Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPalЛунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


10:45
24.05.2024
Петък
3.215.16.238


Онлайн: 3
Гости: 3
Потребители: 0


 Пими ® » Астрология » Натална » Рождени Аспекти


Асцендент [45] Елементи [7]
Хирон [9] Планети [23]
Изключения [5] Интерпретации [10]
Върхове на Домовете [12] Зодиакални знаци [5]
Рождени Аспекти [26] Рождени Домове [25]
Господари на Домовете [12] Целенасочено Тълкуване [8]
Аспекти на Слънцето [10] Аспекти на Луната [9]
Аспекти на Меркурий [8] Аспекти на Венера [7]
Аспекти на Марс [6] Аспекти на Юпитер [5]
Аспекти на Сатурн [5] Аспекти на Хирон [6]
Аспекти на Уран [3] Аспекти на Нептун [2]
Интерсептирани Знаци и Домове [2] Аспекти към Асцендента и МС [10]
Нива на проработка на Планетите [12]


Секстил - 60°


Число 6; управители Меркурий, Марс, Уран; в заточение Слънце, Юпитер; в екзалтация Меркурий; в падение Плутон.

Числото 6 е свързано с творческото проявление на Абсолюта, Неговата материализация (6 дни за сътворяване на света). В живота на човека секстила символизира (предоставената от Абсолюта) ВЪЗМОЖНОСТ за творческо участие в процеса на еволюцията, материализацията и въплъщение на едни или други кармични програми.
Друга ключова дума, характеризираща аспекта секстил, това е свободен ИЗБОР, свързан с различни възможности, откриващи се пред нас. Епитетът "свободен" означава в дадения случай, че изборът се осъществява (в определени от кармата граници) от самия човек и окончателното решение зависи от него. Често изборът, предлаган от секстила, се свежда до алтернативата: да се приеме предложената възможност или тя да се отхвърли, но във всеки случай за човека е по-добре да се отнесе към нея отговорно: секстилът като мажорен аспект представя основни кармични програми на човека и тук цената на грешката или неправилното действие може да бъде много висока.
Секстилът като обръщение на тригона също символизира хармонията, но ако тригон означава актуалната хармония, тоест идващата към човека в готов вид, то секстилът е потенциална, която трябва да се намери и построи. В този смисъл секстилът е значително повече творчески аспект, доколкото хармонията на тригона идва като подарък в кутия, обвързана с копринена панделка, а секстилът в този случай повече напомня конструктор "направи си сам", предлагащ набор детайли, от които човек трябва да въздигне дом или кораб, но затова пък по свой вкус. Секстила не дава готовия талант, когато човек от първите стъпки на своето обучение поразява своите учители, а след някакво време, започва в много неща да ги превъзхожда, но не дава и характерните за тригона трудно преодолими ефекти на паразитизъм и разпуснатост.
Секстилът открива път към хармонията, но по него трябва да се мине, а това ще бъде не просто и ще изисква от човека определени старания, но усещането за поддръжка от страна на съдбата, а главното - твърдият път, по който човека върви, при него ще бъде постоянно (или поне докато е активен секстила). Разликата между тригона и секстила илюстрира следващия пример.
Тригонът на Меркурий и Сатурн може да даде забележителна памет. Ако е нужно на човека, той, след като се съсредоточи, за една вечер ще прочете един път внимателно учебника и ще го запомни наполовина (най-същественото) наизуст, а другата половина близко до текста и блестящо ще издържи изпит, където е необходимо много да се знае (тоест помни).
Наистина, с годините тази способност намалява, но идеята за подобряване на своята памет няма да дойде в главата на такъв човек. Ако той попадне в чужда страна, той бързо ще научи нейния език - ако и доколкото е необходимо, но не повече от това. Секстилът на Меркурий и Сатурн дава възможност за блестящо развитие на паметта. При необходимата тренировка (която ще отнеме няколко години) човекът ще бъде способен не само към пасивно запомняне, но и ще може активно и творчески да ползва своята памет: тя сама, когато е нужно, ще му подсказва необходимите сведения, грижливо ще подбира асоциации, които понякога ще изумяват самия него и т.н.
Двойнственият към ленивост, самоуспокоение и склонност към паразитизма на тригона се явява потенциалната конструктивност на секстила. Този аспект е настроен за конструктивна дейност (за пример служат пчелните пити) и човекът това, разбира се, чувства. При включването на секстил вътрешен (а често и напълно външен) глас казва на човека: "Ти тук имаш възможност да направиш нещо, но ще трябва да работиш сам". От друга страна, секстилът е все пак хармоничен аспект, не само в това отношение, че съдържа в себе си потенциалната хармония на планетните принципи и пътя към него, но също и в плана предлаганите варианти дават на човека възможност понякога с неголеми конструктивни усилия да балансират много тежка неустойчива ситуация, тоест да отклони голяма беда. В този смисъл, проработката на секстила е много благодарно занятие, доколкото кармата (ако човекът вече е поел конструктивната задача, предложена на него) по различни начини (в зависимост от планетите, образуващи секстил) ще помага и всячески поддържа, като че ли поощрява толкова похвален избор и начин за поведение.
От друга страна, упоритото игнориране на възможностите, предоставени от секстила, свързани с нежелание (често в много отношения подсъзнателно) да приложи дори някакви лични усилия в конструктивен план, водят с времето до тежки последствия. С годините, в човека често остава горчиво съжаление за предоставените от съдбата, но пропуснати - поради леност, лекомислие, заставане на потребителски път или по други причини - възможностите за вътрешно развитие или външна дейност, които, както със закъсняло разкаяние мъчително чувствува човека, биха направили него и неговия живот съвсем други. Това, обаче не е всичко. Нереализираните възможности правят човека уязвим, недостатъчната конструктивна (вътрешна и външна) работа го лишава от защитата на студените ветрове на съдбата и го омотават с фатални удари, които в дадения случай ще бъдат напълно ръкотворни, в този смисъл, което човека сам е предизвикал на себе си (и на своето обкръжение, тоест хората, вървящи по същата или близка кармична програма). Ето защо зад видимата благожелателност и ненатрапчивост на избори и възможности на секстила стои сянката на сурово предупреждение. Някога на човека ще се налага да отговаря за всичките си избори и далеч не на последно място за тези от тях, които се явяват секстилите.

Меркурий като Управител на Секстила дава на този аспект рационален оттенък на повърхността. Човек обмисля своя избор. Даже ако това е алтернатива (да се женя - да не се женя), колебанията на човека често засягат менталния план и силно го активизират. Друга е работата, на какво ниво вървят размишленията и в каква степен мислите на човека се явяват, така да се каже, негови лична собственост и рожби, а в каква - наведени от общественото съзнание и подсъзнание. Но във всеки случай изборът, предлаган от секстила, принадлежи на самия човек и се извършва под негова отговорност, и да се мисли за последствията, не само близки, но и отдалечени е много полезно.
Меркурий дава на проявите на секстила приятна подвижност. Той не принуждава: не така, иначе, това не по този начин, а по друг. На вас не ви се харесва този начин за реализиране на своята сила, пробвайте друг, но все пак направете нещо, а не чакайте от аспекта манна небесна - нея по-добре да я търсите в околностите на някой тригон. Подобна жизненост е характерна даже на секстилите на Сатурн, който ще предложи на човека няколко варианта на самовглъбяване и концентрация в сферите на действие на планетата, образуваща този аспект със Сатурн. Толкова по-малко, към широтата на възможностите, предоставени от секстила, следва да се отнасяме внимателно: въобще ако говорим, колкото те са повече, толкова те са по-повърхностни и съответно по-трудна е реализацията на всеки един поотделно. Освен това реално разширява възможностите само проработката на секстилите, променящи човека същностно, развивайки и материализирайки заложените в него възможности и способности, след което идва ред на по-дълбоки и обещаващи въплъщения. Ако секстилът не се проработва, тоест не се прилага личен труд, ентусиазъм и творческо начало към реализация на неговите проекти, то след известно време ще започне да прилича на крадец, предлагащ илюзорни варианти на търсене на несъществуващо съкровище.

Уран като Управител на Секстила дава на този аспект творческо непредсказуемо начало, което, наистина, не е така лесно да се използва, доколкото урановото влияние често се проявява в намеци, ефекти и обрати на темата, по повод на което може да се каже: "Непонятно, но хубаво!" - и действително, неразбираемо е как можеш не толкова да ги утилизираш, колкото да ги вместиш в приемливи рамки. На практика, тези малки уранови взривове свидетелстват за това, че на човека се предлага за проработка действително нова тема, обещаваща неочаквани открития и неведоми допълнителни (без да говорим за преките) ефекти, но в хода на изследване на него се предлага да промени някои свои възгледи и гледни точки. Освен това, управлението на Уран характеризира този факт, че в момента на избора човекът не е длъжен (или не може) да се ориентира върху чисто рационалния смисъл на произтичащото, но към неговите услуги на ниско ниво на проработка ще има уранови знаци (идващи в съответствие с характера на планетите, образуващи секстил, в сферите, които управляват), а на високо ниво - кармични прозрения, които показват на човека кармичните програми - тези, които ще бъдат активизирани в резултат на едно или друго негово решение. Ако изборът става съвсем рационално и на човека всичко е абсолютно понятно, то това означава, че той или не е забелязал нещо важно за него, или изборът е кармично несъществен.

Слънцето като намиращо се в Заточение при Секстила символизира видимото отсъствие на натиск върху човека в момента на извършване на избора, предлаган от секстила, тоест в този момент никакви външни и вътрешни обстоятелства не се явяват толкова императивни, че изборът да бъде принудителен (въпреки, че разбира се, в момента на избора човек винаги изпитва известен натиск). Заточението на Слънцето символизира скрития интерес на кармата към избора на човека, а също определена императивност на самите ситуации на избор, които неизбежно възникват при активиране на една от планетите в секстила и са свързани с принципа на другата планета.
Влиянието на Слънцето като намиращо се в заточение се изразява също и в императивността на кармичните последствия от последователността на изборите на човека в течение на живота му - за последователния отказ от всички предоставени възможности за външна и вътрешна конструктивни дейности егрегорът включва човека в твърда кармична програма, в рамките на която за миналата свобода и възможности за избор може само да се мечтае в спомените, или обратно, да се споменава в мечтите. По такъв начин Слънцето символизира императивната отговорност на човека за неговия избор като цяло, тоест в течение на известен период от време, но, от друга страна, му дава императивна поддръжка при неговото активно включване в конструктивни програми, предлагани от секстила, което прави проработения секстил с нещо приличащ външно на тригона, докато отъждествяването на тези аспекти ще бъде грешка: секстилът никога не дава нито безплатна хармония, нито разпускащ ефект.

Юпитер като намиращ се в Заточение при Секстила символизира потенциалните скрити възможности, откриващи се на човека според участието му в конструктивни програми, предлагани му от секстила. Тук, за разлика от тригона, Юпитер не дава широк успех и изобилие веднага, но ги обещава в качеството на отплата за усърдието и добросъвестния труд. По интересни са обаче, не толкова изобилните плодове на този труд, колкото разкритието на по-далечни, по-дълбоки възможности на човека, за които той по-рано даже и не е подозирал.
Тук кармата поставя пред човека избор: или съсредоточаване върху законно възнаграждение за труда, което впрочем бързо някъде изчезва, или по-нататъшна проработка (на конкретния проект и секстила като цяло).
На ниско ниво Юпитер като намиращ се в заточение дава на секстила елемент на примамка, или евтина реклама, обещаваща по-малка от необходимото работа, по-бързо и по-скоро, отколкото на практика възнаграждение. Но, за разлика от тригона, секстилът никога не дава блаженство веднага, в аванс, а се ограничава с обещания, ненадеждност, която обикновено човека добре чувства, но въпреки това се поддава на съблазънта да събере накуп голяма жар с пластмасова лопатка.

Меркурий като намиращ се в Екзалтация при Секстила символизира възможността на високо ниво на проработка за ефективно ментално участие в проекти, предлагани от секстила, и умение да чувства и правилно да използва силата на словото (по-точно неговите вибрации), което може да даде писател, проповедник или религиозен лидер от голям ранг. Тук вече става дума не за рационален избор, а за умение да се видят кармичните програми и символично да се предава тяхното съдържание в думи, в резултат на което се получават свещени духовни текстове. На ниско ниво тази екзалтация символизира преоценката на човека във възможностите на своето рационално съзнание при избора на един от предложените от секстила варианти, а така също оценката на техните перспективи и потенциални възможности.

Плутон като намиращ се в Падение при Секстила символизира фаталността, невидимо стояща зад всеки избор на човека и означава, че всяко решение в ситуацията на избора е свързано с безвъзвратна загуба, макар и малка. Ако човекът прави избори, като цяло, правилни и се смирява при тези загуби, то проработката на секстила върви с неговото паралелно изчистване и духовен растеж, което с времето дава изход на качествено друго еволюционно ниво (в областите, управлявани от планетите, образуващи секстил). Ако човекът в момента на избора се стреми да минимизира своите очевидни текущи жертви, мислейки по-малко от всичко за конструктивна дейност, а повече от всичко за лична изгода и защита, то плутоновото изчистване става много по-късно, когато човекът отговаря пред висок егрегор за целия комплекс изпуснати възможности, за времето на изпълнение на дългата кармична програма, за конструктивна (външна и вътрешна) работа. За това време върху него се натрупва достатъчно много различна мръсотия и боклук (те по време на активна работа си отиват незабележимо и сами по себе си), които Плутон ликвидира енергично и от гледна точка на самия човек, съвършено безжалостно, но в съответствие с принципите на планетите, стоящи в секстил, и техните аспекти.

На първо ниво на проработка на секстила човекът се отнася към предложенията за конструктивна дейност изцяло отрицателно, с изключение на два случая.
Първия случай засяга възможността да получи голяма печалба с незначителни усилия, а главното, бързо (такива варианти са типични за хармоничните планети, например, когато освен секстила има още и тригон). Такова поведение означава, че човекът разработва най-горните пластове на въглищно местонахождение, но го прави така, че по-долните (и по-богатите) стават за него недостъпни, или, във всеки случай, крайно непривлекателни. С други думи, след известно време човекът установява, че възможностите за лека печалба са се изчерпали или тя се оказва, че не заслужава работата му, или е съвсем илюзорна; мисълта за това, че му се откриват възможности и пътища за собствено развитие или просто за честен труд със средностатистическа заплата, не идва в главата на този човек или не го привлича.
Втория случай се отнася по-често към положение, в което една от планетите в секстила (или картата като цяло) е ранена. Когато идва беда, големи неприятности или много напрегнато, непоносимо положение, от което трябва бързо да се намери изход, то вариантите, предлагани от секстила и свързани с необходимостта от прилагане на определени усилия, но обещаващи реален изход, стават за човека на това ниво на проработка вече напълно приемливи и даже желани. В този смисъл планета, имаща секстил и квадрат, предвещава на човек от ниско ниво по-голямо развитие (или, в крайна сметка, по-благополучна съдба), отколкото планета с квадрат и тригон. В първия случай, човек в някакъв момент разбира, че трудностите, носени от квадрата, може да се преодоляват, приемайки един от вариантите на секстила и честно проработвайки го, а във втория, неприятностите, носени от квадрата, често (в краен случай, на повърхността) се разсейват сами по себе си за сметка на хармоничното влияние на тригона - но неговите възможности не са безгранични и в един прекрасен ден човека се оказва с лице пред изпитанията на квадрата съвършено неподготвен и незащитен.

На второ ниво на проработка на секстила човек се отнася към неговите предложения значително по-активно, осмислено и заинтересовано (тук се усеща влиянието на управителя - Меркурий, докато в същото време на първо ниво на проработка се забелязват главно ефектите на планетата в заточение - Юпитер). Той е склонен да изучава вариантите на своите възможности за конструктивна дейност, да ги сравнява една с друга, да анализира и към това се включва разглеждане на проекти, изискващи предполагаемо много време и сили, но всичко това е изключително от потребителска гледна точка, тоест краен материален резултат за себе си.
Въпреки, че това ниво вече се явява в много отношения конструктивно, доколкото, реализирайки проекти, човек се учи да работи и еволюционно развива като цяло, в частност, волю-неволю проработва принципите на планетите, образуващи секстил и в някаква степен ги съгласува една с друга във външното поведение и вътрешния свят. Още повече, в човека се проявява някакъв интерес към пътешествие по жизнения път върху собствените си крака, в краен случай, в течение на не много дълъг период от време и в отсъствието на прекалено големи издигания той в някакъв момент може повече да се заинтересува от проектите на секстила, отколкото от подарената, но скучна хармония на тригона, тъй като секстилът дава големи възможности за самореализация.
На това ниво човек някак идентифицира принципите на планетите, образуващи секстил, в краен случай, на по-силната от тях и разглежда принципа на втората като подлежаща на приспособяване към първата. Обратната ситуация за него е непривична и неудобна. Секстилът дава по принцип дружески отношения между планетите, но с тяхното съгласуване във всяка конкретна ситуация трябва да се занимаем специално.

На трето ниво на проработка на секстила човек усеща, дори интуитивно, своята отговорност в ситуациите на избор, предлаган му от секстила, изхождайки повече от интересите на своето дело или група, в която се чувствува член, отколкото от тясно егоистични. Сега човекът разбира, че всяка възможност се предоставя не повече от веднаж в живота и се старае да я оцени не само от външна, но и от вътрешна гледна точка, тоест в смисъла за перспектива на своето вътрешно развитие. На това ниво човек идентифицира в себе си принципите на двете планети, образуващи секстил и в значителен брой ситуации умее да ги съгласува, при което са му познати и ситуации, когато относителните акценти на планетите се променят, и главна става тази, която е обикновено по-слаба и принудена да се приспособява. Този човек добре чувства вътрешната императивност в ситуациите на активност на секстила и усеща необходимостта от проработка (в една или друга форма) на тези програми на подсъзнанието, за които намекват възможностите за работа, предлагани от секстилите. При това той разбира, че във всеки случай му се налага да принесе едни или други жертви и се старае да извърши избор, като изхожда от своето интуитивно чувство за съдбата, а не минималност на загубите, а когато те се случват, се опитва не да роптае, но да изработи смирение.
Важна част на неговия живот се явява грижата за това, че възможностите, откриващи се от секстила пред него, във всеки случай да не пропаднат безсмислено, но да бъдат използвани за целите на еволюционното развитие на група или движение, в което човека взима участие. По такъв начин той сам става източник на възможности за обкръжаващите, вследствие на което принципите на планетите в секстил започват да работят на качествено ново ниво.

На четвърто ниво на проработка на секстила човекът достатъчно добре вижда кармата, за да разбере вътрешния смисъл на възможностите, предлагани му от секстила и неговият избор се диктува именно от тези виждания, така че от гледна точка на рационално мислещите хора може да бъде съвсем неразбираем: той може да обърне внимание на видимо съвършено маловажна и слабо перспективна, още повече, банална тема и да започне активно да я разработва.
На това ниво човек възприема външните конструктивни действия, на първо място, като откриваща се възможност за вътрешна работа, тоест усъвършенстване на своето подсъзнание и вътрешния свят, а външните обстоятелства и трудности се разглеждат като средства за осветяване на собствените несъвършенства и проблеми. Секстилът, при правилно разработване, дава възможност за външно решение на вътрешните проблеми, но това се отдава само на хора с достатъчно високо еволюционно ниво, виждащи кармичния смисъл за произтичащото вън и вътре в тях.
На това ниво планетите от секстила в много случаи работят в синтез и въпросът за съгласуването на техните принципи става само в качествено нови за човека ситуации, които впрочем понякога възникват на неговия жизнен път. Това ниво на проработка дава високо ниво на самореализация на човека и хармония, която той носи на света, не само много конструктивна, но и отбелязана с отчетлив знак на неговата индивидуалност.
Обаче, основната своя външна задача този човек вижда в максималното предоставяне на възможности за конструктивна работа на другите хора. Впрочем, вероятно, голяма част от неговата работа протича във високия егрегор и е невидима. Проработеният секстил между две планети оказва силно хармонизиращо влияние на останалите аспекти на тези планети, които получават от него възможности за конструктивна проработка и развитие.

Папка: Рождени Аспекти | Добавил: Пим (20.04.2009)
Разгледан: 2268
Коментари: 0
Само за регистрирани.
[ Регистрация | Вход ]


Контакт          3.215.16.238