Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPalЛунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


13:22
02.02.2023
Четвъртък
3.93.74.25


Онлайн: 4
Гости: 4
Потребители: 0


 Пими ® » Астрология » Натална » Рождени Аспекти


Асцендент [45] Елементи [7]
Хирон [9] Планети [23]
Изключения [5] Интерпретации [10]
Върхове на Домовете [12] Зодиакални знаци [5]
Рождени Аспекти [26] Рождени Домове [25]
Господари на Домовете [12] Целенасочено Тълкуване [8]
Аспекти на Слънцето [10] Аспекти на Луната [9]
Аспекти на Меркурий [8] Аспекти на Венера [7]
Аспекти на Марс [6] Аспекти на Юпитер [5]
Аспекти на Сатурн [5] Аспекти на Хирон [6]
Аспекти на Уран [3] Аспекти на Нептун [2]
Интерсептирани Знаци и Домове [2] Аспекти към Асцендента и МС [10]
Нива на проработка на Планетите [12]


Съвпади на Планетите

Всеки съвпад трябва да се разглежда от три позиции. От гледна точка влиянията на всяка от планетите върху другата и като цяло, особено когато тези планети стоят в един дом или двете аспектират трета планета. Например троен съвпад, тоест тройка планети, всеки две, от които се намират в съвпад е недостатъчно да се интерпретира като разглеждаме само влиянието на едната планета върху другата. Най-често в този случай една или две от планетите ще се окажат по-силни и във втория случай основния рисунък на взаимодействието ще се натрупва от взаимодействието една върху друга на двете по-силни планети. В резултат те ще образуват частичен синтез (сплав) и взаимодействието на тази сплав с третата планета.
Ако в тройката на съвпадащи планети отчетливо е силна една от тях, то основното взаимодействие ще произтича именно с нея, а взаимодействието на двете слаби планети една с друга ще има второстепенно значение. Да се определи относителната сила на планетите в аспект често не е леко. Разбира се, може да се използуват основните принципи.
Те са: планетата усилва аспектите към другите планети, когато се намира в свой знак (в по-малка степен в свой дом) и отслабва когато се намира в заточение и падение в знака и (също в по-малка степен) в дома. Тези обстоятелства в съвкупност далеч не винаги дават възможност да се поставят силови акценти. Освен това, ако в някакъв знак се намират много планети, то той в хороскопа е много силен и усилва всички планети, които се намират в него, даже съвсем неаспектираните и стоящите там в заточение и падение.
Съществуват също ефекти, свързани с конкретни обстоятелства на живота на дадения човек. Мнозинството хора живеят еднообразен и слабо творчески живот. При тях са активни два-три (понякога един-два) дома и съответно на планетите в тези домове, независимо от техните аспекти и есенциални достойнства (тоест положения в знака на управител, в заточение и т.н.), лежи основния акцент, тоест те се оказват фактически по-силни от всички останали части на хороскопа, в краен случай, през голяма част от живота на човека. Затова при определянето на относителната сила на планетите обезателно трябва да отчитаме активните домове на хороскопа и конкретните обстоятелства от живота на човека, който с напрягане на своите сили може достатъчно силно да изопачи естествения план на своя вътрешен и външен живот. То може да стане по пътя на игнориране на информация и възможности, които идват буквално до прага на дома му, но с труд проникват през закритата с резе врата.
По-долу са разгледани само едностранните влияния на планетите в съвпад. Например в аспекта "Съвпад на Слънцето" се описва влиянието на Слънцето върху планетата в съвпад с него. По такъв начин, за описание на конкретен съвпад, например Слънце със Сатурн, въобще трябва да се прочете както "Съвпад на Слънцето", така и "Съвпад на Сатурн", но тези текстове не може просто да разположим един до друг. Следва да ги сплавим заедно, като предварително разберем относителната сила на Слънцето и Сатурн в хороскопа, или, по-точно казано в живота на човека в настоящия момент от време. Трудностите, с които ще се сблъска начинаещия астролог при опитите за такова сплавяне, ще приличат на актуалните трудности на човека, принуден да живее с карта, имаща такъв съвпад и да съгласува принципите на тези планети екзистенциално, тоест на базата на своя външен и вътрешен живот.


Съвпад на Слънцето

Сега ще те видим, като си толкова отворен.

Съвпадът на Планета със Слънцето дава на нея оттенък на императивност - на високо ниво на проработка на аспекта. На ниско ниво на проработка императивността повече се отнася към необходимостта от проработка на Планетата. Слънцето осветява нисшите прояви на нейния принцип и ги актуализира, най-вече с метода на пряк натиск. На ниско ниво на проработка на Слънцето то действа чрез твърди императиви, които се натрупват върху Планетата, като потискат нейното творческо начало и заставят нейният принцип да се прояви в много тясно начертани рамки, в които тя по принцип не може да се вмести.
Възниква извънредно вътрешно напрежение и взрив, при което творчеството на Абсолюта се проявява както в момента и характера на взрива (непредсказуем по-отрано), така и във формата и траекторията на отломките. Ако съвпадът не е проработен, но стои хармонично, тези взривове ще бъдат опасни повече за обкръжаващите, а творческото начало на Планетата ще се прояви само по пътя на твърдо егоистично потребление в сферите, които съответстват на нейния принцип. Например, непроработеният съвпад на Слънце с Марс дава голяма и безполезна активност, която впрочем, на самия човек ще се струва извънредно важна и полезна. От друга страна - умение изцяло да погълне чужда енергия, като оставя другия човек буквално без сили и даже намек за благодарност.
Проработката на съвпада (и Слънцето) дава превключване на по-висок егрегор, когато слънчевата инициатива идва не по пътя на твърда заповед, а като указание за желаното направление на дейността и на вниманието. Тогава взаимодействието на Слънцето с Планетата съществено се облекчава и Планетата получава от Слънцето някак слабо намагнитване. То служи за ориентир в сложните (за Планетата) условия, когато оптималния избор не е очевиден.


Съвпад на Луната

Тесните рамки на собствения егоизъм ми пречат да потребявам целия свят.

Съвпадът на Луната дава на Планетата активно участие в подсъзнателния живот на човека. Човек усеща себе си интимно свързан с принципа на Планетата, който оцветява неговите потребности, особено жизнените и социалните. На ниско ниво на проработка на аспекта и въобще хора с непроработена Луна, която често се оказва по-силна от всяка друга Планета (в живота доминира принципа на егото) и в частност Планетите в съвпад, превръщат принципа в една от своите програми на паразитно потребление. Например, при съвпада на Луна с Венера човекът е склонен да се наслаждава на красотата, социалните контакти и любовта. Но след общуването с хората и особено възлюбения, трябва дълго да идва на себе си, като възстановява енергетиката и вярата в човечеството. С произведенията на изкуството подобен ценител и познавач грубо снема най-достъпния и лесно смилаем енергетичен слой, вследствие на което те се покриват с оттенък на сиво, който не е така просто да се снеме, а понякога може и всичко да загине. Тук моментът на творчеството на Абсолюта се проявява в каприза на вкуса на човека - или обстоятелствата, които го поглъщат него самия.
Проработката на аспекта дава голяма тънкост и често неочакваност на възприятията във въпросите, свързани с принципа на Планетата, която с течение на времето (и проработката на Луната) се трансформира в жизнена потребност за проработка и предаване на хората на висшия принцип на Планетата. На високо ниво това може да бъде обществен деятел или пророк, който е тясно свързан с националната карма.


Съвпад на Меркурий

Тревожно е не само отсъствието на мисли, но в много случаи и тяхното наличие.

Меркурий дава на Планетата в съвпад с нея силна ментална окраска, даже тогава, когато на човека нищо не му е нужно и не желае. Например, при съвпад на Меркурий с Венера в любовните отношения ще има само сметки и здравомислие, така че непосредственото чувство и живото усещане ще бъде много кратко, особено ако Меркурий е по-силен от Венера. За съжаление, менталната окраска не е тъждествена на ума, тъй като най-често се свежда до разпространени плоски поднасяния и щампи на общественото съзнание и подсъзнание. Те ще влияят активно на принципа на Планетата, като я схематизират силно и я профанират. Разбира се, човекът ще чувства това, но всички опити да избяга от подобно умъртвяващо (всеки път по различен начин) влияние на Меркурий на Планетата по пътя на разширение на сферите на нейно проявление (например, търсене на нови възлюбени в случая на Венера) са обречени на неуспех, въпреки че ума, дори и груб, но гъвкав, може да се приспособи и някак да моделира подобно явление.
Проработката на съвпада идва на първо място чрез проработката на Меркурий, тоест осъзнаване на ролята и смисъла на менталната дейност, което дава общото направление на енергийните потоци и планетарни принципи, но без да ги променя. Тук проработката е сложна, тъй като изисква преустройство на мисленето, отказ от тежки праволинейни социални щампи и преход към работа с по-леки и гъвкави мисъл-форми, способни на адекватно взаимодействие с принципите на Планетите. Например, съвпадът на Меркурий с Марс при силен Меркурий на ниско ниво на проработка дава не човек, а практически робот. Той е длъжен всяко активно действие отначало да моделира в главата си, защото не умее да се доверява на чувствата и логиката на своите непосредствени енергетични прояви.
Проработката на аспекта дава големи творчески способности. Проявяват се във вид на тънко и изобретателно косвено ментално управление на принципа на Планетата в тези моменти, когато това е необходимо.
Съвпад на Венера

Да причиниш полза на обществото може само ако предварително го отделиш от себе си.

Съвпадът с Венера дава на принципа на Планетата силни социални и естетически акценти. На ниско ниво в сферите, които се управляват от Планетата, този човек ще бъде естетически капризен и социално детерминиран.
Общественото мнение и принципа "както при хората" ще бъдат за него много съществени. Ще му бъде много трудно да освободи принципа на Планетата от действията на социалните клишета. Това понякога може да доведе до смехотворен догматизъм и нелепи непредсказуеми ефекти при опитите да се приложат социалните щампи в съвършено неподходящи за това ситуации, в което и ще се проявява (на това ниво) творческия почерк на Абсолюта.
Друга особеност на влиянието на Венера върху Планетата в съвпад с нея е акцента на любовта, не задължително еротична.
Проработката на аспекта дава Божествена светлина на всяка проява на Планетата. На ниско ниво човекът не възприема проявленията на Планетата, ако към нея не е прибавено любов и социално внимание, насочени към човека, въпреки че (кармично) той е длъжен не толкова да получава, колкото да излъчва любов в съответните ситуации. Например, дете с Венера в съвпад със Сатурн може да бъде заставено да се занимава систематично или просто да се съсредоточава само с добро, ласка, любов, нежни уговорки и т.н., но никога с принуда. Насмешката в обществото ще го накара буквално да се забие в ъгъла и да заплаче.
На ниско ниво Венера отпуска Планетата, прави човека в съответстващите области социален паразит и изтънчен егоист, но при проработка егоизма отстъпва място за служене на хората. Например съвпад на Венера с Луна може да даде лаком човек и ценител на кулинарията, който се грижи изключително за своя стомах. При проработка - забележителен кулинар, който оформя своите ястия като че ли за художествена изложба. Същото се отнася и за сексуалния му живот.


Съвпад на Марс

Истинската тежест е невидима. Истинската сила не се усеща.

Съвпадът с Марс дава на Планетата сила, на ниско ниво разрушителна. Принципът на Планетата някак се надува с енергия, но ако не може да се отправи конструктивно, най-често се реализира в агресия и разрушения. Например, непроработен съвпад на Марс с Луна дава агресия към собствения организъм, а със Сатурн - необикновени препятствия при опитите за самовглъбяване и съсредоточаване. Например, със звън се разбива стъклото и в стаята влетява футболна топка.
Тук проработката върви не толкова по линия на обуздаване на своята излишна енергия в областите, които са управлявани от Планетата, въпреки че отначало и това умение е необходимо, колкото по пътя на изтъняване на енергията на съвпада, повишаване на съответстващите вибрации. Например, при съвпад на Марс с Луна по-добре е да не се развива мускулатурата, а да се учи управляване на психическата енергия (висши степени на хатха-йога, автотренинг и т.н.). При съвпад на Марс със Сатурн най-добре е да не се правят усилия за борба със съблазните, разконцентрирането и т.н., а да се работи над дълбочината на съсредоточаване и сила на концентрацията.
На високо ниво Марс дава на Планетата точно тази енергия, която е необходима на нея във всеки конкретен случай и качествено повишава нейните творчески възможности, но за това се изисква да се осъзнае лъжливостта на този привлекателен принцип: "силно - значи хубаво". Освен това да се ликвидира силовото подчинение на Планетата на Марс, което е характерно за ниското и средно ниво, особено когато Марс в хороскопа е поставен по-силно от Планетата (например, при съвпад на Марс с Венера човек дълго време чувства и цени само красотата с елементи на видима сила).


Съвпад на Юпитер

Като стоиш на плещите на гигантите, виж дали не са се прегърбили.

На ниско ниво съвпадът на Юпитер дава на Планетата остро чувство за собствена значимост. На човекът искрено му се струва, че всички негови прояви в съответстващите области са необикновени важни и значими. Тук той притежава големи възможности и всички, които разбират това, са длъжни да му помагат и да му служат безкористно.
Действително, ПОТЕНЦИАЛНО този аспект дава голямо разширение на принципа на Планетата и време на незаслужено с лични усилия вървене (особено при силен Юпитер). Например - високо покровителство. Опасността тук се състои в това, че човекът е склонен да възприема тези възможности не като дадени, както е и в действителност, а в чисто егоистичен аспект - като радостно потребление.
Проработката се състои в осъзнаване на своята отговорност за всички юпитерови дарове и възможности като групови ценности и най-ефективното, най-творческото им разпределение. Съвпадът на Юпитер означава интензивно повикване на егрегора и човекът (кармично) е длъжен не само да употребява даровете, но и да влезе в егрегора и да произведе с него (или в него) необходимата работа, или да отдаде открилия се канал на подходящ човек. Например, съвпад на Юпитер с Марс означава, че при човека ще има много енергия, която идва от най-разнообразни източници, но също и силно изкушение да я разхвърля хаотично, безсмислено и неефективно. Нищо, че той самият дълго време ще счита подсъзнателно, че всяко негово активно действие е безупречно и носи благодарност в чист вид. На високо ниво на проработка този човек открива високи енергетични и духовни канали на другите (въобще съвпадът на Юпитер е аспект на проповедника).


Съвпад на Сатурн

Течението на времето се забавя само по себе си. Проблемът се състои в това да го забележим.

Съвпадът на Планета със Сатурн ограничава и замразява нейния принцип. Тук кармичното изискване се състои в нейната дълбоката проработка. В частност - освобождаване на принципа на Планетата от повърхностни егоистични програми, които изискват конкретна отплата за всяко незначително усилие.
Например, съвпада на Сатурн с Меркурий дава човек, който зле разбира необмислените неща и да се бори с това е безполезно. Ако човекът се опита, което е много характерно за ниското ниво на проработка на аспекта да игнорира интензивното налягане на Сатурн, което го заставя да мисли дълго и грижливо, то неговото рационално мислене просто ще се заклини. Той ще загуби всяко съображение въобще, защото усеща върху себе си творчеството на Абсолюта във вид на разнообразни нелепи и трагични ситуации, където той попада поради своето лекомислие, а на практика поради мързел и безотговорност.
В началото на проработката на съвпада на Сатурн изисква влизане в себе си и осмисляне на принципа на Планетата в рамките на своя живот и жизнена философия, което често бива мотивирано от продължителни външни ограничения.
По-нататъшната проработка преминава вече в не толкова твърди условия, както първичната, но тук от човека се иска доброволно смирение и доброволно подчинение в посока принципа на Планетата в ситуациите, когато тя става активна, което дава много високи резултати и пробив към голямо творчество в сферите, които са управлявани от Планетата, въпреки че първоначално да се повярва в това е трудно, тъй като съвпадът на Сатурн дава, напротив, впечатление не просто на отсъствие на способности, а откровено тяхната отрицателна величина, често комплекс за непълноценност и в същото време изключително силен и дълбок вътрешен стремеж към усвояване принципа на Планетата.


Съвпад на Хирон

По-добре е користно да служиш на Бога, отколкото безкористно на дявола.

Съвпадът с Хирон дава на Планетата особено чувство за хумор, което в началото околните ценят повече, отколкото самия човек, тъй като шегите са насочени към самия него. Този аспект дава кармична необходимост от нестандартна проработка върху принципа на планетата. Стимул за това се явява застой на развитието и неразбираемо-хаотични ситуации, в които се усеща вътрешен смисъл, но е невъзможно да бъде разбран, ако остане на първоначалните житейски позиции. Така, Хирон съвпад Луна, може да даде необикновени и обикновени, но неподдаващи се на лечение със стандартни методи болести. Те могат да измъчат човека, докато той не се обърне към методи, които официалната медицина счита за шарлатанство или във всеки случай за много подозрителни. Обаче, само хармоничен съвпад с Хирон дава бързо решаване на проблемите на границата с чудото.
Обикновено от човека се изисква сериозно усвояване и материализация (в краен случай за себе си) на нови и в началото полуфантастични възгледи, прийоми и методи. Често се изисква вътрешна работа в областта на програмите на подсъзнанието, които са управлявани от Планетата. Например, проработката на Хирон означава ревизия на своите възгледи (често в началото съвършено неосъзнавано) за съдбата, духовното очистване и покаяние, взаимовръзката между личната и световната карма ("ролята на личността в историята") и т.н.
Проработката на съвпада дава необикновени творчески способности в областите, които са управлявани от Планетата, прийоми и методи, като създават ефекта на чудото, но в същото време напълно "научни" и "рационални" от гледна точка на следващото поколение. Основният методичен принцип на Хирон е: "да разбереш значи да привикнеш". Смисълът на съвпада на Планета с Хирон се състои все пак не в качествено новите варианти на развитие на принципа на Планетата, а в разширяване на съзнанието, което става с нейна помощ.


Съвпад на Уран

Величието на направеното от тях е такова, че може да се помести само в мания.

Това е нелек аспект, тъй като в сферите, управлявани от Планетата в съвпад с Уран, човекът, иска или не, от време на време става опитно зайче на Абсолюта, чиито пътища се неизповедими, особено в началото. Това е много силен аспект и ако човекът съумее да се приспособи към ритъма на съдбата в областите, управлявани от Планетата и се научи да чете или поне да обръща внимание на знаците на кармата, които се отправят към него, той не само ще съумее да запази себе си (и обкръжаващите) от множество неприятности, но и ще прояви изключително нестандартно възприемане на света, а е и възможно е да го посетят почти гениални идеи. За съжаление, човекът ще преувеличава тяхната ценност. Тези елмази се нуждаят от обработка, след която остава брилянт, със значително по-малко тегло.
Ако съвпадът е силно ранен, то натоварването на Планетата може да се окаже непоносимо за човека и в съответстващите области ще му бъде трудно да остава в социално приемливото пространство, тоест много идеи и постъпки ще бъдат съвършено непонятни за другите хора и над човека ще застане сянката на психиатрично заведение. Трябва да се учи да приземява своите фантазии и да оглажда острите състояния. Необходимо е да натовари хармоничните аспекти на Планетата или нейния диспозитор и както обикновено, помага проработката на Сатурн и изработване в себе си на уважение към външните реалности (проработка на Х дом), а също и чувство за хумор (проработка на Хирон).
При хармонични аспекти към Планетата, този съвпад е най-опасен за обкръжаващите, особено за онези, които активизират Планетата. Заедно с това се проявява неговата неочаквана изобретателност, избухване на идеи и енергия.


Съвпад на Нептун

В безсмъртието на душата трудно може да повярва човек, който няма душа.

В областите, управлявани от Планетата в съвпад с Нептун, човекът трудно може да се съсредоточи. При него започва медитация, която (без проработка на аспекта) се води от нисшите програми на подсъзнанието, като се старае да постави всички прояви на принципа на Планетата в подчинение на егото.
Нептун създава в съответните сфери постоянно преиначаване на виденията, лъжливи положения, изкушения на съзнателна и несъзнателна измама, при което е много трудно да се освободиш от тези влияния, тъй като непроработеният съвпад дава дълбоко и силно проникване на нисшите октави на Нептун в принципа на Планетата. Например, ако Нептун е в съвпад с Венера, то на ниско ниво на проработка на аспекта човекът постоянно ще попада в лъжливи положения. Или просто ще лъже в социалните контакти и любовта. Но и едното, и другото, а също и достъпните видове изкуство ще бъдат за него източник на неспирни наслаждения, и проработката ще даде истински познавач на изкуството, а може би и художник. Значително по-сложна е проработката на съвпада на Нептун със Сатурн, тъй като нисшите октави на Нептун отклоняват очи от Сатурн и човекът е практически неспособен за концентрация (при него бързо започва нисша медитация и вниманието си отива) и самовглъбяване. Те са необходими за приучаване към дисциплина и вътрешна честност. Тук помага проработката на Плутон (който, между другото, цялата втора половина на ХХ век стои в секстил с Нептун, като обещава поддръжка) - единствената планета, която е способна да разсее чара и измамата на Нептун.
На високо ниво на проработка съвпадът с Нептун дава на човека, в управляваните от Планетата сфери, рядката способност за истинско РАЗБИРАНЕ, високи медитации и външни действия. В тях човекът може да изрази Неизразимото, но не всички са способни да видят това.


Съвпад на Плутон

Като преследва човека, съдбата не си поставя за цел да го достигне.

В областите, управлявани от Планетата в съвпад с Плутон, човекът ще усеща диханието на съдбата. При силна енергетика, това дихание ще усещат неговите обкръжаващи, особено активизиращите Планетата. Смисълът на тази съдба се състои в чистка и обновяване на принципа на Планетата във вида, в който той се материализира в съдбата на човека, което се определя не само от наталната карта, но и от личния избор на човека в течение на живота. На ниско ниво на човека ще му се струва, че в сферите, които са управлявани от Планетата него като че ли го дебнат нещастия и безвъзвратни загуби. Тук той следва да се приучи към смирение и да се учи да работи на висшите вибрации на съответстващите потоци, иначе могат да го чакат най-неприятни последствия (при хармонична Планета и карта като цяло те често настигат не него самия, а най-близкото обкръжение).
Особеността на проработката на съвпада с Плутон се състои в това, че Плутон НИКОГА не смята, че човек е в достатъчна степен чист и в сферата на живота, където е активен принципа на Планетата, човекът усеща това добре. Проработката тук се изразява в смяна на инструментите, които използва Плутон - машина за боклуци и бака, метла и гребло или четчица и цигарена хартия.
На високо ниво на проработка този аспект дава дълбоко проникновение в екзистенциалните проблеми на дома, в който се намира съвпада, а също и сферите, управлявани от Планетата. Дава възможност за много тънка проработка на нейния принцип и способност с незначителни въздействия да решава в съответстващите области големи кармични проблеми.

Папка: Рождени Аспекти | Добавил: Пим (25.04.2009)
Разгледан: 5119
Коментари: 0
Само за регистрирани.
[ Регистрация | Вход ]


Контакт          3.93.74.25