Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPalЛунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


10:08
03.02.2023
Петък
3.236.47.240


Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0


 Пими ® » Астрология » Натална » Аспекти на Нептун


Асцендент [45] Елементи [7]
Хирон [9] Планети [23]
Изключения [5] Интерпретации [10]
Върхове на Домовете [12] Зодиакални знаци [5]
Рождени Аспекти [26] Рождени Домове [25]
Господари на Домовете [12] Целенасочено Тълкуване [8]
Аспекти на Слънцето [10] Аспекти на Луната [9]
Аспекти на Меркурий [8] Аспекти на Венера [7]
Аспекти на Марс [6] Аспекти на Юпитер [5]
Аспекти на Сатурн [5] Аспекти на Хирон [6]
Аспекти на Уран [3] Аспекти на Нептун [2]
Интерсептирани Знаци и Домове [2] Аспекти към Асцендента и МС [10]
Нива на проработка на Планетите [12]


Аспекти на Нептун

Подобно на аспектите на Уран, аспектите на Нептун също показват определени измерения на нашия живот (в зависимост от другата въвлечена планета), където имаме подтик да изпитаме ново ниво на свободата. Но тук съществува една фина, но много важна разлика, във видовете свобода, които представят Уран и Нептун. Докато Уран символизира индивидуалистичен, егоцентричен и своеволен подтик за свобода на изразяване, в идеалния случай Нептун представя подтик за окончателна, трансцендентна свобода, където губим ограниченията на его-индивидуалността и се освобождаваме от ограниченията както на интелекта, така и на егото. Нептун показва стремеж да се изживее състояние на единство с целия живот, сливане с цялостността на съществуванието, разтваряне на всички граници, на изолираност и егоцентричност. Може би най-практичният начин да се изрази същността на натурата на Нептун е, да се каже, че неговите аспекти представят начини, по който се опитваме да се изплъзнем от всички ограничения: традиции, его, материален свят и грубостта на ежедневния живот.
Въпреки че много книги определят точно, че аспектите на Нептун са свързани с въображението, и че предизвикателните аспекти често показват измама, объркване и изразходване на силите, те обикновено не акцентират най-важният факт, а именно, че всеки точен аспект на Нептун с лична планета или с Асцендента, показва възможност за непосредствено осъзнаване на духовното измерение на изпитание и единството на цялото творение; и че предизвикателните аспекти по-често от хармоничните се проявяват като определени стъпки на индивида да включи духовните идеали в своя всекидневен живот. Вярно е, че такива аспекти могат да бъдат изразени по негативен начин като самоизмама, псевдо-духовен егоизъм, саморазрушително бягство и навик да се избягват всички задължения към себе си и към другите. Но даже и такива негативни изяви на тези аспекти често са показателни за това че личността поне започва да усеща раздвижването на дълбоките стремежи на душата, но че все още не е научила същественото значение на тези чувства или как да разграничава различните начини за общуване с тях. Тук често е възможно объркване, обусловено от факта, че личността все още разчита на външния свят за осъществяване висшите състояния на осъзнаване или за пълно възприемане на духовния идеал. Това естествено води до разочарование, тъй като по същество Нептун представлява настройка към безграничните ресурси на вътрешния свят и реалност на неосезаемите нива на изпитание. Всъщност можем да определим предизвикателните аспекти на Нептун като фази на живота, когато трябва по фин начин да разберем духовните ценности и реалности чрез преживяване на разочарование! Измерението на изпитание, където се сблъскваме с това разочарование е символизирано от планетата, която прави аспект с Нептун.

Както отбелязах в трета глава, предизвикателните аспекти с Нептун са по-творчески и продуктивни, отколкото хармоничните. Всъщност можем да наречем динамичните аспекти на Нептун с личните планети “аспекти на духовния търсач”.
Това, разбира се, не означава, че всички хора с такива аспекти в картата, ще преследват съзнателно духовна ориентация в живота си; но това показва, че когато консултантът види в индивидуалната карта точен динамичен аспект на Нептун с лична планета, трябва по-внимателно да изследва по-дълбоките духовни наклонности на индивида, а не просто да се съсредоточава върху ежедневните проблеми, с които често са свързани тези аспекти.
Акцентирайки по-дълбокото значение на такива аспекти и значението на най-дълбоките стремежи на индивида, астрологът често открива, че помага на личността да придобие съвършено нова перспектива за различните трудности, поощрявайки я да разглежда такива области на объркване като духовно значими и – всъщност – като духовно желани! Защото, когато личността застава на духовна гледна точка, цялата перспектива радикално се променя: онова, което някога се е смятало за голям проблем, става благословение, онова, което някога се е смятало за болезнено изживяно нещастие, става път към голяма отвореност за по-трансцендентни и вдъхновяващи реалности.

а) Аспектите на Нептун показват области от живота на личността, където тя се открива за безкрайното и безграничното. Когато той започне да преживява това отваряне, сблъсквайки се с област от живота, която е безкрайно обещаваща, но напълно неоформена и не интегрирана в установяващите се ментални структури, често възниква объркване и, както пише Картър “тенденция да се заема позиция на изчакване и да се избягва установеност в съжденията и действията”. Това състояние на неопределеност е проблематично, докато личността не осъзнае, че докато е във физическото тяло, е необходимо да действува по определен начин и да изпълнява задължения от неизбежно ограничената си гледна точка.
С други думи, докато сме в съответния план, ние трябва да действаме по съответен начин, въпреки че нашата духовна позиция може да ни казва, че такова ограничено възприемане е нереално и илюзорно. Ние никога не можем да знаем всички по-фини значения на всяко действие или на цялата ни бъдеща карма; така че трябва да живеем в настоящето и просто да вършим всичко, което зависи от нас и да оставим останалото на Бога. Както казва един духовен учител, на този план ние трябва да бъдем “искрени актьори” и да изиграем предназначените ни роли докрай: да бъдем в света, а не извън него. Необходима е остра и много изтънчена духовна проницателност, за да се справим с всяко силно влияние на Нептун, ако не искаме да станем жертви на интригуващото, но лъжливо очарование на неговото вълшебство.

б) Всеки, който има силна нептунова настройка (чрез аспекти с лични планети, планети в Риби, Нептун в 1-и дом или изгряващ знак Риби) отчаяно се нуждае да намери определен и дисциплиниран път за изява на своя подтик да престъпи пределите и да се изплъзне. Докато такава личност не намери и не се свърже с определен идеал, програма за саморазвитие или духовен път, много малко вероятно е, че ще може да постигне каквото и да е чувство за спокойствие или ред в своя живот, тъй като божествената неудовлетвореност ще се запазва докато не се предприемат определени стъпки за разглеждането й.

в) Точните аспекти на Нептун от всякакъв вид могат (но не винаги) да сочат, че личността е способна да се настрои на много фини нива на възприемане. Такава способност за проникновение изглежда, че идват не толкова от хармонията на личността с духовните нива на съзнанието въобще, но също в някои случаи от фактическата помощ и наставления на различни божествени съветници, астрални тела или духовни учители. Това е онова, което Д-р Дейвидсън е нарекъл “ангелско благословение”, т.е. фактическа защита и ръководство от други планове на съществувание. Например, може да се срещнат американци (особено млади хора), които знаят, че имат божествени съветници, които минали прераждания са били американски индианци и които са особено вещи в комуникацията между различни планове на живота, тъй като тяхното земно обучение ги е подготвило за такава работа.
Но когато личността започне да говори за божествени съветници или за подобни явления, трябва да обърнем внимание на факта, че това е една от сферите на нептуновото изпитание, където трябва да се използува абсолютна честност и остра проницателност; тъй като много нептунови хора очевидно се изгубват в такава самоизмама, доколко са духовни и “ясновиждащи”. Ако ние не сме надеждно заземени и честни спрямо себе си, Нептун ни подбужда да вярваме в онова, в което искаме да вярваме, и да виждаме онова, което искаме да видим. Съществува много фина граница между “въображението” (основано само на ментални образи) и реалните преки възприятия на духовните реалности.

г) Както посочих по-горе, определени аспекти, включващи Нептун могат да посочват неправилно разбиране или неправилно използуване на духовните сили. Динамичен аспект на Нептун с лична планета често показва кармичен модел на неправилно разбиране, неправилно използване или злоупотреба с духовните енергии и истини в минал живот, въпреки че по никакъв начин не искам да се подразбере, че тези аспекти винаги показват такъв кармичен модел.
Но в случаите, когато тази интерпретация има смисъл, следва, че личността в този живот трябва да се срещне с тези тенденции и много откровено и активно да овладее духовните енергии и идеали; с други думи, е необходимо да създаде нова структура, чрез която настройката на Нептун да може да бъде практически изразена по по-възвисен и изтънчен начин. Така объркването, саморазрушаващият се ескапизъм, преобладаващи в миналото, могат да бъдат бавно намалени, когато личността става по-заземена и по-осъзнаваща финия смисъл на своите идеали.

д) Всяка планета в точен аспект с Нептун става много чувствителна, и измерението на изпитание, което тя символизира, е открито към това, да станем изтънчени, вдъхновени и – в някои случаи – даже “одухотворени”. Все пак, като ни дава тази засилена чувствителност и ни открива за непознати и трансцендентни нива на изпитание, настройката на Нептун ни прави склонни също към свръхчувствителност, която изтощава енергията ни, и към лековерие, ако нашата нараснала откритост ни прави твърде беззащитни и доверчиви.

Изтънчеността и чувствителността, които Нептун според същността си представя са, разбира се, позитивни качества, но произтичащите от тях качества и позиции по отношение на живота нямат особено мястото в материалния свят. Такава изтънченост и чувствителност трябва да се пази и защитава, ако не искаме да бъдем манипулирани от другите и да разпилеем енергията си. Ако индивидът е чувствителен до такава степен, то начинът му на живот в материалния свят трябва да се изразява в това да бъде “мъдър като змия, но нежен като гълъб”.
Вибрациите на Нептун правят личността уязвима, за да бъде използувана, измамвана (заради голямо състрадание) и да се чувства отговорна за неща, които реално не я касаят, и че трябва да се научим как да се защитаваме, без да се откриваме пред позитивните аспекти на такава чувствителност.
Един мъдрец веднъж казал на змията да не хапе повече никого, защото това е зло дело. Змията последвала съвета, но скоро разбрала, че непрекъснато я измъчват местните жители и децата я бият с пръчки, въпреки че са им обяснили, че змията вече няма да хапе. Така че тя отишла при мъдреца и се оплакала от своята дилема: как мога да остана така безобидна и без намерение да наранявам никого, ако всички ще се възползуват от моята мекота? На което мъдрецът отговорил: “Аз ти казах да не хапеш; но не съм ти казал да не съскаш!” Вероятно нептуновците трябва да развиват способността да съскат!

Сега можем да изучим различните взаимообмени между Нептун и всяка лична планета, като наблегнем на значението на динамичните аспекти, както направихме при разглеждането на аспектите на Уран.


Аспекти между Слънцето и Нептун

Тези аспекти са разпространени в картите на хора, чийто живот се ръководи от по-обширно, по-всеобхватно от обикновеното виждане. Това широко виждане може да бъде хуманитарно, политическо, художествено или духовно. Съгласно Картър, съвпадът между Слънцето и Нептун е най-разпространен аспект в картите на астролози, а другите взаимообмени между тези планети също необичайно често се срещат в картите на хора, които са особено открити и заинтересувани от неосезаемите сили на живота. Тези аспекти са обичайни в картите на артисти и художници и хора, които въпреки че самите не са продуктивни артисти, са много чувствителни към естетически стимул от всякакъв вид.
Това са хора, за които вибрациите са непосредствена реалност, независимо дали се възприемат чрез музика, цветове, аура, необикновени видове лечителство или други средства. Съчетанието на тези планети не винаги означава, че личността е непрактична (за което говорят много интерпретации в учебниците), всъщност индивидът често проявява необикновени дарби в своите земни способности. (Все пак, някои хора с такива аспекти напълно “витаят в облаците”, но трябва да се проучи цялата карта, за да се разберат другите, допринасящи за това фактори.)

Хора с такива аспекти в картите обикновено имат качеството на мечтател, което оказва планетното влияние върху тях; и е чудно да се види колко такива индивиди наистина осъществяват тази мечта! Липсата на яснота, която традиционните книги приписват на тези аспекти, изглежда се съсредоточава не толкова върху начина на общуване на личността с външния свят, колкото върху нейното възприемане на себе си. Тук често е силно разпространена самоизмамата и, особено в случаи на предизвикателни аспекти, почти винаги се наблюдава липса на ясно самоосъзнаване и реалистична перспектива за себе си.
Точното и практично себепознание е рядко, тъй като на личността й е трудно да види себе си обективно. Тази личност се нуждае от обратна връзка с другите хора, за да започне да развива по-ясно усещане за своето “Аз”. Тъй като много малко разбира себе си и своите мотиви, често е лесно да я излъжат. Както пише Картър: “Като правило, чувствата на човек, могат лесно да бъдат изиграни, или заради неговото тщеславие, или заради симпатиите му, или заради двете”. Такава личност, все пак, обикновено е състрадателна и възприемчива (най-малко по общ, безличен начин) и често се характеризира с висши духовни, естетични или хуманни идеали. Основният проблем е, че индивидът обикновено отказва да погледне истината за себе си, дори ако тази истина е позитивна и обнадеждаваща; следователно, той може да не е загрижен за осъществяване на творческите си потенциали заради недооценяване на своите способности.


Аспекти между Луната и Нептун

Много от характеристиките, споменати в общия раздел и в раздела за аспектите между Слънцето и Нептун, се отнасят и към тези случаи. Все пак се различават в някои особености. Тъй като и Луната, и Нептун са много чувствителни, интуитивни и възприемчиви, такива комбинации довеждат до мистични, интуитивни и идеалистични склонности. Обикновено се наблюдава голяма преданост на идеала. (Отбележете, че Луна и Рак, заедно с Нептун и Риби са особено свързани с посвещението и предаността). А тъй като двете планети са свързани с неструктурирания, постоянно променящ се енергиен поток, естествено е, че такива комбинации обикновено се проявяват като много дълбоко вътрешно неспокойствие и състояние на “божествена неудовлетвореност”, която понякога се доближава до пълна неудовлетвореност от себе си и от всички останали. На такива хора им е много трудно да се аргументират, тъй като изглежда, че интуитивно чувстват, че приливите на промяна просто ще отмият техните усилия.

Обикновено е възможно идеализиране на единия или двамата родители (не винаги майката!); предизвикателните аспекти (включително и съвпада) в картите на мъжете обикновено показват големи трудности при намиране съпруга, която би съответствувала на техните недостижими очаквания и нереалистична идеализация на жените (обикновено включително и майката).
Тук има силна жажда за емоционална подкрепа, грижи, комфорт, която е много трудно да се удовлетвори, защото нито едно несъвършено човешко създание няма да може някога да покрие изцяло отдаващият се и самоотвержен образ, който хората с такива аспекти проектират върху другите. А това, все пак, обикновено е тип личност, каквато такива хора подсъзнателно търсят.
Тъй като Луната символизира подсъзнателния модел, способността към самоизмама тук е дори по-силна, отколкото при аспектите на Нептун със Слънцето (съзнателното Аз). Следователно, всеки точен динамичен аспект на тези две планети, изисква силна решимост да бъдеш честен със самия себе си и да не избягваш ситуациите, които показват горчивата истина относно реалните желания и нужди. Ако индивид с такъв аспект успешно реализира своята преданост към идеала, живеейки съгласно него, а не просто търсейки го, може да стане канал за неограничени духовни разбирания и божествено състрадание.


Аспекти между Меркурий и Нептун

Взаимообменът между тези две планети винаги показва особено чувствително, интуитивно и даже визуално качество на разума; но изразяването на такава настройка се простира от вдъхновеното мислене и забележителни артистични способности до изтънчен талант за манипулиране и навици да се дава рационално обяснение на всяка измама. Тук е възможна настройка към висши измерения на живота и, следователно, остра чувствителност към красота, музика, цветове и мистични истини; въображението е необичайно активно. Личността може би е способна да получава информация и разбиране, които не трябва да се обясняват рационално и е трудно да се изразят с думи. Това е защото Нептун отваря разума за областта на безграничното и за непосредственото възприятие на тънкостите, които могат да бъдат изразени по-лесно в образи, символи или изкуство, отколкото посредством логична фразеология. Всъщност тези хора обикновено намират думите за разочароващи, с изключение на тези, които развиват поетична способност. Тук се забелязва талант за писане, но това обикновено е поезия, фантастика, фантазия или окултно-мистични жанрове, а не систематични трудове и очерци. Поради факта, че възприятието е изострено до ниво, на което личността трудно организира мислите си, такива хора изглеждат по-малко възприемчиви и умни, отколкото са в действителност; а от случайно наблюдение на опитите на такъв индивид за общуване можете да направите извод, че той безнадеждно се е изгубил в своите хаотични мисли. Но в същото време може по фин начин да се настройва с вас и да улавя вашите подсъзнателни желания и мотиви. Тази интуитивна сила му позволява да обходи намеренията на другите хора и в някои случаи дори да ги манипулира, като при това не разкрива истинските си мисли; тъй като може да “чете” в другите като в книга, като същевременно запазва в пълна тайна своите възприятия и желания. (Подобни качества се откриват също у някои хора, които имат аспекти между Меркурий и Плутон). Естествено, при такова поведение са невъзможни истински комуникации; а свободните взаимоотношения на ясно и автентично ниво възпрепятствуват мъгливите страхове и подсъзнателни желания да се вярва в онова, в което личността иска да вярва, независимо от фактите или мненията на другите.

Предизвикателните аспекти обикновено се проявяват като неспособност на индивида да контролира своя блуждаещ разум, когато той безкрайно и безцелно събира всевъзможни несвързани и отклоняващи се от темата възприятия без най-малка следа от дисциплина. Обикновено е очевидна забележима липса на концентрация, а опитите за ясно общуване с такива индивиди довеждат до ярост онези хора, които изискват всички мисли да се изразяват логично и точно. Всъщност, реалните комуникации с такива хора понякога са невъзможни, ако човек не може да се настрои на неуловимите впечатления, които Нептуновият ум се опитва да изрази.
Навикът да се избягват простите и ясни факти, прави тези хора склонни към всевъзможни проблеми. Например, тук често присъства силно безсмислено безпокойство, което частично може да се облекчи, ако личността се съобразява с непосредствената реалност на настоящия момент. Измамата (често несъзнателна) е особено разпространена при тези аспекти, главно при динамичните, тъй като Меркурий е планета на комуникацията и рационалистичното обяснение. В най-добрия случай, все пак, дори когато аспектът е динамичен, личността може да има необичайно творчески ум, настроен към висши идеали и ясно виждане в бъдещето и вдъхновен от духовни или религиозни чувства. Когато такава личност говори, обикновено е обкръжена от аура на загадъчност и обаяние, силно заредена енергия, която излиза от настройката на висшите планове на съзнанието.


Аспекти между Венера и Нептун

В трета глава цитирах описанията на Картър на предизвикателните аспекти на Венера и Нептун, така че не е необходимо да повтарям тези идеи отново. Трябва само да подчертая, че предизвикателните аспекти между Венера и Нептун са предимно основни показатели на истинските духовни търсения и мистични стремежи. Това е обусловено от факта, че планетата на “любовта” (Венера) става крайно чувствителна и идеализирана до такава степен, че личност с такъв аспект счита за невъзможно да удовлетвори в които и да са земни отношения своя стремеж към висше състояние на единение с любимия. Затова, обикновено след повтарящите се разочарования относно това, каква е в действителност любовта и какви са нейните ограничения в материалния свят, такава личност обикновено е привлечена от духовни търсения. С други думи, индивидът се стреми да изпита състояние на идеална любов, и този стремеж към преживяване, което не е от този свят, често го принуждават подсъзнателно да се опитва да избягва сключване на всякакви интимни човешки взаимоотношения.
Като че ли вниманието му е погълнато от мечтата за идеалната любов, несъществуващ, но възможен далечен съвършен съюз; и тази емоционална мечта води до уклончиво поведение към всеки, с когото е в близки отношения. Може да се каже, че мъглявите мечти (и понякога мъгляви страхове!) пречат на индивида да установи реална близост, а после той се чуди, защо неговите взаимоотношения обикновено търпят неуспех! Естествено, невъзможно е да има едностранна връзка, и всеки, който се старае да установи честни и пълни отношения с индивид, който има Венера-Нептун ориентация, не може да избегне разочарованието от неговото уклончивото поведение. Проблемът не е в това, че личност с такава настройка не може да обича; в действителност такъв индивид обикновено е много добър и състрадателен. Проблемът по-скоро е в това, че любовта, която той усеща не е фокусирана и е неясна (Нептун!).
Чувствата са твърде общи и всеобхватни, за да бъдат лесно насочени именно към един човек. Същата обща настройка се открива у хора, които имат Венера в Риби. Мой приятел веднъж описа такъв тип човек по следния начин: “Да, те обичат, но как можете да узнаете, че вие означавате нещо особено за тях, ако те се държат така с всеки?”
По такъв начин, изглежда, че комбинациите Венера-Нептун са най на мястото си, когато привързаността може да бъде разпределена върху много хора, а не ограничена само върху един индивид.

Заради откритата душа и интензивното състрадание, което такива хора усещат, другите често си играят с техните чувства. Относително лесно е да се спечели тяхната симпатия и даже любящо отношение просто от съжаление, и, особено в случаи на предизвикателни аспекти, може да се открие емоционална и понякога сексуална ориентация, на която не й липсва взискателност. Другите хора лесно ги лъжат, защото те искат да вярват в най-доброто у всеки човек.
(Отбележете, че Нептун може, така да се каже, да идеализира представата на личността за другите хора (Венера) и техните мотиви). Затова, те често се оказват с хора, чиито характери са, меко казано, по-малко от великодушни, по този начин се оставят открити за емоционална – ако не и физическа – обида. Неконцентрираното качество на емоциите също е причина за често възникващи сексуални затруднения, защото как може човек да бъде увлечен и активен любящ, ако ума и емоциите му блуждаят из всевъзможни фантазии, свързани с всеки друг, но не и с реално присъстващия човек? У голям брой жени, които съм срещал, въпреки че бяха много привлекателни за противоположния пол, възникваха големи трудности в “настройката” към някого, с който отношенията са станали съвсем рутинни. За да позволят на себе си да станат по-емоционално (и сексуално) обвързани по интензивен начин, или партньорът трябва да съответствува на романтичния образ на идеалния възлюбен, или обикновено се използува изкуствена стимулация (като музика, свещи, благовония, алкохол или наркотици).
С други думи, изисква се нещо, което да внесе интрига във взаимоотношенията, които са станали твърде земни. Може би казаното по-горе ще помогне да се обясни защо някои хора, които при първата среща изглеждат толкова добри и любящи, изпитват най-големи трудности при поддържане на жизнеспособни и удовлетворяващи взаимоотношения.

Накрая трябва да се споменат артистичните способности представени от тези аспекти; както пише Картър: “Това е предимно артистична комбинация и е по-точно свързана с красотата, отколкото с моралната или научна сфера”. Артистичните способности могат да бъдат изразени чрез музика, драма, живопис, рисуване, поезия или други области; хора с такива взаимообмени обикновено се изразяват посредством разнообразни средства. Не всички хора използуват тази настройка продуктивно, тъй като аспектите между Венера и Нептун може да показват тенденция към забележима пасивност и понякога леност (в зависимост от положението в знаците и други аспекти). Но почти винаги присъства голяма естетична възприемчивост и много изтънчени вкусове. Обикновено хора с квадратура между тези две планети са най-продуктивни, тъй като, изглежда, са най-склонни да работят за развиване на изразителните си способности.

Аспекти между Марс и Нептун

При тези комбинации противоречието между конструктивните и саморазрушителните, позитивните и негативните прояви на енергията вероятно е по-голямо, отколкото при който и да е друг вид аспекти, включващи Нептун. Това вероятно се дължи на силата на Марс и неговата връзка с определено действие, а не просто с възприятия или чувства, както в описаните по-горе взаимообмени. Все пак, това, как са изразени тези енергии зависи от редица фактори:
1) идеалите и нивото на съзнание на индивида;
2) участвуващите знаци и
3) други фактори на рождената карта, като например други радикални аспекти, които включват едната или двете планети. Все пак, позитивните и негативни форми на изява често се откриват едновременно при даден човек, особено когато той работи за усъвършенствуване (Нептун) изявата на грубата енергия на Марс. Тези взаимообмени стимулират силно въображението, като в някои случаи водят до големи стремежи и цели (понякога практични, понякога не), а в други случаи до уклончивост, самоизмама или боязливо поведение. Но независимо от това кой тип модел доминира, личността обикновено трудно вижда или приема своите недостатъци или неуспехи, тъй като интензивно е завладяна от възвисяващия поток на своите далечни видения.

По сбит начин Картър обхваща същественото качество на такъв тип личност, когато пише: “Обикновеният живот е твърде банален и безцветен за личност с аспект между Марс и Нептун; затова търси занимания, които са в състояние да засегнат романтичните и любящите грандиозността елементи на душата”. Затова не е чудно, че тези комбинации доста често се срещат в картите на артисти, звезди на киното и телевизията и склонни към реклама атлети. Хора с тези комбинации често притежават определен чар, който изглежда уместен при публична изява на техните талантите, въпреки, че съвсем не всички хора с тези аспекти предпочитат публичен стил на живот. Мъжете с тези комбинации забележимо привличат общественото внимание, това става често заради образа (Нептун), в който те могат да отразят мъжествените си качества. (Примери са Пол Нюман (тригон), Марк Шпиц (съвпад), О. Симпсън (тригон). Последните двама не само са превъзходни атлети, но станаха също телевизионни коментатори и актьори; Пол Нюман освен актьорското майсторство, постигна известен успех в един от най-марсовите спортове – автосъстезанията.)

Но приведените по-горе забележки съвсем не обхващат широкия диапазон от качествата, символизирани от тези аспекти. Това съчетание се проявява на толкова много нива, че концентрацията само върху една характерна изява на тези сили несъмнено ще доведе до многобройни недоразумения. Затова най-полезно е да се подчертае задействаната психологична динамика, а не само различимото поведение. В най-позитивната си изява, тази комбинация може да показва, че личността е способна да влияе върху своите съзнателни идеали, да усеща интуитивно далечната възможност, да реализира далечни мечти, или в земни постижения, или в духовни стремежи. В най-лошото си проявление тази комбинация се изразява като действие, мотивирано от страхове или ирационални подсъзнателни желания, като пълна самозаблуда относно реалните желания (Марс!), като тенденция да се отклони от всеки сблъсък, който ще спусне личността в суровата реалност от извисените полета на нейните блянове. Без съмнение, личността трябва да се научи да преценява незавършените дела на психологично/емоционално ниво и да погледне по практичен начин неопределеностите. Идеалите, които ръководят нейните действия и желания трябва да бъдат изяснени, ако иска да има някакво спокойствие на духа.

Цяла глава може да се напише за сексуалното измерение на тези комбинации, но има няколко момента, които трябва да се отбележат заради тяхната разпространеност. По-горе отбелязах, че комбинацията Марс-Нептун се среща често при мъжете, които са особено привлекателни за публиката и които символизират идеализирана форма на мъжки образ. Но сексуална привлекателност се открива и при много жени с тези аспекти, двата пола споделят тенденцията да се отдават на сексуална фантазия. И при двата пола често се среща и чувство на объркване относно тяхната сексуалност, относно това, какъв вид сексуален живот искат и какви видове сексуална активност намират за пристойни.
Тъй като Нептун навежда към откритост към безграничните възможности поне на подсъзнателно ниво, тези хора често са зашеметени от своите чувства и фантазии.
Сексуалната идентичност и – при мъже – мъжкото его (Марс) е често област на голям вътрешен конфликт, особено при предизвикателните аспекти. Често може да се открие, че тези хора лесно се въвличат в сексуални връзки, които всъщност реално не са искали; понякога те вършат това от съжаление към другия, понякога от страх, а понякога, за да докажат своята сексуална сила. Но почти във всички случаи съществува подтик личността да използува своята сила (Марс) по идеализиран или преувеличен начин (Нептун). Тези комбинации са аспекти предимно на съблазънта; в някои случаи личността активно прелъстява другите, а в други случаи сама е открита към прелъстяване, обикновено много непридирчиво.
Във всеки случаи сексуалността се идеализира и се възприема като непреодолима и силно интригуваща. Доста често може да се срещнат мъже с такива аспекти, които изпитват пълно отвращение към хомосексуалистите и не пропускат възможност да критикуват или унижават хората с такъв стил на живот. (Тези аспекти понякога се откриват в картите на хора, активно участвуващи в хомосексуални отношения, но, според моя опит, това не е разпространено.) В някои случаи мъже с такива аспекти изглежда компенсират собствените си страхове относно сексуалната идентичност като развиват механистичен комплекс и култивират поведение, което се смята за културно като супер мъжествено (например лов, рисковани и опасни развлечения и т.н.). Все пак, от духовна гледна точка, всички страхове, съмнения и психологична обърканост, свързани с тези аспекти, имат ясно намерение; тъй като както пише Изабела Хайки: “Нептун ликвидира животинската натура”. С други думи, съществува силен подтик за развиване на висше приложение на енергията на Марс.
Някои хора с такава настройка живеят или се опитват да живеят в безбрачие (още една проява на желанията, за да съответствува сексуалната енергия на висшия идеал!). Как може някой да изпитва интензивно желание (Марс) към конкретна личност, ако изявата на тази енергия и желанията стават универсални (Нептун)? Може да се каже, че тези комбинации показват нужда ограничената изява на енергията на Марс да бъде разширена до универсално ниво. Затова, когато се развива този процес на обучение, индивидът накрая започва да осъзнава, че не може да има всеки, който поразява неговото въображение, въпреки, че някои хора се нуждаят от повече време, за да се научат на това.
По този начин личността обикновено започва да смята сексуалността за област на изпитание “всичко или нищо”; и някои хора напълно се отказват от всички тези желания. (Нептун винаги символизира възможност за капитулация.)

Този раздел би станал прекалено голям, ако трябва да отбележа другите качества, свързани с тези комбинации, но искам да насърча читателя да изучи интерпретацията на аспектите Марс-Нептун в книгата на Грант Леви “Небесата знаят как”. Леви е един от малцината автори, който изглежда е разбрал връзката на тези аспекти с
1) мощният личен магнетизъм, т.е. способност да принудиш нещата да стават почти магично и
2) духовно мислене и духовно лидерство.
На висше ниво взаимообмените на тези планети могат да посочват потенциал за огромно самоусъвършенствуване, духовно посвещение и превръщане в канал за действие, основан на трансцендентни сили.
Папка: Аспекти на Нептун | Добавил: Пим (02.04.2009)
Разгледан: 5502
Коментари: 0
Само за регистрирани.
[ Регистрация | Вход ]


Контакт          3.236.47.240