Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPalЛунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


03:14
26.03.2023
Неделя
34.239.173.144


Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0


 Пими ® » Астрология » Синастрия » Синастрични Домове


Композит [5] Нива на Посвещение [8]
Синастрични Домове [61] Аспекти на Слънцето [4]
Аспекти на Луната [4] Аспекти на Меркурий [4]
Аспекти на Венера [4] Аспекти на Марс [4]
Аспекти на Юпитер [4] Аспекти на Сатурн [5]
Аспекти на Уран [4] Аспекти на Нептун [1]
Аспекти на Плутон [1] Статии [18]


2-ри дом

Синастричните планети в нощните домове се възприемат същностно, но не много отчетливо и в най-голяма стенен това се отнася до втори дом, който представлява непосредственото обкръжение, на което може да се гледа единствено отстрани. Обаче средата играе много голяма роля в живота на човека, също както и етиката на неговото съществуване в света кат цяло. Това означава, че ако планетите на партньора активизират моя 2-ри дом, за мен е дошло време целенасочено да работя, иначе загубите, в това число енергетични и финансови, ще ме принудят да действам.
Както винаги интерпретацията трябва да започне с изучаване на 2-ри дом в наталната карта: дали е слаб или силен, хармоничен или поразен.
Слабостта на 2-ри дом може да ми създаде илюзия или да ми даде надежда, че планетите на партньора, попадащи в него, подобряват моето финансово положение, внасят комфорт в обкръжаващата ме среда или сформират липсващата ми етика. Тези надежди трудно ще се сбъднат и макар че у моя партньор се появяват импулси за коригиране, усилване и усъвършенстване на моя втори дом, по-скоро той ще се ограничи с нравоучения предложения, които ще трябва да реализирам сам. Впрочем, както неговата критика, така и предложенията му за сътрудничество могат да се окажат конструктивни, ако аз съм способен да ги възприема.
Попадането на планети на партньора в мой силен дом винаги е съпроводено с риск за противодействие от моя страна. Това се отнася и за 2-ри дом, но тук моята ответна реакция ще е специфична и често неявна. Работата е в това, че общественият морал, също както и самочувствието на човека в средата, само в малка степен се осъзнават от самия него. Основно те се отнасят към сферата на подсъзнателното и се проявяват в съзнателна форма във вид на доста смътни усещания или абстрактни образи. Затова партньорът, намесвайки се без разбиране в тези мои сфери, което (предимно подсъзнателно) засяга моята ценностна система, среща моята съпротива и даже ответна агресия - на пръв поглед съвсем неадекватна на неговия стимул и не съвсем разбираема и за двама ни. Обаче моето подсъзнание е склонно да защитава собствените ми етични ценности в не по-малка степен, отколкото съзнанието - материалните ми ценности. При това трябва да се има предвид, че моралните ценности не се конвертират лесно от една система в друга, за разлика от валутите на развитите страни.

Ако успоредяването по първи дом може да се нарече „преход към личността”, то изясняването на отношенията по втори дом е в много голяма стенен разговор по същество, в центъра на който се намират позициите на партньорите и се обсъжда тяхната обща етика, а не конкретни незначителни постъпки. Затова на мен може да ми бъде необикновено трудно за изградя отношения с партньор, чието Слънце попада в моя 1-ви дом, като същевременно моето Слънце се намира в неговия 2-ри дом. Такава синастрия заслужава отделен коментар, аналогично на който могат да се тълкуват и всички останали варианти на слънчеви синастрии (т.е. моето Слънце в картата на партньора в съчетание с неговото Слънце в моята карта).
Някаква императивна конфликтна ситуация (например развод) може да включи слънчевите принципи и на двамата като ни заставя да съгласуваме нашите волеизлеяния. Тук ние ще се сблъскаме с твърде своеобразни затруднения, дори при отсъствието на напрегнат дъгов аспект между Слънцето на партньора и моето. Неговата воля ще предизвика у мен не дълбока лична реакция, например аз ще започна да му излагам конкретните си претенции и лични обиди, имайки предвид единствено себе си. Обаче моето изказване няма да го засегне пряко, а ще влезе в съприкосновение с общата му етика и той ще започне да разглежда въпроса общо като го съпоставя със своята ценностна система и просто игнорира важните за мен детайли. От това аз, напълно непонятно за него, ще се обидя, макар той още да не е казал нищо лично (но може би се е канел).
В такива случаи за партньорите е много важно да разделят и съгласуват домовете, по които протича взаимодействието, макар и с цената на временно отклонение от слънчевия принцип (инициативите на единия); за по-справедливо могат да си направят график за включване на Слънцето - 10 минути за единия, 10 - за другия.

Синастрично Слънце във 2-ри дом

Ако не можеш да ми кажеш
кое е истинско в света,
защо си ми тогава?

Този партньор ми е изпратен от съдбата за сериозни (за мен) взаимодействия, макар и кратковременни. Той може да промени моето икономическо състояние, но не това е главното. У него има ключове, които му дават достъп до моите морални ценности и той може да ми покаже пътя за промяна на моето самочувствие и на средата, в която живея. Всичко това протича често пъти несъзнателно за него, но като допълнително следствие на неговите прояви, свързани с мен.
За мен ще е трудно да възприема пряко волята му: тя сякаш ще се разсейва в околното пространство, но достатъчно силно ще влияе върху него като създава комфорт или дискомфорт, и именно по това аз (косвено) ще разбера за неговите намерения спрямо мен. Моето директно внимание ще привличат единствено неговите прояви, свързани с моята етика и ценности, и тук аз ще усетя определена власт над мен, но, разбира се, пряка намеса в тези сфери мога или да приема или да игнорирам… макар че това е неговата способност волно или неволно да привлича моето внимание на актуални за мен проблеми в тези сфери.
Партньорът може да не забележи колко сериозен за мен е нашият контакт, тъй като моите финансови, енергетични и етически проблеми ще пробудят инициативата му (не задължително безкористна)... която по-добре би било да е щателно премислена, иначе, особено ако имам поразен втори дом, може да ми струва много скъпо: от парични загуби до рязко влошаване на жизнената ми среда и изкривяване на етиката.

Синастрична Луна във 2-ри дом

Предпазливия - Бог го предпазва по-малко.

По принцип това е благоприятен аспект за съпружество: Луната на жената, попадайки във втори дом на мъжа, се грижи за комфортната външна среда; тук обаче има много подводни камъни. Луната не само се грижи, но и консумира, и в дадения случай тя има голям достъп, още повече, че действието, разглеждано от синастричния аспект, в много малка степен се осъзнава от партньорите и съответно почти не се управлява от тях.
Изкушението на другия в дадения случай се състои в това - да ме измести настрани, така да се каже да спечели доверието ми (той инстинктивно чувства как да го направи), след което напълно егоистично да употреби моята енергия и финанси. Ако в някакъв момент аз започна да му оказвам съпротива, той с няколко трудно изразявани с думи действия (мимика, интонация, обръщане на гръб) може да предизвика у мен чувство за вина и напълно неетично, некоректно и даже съвсем безжалостно отношение към него.
За мен съблазънта на този аспект е в опасността от определена смяна на етическите ми ценности в посока - служба на низшето начало у партньора. Неговата Луна, особено ако е силна, ще се опитва да направи моя единствена ценност, например, неговото физическо здраве или главна цел на моите жизнени усилия изпълнението на неговите капризи, което аз може да не осъзнавам напълно. В зависимост от нивото на моя партньор, на него ще му бъде добре, ако аз съм богат или високо нравствен.

Синастричен Меркурий във 2-ри дом

Научи ме да живея с моя ум!

Разсъжденията и насочените към мен убедителни речи на партньора ще пропълзяват покрай съзнанието ми, създавайки част от фона на моето съществуване. Обаче когато разговаряме на сериозни за мен теми (към което той ще има склонност), партньорът може да насочи вниманието ми към моите жизнени позиции, засягайки ги понякога доста болезнено. В резултат аз мога да се обидя и всячески да се затворя - това обаче ще бъде свидетелство единствено за несъвършенствата на моята етика. Така на партньора ще му е трудно да общува с мен - аз или не реагирам на думите му (както му се струва) или ги приемам твърде сериозно. Освен това у него постоянно ще се появява желание да говори с мен за сериозни неща: добри и лоши жизнени избори, финансови и енергийни проблеми. „Днес изглеждаш нещо зле и изобщо някак вяло... Да не би отново да си загубил кръгла сума на надбягвания?”
Партньорът може да пожелае да сключи с мен сделка или финансово предприятие, но той трябва да има предвид, че главният печеливш (или губещ) финансово и морално (що се отнася до разглеждания синастричен аспект) съм аз, макар в началото да му изглежда обратното. Изобщо това положение е добро за делово партньорство, но трябва да се съблюдава точното разпределение на ролите - да му се отдаде специфична меркурианска активност (търсене на партньорства, преговори и др.). Етичните граница и общата стратегия на действие ще бъдат определяни от мен.

Синастрична Венера във 2-ри дом

На красивите мъже е по-добре
да им се любуваш отдалеч.

Партньорът, особено ако е от противоположния пол, ще ми направи по-голямо впечатление отколкото си мисли. В негово присъствие ще ми е леко и комфортно и съвсем няма да имам желание да споря или да се сражавам, особено ако той тъкмо ми е направил красив подарък или е просто приветлив и добре облечен. На него обаче ще му се струва, че аз въобще не забелязвам венерините му прояви. Действително може да не ги регистрирам съзнателно, но подсъзнателно ще се впечатля много силно, особено ако моят 2-ри дом не е силно поразен. Но когато отношенията с партньора започнат да се влошават, неговото социално поведение може да започне скрито да ме дразни, влизайки в противоречие с моите етични представи.
Моята бедност - финансова или духовна, ще подейства на партньора отегчително и ще му се стори ужасно некрасива, също както и проявите ми на алчност, макар и да не се отнасят непосредствено към него. Затова пък той ще цени необичайно много моята щедрост и широта на духа и в голяма степен ще способства за облагородяване и укрепване на нравствените ми ценности. В неудачния вариант аз ще похарча по него всичките си пари и ще загубя останките от съвестта и вярата си в човечеството. Като цяло аз ще съм склонен да не дооценявам сериозното влияние на партньора върху мен както в материален, така и в морален план. Той може да действа незабележимо и достатъчно фино (защо да не кажем и изящно), силно да измени представата ми за света и ценностната ми система, а след това е възможно да донесе успех - не от юпитеров тип, а далеч по-скромен, просто моят живот да стане малко по-красив и комфортен.

Синастричен Марс във 2-ри дом

Бог дарява човек с неговата
собствена сила.

Ударите на партньора в моя посока рядко ще достигат целта си. Аз ще ги усещам косвено по увеличаващото се напрежение на средата, което далеч не винаги ще регистрирам съзнателно и още по-рядко ще го свързвам с истинския източник на агресия, който най-често ще остава невидим: така децата реагират на възгласите и подканянията на възрастните, създавайки около себе си нещо като надуваема обвивка.
Моите реакции ще бъдат откровени, ако партньорът насочи (а за него е типично да го направи в дадения случай) активността си в области, които са пряко свързани с моята енергетика и благосъстояние или започне сериозно да ме притиска от морална гледна точка: ,,Тук, Игор, не си прав. Приличните хора не реагират така”. Ако в мен се появи етичен конфликт, особено избор от типа пари или чест, то твърде вероятно е партньорът прекалено да се оживи и да започне да накланя моя избор в една или друга посока. Аз, знаейки това мога да го използвам в неприятни за мен ситуации, с което впоследствие да прехвърля вината и отговорността върху него, като лицемерно твърдя: „Аз точно последвах твоя съвет и виждаш какво стана.” Обаче подобни игри ми нанасят по-голяма вреда отколкото си мисля. В идеалния вариант аз би трябвало да обръщам максимално внимание именно на неговите критични забележки по повод ценностната ми система и да я коригирам в съответствие с тях (но, разбира се, всичко това трябва да правя сам, а не да изпълнявам буквално неговите указания).
Партньорът ще бъде привлечем също така и от моето богатство (или обратното - бедствено положение), но той може да получи от мен или от партньорството ни по-малко, отколкото очаква. Този аспект в действителност обещава много повече на мен (и съответно е по-опасен за мен) във финансово и морално отношение, ако, разбира се, Марс на партньора не се намира също в неговия 2-ри дом.

Синастричен Юпитер във 2-ри дом

Задморския принц, връщайки се
обратно а родината си, може да се
превърне отново в чудовище.

Този партньор може да изиграе огромна положителна роля в живота ми: да ме направи по-благороден, по-възвишен в начина ми на мислене, по-щедър - и душевно, и финансово. Той ми дава да разбера, че всичко това е напълно реално за мен и в голяма степен ще направи живота ми по-добър, отколкото е в момента дори по-добър отколкото съм си представял някога.
Аз мога да се заблудя, че получавам всичко това от него безплатно. Синастричният Юпитер свети, но не топли: той може да даде красив подарък, но няма да ме обогати. Във връзка с неговите действия аз мога да получа моите собствени печалби, които погрешно да припиша на появата на партньора. Типичен пример: ако аз чакам паричен превод, да речем хонорар за статия в списание, то напълно възможно е да ми го донесат, точно когато партньорът случайно е дошъл да ме види.
Този човек вероятно ще вдъхновява разсъжденията ми на етични теми, особено ако ме касаят лично, а също така ще бъде заинтересован от делово сътрудничество, очаквайки то да се окаже печелившо... Това обаче зависи най-вече от положението на неговия Юпитер в картата му, а аз няма да се разочаровам (тук, разбира се, трябва да се гледа синастрията като цяло) ако не очаквам твърде много и не се поддам на изкушението прекалено да разширя морално допустимите граници.

Синастричен Сатурн във 2-ри дом

Не пречи на приятеля си да ти чете
морал, може от това изведнъж
да се събуди съвестта ти.

Този партньор ми е изпратен от Бога, за да пробуди съвестта ми и да ме накара да се замисля за основните си жизнени ценности, морал и поведение.
Обаче аз едва ли ще оценя неговата Сатурнова отегчителност, скъперничество и жестокост към мен по този начин. Най-вероятно няма да им обръщам внимание като ги пренебрегвам. От друга страна, партньорът притежава способността със сериозността на тона и чувството си за отговорност да ме настрои към обсъждане на жизнените ми цели, да ми помогне да ги осъзная и задълбоча. Тук много зависи от положението и преработката на Сатурн в неговата карта. Ако неговият Сатурн е слабо преработен, твърде вероятно е той подсъзнателно да проектира върху мен своите комплекси, при което да ме обвини в порочни жизнени цели и ценности, а не толкова да критикува конкретните ми постъпки. Но дори в този случай аз трябва да имам предвид, че неговите упреци не са напълно неоснователни, че в моята етика и цели има недостатъци, за които кармата ми подсказва, макар и в остра форма. Хармоничността на моя 2-ри дом ще намали описаните ефекти: ще ми бъде лесно да насоча разговора в друга посока или да се измъкна от партньора по един или друг начин. Това няма да намали сериозността на разглеждания аспект и за двамата, а само ще отложи проблемите във времето.
Този аспект е труден, още повече, че и двамата в началото може да не забележат опасността, която представляват един за друг. Те задължително трябва да се учат на такт и внимателно отношение към другия, въпреки че е твърде различен.

Синастричен Хирон във 2-ри дом

Ако приятелят те вкара в беда,
оказва се, че не си сам в нея.

Партньорът отчасти ще ме развлича, но в крайна сметка той е способен да създаде около мен атмосфера, която по нещо прилича на цирковата - нелепа и някак несериозна.
Обаче би било грешка да възприема нейното влияние като несъществено. Активният Хирон на партньора може да ме постави в състояние на морална криза и отчетливо да ми покаже недовършените неща, противоречията и нелепостите на жизнените ми позиции, осъзнавани и полуосъзнавани. При конструктивно отношение от моя страна мога неочаквано да намеря изход от струващите ми се непреодолими вътрешни противоречия. Обаче това няма да бъде лесно, понеже е свързано с разширяване и осъзнаване на ценностната ми система като цяло, към което ще ме насочва партньорът и то независимо от моята воля и съзнание.
Този аспект е сложен за мен, особено при поразен 2-ри дом - партньорът може несъзнателно да внесе известен хаос и смут в душата ми (а в някои нещастни случаи и във финансите) и аз мога да загубя вътрешното си равновесие. В този случай трябва да обърна особено внимание именно на моралните аспекти в поведението си и да преразгледам остарелите си ценности.
За партньора този аспект означава, покрай всичко друго, че моите финансови и морални трудности активират неговото чувство за хумор и нестандартно мислене. За него е по-добре да вникне дълбоко в моя проблем и действително да ми помогне, понеже ставащото го касае в по-голяма стенен, отколкото му се струва. Моите, макар и повърхностни, трудности по 2-ри дом могат да се превърнат в сериозни проблеми за него - какви именно ще покаже положението на Хирон в неговия хороскоп.

Синастричен Уран във 2-ри дом

От леките дружески авионападения
детонират собствените ти
запаси от експлозиви.

Често пъти аз няма да забелязвам ексцентричността на моя партньор или поне няма да я фиксирам съзнателно, но ако той се увлече силно и тръгне директно срещу моите жизнени принципи, аз ще се отнеса към ставащото толкова сериозно, че той може дори да се обиди (гласно или вътре в себе си): “Но аз съм свикнал ти да не обръщат внимание на тези изблици, тогава какъв е проблемът?” Всичко това е така, обаче моята реакция е независима от волята ми и в подсъзнанието на партньора се натрупват обида или агресия, свързани с постоянно повишаващият се дискомфорт в моята жизнена среда, и под действието на афекта аз мога рязко и напълно несправедливо да го обвиня в неетичност към мен или към света като цяло.
Едва ли ще бъда прав в моите претенции. Язвителността и избухливостта на партньора по отношение на моя морален облик и грубите му забележки много точно засягат същността на моите етически проблеми, и би си струвало да се науча да не ги пропускам покрай ушите си, да не засилвам отбраната (това е напълно безполезно), а да се старая да намеря отклик на критиките му в себе си - дори и да не са съвсем справедливи.
Сериозното делово сътрудничество с този партньор обещава маса неприятности, изненади и капани - но ако намерим пътя към съгласуване и поддръжка, той ще прояви голяма изобретателност и нашите съвместни начинания ще са рисковани, но многообещаващи. Тук много зависи от неговото ниво на активност и отработеност на Уран и съответно от развитието на моя 2-ри дом Като цяло този аспект е съществено по-опасен за него, отколкото за мен - ако Уран не е поставен добре в неговата карта.

Синастричен Нептун във 2-ри дом

Човекът неспособен
да пожали врага си, няма
да пожали и приятеля.

Синастричните Нептун и Плутон в голяма стенен предопределят черно учителско влияние на моя партньор по отношение на мен, но правят това съвсем различно, в известен смисъл по противоположни начини.
За мен ще бъде доста трудно да забележа влиянието на синастричния Нептун, когато моят партньор започне да ме мами, да играе нечестна игра, да говори измислици и др. Най-често аз няма да го забелязвам и макар по някакви доловими признаци да чувствам, че в нашите отношения нещо не е както трябва, дълго време няма да разбирам в какво е проблема. Ако партньорът продължава да води нечестна игра в даден момент аз ще почувствам, че съм принуден да вляза в разрез с убежденията си и че това е свързано по някакъв начин с действията му. Ако неговата измама се разкрие, той може да има много неприятни минути на изясняване на отношенията с мен по принципни въпроси, които увеличават неговото (съзнателно или подсъзнателно) чувство за вина пред мен, което се появява едновременно с неговата първа измама. Впрочем при силен Нептун той вероятно ще се обърне и ще ме обвини във всички грехове, неетично поведение и измама, при което може да се окаже много трудно да се разбере каква е истината, кой е прав и кой виновен в нашите конфликти и недоразумения, а това ще е по-трудно за него, отколкото за мен.
При благоприятен вариант партньорът със своите медитации ще изсипе върху мен Божествената светлина и благодат, но аз няма да ги възприема директно, а като просветляване в средата. На свой ред моето точно и правилно поведение може да го доведе до състояние на екстаз. Като цяло този аспект навежда партньорите към взаимно подкупване и изкушения за неетично поведение със съмнителна печалба.

Синастричен Плутон във 2-ри дом

Ако хората бяха мъничко
по-внимателни към чуждата
критика, професията на
палача би била излишна.

Проявите на този аспект са много важни за мен - по тях аз мога да уловя най-уязвимите места в моята ценностна система и да направя усилия за нейното изчистване и трансформация. Обикновено активността на синастричния Плутон не достига до моето внимание - само прави малко по-мрачна обстановката около мен, сякаш случайно настъпва полумрак. Дълго време аз няма да искам да мисля, че всичко това има отношение към мен, но изведнъж Плутон рязко ще се активизира и партньорът ще стане мрачен и в думите, и в делата си. Той много ясно ще ми покаже какъв лош човек съм аз - не само изобщо, но и лично към него, опирайки се при това не само на събитията, но и на моя нравствен облик и убеждения като цяло. Ще ми е трудно да му възразя каквото и да е (толкова силна ще е агресията) и ще осъзная, че през цялото време не съм го разбирал съвсем правилно и че моят морал в голяма степен не му харесва; ще бъде чест за мен ако си призная, че за някой неща е обективен и прав.
Но силни разрушения на моите ценности вследствие на нашето партньорство са малко вероятни и означават, че е време да се разделим. В действителност това е взаимен аспект и е по-опасен за партньора: идеологическият конфликт активизира неговия Плутон с всички аспекти от наталната му карта - той трябва по-внимателно да се отнася към моралните спорове в нашите отношения, когато чувства моята силна съпротива и отпор.
Папка: Синастрични Домове | Добавил: Пим (11.04.2009)
Разгледан: 3937
Коментари: 0
Само за регистрирани.
[ Регистрация | Вход ]


Контакт          34.239.173.144