом може, разбира се, да покаже изключителни деца, но по-често това означава, че вие не ги обичате толкова, докато са бебета, колкото, когато пораснат достатъчно, за да имат собствено мнение, така че да можете да контактувате с тях и накрая да станете техен приятел.

Когато Меркурий заема или управлява 5-ти дом, вие изпитвате нуждата да имате някакъв интелектуален контакт с вашите деца. Словесното изразяване на мислите, вашите и техните, става най-съществено; вероятно също обръщате голямо внимание на тяхното образование.

Венера тук предвещава топла връзка на родител към дете и дори и най-неблагоприятните аспекти не биха ви превърнали в груби небрежни личности.

Ако Луната попада във вашия 5-ти дом, вашите майчини/родителски инстинкти се пробуждат и вие копнеете за деца. Връзката ви с тях ще зависи от други фактори в картата, включващи аспекти към господаря на върха, както и Луната. Луната, подобно на приливите и отливите, има своите колебания; така вашият емоционален темперамент не може да бъде обобщен.

Там, където е Слънцето в картата, е областта, където искате да блестите. Ако е във вашия 5-ти дом, може да искате да демонстрирате своите артистични таланти или творчески усилия, но често хороскопът показва, че вие не желаете да привличате вниманието към себе си и може да предпочитате да осъществявате своя блясък чрез други.
Със Слънце в 5-ти дом може да направите това чрез вашите деца.

С Марс в този дом енергия, импулс и ентусиазъм са ключовите думи. В резултат имате активно отношение към по-малките от вас, учите ги на всички видове спорт, водите ги на ски, на брега, играейки ролята на треньор или водач. Ако физическата активност не е вашата област, участието ви може да се състои в окуражаване или шофиране. С много лошо поставен или аспектиран Марс вашите деца може да не се разбират много добре или да сте доста нетърпелив с тях.

Миа Фароу, майка на девет деца, три от диригента/композитор Андре Превин, едно от продуцента/режисьор Уди Алън и пет осиновени, има Лъв на върха на 5-ти дом; господарят Слънце е във Водолей в 10-ти дом (тя обича да играе по необичаен начин). Експанзивният Юпитер е също в нейния 5-ти дом. 5-тия дом в Овен на Мартин Шийн е управляван от Марс в Лъв в 8-ми дом, включен в голям тригон; Венера е в 5-ти дом в друг голям тригон. Няма съмнение, че той пламенно е обичал своите деца и се с разбирал с тях прекрасно.
Брамс никога не се оженил, въпреки че според биографите винаги имал желание за деца, в които се надявал да види развити собствените си дарби (Слънцето, господар на 5-ти дом, интерсептиран Телец в 1-ви дом). Тъй като това не се случило, той отдал обичта си на децата на другите. С Рак на върха на неговия 5-ти дом той се радвал, като се грижел за другите, а с господаря, Луна, в Стрелец в 9-ти дом, той би трябвало да ги е учил на висши концепции и възгледи. Той явно винаги е имал някакви сладкиши в джоба си, за да ги даде на своите "малки приятели". Неговата любима Клара имала седем деца. Когато тя отново започнала да пътува на турнета, за да издържа семейството, Йоханес поел задълженията във връзка с училището на децата, предавал им уроци по музика, помагал в домакинството и се грижел за по-малките.
Какво да кажем за отношението на Клара към нейното потомство? Със Скорпион на върха на нейния 5-ти дом тя не само е била страстна в любовта си, но също и в чувствата си към нейните деца. Господарят Плутон е в Риби в 10-ти дом в съвпад със Сатурн. Ние знаем, че нейните творчески и артистични таланти я издигнали в кариерата й като преуспяваш пианист (господар на 5-ти в 10-ти дом); можем също да предположим, че тя е имала мощно (Плутон) влияние върху децата си и усърдно (Сатурн) е работила, за да ги види успели (10-ти).

Съуправителят Марс е в Рак в 12-ти дом, потвърждавайки темата в Риби на Плутон и Сатурн в този знак, което често се проявява като музикален талант: Рак добавя майчините грижи и отзивчивостта й към нейните деца. Нейната Луна е в Рак в 1-ви дом, в неточен тригон с Плутон, господар на 5-ти дом, което ни помага да обясним плодовитостта й. Поради нейната чувствителност, тя деликатно обяснява или може би защитава връзката си с Брамс: "Като истински приятел той дойде, за да сподели цялата ми скръб," пише Клара до нейните деца след смъртта на съпруга си. "Той даде сила на сърцето, което щеше да се разбие, той повдигаше моя дух, разведряваше душата ми всеки път, когато можеше. Накратко той беше мои приятел в пълния смисъл на думата."
Папка: Синастрични Домове | Добавил: Пим (21.04.2009)
Разгледан: 4165
Коментари: 0
Само за регистрирани.
[ Регистрация | Вход ]


Контакт          3.239.6.58