Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPalЛунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


02:54
26.03.2023
Неделя
34.239.173.144


Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0


 Пими ® » Астрология » Синастрия » Синастрични Домове


Композит [5] Нива на Посвещение [8]
Синастрични Домове [61] Аспекти на Слънцето [4]
Аспекти на Луната [4] Аспекти на Меркурий [4]
Аспекти на Венера [4] Аспекти на Марс [4]
Аспекти на Юпитер [4] Аспекти на Сатурн [5]
Аспекти на Уран [4] Аспекти на Нептун [1]
Аспекти на Плутон [1] Статии [18]


8-ми дом

Ако 7-ми дом символизира света като цяло, то 8-ми дом представя неговите остри ъгли, т.е. маргиналните (извънредни) ситуации и обстоятелства за мен. Трябва да се каже, че представите на всеки човек за извънредното са много променливи, понеже на практика, онова което е удобно и повторено няколко пъти започва да се възприема от подсъзнанието като обичаен фон, т.е. премества се от осми във втори дом. Изключение прави явната заплаха от гибел, но и думата „явна” в крайна сметка може да се тълкува от подсъзнанието по съвсем различен начин в зависимост от продължителността на пребиваване на човека в опасното положение и привикването към него.
Обстоятелствата по 8-ми дом се свързват с промяна на водещия егрегор - като положение на границата между два егрегора, когато човек трябва много бързо да се преориентира от единия към другия или известно време да служи едновременно и на двата при зле съвместими програми и етика.
Освен това 8-ми дом управлява груповата етика, в противовес на личната етика по 2-ри дом. Това означава, че ако във 2-ри дом осмислям лично своите правила на поведение в околната среда, то 8-ми дом поставя пред мен проблема за отговорността на поведението във всички колективи, в които участвам. Най-малкият такъв колектив сме аз и моят партньор - 8-ми дом актуализира за мен темата за отговорността за партньорските действия и нашата обща отговорност пред егрегора на двойката, също така и пред всички други егрегори, към които ние имаме отношение. На високо ниво включването на 8-ми дом означава пряка работа в егрегора, което е свързано със силни мистични преживявания и дълбоки медитации.
За да може правилно да се интерпретират синастричните планети в дневните домове, трябва да се има предвид отчасти жертвения им характер. С други думи, при активизиране на моя осми дом у мен винаги ще се появява (макар и подсъзнателно) усещане, че аз жертвам себе си заради света, губейки своята енергия и цялостност, умирайки и разпадайки се (символично или в буквалния смисъл на думата). При това от всички дневни домове осми дава може би най-силно и дълбоко преживяване на жертвеността - доброволна или принудителна. С това усещане осезателно ще бъде оцветено моето отношение към партньора, чиито активни планети се намират в моя 8-ми дом, но напълно сигурно е, че аз ще тръгна да се жертвам заради него доброволно и на драго сърце - ако той съумее да го оцени и изобщо успее (повече или по-малко) адекватно да възприеме случващото се.
Активизацията на моя 8-ми дом от партньорските планети отначало може да ни вкара и двамата в силна заблуда - характерът й зависи и от наталните аспекти на 8-ми дом.
Ако осми дом е хармоничен, то активизирането на синастричните планети може да ми създаде усещането, че най-накрая се с появил човек, с помощта на когото аз мога за кратко време приказно да забогатея - или в по-възвишения вариант - да придобия способност непосредствено да съзерцавам Бога. На средно ниво за кратко време мога безпаметно да се влюбя в партньора.
Ако пък моят 8-ми дом е поразен, то върху мен могат да се сипят нещастия, да се провалят отговорни дела, тежко да се разболяват или умират близки родственици и рязко да нарасне напрежението в моя живот като цяло; при това не се изключва и вариантът за безумно влюбване в партньора.
Вероятните мои заблуди ще се състоят най-напред в това, че аз ще сметна състоянието на партньора за близко до моето собствено, което най-вероятно не е така, и второ - ще му възложа отговорността за случващото се с мен, което също така ще е съвсем несправедливо: той само е активизирал моя 8-ми дом, така че са излезли наяве някои мои нерешени проблеми, свързани с егрегорните преходи, и са се проявили дефектите на моята групова етика.
Партньорът пък ще е склонен да мисли, че моите екстремни състояния възникват за негово развлечение и като повод за благотворителност - истинска или мнима, към която няма пряко отношение - но тук той греши. На първо място, колкото и да е странно, като обект на благотворителност в разглеждания аспект служи той, а не аз. На второ място моите маргинални положения и душевни състояния за него са символ на неговите собствени - докато проблемите му са в зародиш но ако той не се заеме сериозно с тях, могат да се проявят съвсем не по-слабо, отколкото той вижда в моя случай. Проработката на аспекта и отношенията като цяло ми дава интимен приятел, на чиято поддръжка мога да разчитам в най-критичните за мен ситуации - той ще направи това, което в крайна сметка ми е нужно.

Синастрично Слънце в 8-ми дом

Длъжен ли е Бог, ако Той
съществува, да твори чудеса?

При поразен 8-ми дом аз мога да възприема партньора като заклет враг, защото много от неговите инициативи ще ме карат да потръпвам. По-внимателният поглед ще ми покаже обаче, че партньорът е по-скоро катализатор, отколкото източник за моите стресови ситуации, кризи и други маргинални състояния, и освен това може съвсем да няма предвид подобни ефекти - особено ако неговото Слънце е поставено хармонично.
Би било голяма грешка от моя страна да започна открита (и още повече скрита) война с партньора - тук аз съм достатъчно уязвим, но работата дори не е там. Главният урок, който ми преподава кармата в дадения случай се състои в това, че на мен ми се демонстрират недостатъците на моята групова етика. Например аз съм длъжен да разбера истинската степен на отговорността за партньора и за двама ни пред нашия егрегор, който при активизиране на аспекта може да апелира директно към мен, и аз съм длъжен да го чуя.
Партньорът пък трябва да се научи да се вглежда в моите състояния, възникващи в резултат на въздействието ми върху неговата воля - те са важни за нас двамата, понеже могат да носят важна информация от егрегора на двойката.
Ако Слънцето на партньора се намира във 2-ри дом на неговата карта, в началото може ла ни бъде много трудно да се разберем един друг, понеже неговите мирни и обичайни действия аз ще възприемам като глас на бойна тръба; но ако осъзная, че неговата лична етика, преплитайки се с моята, ще ми помогне да изработя своята групова етика, то нашите отношения ще станат за мен по-лесни - но все така неочакваната поява на партньора винаги ще предизвиква у мен определено вътрешно напрежение и леко чувство за тревога: какво ли ми готви съдбата?
Ако моят 8-ми дом е проработен, то повечето от неговите ситуации ще бъдат извънредни за мен, в смисъл - да поема отговорност за чуждата съдба. Тогава партньорът може сам да влезе в ролята на остро нуждаещ се от помощ или да ме въвлече в драматични ситуации. Но каквото и да стане високото ниво на вътрешно напрежение ми е гарантирано.

Синастрична Луна в 8-ми дом

Чувствата на обида никога не са
най-добрите възможни.

Това е коварен аспект (Луната е в падение), и аз, и партньорът ще усещаме смътна заплаха или силно напрежение. То се появява неизвестно откъде и на моменти се материализира в напълно конкретни конфликти, поводът за които може да бъде доста далеч от истинската им причина.
В семейните отношения този аспект може да бъде труден за проработка, особено ако женската Луна попада в 8-ми дом на мъжа или детето. Тогава женската загриженост и онова, което в книгите по възпитание на детето се нарича „полагане на грижи", в нейните обекти често ще предизвиква силно напрежение и протест, които могат да се изразяват по различен начин (в зависимост например от положението на Луната по знак). Но общият смисъл на протеста, най-често неосъзнат, се свежда до следното: „Твоята загриженост, вместо да ме успокои и отпусне, напротив - само ми причинява редица безпокойства и ме дразни”. И действително. Луната попада под общото влияние на 8-ми дом, така че набухването на възглавниците преди лягане може да наподобява тренировката на боксьор с боксова круша, а пижамата, която се облича на детето, може да му стои като бронежилетка.
В нашия скучен живот този аспект може да придаде много приятна острота, особено ако 8-ми дом не е твърде поразен. Например сексуалните отношения в такава двойка могат да бъдат съпроводени с дълбоки и взаимно удовлетворяващи медитации, по време на които егрегорът на двойката се включва много интензивно и контактът между партньорите се усеща още по-силно, отколкото в която и да е друга ситуация. Но ако нещо в отношенията на двойката се разстрои, то сексът може да стане просто невъзможен.
Като цяло това е силно интимен аспект, които на ниско ниво може даде взаимен енергиен вампиризъм, психологически паразитизъм и отработено до съвършенство умение да довеждаш другия до бяс, като при това защитата от партньора ще бъде много трудна (за него също). Затова при проработка той става способен към фино интуитивна разбиране на най-забърканите обстоятелства в моя вътрешен живот и ние можем да си сътрудничим много тясно, особено по въпросите за подпомагане на хора, които остро се нуждаят от това.

Синастричен Меркурий в 8-ми дом

Да се пише трябва така, че смисълът
на текста да не се свежда до
списък от неговите ключови думи.

Партньорът дълго време може да не разбира защо аз често приемам думите му толкова близко до сърцето си; впрочем както и аз самият. Той по-скоро ще притежава дарбата да ме изважда извън себе си само с няколко думи, интуитивно усещайки най-критичните и злободневни за мен въпроси. Не че му е трудно действително да ми помага със съвети в извънредни ситуации, но това се постига чак след проработка на аспекта и то при условие, че той разбира издълбоко обстоятелствата в моя вътрешен живот. Съблазънта да ме съветва обаче той изпитва от самото начало на нашите отношения.
В същото време за мен той ще бъде по-скоро вестител на обратите на съдбата и промените в състоянието на егрегора. Аз трябва всячески да избягвам мисълта за това, че той е причина за тях и да не прехвърлям върху него вината за моите неуспехи и сривове, макар че подобна съблазън може да се окаже голяма - особено при силен Меркурий на партньора, когато той е склонен да коментира, да обсъжда и да дава съвети във всякакви жизнени ситуации. Тогава ще му бъде трудно да разбере, че за мен неговите думи притежават далеч по-голяма значимост, отколкото за всички останали, което той дори не си и помисля.
Аз също така трябва много внимателно да се отнасям към неговите посреднически и финансово-търговски предложения. Ако моята етика, в това число и груповата е пропукана, това бързо ще се отрази на моите финанси - по-просто казано, желаейки бързо да забогатея, ще се разоря. Партньорът ще успее да се измъкне, но разбира се, не би могъл да ме утеши по никакъв начин - най-малко шегувайки се с моите дългове.

Синастрична Венера в 8-ми дом

Не трупай в сърцето си любов,
която не ти е по силите.

Този аспект във варианта - Венера на любовницата на богаташ попада в неговия 8-ми дом и това му струва много скъпо, е много обичан от романистите. В най-добрия случай нещата завършват с разорение, в най-лошия - един от партньорите загива, но лудите страсти и пръснатите на вятъра и по кръчмите милиони развличат читателя.
Обаче когато този аспект (а тук Венера е в заточение) се активизира в реалния живот, се оказва, че пропастта между читателя и героя, ако не разглеждаме чисто финансовата страна, може би и не е чак толкова голяма.
Това е аспект на моята съдбовна любов към партньора или пък на неистовата ненавист и ревност - особено ако имам поразен 8-ми дом. Във всеки случай активизирането на неговата Венера няма да ме остави равнодушен, но е трудно да се предскаже моята конкретна реакция дори гледайки наталната карта като цяло, понеже тук могат да бъдат докоснати много интимни струни в моята душа.
Дори ако нашите социални или любовни контакти не са продължителни (изобщо на мен може да ми бъде много трудно да понасям неговото присъствие), те могат да изиграят съществена роля в моя живот, бележейки рязък обрат, в хода на който аз ще разбера нещо много важно - но скритият му смисъл ще осъзная много по-късно. Най-общо казано - при взаимодействията с партньора аз съм длъжен да разбера любовта към ближния в живота на социума и неговите различни групи но на местно ниво на проработка на 8-ми дом пред мен по-скоро ще се отвори ад, в който ще се окажат колективите лишени от тази любов. В същото време при мен ще се отворят и канали към високите егрегори, умеещи незабелязано да смекчат жестоката болка и да установят взаимно разбиране, там където е изглеждало невъзможно - но последният избор по какъв начин ще се изградят отношенията остава на мен и на партньора.

Синастричен Марс в 8-ми дом

Уважаващият себе си шпионин
не работи за по-малко от
три разузнавания.

Този партньор ще притежава рядката дарба да ме изважда от равновесие с всяко действие. Ако това е моето дете, аз ще почувствам това още с неговото раждане (а може би и със зачеването), като при израстването му нетърпимите за мен прояви постоянно ще нарастват, към което, разбира се, ще се адаптирам или просто ще свикна.
По правило активността на партньора рязко нараства всеки път, когато се оказвам в тежко положение в материален или психологически план. Той може изцяло да се възприема като служба „бърза помощ", но все пак това съвсем не означава, че неговите усилия ще се окажат адекватни или че няма да навреди. За проработката на аспекта той трябва да разбере доколко остро (в това число и психологически) аз реагирам на неговите действия, и да се научи да ми помага там, където аз действително имам нужда и при това в приемлива за мен форма. Тогава той може да ми помогне да преодолявам наглед най-недостъпните и стръмни превали.
Този аспект често дава много интензивни енергийни взаимодействия и при невнимателно поведение, в това число при етични нарушения от която и да е страна, застрашава да доведе отношенията до ниво на груби скандали, свади и сцени на ревност, съпроводени с взаимна загуба на енергиен потенциал, т.е. отрицателни медитации, в хода на които и двамата партньори губят енергия, отдавайки я на един или друг демон от финия свят.
Проработката дава мощен съюз, представляващ страшна сила за външния свят - но тук, както преди, за ограничител ще служи общата етика на егрегора на нашата двойка, чието съществуване ние с партньора в никакъв случай не бива да забравяме.

Синастричен Юпитер в 8-ми дом

Липсата на човечност в
сърцето на гражданина
да бъде углавно наказуемо.

Този партньор може да мисли, както впрочем и самият аз, че играе голяма роля в моя живот или ще я изиграе в някакъв бъдеш момент. Може би така и ще стане, но ако става дума за разширяване на възможностите или за голям социален подем, то те ще станат (в рамките на аспекта) по-скоро с него, отколкото с мен. Що се отнася до неговите възможности в ролята на мой Спасител-Благодетел, то той може да влезе в нея само след достатъчно задълбочено изучаване на критичните обстоятелства в моя живот - както външните, така и вътрешните.
Все пак неговите неуместни опити да ме подпомогне в трудни ситуации по-скоро ще предизвикат у мен силно отрицателни емоции, а освен това и подозрения за недостатъчна почтеност на неговите намерения, и в частност - желание да се утвърди за моя сметка, към което аз се отнасям крайно отрицателно.
На ниско ниво на проработка на 8-ми дом явното превъзходство на партньора над мен няма значение. На материален или на фин план то ще предизвика у мен бурно негодувание, ревност, завист и други подобни чувства, които впрочем могат от време на време да бъдат избутани в подсъзнанието в ситуациите, когато едни или други блага, идващи от партньора трябва да се изсипят на главата ми. Действително обаче това е малко вероятно и богатото наследство може да отиде изцяло в съвсем друга посока. За мен е много важно да разбера, че в нашите отношения с партньора става дума най-напред за етика и отговорности пред света и едва на второ място за финанси, преуспяване и блясък на скъпоценни камъни. Да носи златни яйца може само кокошката, която не знае какво е завист.

Синастричен Сатурн в 8-ми дом

Бедата никога не идва сама.

Този аспект придава доста напрегнат оттенък на нашите отношения, но съвсем не така очевиден за двама ни. Тук ефектите често пъти не съответстват на действията, които са ги предизвикали.
Критичните положения, в които изпадам, няма да преминат незабелязано от партньора. Той ще усети колко се нуждая от неговата мъдрост и съвет, и вероятно няма да пропусне случая да ме ощастливи с тях. Обаче неговите усилия могат да постигнат успех само при условие, че съществено се проработи както неговия Сатурн сам по себе си, така и нашите отношения като цяло. В противен случай аз мога да реагирам силно отрицателно, понеже неговата мъдрост, трезвост и предпазливост ще отекнат в мен много болезнено. Причините за такава остра реакция са доста дълбоки и се основават на моя страх и неувереност в себе си - доколко аз успявам да преодолявам бъдещите критични ситуации в моя живот. Разбираемо е, че неловките Сатурнови обещания на партньора само ще задълбочат този страх и неувереност, без да ми предложат никаква реална поддръжка. Много вероятно е аз да се опитам да прехвърля цялата вина върху него, например като му заявя в случай на неуспех: „Ето до какво ме доведоха твоите поучения и мъдри съвети” - но от това чувството ми на увереност в себе си няма да се увеличи, а и отношенията ни няма да станат по-добри. Тук двамата трябва да разберем, че другият реагира на партньора болезнено. От нас се изисква да си създадем навик да се щадим един друг - тогава отношенията ни могат да станат по-дълбоки и взаимно обогатяващи ни.

Синастричен Хирон в 8-ми дом

За палача е трудно да намери
смисъла на своя живот, понеже той
се свежда до чуждите глави.

Общуването с мен може да се стори забавно на партньора, в крайна сметка заради моята пламенна реакция на неговите остроумни шеги с думи и действия, но на него ще му е нужно известно време, за да разбере, че възприемам подобни негови прояви някак прекалено близко до сърцето си.
Моите критични ситуации ще изострят способностите му да търси изход от проблемите с нестандартно мислене, а може би в крайна сметка и чрез религиозно чувство. Той може да се опита, понякога не особено тактично, да го предизвика у мен чрез конкретни практични цели: например да ми донесе специален справочник за молитвите и светците, отговарящи за едни или други светски дела; при заплаха да ме уволнят от работа - такава молитва пред еди-кой си светец, преди отиване в Министерството на транспорта и съобщенията – друга молитва към друг светец и т.н.
Все пак подобни опити да ми се отвори пряк канал към финия свят най-често директно ще се провалят като ми причиняват морални (понякога и финансови) беди - колкото по-големи, толкова повече аз ще упорствам. При поразен 8-ми дом друга гениално-парадоксална, но не много етична идея на партньора може да ме доведе и до пълно разорение - но той и тогава няма да загуби чувството си за хумор по мой адрес.
Тук Хирон е в заточение - етическите проблеми при взаимоотношенията ни, както и тези на двойката с външния свят, стоят доста остро - но затова пък и гласът на егрегора се чува съвсем ясно, и ние трябва да се научим да го чуваме и слушаме.

Синастричен Уран в 8-ми дом

Когато Бог иска нещо от човека.
Той само прави лек намек, понеже
Неговата етика не Му позволява
да говори направо.

Ако 8-ми дом не е съвсем хармоничен, аз възприемам много болезнено дори невинните ексцентричности и капризи на партньора, придавайки им силно емоционално значение. Причината на подсъзнателно ниво се корени във факта, че партньорът акцентира върху моя страх пред непредсказуемото бъдеще и страшните изпитания, които може би ми предстоят, и за които аз съм напълно неподготвен. Разбира се, пред себе си аз ще формулирам своите реакции по друг начин, например ще обвиня партньора в пълно неуважение към моята личност, пренебрегване на моите интереси и т.н.
Партньорът, особено при хармоничен Уран, едва ли ще приеме сериозно моите обвинения; критичните положения, в които попадам, ще провокират у него оригинално-творческото начало и той ще се постарае да ми помогне със своите идеи, обаче това ще се окаже съвсем не толкова лесно, още повече, че аз най-вероятно ще се отнеса към съветите му много внимателно (абсолютно правилно).
Потенциално това е много силен аспект и при условие на проработка на партньорския Уран и нашето общо внимание към егрегора ни, ние можем да направим велики неща, разбира се съвсем не веднага. Във всеки случай моите трудни ситуации ще съдържат определени знаци за партньора, а неговият Уран ми обещава откровения за интимните дълбини на моето „аз” - ако ние се научим да бъдем достатъчно внимателни - взаимно и към финия свят около нас.

Синастричен Нептун в 8-ми дом

Оказва се, че ореолът силно
притиска плещите.

При силен партньорски Нептун между нас съвсем естествено ще възникват силни медитации, но техният характер се мени в зависимост от обстоятелствата в нашия външен и вътрешен живот, и фазите в развитието на нашите отношения. Тук и двамата сме уязвими един за друг, но изискванията за деликатност е най-добре да предявим към себе си, не толкова към другия, иначе медитациите могат да станат силно отрицателни, превръщайки се понякога в упражнения по взаимна ненавист.
При положително развитие на взаимоотношенията ни този аспект може да ни даде по-голямо чувство за общност - особено в трудни и критични за мен ситуации, когато партньорът ще започне да ме съжалява, да ми съчувства, да проявява милосърдие и състрадание. Обаче при нормален ход на моя живот всяка лъжа на партньора или просто лошо взаимно разбиране могат да предизвикат у мен силен протест и негодувание, които за непредубедения случаен наблюдател са странни. При това чрез моето изострено възприятие аз ще виждам по-надълбоко и ще прозра в партньора мащабните програми на подсъзнателна самозаблуда.
За разбирането на този аспект е много важно да се има предвид моята чувствителност към правдивостта на партньора: в най-критичната за мен ситуация аз мога да отхвърля неговото състрадание само за това, че ще го сметна за недостатъчно искрен или ще го заподозра в някаква игра. Често обаче може да се покажа несправедлив, особено ако моят 8-ми дом и собственият Нептун са преработени лошо или между нас възникне лъжливо положение, което аз ще понеса по-тежко от него.

Синастричен Плутон в 8-ми дом

Интересно е, че враговете ми се
качват на главата, а приятелите
увисват на шията ми.

Това не е най-простият за изграждане на отношения аспект, макар че Плутон тук е управител. И все пак при правилното му разбиране той дава много и на двамата партньори, във всеки случай, ако те са способни да възприемат идеите за пречистване и жертвеност като положителни или поне необходими.
Поначало поведението на партньора в моите критични или психологически тежки ситуации може да не ме зарадва особено. Вероятно той ще се опита да ми обясни, че аз имам все още само половината от онова, което действително бих могъл, особено ако отчета всички направени грешки и пороци, които до този момент не съм надживял - и старателно премахна и едните и другите. Това може да ми се стори несправедливо и жестоко - но често в неговите думи аз все пак ще открия намек за истината, и за мен е по-добре да не се обиждам, а да се опитам да я възприема.
Разбира се, на ниско ниво на проработка на Плутон партньорът ще ми се стори невероятно груб и нетактичен, но и моите резки реакции, особено в маргинални състояния, ще му окажат силно въздействие. Това ще бъде неочаквано за него, защото той усеща своята пълна власт над мен. При това неговите загуби в резултат на нашите взаимодействия могат да се окажат съдбоносни и безвъзвратни, и тук вече ролите могат да се разменят - на мен да ми се наложи да стана негов психолог и спасител.
За да могат нашите отношения да станат конструктивни, те трябва да бъдат много фини и психологически грамотни, понеже засягат твърде чувствителни подсъзнателни програми (а и жизнени обстоятелства и на двама ни). А положителните резултати след финото взаимно пречистване ще надминат всички очаквания.
Папка: Синастрични Домове | Добавил: Пим (05.04.2009)
Разгледан: 4462
Коментари: 0
Само за регистрирани.
[ Регистрация | Вход ]


Контакт          34.239.173.144