Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPalЛунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


12:22
28.03.2023
Вторник
3.239.6.58


Онлайн: 2
Гости: 2
Потребители: 0


 Пими ® » Астрология » Синастрия » Синастрични Домове


Композит [5] Нива на Посвещение [8]
Синастрични Домове [61] Аспекти на Слънцето [4]
Аспекти на Луната [4] Аспекти на Меркурий [4]
Аспекти на Венера [4] Аспекти на Марс [4]
Аспекти на Юпитер [4] Аспекти на Сатурн [5]
Аспекти на Уран [4] Аспекти на Нептун [1]
Аспекти на Плутон [1] Статии [18]


6-ти дом

Шести дом управлява рутинната ежедневна работа, с помощта на която човек си заработва насъщния хляб, а също и всичко което е пряко свързано с тази работа, например инструментите или оръдията на труда, и в частност - най-главното от тях - физическото тяло. Освен това по 6-ти дом са слугите в средновековния смисъл на думата, т.е. хората, които са интимно свързани с господаря и изпълняват неговата лична воля като своя собствена.
Само по себе си разбирането на 6-ти дом на пръв поглед си противоречи с едно от основополагащите положения в етиката на Емануил Кант, съгласно което другият винаги трябва да се разглежда като цел, но никога като средство. Съгласявайки се с великия философ относно висшите сфери на битието, астролозите внасят своите корекции, спускайки се на грешната земя и констатирайки, че присъствието на планети на партньора в моя 6-ти дом, често пъти волю-неволю ни поставя по очевиден начин в отношения господар-слуга, което при условията на доброволност и прилежна проработка на отношенията може да се окаже изцяло конструктивно и за двама ни.
Обаче неупоменатото предварително разделение на ролите (то най-често се приема без особени възражения) служи като главен източник на неприятности и недоразумения при включване на синастричните планети от 6-ти дом. Както винаги такъв източник ще бъде несъответствието на домовете в нашите натални карти, понеже планетите на партньора в картата му се намират съвсем не в тези домове, в които са при мен - на него може да му бъде много трудно да разбере какви (от само себе си разбираеми за мен) оттенъци на моето отношение ще предизвикат активизиране на синастричните планети в 6-ти дом.
Тази ситуация има различни варианти. Преди всичко 6-ти дом символизира работата, която не предполага свободен избор (това е прерогатив на 10-ти дом), т.е. тук е мястото на напълно определена дейност, а всички съмнения и избори, в това число и на партньора, се предполага, че вече са завършени, за което той може и да не подозира. Освен това 6-ти дом има определен акцент върху ценностите, за които аз не съм склонен да говоря и дори да мисля, но са много съществени за мен. Тук се осъществява личното ми себеизразяване в процеса на труд и сам по себе си този процес, а често пъти и всички инструменти на труда, имат за мен много по-голяма ценност, за което може да се съди например по стойността на произведения от мен продукт. Това обстоятелство се задълбочава от скептичното отношение на общественото подсъзнание практически към всички други видове самоутвърждаване: например велик актьор (5-ти дом) или велик мистик (8-ми дом) имат, вероятно, известно право на величие (или поне първият от тях), но само при условие, че при по-близък поглед се потвърди, че те са също така и труженици.
Затова самоутвърждението по 6-ти дом има за мен много по-голямо значение, отколкото мога да предполагам - и това много ярко се изразява при активизиране на синастричните планети в 6-ти дом, когато в моята работа се включва партньорът и по своему оценява и процеса, и резултатите... Едновременно с това ще се изясни и доколко съм готов за партньорска работа изобщо и чия роля ще приема - на слуга или на господар.
Ако според основния си жизнен процес съм склонен да боледувам, т.е. достатъчно продължителни периоди от време се подвизавам в обкръжението си с фланелка, на която отпред е написано ..Аз съм болен”, а отзад „Помогнете ми с каквото можете”, много е вероятно така да приспособя синастричните планети на своя 6-ти дом, че те да ме ухажват: Слънцето избира лекар, Меркурий тича на пазар, Плутон прави клизма, а Сатурн се занимава с протезите. От друга страна, ако се разболее партньорът, то аз мога и да му окажа същата помощ, особено при силен 6-ти дом. Но все пак 6-ти дом по-скоро управлява здравето, отколкото болестите и в такъв случай синастричните планети в него ще покажат по какъв начин партньорът е склонен да управлява и поддържа моето здраве. При Марс в моя 6-ти дом той ще ме завлече на туристически поход, а при Юпитер - на скъпоструващ курорт; а пък синастричният Сатурн в 6-ти дом в Риби може да ни доведе до съвместно къпане в замръзнала река.

Синастрично Слънце в 6-ти дом

Излишъкът от сили след
богослужението охотно се
прибира от Сатаната.

Моите реакции на инициативите на този партньор могат да го поразят със своята сериозност. Без да противореча, аз ще правя това, което ми говори, т.е. ще се поставя в положение на послушен изпълнител на неговата воля. Но ако той възприеме моите реакции сериозно и реши, че напълно ме е подчинил, греши жестоко.
Преди всичко аз действително може да съм склонен да следвам неговата воля, но само в рамките на моите интереси. Разбира се, такива неща не се говорят високо и партньорът е длъжен сам да ги разбере (си мисля аз). Ако пък той не разбира натиска, който ми оказва с повелението си, почти или без да отчита моите интереси, аз мога изведнъж да стана лош, невнимателен слуга или още по-лошо - да се разболея и да го заставя да се грижи за мен като рязко наруша неговите планове и програми.
Партньорът трябва да отчита, че аз преживявам много остро дадения аспект, макар че в началото мога и да не го покажа. Но ако неговата воля макар и малко е в разрез с работата ми, той ще ми пречи, и ще стане още по-сериозна заплаха за моята работническа гордост. Практически всеки човек дори и добър в работата си, насочил към мен инициативите си без да ги е направил приемливи, аз ще възприема нагъл дилетант.
Този аспект е призван да ме научи да моля за помощ партньора в работата си в ситуациите, когато той със своята инициатива действително може да ми помогне. Партньорът пък, от своя страна, трябва да вникне в моите работи, да ги приеме сериозно и чак след това да ми заповядва.

Синастрична Луна в 6-ти дом

Между „не мога" и „не искам"
има пропаст, изпълнена
със самозаблуда.

Ако женската Луна се намира в 6-ти дом на нейния мъж, то в някои отношения техният брак може да започне напълно идилично. Той усърдно работи, стараейки се да обезпечи нейния комфортен живот, а тя се е грижи за него, за здравето и работата му. Обаче Луната е склонна към егоизъм и незабележимо ще превърне грижата за другия в грижа за себе си. В дадения случай това може да доведе до много тежки последствия: мъжът постепенно се оказва в пълно робство на потребностите на жена си и на онова, което тя нарича семейство. При това той е възможно към „семейството" - според нейните разбирания, да се отнася разсеяно или изобщо да не се интересува. В този случай тя ще го възприема примерно като глупав слуга със свадлив нрав, който трябва да се държи изкъсо, за да не се разглези.
Ако мъжът е по-силен от жената, ситуацията може да е обратната. Той изцяло ще проработи женското и начало, заставяйки я да му служи като безсловесна робиня. При това неговата ежедневна „работа” ще се състои в надлежното и възпитание. Особено тежка може да се окаже тази ситуация за домакиня на средна възраст, обременена с голямо семейство, със слабо Слънце, силна Луна и силен Сатурн, и с изострено чувство за отговорност към семейството и мъжа си, когото тя възприема като капризно дете.
Сложността на този аспект е във взаимното усещане, че съм длъжен да работя, мислейки за неговите потребности и едновременно с това да получавам неговата поддръжка и загриженост. Но правилното разпределение на нашите усилия тук е достатъчно трудно понеже, докато ние не се договорим, всеки ще дърпа чергата към себе си. А когато се споразумеем, е много вероятно да се опитаме изцяло да се отделим от обкръжаващата ни среда и това също е пълно с големи неприятности - егрегорът на двойката винаги е открит към външния свят и очаква същото и от нас.

Синастричен Меркурий в 6-ти дом

Малко е да откриеш истината,
нужно е и да намериш
средствата, за да я изразиш.

Когато аз работя - това е зрелище, което твърде много развлича партньора и той едва ли ще устои пред съблазънта да си побъбри с мен, а може би и да ми даде куп ценни съвети или мнения по повод на това как именно трябва да работя и какво върша неправилно. И, странна работа, макар че той казва всичко това с най-добри намерения и за моя полза, ефектът може да бъде противоположен: да се почувствам уязвен и силно раздразнен.
Ако партньорът е достатъчно умен и освен това положи известни усилия, за да се ориентира в същността на моята работа, е възможно някои негови съображения да се окажат полезни за мен; но това се постига далеч не веднага, а опитите за повърхностни обсъждания могат, разбира се, да насочат усилията ми по малко по-различен път, но едва ли това ще бъде съпроводено със съществени положителни резултати за мен.
Главното, което трябва да разбере партньорът в самото начало на проработка на аспекта, това е несъвместимостта на работата (моята) с празното бърборене (неговото), макар на него често да му се струва, че в този смисъл аз открито го провокирам.
Обаче, особено на началните стадии на проработка на аспекта, много по-ефективно може да се окаже използването на менталните и комуникативни способности на партньора при условие, че той се постави в подчинено положение и точно изпълнява моите молби или нареждания. Страничен резултат от подобен род партньорство често е съществена проработка на неговия Меркурий - този аспект може да бъде символизиран от отношенията между майстор и калфа в Средните векове.

Синастрична Венера в 6-ти дом

Гражданинът се труди
за благото на обществото,
светецът - за Божията слава.

Да имаш красива жена съвсем не е същото като да имаш просто жена - налага се да отговаряш, разбира се, много да работиш, за да осигуриш подобаваща рамка на своя брилянт.
Приблизително така би се чувствал мъж, ако силната Венера на неговата жена попада в 6-тия му дом.
Изобщо този аспект достатъчно остро поставя въпроса: ще служа ли на красотата (или да речем на социалния успех) на партньора или напротив? И макар отстрани да изглежда, че партньорът е способен да облагороди, да направи по-красива и изящна моята работа и инструменти, ще му бъде доста трудно да ми помогне реално по простата причина, че отначало ще му се наложи да вникне в същността на моите работни проблеми, а това е невъзможно без достатъчно усилия, които той може съвсем да няма предвид (Венера сама по себе си не е особено трудолюбива планета).
Напротив, използването на неговите социални възможности (обаяние, дипломация) може да бъде за мен (а и за нас двамата) много конструктивно, ако партньорът поеме ролята на послушния слуга, което в дадения случаи може да се окаже единственото, което би могъл да стори. При това той не толкова ще ми помогне в моите работи, но може неочаквано за себе си да активизира своите любовни и социални програми.
За трудолюбивите съпрузи това е благоприятен аспект, партньорът ще открие в мен неясно очарование, а в себе си пристъп на чист юношески трепет всеки път, когато ме види да работя.

Синастричен Марс в 6-ти дом

Хората си живеят живота така,
както си печелят парите:
едни - честно, други - крадат.

Този партньор ще изпитва силно изкушение да се намесва активно във всяка моя работа под благовидния предлог да ми помогне. Обаче доколко сериозни са неговите намерения, а и способен ли е действително да ми помогне, е трудно да се каже предварително. Много е вероятно аз да възприема неговите действия - както разрушителните, така и съзидателните, много по-сериозно, отколкото той има предвид. В резултат на това в първия случай ще се обидя или разсърдя, а във втория - ще приповдигна духа си значително повече, отколкото трябва.
За да мога да насоча енергията му конструктивно в моите работи, са необходими значителни усилия и от двамата - първо за изясняване деликатния момент кой за кого работи, а след това вече за съгласуване на действията. Първоначално на партньора може да му се струва, че аз съм изпратен от самата природа да му служа, а той енергично да ме ръководи - естествено в моя полза. Още повече - обстоятелствата могат да се подредят по изцяло противоположен начин и ако той приеме моето дружеско насочване на неговите сили, а аз съм достатъчно внимателен и тактичен, той ще има не само много полза от моя труд, но и ще открие в себе си дремещи до този момент сили и възможности, без да споменаваме колко много ще научим.
Ако пък партньорът се опита да ме надвие с груба сила и да ме застави да му служа, то (в пределите на дадения аспект) аз мога поначало да не окажа никакво съпротивление... но натрупващия се с времето протест ще се прояви косвено, например във вид на снижаване на качеството и производителността на моя труд, а след това са възможни стачки или саботажи, борбата с които ще е много трудна за партньора.

Синастричен Юпитер в 6-ти дом

Самата земя се върти не само
около своята ос, но и около
Слънцето: позавърти се
и ти безделнико!

Тук Юпитер е в заточение и това си проличава на пръв поглед от несъответствието между реалните възможности на нашето сътрудничество и първото впечатление
А откриващите се в началото перспективи могат да ни зашеметят и двамата, макар и по различен начин. На мен ще ми се стори: „Ето най-сетне дойде човек, на когото аз ще възложа цялата си работа или в крайна сметка той ще ме облекчи до абсолютния минимум”. Партньорът пък ще си помисли: „Ура! Ето човекът, който ще ми служи вярно и истински, изпълнявайки всички мои желания”. Действително ние и двамата ще имаме известни основания за подобни впечатления, но действителността ще се окаже не толкова радушна.
От моя гледна точка неговото участие в работите ми ще се окаже повърхностно, макар че може би и достатъчно доброжелателно. Възможно е той да ме запознае с висококачествени специалисти от моята област и този контакт да излезе перспективен за мен, но все пак своята работа, в това число и професионалния напредък, аз ще осъществявам, както и преди, със собствени сили. Освен това ако партньорът се окаже невнимателен, той лесно може, даже без да има това предвид, да ме унизи професионално, например разглеждайки с прекалена широта, граничеща с повърхностност моята работа и нейните резултати, в които аз много ярко виждам отражението на своята индивидуалност.
От негова гледна точка моята готовност да му служа практически няма да се реализира, макар аз някак косвено да я изявявам. Изобщо в действителност се получава така, че той ми донася повече полза, отколкото аз на него. Ако само започнем да си изясняваме отношенията на това ниво, аспектът ще обърне към нас много непривлекателната си страна, откривайки и в двамата доста кал и претенции: но ако партньорът се съгласи да изпълни някои мои молби и препоръки, свързани с неговите възможности, които превъзхождат моите (социални, финансови и други), то ефектът за двама ни след известно време може да се окаже изключително положителен: аз ще се издигна на ново ниво в работата си, а при него ще се активизира Юпитер и ще се отрият нови възможности в съответствие с наталното му положение в партньорската карта.

Синастричен Сатурн в 6-ти дом

Ако се говори сериозно, то трябва
да се работи. Само тогава ще
стане ясно, че няма да се наложи да
се говори сериозно за нещо друго.

Когато аз работя, напълно възможно е партньорът да почувства остра необходимост да ме насочи по правилния път. Той убедително ще ми докаже, че следва да работя:

а) добросъвестно,
б) целеустремено,
в) без да се разсейвам встрани,
г) сериозно,
д) осмислено.

Малко вероятно е да са ми по сърце подобен род напътствия, но аз мога видимо да се съглася с партньора, след което той да реши, че се е снабдил със сериозен и надежден помощник, който е длъжен да му служи. Но резонният въпрос - защо именно, той така и не си поставя. Партньорът по-скоро няма да може да си отговори смислено, но за него това и така е очевидно.
Аз от своя страна известно време мога да търпя неговото досадно и не умно поведение по отношение на работата ми, понеже най-напред ще усещам някаква хладна власт над мен и второ, дълго време ще тая надеждата, че той може съществено да ми помогне в организацията, в заздравяване на самодисциплината и развитието на моите професионални умения, т.е. усвояването на нещата в дълбочина. По принцип той именно за това ми е изпратен от съдбата, но ще подхване ли той сериозно своите задължения зависи и от нивото на проработка на неговия Сатурн, и от сериозността на нашите отношения като цяло. Ако не потръгне, неговото участие в моята работа може напълно да се сведе до досада и безсмислени догматични забележки. В конструктивен вариант той ще изпълнява моите поръчения, изискващи от него сериозност и отговорност и така, от една страна, съществено ще се придвижат моите професионални работи, а от друга - ще стане по-сериозен и самият той: но, разбира се, отначало партньорът е длъжен да ми демонстрира степента на своята преданост и надеждност.

Синастричен Хирон в 6-ти дом

Бог бидейки Абсолютен Реалист,
специално за нас създава Мая -
относителната реалност. За да
разберем това, ние трябва да Го
оценим по достойнство.

Твърде вероятно е самият вид на моята персона усърдно отдаваща се на някакъв вид занятие, да предизвика у партньора не много добро вдъхновение, което ще го подтикне към весели шегички за моята прилежност: например незабелязано ще вземе инструментите ми и ще ги скрие на най-неподходящо място.
В по-сериозно настроение партньорът може да ми помогне да намеря изход от безизходицата, в която е работата ми, но съветите и участието по-скоро ще внесат в моите действия хаос, отколкото реално ще помогнат. Възможно е партньорът да ме приема като доброволен помощник в своите хитрости и в някаква степен аз действително ще съм склонен да му съдействам, макар и не така, както той може да се надява.
Все пак в конструктивен вариант на сътрудничество нашите роли са разпределени по-скоро по обратен начин: партньорът успешно изпълнява моите почти неизпълними и парадоксални поръчения, помагайки ми при осъществяването на деловите ми програми. При това той не само решава моите проблеми, но и получава съвсем неочаквани възможности и преодолява граници, струващи му се непристъпни (какви именно ще покаже положението на Хирон в неговата карта).
Ако пък партньорът последователно омаловажава моя труд, например като постоянно се надсмива над него, то още в началото аз доста бързо мога да се обидя сериозно и даже да скъсам отношенията с него за голямо негово учудване и огорчение: „Ти какво, от шеги не разбираш ли? Това не беше на сериозно.” Но все пак моите възприятия са различни.

Синастричен Уран в 6-ти дом

Ако чуждата гениалност ти пречи
да работиш, значи съвестта в теб
все още се е съхранила.

Най-вероятно партньорът, особено ако има силен Уран, силно ще ми пречи в работата, което самият той няма да забележи и дори напротив - ще сметне, че ми оказва неоценима помощ със своите неочаквани и блестящи идеи, касаещи процеса на моя труд. Но да ми помогне ще се окаже малко по-трудно отколкото му се струва, макар в действителност моят вид докато работя и дори гледката на инструментите ми да предизвикат у него творческо вдъхновение.
Партньорът ме смята за естествен, изпратен от самата съдба изпълнител на своите ексцентрични идеи и разнообразни прояви. Той е склонен да ги осъществява чрез мен или работата ми, което в началото може да мине безнаказано, но с времето ще има много тежки последствия за нашите отношения.
В дъното на душата си аз дълго мога да очаквам от партньора сериозно участие в моята работа и истински изблици на гениално вдъхновение по този повод - но това е достижимо само с цената на големи усилия от негова страна по изучаване на моите работи, а също и с нашите обши старания за изглаждане на отношенията. По-ефективно поне в началото, може да се окаже да използвам неговите възможности на изобретателен изпълнител на поръченията ми - но, разбира се, аз съм длъжен да отчитам реалните му възможности, които в тази ситуация са свързани с положението на Уран в неговата карта. Например при хармоничен Уран в 10-ти дом аз мога да му възлагам трудни делови преговори, а при напрегнат Уран в 1-ви дом да го използвам за сплашване на немарливи подчинени.

Синастричен Нептун в 6-ти дом

Или служиш на Бога или
на дявола - трети няма.

Тук Нептун е в заточение, но това най-напред ще го почувствам аз. Всяко участие на партньора в процеса на моята работа, дори простата поява наблизо ме застрашава с всевъзможни недоразумения, бъркотии, грешки и неточности, като не всички, разбира се, могат да се отнесат до влиянието на партньора, но аз бързо ще забележа, че с неговото появяване в работата нещо бързо се разпада. В хармоничния вариант на отношенията това може да предизвика просто известно приятно отпускане в негово присъствие, вследствие на което намалява концентрацията в работата и зачестяват грешките. Това може да не ме смути, още по-малко партньора, който ще бъде склонен да изпада в нирвана при работещия ми вид (а защо и той не може да обясни).
Като цяло партньорът ще ме възприема като помощник в своите нептунови работи - от различните измами и машинации до приятното кафе със загряващи напитки и другите опиати. Ако на този аспект са основани сексуалните отношения, те могат да имат много специфичен характер, а при поразен Нептун в 6-ти дом са вероятни полови извращения и тям подобни изкривени медитации.
Все пак в хода на развитие на отношенията ролите могат да се сменят и аз да започна да използвам партньора за собствени работи, но прилагайки неговите способности, свързани с Нептун - от низките до висшите, в зависимост от обстоятелствата и нашето еволюционно ниво: по моите указания и в съответствие със своите възможности той може да лъже, да се прикрива и интригантства или да проявява милосърдие, състрадание и висша любов.

Синастричен Плутон в 6-ти дом

Сметката трябва да се плати в
тази валута, в която е написана.

С появата на този партньор в моята работа лъсват слабите места на инструментите и технологиите, при това не по най-приятния за мен начин. Например почти готово изделие може да се строши на пода и да ми се наложи да се простя с плодовете на моите месечни усилия. Би било добре и правилно от моя страна в подобни случаи да не се ядосвам на партньора и да не го обвинявам за случилото се, а да намеря собствените си грешки и да ги ликвидирам. Обаче това ще ми се отдава далеч не винаги и аз мога дори да се изпълня с пагубна за моите действия подсъзнателна или съзнателна неприязън към партньора.
От своя страна партньорът ще усеща някаква много специфична власт над мен, нещо като отношението на ужасен, безпощаден господар към безправен роб. Разбира се, тази ситуация лошо се съгласува с нормалните човешки отношения и затова може да бъде изтласкана в подсъзнанието, но ние и двамата ще я усещаме, особено при активизиране на неговия Плутон. Нейното преодоляване може да се окаже много трудно - за това ще са необходими значителни усилия от моя и от негова страна. Партньорът трябва да разбере, че мрачната тежест се отнася най-напред за самия него, дори ако е предизвикана, както му се струва, от мен. Аз съм длъжен да се науча на смирение пред безвъзвратните загуби, случващи се сякаш по негова вина, разбирайки че истинската причина за нещата от моя живот съм винаги аз самият.
Низшите видове сътрудничество и взаимно служене, управлявани от този аспект, имат мрачен характер. Например той може сериозно да ме осакати или аз да го наема като отмъстител (наемен убиец). Но при обикновените хора нещата не стигат до такива крайности и същите тези сюжети се отиграват не на физически, а да речем на астрален план. На високо ниво нашето сътрудничество може да даде на партньора буквално нечовешки сили, а на мен - невероятна способност за боравене с инструментите и най-високо качество на труда - с каквото и да се занимавам.
Папка: Синастрични Домове | Добавил: Пим (07.04.2009)
Разгледан: 2944
Коментари: 0
Само за регистрирани.
[ Регистрация | Вход ]


Контакт          3.239.6.58