Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPalЛунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


11:45
28.03.2023
Вторник
3.239.6.58


Онлайн: 4
Гости: 4
Потребители: 0


 Пими ® » Астрология » Синастрия » Синастрични Домове


Композит [5] Нива на Посвещение [8]
Синастрични Домове [61] Аспекти на Слънцето [4]
Аспекти на Луната [4] Аспекти на Меркурий [4]
Аспекти на Венера [4] Аспекти на Марс [4]
Аспекти на Юпитер [4] Аспекти на Сатурн [5]
Аспекти на Уран [4] Аспекти на Нептун [1]
Аспекти на Плутон [1] Статии [18]


10-ти дом

Десети дом е онази част от моя външен живот, която се проявява много отчетливо, дори прекалено отчетливо за мен - обстоятелствата могат да се окажат много по-сложни, отколкото ми се струва. Изобщо 10-ти дом управлява моментите на практически решения, външния избор, но като фон винаги се усеща 4-ти дом - жизнените позиции и фундаменталните принципи, които естествено оказват съществено влияние при моя избор. Казано по-абстрактно, 10-ти дом символизира всяка йерархия, в която се намирам. Най-често астролозите говорят за служебната йерархия, но тук също така са актуални отношенията и на практическото духовно учителство, в което учителят се интересува от конкретните обстоятелства в живота на ученика и се намесва в неговите жизнени избори.
Синастричните планети в 10-ти дом ме ориентират към практично и сериозно възприемане на партньора в ролята на началник, от когото трябва да получа трудно разрешима задача, или пък като подчинен, на когото аз трябва да дам задание, но в чиито изпълнителски способности се съмнявам. Все пак подобно ролево разпределение не е задължително. Може да се случи така, че само по себе си присъствието на партньора в моя живот да ме постави пред напълно конкретни и практически избори, които имат и духовен смисъл - но какъв именно аз мога да разбера доста по-късно.
Атмосферата на 10-ти дом е суховата (Луната е в заточение) и не се отличава с особена интимност. Тук у мен често се повяват изострено чувство за дълг и безброй потиснати комплекси, свързани с неуспехите в социалното и професионално издигане, а също така и нерешени духовни проблеми, коренящи се в несъответствието на действителното ми поведение с главните ми жизнени принципи. Всичко това може да няма никакво отношение към партньора, а аз съзнателно или подсъзнателно да го проектирам върху него, сякаш той е непосредствен източник на всички мои нещастия и фрустрации.
Тук проработката е трудна и в случая може да изисква изваждане на бял свят на моите скрити дълбоко в подсъзнанието фундаментални жизнени принципи и тяхното сравнение с действителната етика на поведението ми. Основният резултат от проработката ще бъде умението да възприемам партньора като практически духовен учител, а понякога и като ученик, на когото аз, колкото и да е странно, имам какво да кажа.
При силен 10-ти дом не е обезателно да стана министър, може просто директор на голям завод, домакиня или гледачка на карти. Но при слаб 10-ти дом синастричните планети на партньора могат да ме поставят в някоя от тези роли и ще се наложи да съм отговорен! Названията на аспектите в 10-ти дом ще покажат в какъв образ подсъзнателно си представям партньора, когато ми дава съвети в трудни ситуации на избор.

Синастрично Слънце в 10-ти дом

Царят-отец.

Тук, както и изобщо при интерпретацията на синастричните аспекти от 10-ти дом, е важно да се отчита моята възраст и на партньора, социалното, духовно и енергийно положение. Ако те са приблизително еднакви, то партньорът може, когато изпадне в затруднено положение, да се обърне към мен за дружески съвет - обаче без да му придава особено значение. Само че моята реакция често е съществено по-сериозна и важна за него (и за мен), отколкото той предполага. Аз ясно виждам неговото положение, в крайна сметка само повърхностно, но предлагайки му един или друг вариант на поведение, аз подсъзнателно ще се ориентирам от своята етика и представи за света. Психологът би казал, че съм необективен и даже пристрастен, понеже се опитвам да реша с чужд материал своите проблеми.
Действително кармичният смисъл на аспекта (за мен) се състои в това, че партньорът със самото си съществуване поставя пред мен необходимостта от практични избори, макар видимо това да не изглежда така - например ние и двамата може да смятаме, че се занимаваме е неговите проблеми.
Ако партньорът е съществено по-възрастен от мен или стои по-високо в социалната стълбица, то у него може да се появи силно изкушение да ме поучава как да живея: „Ти трябва да отидеш във физическия факултет, а не в психологическия, защото в живота трябва да се занимаваш със сериозни работи, а не да се размотаваш насам-натам и да размътваш главите на хората”. Подобни съвети ще предизвикат у мен силен протест или пък ще съм склонен да се подчиня безпрекословно на неговата воля - само понякога, докато силите ми не нараснат достатъчно, за да мога да вляза в битка за независимостта си подобно на израстваща девойка, сражаваща се с догматичната си майка, която е регламентирала до абсурдност живота на дъщеря си.
Ако партньорът е склонен да ме възприема като съветник, по-възрастен приятел или практически духовен учител, то аз опасно ще се изкуша да направлявам волята му и строго да контролирам неговите инициативи, което свършва с тяхното прекратяване и робското му подчинение пред мен - това на ниско ниво може да бъде моята цел. Проработката на аспекта дава истински духовен наставник за партньора, а на мен - освежаващ ветрец за конкретните ми проблеми с етически подтекст, макар че няма да ги разреша леко.

Синастрична Луна в 10-ти дом

Мащехата.

Архетипният образ на този аспект е: жената (Луната) дава инструкции на мъжа (10-ти дом), когато го изпраща да пазарува. Аз ще съм склонен да поучавам партньора с конкретни примери от неговото неправилно поведение как трябва да живее в лунния смисъл на този глагол, т.е. да устройва живота си с максимален комфорт и минимални усилия. Обаче тук Луната е в заточение и съвсем не е сигурно, че партньорът адекватно или поне с търпимост ще възприеме моите поучения - те могат да му се сторят формални, строги и изобщо не предназначени за него.
Партньорът, без сам да го желае и да го има предвид, може да ме постави пред съществен избор, от който ще зависи моето бъдеще. Това е много вероятно ако той е член на моето семейство – тогава неговото здраве, общо настроение, комфорт и условия на живот постоянно ще ме притесняват или най-малко ще станат предмет на моята пряка загриженост, сякаш съдбата ме е направила негов попечител. Ако пък затворя тези свои (правилни) чувства в подсъзнанието или още по-лошо - прехвърля отговорността върху него като му обясня, че той е длъжен да се грижи за мен и да пази моето здраве (и разбира се, своето, доколкото това е необходимо във връзка с горе казаното), партньорът се подчини на такива условия, то ситуацията като цяло ще стане за мен черно-учителска. След известно време моят паразитизъм ще ми струва много скъпо - не са изключени големи неприятности в работата - финансови загуби или уволнение.
При силна Луна партньорът може да ме експлоатира жестоко, злоупотребявайки с моето чувство на дълг по отношение на него, с жалостивостта ми и т.н., и това също така ще бъде изкушение за мен - аз съм длъжен да знам точно къде да спра. Само тогава нашите отношения ще влязат в нормалното русло, ще станат взаимно приемливи и дори конструктивни - и тук за мен е важно да не се възгордея с лунните постижения на партньора или обратното да не се комплексирам.

Синастричен Меркурий в 10-ти дом

Вълшебното огледало.

Партньорът ще има голяма склонност да ме учи да живея, особено на думи: аз не правя нещата така, а иначе, онова пък следва да се прави обратно. Тези поучения той възприема като формула за приятно прекарване на времето, още повече ако неговият Меркурий се намира в 3-ти или 5-ти дом на наталната карта; обаче приказките му, в това число и онези, които не се отнасят непосредствено за мен, могат да поведат до актуализиране на моите съществени жизнени избори, и често въпросите, които той обсъжда с мен, ще са много по-важни отколкото бих могъл да си помисля.
По принцип нашите отношения трябва да се изграждат обратно, т.е. аз следва да работя над неговата ментална картина за света - обяснявайки я с конкретни примери, какви пукнатини и дефекти има тя и как той трябва правилно да разбира създалите се ситуации. В началото обаче аз трябва да подредя собствената си действаща етика и да намеря общ език с партньора, а това изисква известни усилия.
Ако Меркурий на партньора е силен, той може (даже без да има това предвид) със своите разговори да предизвика у мен чувство за натиск, липса на свобода и даже да активизира моите комплекси за социална непълноценност. Ако пък е силен моят 10-ти дом, и особено ако имам висок социален статус, мога да използвам партньора в неговите меркуриеви проявления - например той да печата моите ръкописи, да тича за дребни поръчки или да събира информация по интересуващи ме въпроси. Но истински и още повече духовни съвети той ще се научи да ми дава едва след щателна проработка на аспекта, когато ние и двамата разберем колко е съществено неговото мнение за мен.

Синастрична Венера в 10-ти дом

Дъщерята на мащехата.

Ако се оженя за млада особа, чиято Венера попада в моя 10-ти дом, цял живот ще я гледам както паж - кралицата... в крайна сметка тя ще очаква това от мен. Обаче на ниско ниво този аспект ще даде брак по сметка (от моя страна), понеже ще се изкуша да използвам красотата и социалното положение на партньора за користни цели. В интерпретацията много зависи от относителната сила на Венера и 10-ти дом, и от общия енергиен и социален баланс на нашите отношения. Например превъзходството на партньора и неговата силна Венера биха създали ситуации, в които ще ми се стори, че той стои на недостижим връх и аз мога много силно да страдам от наранено самолюбие. Ако партньорът е по-млад от мен и стои по-ниско на социалната стълбица, аз мога да взема присърце неговата съдба и да започна да ръководя социалното му издигане. Ако аз не съм прекалено користен, а той е склонен да слуша моите съвети, то те ще му донесат голяма полза, поне според мен.
При слаб 10-ти дом, но силна Венера, партньорът може за кратко време да ме вдъхнови и аз за първи път в живота си да постъпя по съвест или да му посветя собствено стихотворение, но едва ли този импулс ще е устойчив. Моята реакция на неговия чар и усмивка ще му се струва хладна, а ако той се опита да засили своето обаяние, аз по-скоро ще предприема решителни действия вместо да се разсея или отпусна.

Синастричен Марс в 10-ти дом

По-големият брат-съперник.

Тук Марс кулминира и ние с партньора сме способни потенциално да постигнем много, но предварително е нужно да предотвратим възможните усложнения.
Активността на партньора може да бъде насочена към мен - не особено тактично и второ, някои въпроси бих искал да реша сам, без чужда помощ, което той кой знае защо не иска да разбере.
Ако партньорът има силен Марс, неговото вмешателство в моите работи може да свали от плещите ми голям товар - той ще направи моят избор заради мен и вътрешно аз ще прехвърля върху него отговорността за това... Но когато резултатите влязат в противоречие с нашите замисли, моето отношение към него и най-вече към активно му участие в моя живот и преломните моменти в него може да се обърне в противоположна посока. Този аспект ще предизвиква особено силни чувства, когато партньорът стои по-високо по социалната стълбица. Тук аз мога външно да му се възхищавам и да се вслушвам в думите му, но тайно да го ненавиждам за унижението, на което той (по мое мнение) ме подлага.
При духовни отношения този аспект също представлява съблазън за твърде грубо и праволинейно въздействие върху ученика, в чийто 10-ти дом попада Марс на учителя. Дори външно избора на ученика да е в съответствие с изискванията на учителя, в подсъзнанието и на двамата могат да се активират низшите програми, свеждащи ефекта от взаимодействието до отрицателна величина.
Тук партньорът трябва да се научи да сдържа своите пориви да ми помага в моите ситуации на избор, помнейки, че моята вътрешна реалност съществено се отличава от неговата собствена. Аз пък следва да привикна, че ситуациите на избор, пред които ме поставя енергията на партньора, винаги носят духовен характер и трябва да се решават най-напред от морални, а не от прагматични позиции.

Синастричен Юпитер в 10-ти дом

Змей-горянин.

Юпитер е в падение и често ми се струва, че партньорът се самоутвърждава за моя сметка, особено когато със снизходителен вид приема да ме учи как трябва да постъпя в една или друга ситуация. Обаче ако той стои на социалната стълбица по-високо от мен, аз мога да изтърпя подобно обръщение, надявайки се на неговото покровителство.
Действително мога да намеря покровителство, но доколко то ще ми е необходимо е трудно да се каже. Издигането по йерархичната стълбица изисква преодоляване на дълги и тежки препятствия, и добрият съвет и дори добрата дума пред голям началник не са нищо повече от помощ в началото на пътя. Партньорът може да ми направи лоша услуга, снемайки (дори не по своя воля) от мен отговорността на избора и недостатъчно сериозно да се отнесе към моите морални ограничения. От негова гледна точка в моя случай няма съществени проблеми и едва ли ще се появят. В това той може да греши, особено ако моят 10-ти дом е поразен, но Юпитер няма да му позволи да го забележи - поне в началото на нашите отношения.
Ако партньорът заеме позицията на духовен учител, то трябва всеки път да си припомням, че за моя живот съм отговорен аз и в никакъв случай не бива да прехвърлям върху широкия гръб на партньора онези решения, които трябва да взема сам, той няма да възразява против тяхната тежест: все едно, последствията от неправилния избор в края на краищата ще трябва да преодолявам аз, макар че той може да се намесва в моя живот по такъв начин, че да няма за какво да се безпокоя. Но все пак така не става.

Синастричен Сатурн в 10-ти дом

Кашчей-безсмъртния.

Отношенията с този партньор едва ли ще се подредят бързо и леко за мен - освен ако моят собствен Сатурн не е много силен и аз смятам сериозното и отговорно отношение към живота за главна добродетел. Но както и да е поставен моят Сатурн, в ситуациите на външен избор или вземане на решения, партньорът безусловно ще ме осъди за лекомислието, а може би и за недостатъчния морал, или изобщо ще ме обвини в отсъствие на съвест и чувство за дълг.
Обаче възможно е той самият да има изострено чувство за отговорност по отношение на мен, особено по въпросите за моя правилен избор на конкретни жизнени цели - например придвижването по служебната стълбица. Неговата критика ще бъде опит да прехвърли върху мен подсъзнателното си чувство за вина, което изпитва към мен.
Ако Сатурн на партньора не е проработен, то най-често неговите указания и съвети в моите изборни ситуации са прекалено строги, догматични, приземени, и в крайна сметка ориентирани към неговата собствена реалност и проблеми. Обикновено в такива случаи изказването: „аз на твое място бих постъпил така” може да предизвика моя протест, понеже той не е на мое място и съвсем не може да си представи какво е това, та чак и да започне да ме съди и съветва.
Проработката тук е трудна и за двама ни, особено за партньора, който трябва да сдържа онези свои прояви към мен, които му се струват безусловно необходими и също толкова нравствени. Аз пък следва да се науча да извличам от неговата позиция морални уроци по поведение в ситуации на избор: те са нравствени за мен много по-често, отколкото съм склонен да си мисля първоначално. Ако нашите отношения като цяло потръгнат, то партньорът ще изпитва силно изкушение да ми бъде мъдър съветник и духовен наставник, и това може да ме съблазни. Ще ми се стори, че мога да прехвърля цялата отговорност за своя живот върху него. Ако не разсея тази заблуда навреме ще направя много неща, чийто последствия ще трябва да преодолявам с голям труд.

Синастричен Хирон в 10-ти дом

Сивият вълк.

Моите ярко изразени изборни ситуации, а също така придвижването по социалната и еволюционна стълбица ще привличат вниманието на моя партньор, но реакциите му далеч не винаги ще ме устройват. Напълно вероятно е неговите съвети и предложения само да задълбочат моите съмнения, да внесат хаос и да акцентират проблемни ситуации, от които, както ми се струва, все пак може да се намери разумен изход. По-лошото е, че партньорът може да представи моята ситуация в такава странна светлина, че да разклати цялата ми щателно изработена приоритетна система, на която съм свикнал да се опирам по практични въпроси.
Кармичният смисъл на аспекта за мен се състои именно в това: под влияние на партньора да видя противоречията – в своята външна етична система(т.е. правилата на поведение в околния свят), както и нейното разминаване с моите жизнени позиции и фундаментални принципи, и да намеря път за преустройване и на едното, и на другото в съответствие с посоката на еволюционното си развитие. Но, разбира се, нито аз, нито партньорът в началото можем да подозираме за толкова сериозни последствия за мен (а също така и за него) на нашето познанство, и аз мога да разглеждам неговите съвети като неуместни или несериозни шеги по твърде важен за мен в дадения момент, но не и по принцип, повод. Ако отношенията потръгнат, то във всеки случай аз ще мога да оценя умението на партньора с непредубеден поглед да разгледа моите служебни проблеми и да им отнеме напрежението - тук той ще ми помогне да си създам чувство за хумор, а това вече е твърде много. Ако пък аз упорито се съпротивлявам на неговото влияние, в някакъв момент той може да стане косвена причина за внезапния крах на моята социална кариера и начало на духовното ми развитие.

Синастричен Уран в 10-ти дом

Магьосникът

Ако у мен в последствие се натрупат достатъчно сили и чувство за хумор, възможно е да успея да оценя пялата изобретателност и своеобразие на идеи, предложени ми от партньора, за решаване на стоящите пред мен проблеми на актуален избор. Обаче в момента неговата намеса ще предизвика у мен отрицателни чувства. Идеите му ще ми се сторят фантастични, ненужно ексцентрични и изобщо прекалено объркващи. Освен това аз мога да забележа, че самото негово появяване в ситуации, предполагащи моя отговорен избор, задълбочават проблема и объркват и без това сложните обстоятелства. Понякога намесата му се оказва конструктивна, но това е по-скоро изключение, отколкото правило. Много по-важна за мен е възможността да задълбоча разбирането си за външните ситуации, представящи ми се като рутинни, които поради намесата на партньора ми разкриват неочаквани страни и връзки с привидно много далечни за нас външни и вътрешни проблеми
Ако Уран на партньора е активен и лошо проработен може да ми се стори, че заплашва да разруши всички мои планове, но това ще бъде силно преувеличено. По-скоро партньорът успешно ще ми демонстрира недалновидността ми и ограничеността на моето планиране. Впрочем, ако моят 10-ти дом е поразен и аз се държа неетично с партньора, чрез него действително може да заработи сила, разрушителна за моите планове. Все пак този аспект представлява значително по-голяма опасност за партньора, който би трябвало най-вече да следи собствената си практическа етика в общуването си с мен, отделяйки на моите избори и кариера по-малко внимание, и да не си въобразява, че в тези сфери може да се развлича безплатно за моя сметка. Като цяло това е доста сложен за двойката аспект, изискващ за преработката си значителна самоотверженост и отказ от стереотипите в мисленето.

Синастричен Нептун в 10-ти дом

Блатна кикимора

При хармоничен вариант на отношенията обсъждането на моите изборни ситуации и професионално придвижване могат да доведат партньора почти до екстаз; във всеки случай да очаквам от него трезви съвети и мнения ще ми бъде практически невъзможно. В трудните за мен случаи, особено ако помоля за неговата помощ, на партньора ще му се иска да ми помогне, иначе ще го обземе чувство за вина, което той е склонен да измества в подсъзнанието или да проектира върху мен. Неговият обичаен упрек може да звучи примерно така: „Когато имаш трудности и трябва да се търсят начини за изход от създалата се ситуация, ти я излагаш толкова мъгливо, че аз нищо не разбирам или я възприемам съвсем превратно.” На свой ред аз мога да забележа, че появата на партньора често обърква работите в планираните неща, а също и в отношенията с началника и подчинените.
По въпросите за моята практическа етика партньорът може да ми се стори способен да се забърка в най-простите проблеми и дори да намеси и мен, което е твърде опасно и за двама ни, понеже даже очевидно най-неблаговидните постъпки сякаш се размазват и започват да изглеждат почти идеално. На партньорът пък може да му се стори, че аз нарочно му мътя главата със своите проблеми, изкривявам истинското положение на нещата и омаловажавам най-важните подробности в някаква степен той ще бъде прав. В крайна сметка правилното взаимно разбиране при нас дълго време ще е затруднено. Затова пък на високо ниво партньорът, напротив, ще ми помогне да се издигна до безкористната религиозна етика и да разбера в какво се състои Божията воля в конкретния случай на моя избор. Само че за това се изисква определена преработка не толкова на неговия Нептун, колкото на моя 10-ти дом и цялата карта - по специално на 4-ти дом, т.е. религиозните възгледи за живота като цяло.

Синастричен Плутон в 10-ти дом

Ужасно чудовище

В началото може да изглежда, че присъствието на партньора разваля всички мои насрочени дела и планове или като цяло много ги разстройва. Обаче много по-късно ще забележа, че коренът на злото съвсем не е там, а в самия мен и по-точно в грешките на моята практическа етика и система от предложения, а влиянието на партньора просто ускорява провала на предварително обречените или много съмнителни мои планове. Тогава става възможно конструктивно взаимодействие между нас, въпреки че за партньора, както за никой друг (ако той не се научи да бъде внимателен към мен и моите обстоятелства), са видими дефектите на моите избори и тяхното несъответствие с вътрешната ми етическа система, макар тя все още да е много зле осъзната.
От началото партньорът може да ми се стори доста мъчен човек, особено в хода на „разборите", когато той точно и безапелационно ми показва недостатъците и пороците на моето планиране на бъдещето, а също така критикува избора ми от духовна гледна точка. В подобни обсъждания той трябва да бъде максимално точен и коректен, в противен случай аз мога напълно да блокирам или съвсем да разпаля всички контакти. Аз пък трябва да събера достатъчно търпение и да се настроя отчасти жертвено, понеже така или иначе има известна доза истина в неговите твърдения, а и е по-добре при удобен случай да си направя едно прочистване сам на себе си. Все пак партньорът не трябва да възприема проблемите ми за избора сякаш не се отнасят до него. Така или иначе аз не съм нищо друго освен негово огледало - в дадения случай твърде многозначително, така че всяка критика, адресирана към мен може в много по-голяма степен да се отнася до него самия. Ако той в момента не го вярва, то с времето рискува да се убеди на собствен гръб.
Папка: Синастрични Домове | Добавил: Пим (03.04.2009)
Разгледан: 2884
Коментари: 0
Само за регистрирани.
[ Регистрация | Вход ]


Контакт          3.239.6.58