Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPalЛунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


10:22
24.05.2024
Петък
3.215.16.238


Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0


 Пими ® » Астрология » Натална » Рождени Аспекти


Асцендент [45] Елементи [7]
Хирон [9] Планети [23]
Изключения [5] Интерпретации [10]
Върхове на Домовете [12] Зодиакални знаци [5]
Рождени Аспекти [26] Рождени Домове [25]
Господари на Домовете [12] Целенасочено Тълкуване [8]
Аспекти на Слънцето [10] Аспекти на Луната [9]
Аспекти на Меркурий [8] Аспекти на Венера [7]
Аспекти на Марс [6] Аспекти на Юпитер [5]
Аспекти на Сатурн [5] Аспекти на Хирон [6]
Аспекти на Уран [3] Аспекти на Нептун [2]
Интерсептирани Знаци и Домове [2] Аспекти към Асцендента и МС [10]
Нива на проработка на Планетите [12]


Квадрат - 90°


Число 4; управители и в заточение Луна, Сатурн; в екзалтация и падение Марс, Юпитер, Нептун.

Числото 4 символизира инволюцията, разпятието на духа при неговата материализация. Разделянето на 4 части означава мъчително, дисхармонично понижаване на вибрациите, при които същността губи своето единство (за разлика от деленето на 3), и на разделените части все още предстои, по пътя на дълги усилия да го намери.
В сферата на влияние на квадрата човекът усеща вътрешна и външна дисхармония, той чувства груба вражда и взаимно неприемане на планетните принципи, които въобще не се разбират помежду си и се профанират, и в същото време не могат да се разотидат в различни страни, доколкото са определени от съдбата да са заедно и постоянно да се взаимодействат. От друга страна, квадратът като аспект, явяващ се обръщение на самия себе си, дава не само дисхармония и всевъзможни препятствия, но и средствата за тяхното преодоляване, в това число, което е много важно, ентусиазъм на човека, на когото е ИНТЕРЕСНО да преодолява външните и вътрешните препятствия, участвайки самия по такъв начин в еволюционния процес.
Действието на квадрата може да се сравни с възникваща на пътя на човека тухлена стена, която е невъзможно да се заобиколи. Обаче, разглобявайки тухлите една по една, човекът премества пътя през непроходимото блато, намиращо се непосредствено зад стената. Квадратът е естествена тема за проработване, в хода на която човекът, от една страна преодолява определените (от съдбата) външни препятствия, а от друга, което се подразбира само по себе си, разчленява, преглежда и трансформира нисшите програми на подсъзнанието. Често един от тези процеси се осъществява под втренчения взор на съзнанието, а от друга, някак само по себе си, но за квадрата е типично едновременното решение на външни и вътрешни проблеми: наполовина тук, като правило, е недостатъчно.
Субективно, квадратът символизира ямите на равнината на общото благополучие на човека: вътрешно и външно. Обективно квадратът представлява тези прояви на човека, в които той изглежда (и често се явява) по-ниско, по-грубо и по-примитивно, отколкото обикновено или, във всеки случай, показва областите, в които е трудно на обкръжаващите със самия човек, предвид неговото неадекватно пристрастно и често болезнено към тях отношение. Проработката на квадрата дава в съответстващите области разбиране, мъдрост и онова знание, което едновременно се явява и умение. Но така или иначе в човека остава усещане за някакъв свой недостиг, отсъствие на истинска хармония, която се дава от тригоните на съответните планети. Това е свързано с факта, че проработката на квадрата дава преход от проблема за взаимното неприемане на планетните принципи на следващото ниво, но никога (в това въплъщение) не преминава докрай. От друга страна, конструктивното отношение към проблемите, които поставя квадрата, дава възможност на човека не само ефективно да се изгради, но и да се включи в значителни кармични програми: отначало на нивото на интуитивен изпълнител, а след това на съзнателен участник.

Луната като Управител и намираща се в Заточение при Квадрата символизира двойнственото отношение на човека към проявленията на квадрата. Като управител, Луната прави тежестта на съответстващите проблеми естествена за човека, някак постоянно присъща на личната съдба. Това усещане има предвид поговорката "На бика рогата не му тежат". Много хора с тежка съдба, даже от числото на постоянно оплакващите се от нея, не биха се съгласили да я разменят за по-лека и хармонична. Това е свързано не само с привичките към своя живот и даже неговите тегоби, но и транслацията на индивидуалния дух: човекът чувствува, че именно тези обстоятелства, в които той живее, са му приготвени от съдбата с неведома, но много висока цел. Освен това, Луната като управител на квадрата дава възможност за подсъзнателна адаптация към тези конкретни дисхармонични обстоятелства, в които той се оказва и човекът понякога демонстрира издръжливост и приспособяемост към, изглеждащите, немислими и нечовешки условия на външен или вътрешен живот.
От друга страна, Луната като намираща се в заточение при квадрата дава колосално подсъзнателно съпротивление на идеята за конструктивна проработка на тежките и неприятни за човека ситуации и обстоятелства. Каквото и да ни казва разума (а той често не възразява), подсъзнателната програма за икономия на силите заставя човека да преодолява препятствията на минимална височина, да игнорира неприятностите, да отлага отговорното решение, докато това е физически възможно и т.н. Ето защо, на първите нива на проработка на квадрата приспособяването на човека към дисхармонията на външната и вътрешната реалности, от една страна протича сама по себе си достатъчно успешно, а от друга - с максимално възможна икономия на силите, при което икономията е от гледна точка на най-недалновидното его. Това прилича на човек, който се е устроил да спи на гола скала, като я посипва с пясък точно по контура на своето тяло - така, както то изглежда в момента на засипването, като игнорира обстоятелството, че всяко движение в съня ще го доведе до неприятно съприкосновение с голия камък.
Този своеобразен баланс на естествено приспособяване и съпротивление на него, което може да се нарече принцип на локалното и необходимо приспособяване, извиква към живот многочислени ефекти, състоящи се в това, че болното място (по възможност) грижливо се изолира от психиката и външния свят, в резултат на което действително се защитава частично, но при това напълно се лишава от възможността за изцеляване, отработка на адекватна реакция и нормална взаимовръзка с останалата част на психиката. В зависимост от конкретните външни обстоятелства и психическа организация, тези ефекти се проявяват, например, във вид на стеснения на възприятието, изтласкването в подсъзнанието, различни комплекси на непълноценност, фобии, неврози и т.н.
Проработката на квадрата дава на човека проникване в своето подсъзнание и (в съответстващите сфери) трансформация на най-грубите и дисхармонични програми на егото в по-приемливи. Обаче, проблемите на квадрата не се изчерпват с това: човекът започва изясняване на отношенията и борба със самия себе си на ново ниво - сега не го устройват и изглеждат дисхармонични и неправилни тези обстоятелства на външния свят и вътрешния живот, които по-рано са се представяли като напълно приемливи или въобще не са привличали вниманието.

Сатурн като Управител и намиращ се в Заточение при Квадрата символизира двойнственият характер на стила на препятствията, възникващи пред човека, а също и начините за преодоляването им. Сатурн като управител дава необходимостта от дълбока проработка на съответните на квадрата проблеми, както външни, така и вътрешни, което най-често се изразява в това, че е невъзможно да се заобиколят тези проблеми и е трудно да се изтласкат цялостно в подсъзнанието (при все, че тук, както е известно, човекът е много способен). Налага се те да бъдат решавани постепенно и, главно, по пътя на вътрешна проработка, тоест работа над себе си. Сатурн като управител символизира факта, че стените, издигнати от квадратурата, следва да се развалят тухла по тухла, а не да се пробиват със стенобитно оръдие или собствената глава. Ако квадратът се проработва правилно, то всяка извадена тухла от една страна се използва, а от друга, прави отвърстието в стената видимо по-широко, което се явява както източник за ентусиазъм, така и нова информация за неведомия свят зад стената, към който човек постепенно привиква. Сатурн като управител дава търпение и дисциплина, а също с течение на времето и мъдрост, която е необходима за преодоляване на препятствията.
Сатурн като намиращ се в заточение прави препятствията непоносими за човека, той ги възприема като затворническа решетка и често отчаян съсредоточава върху проявленията на квадрата цялото свое вътрешно внимание, без да има сили да се отвлече от проблемите, в дадения момент са явно неразрешими, но обективно, може би, не така съществени за човека. При все, че някаква сила рязко стеснява неговото съзнание и той не вижда нито небето с облаците и различните светила, нито горичката и ливадата със свойствената им фауна, нито даже прелестите на градския пейзаж, но с упоритост, достойна за по-добро приложение, зацикля своята мисъл по затворена траектория, напразно надявайки се да намери изход от нея. Заточението на Сатурн често провокира честолюбие, отправено към съвършено недостижима (на даденото ниво) цел, което дава жестоки фрустрации, при което, като правило, човекът получава желаното именно след като изчезне желанието. Сатурн като намиращ се в заточение дава множество трудности, на първо място, в психологически план, които пречат на човека да пристъпи към конструктивно решение на свързаните с квадрата проблеми. В този списък читателят узнава чертите на непроработения Сатурн: неверие в своите сили, преувеличение на трудностите, недостиг на търпение и концентрация на вниманието и силите, недисциплинираност, отчаяние във връзка с това, че проблемът не може да се реши за седмица и т.н.
Заточението на Сатурн прави отделен проблема за изваждането на ПЪРВАТА тухла от стената и дава на човека усещане за зазиждане. Проработката на квадрата дава умение не толкова да не се губи мъжество при първия поглед към непреодолимото препятствие, но и помага при проработката на квадратите, особено на първата фаза, на други хора, често съвършено загубили надежда за освобождение от омагьосания кръг на почти идентични събития и проблеми, от който изглежда е невъзможно да се излезе.

Марс като намиращ се в Екзалтация и Падение при Квадрата се проявява различно в зависимост от нивото на проработка на аспекта. Като намиращ се в екзалтация, Марс дава енергия на високи вибрации, много конструктивна за човека, която той може да усвои и използва. Това прави квадратът потенциално най-силния от всички аспекти, доколкото скритата в него енергия позволява да се строят не само най-високите, но и най-фините кули, като се синтезират на пръв поглед непреодолими причини и, като се преодолеят на пръв поглед непреодолими препятствия. На ниско ниво екзалтацията на Марс дава на човека енергия, фактически отправена в посока усилване на хаоса, тоест неговите действия реално задълбочават положението, в което той се е оказал и това прави стената, създадена от квадрата още по-непристъпна.
Тази лъжлива активност се съчетава с вътрешно усещане на своята слабост, неспособност, на това ниво, даже в подхождането към решаването на проблема от квадрата, в което се проявява влиянието на Марс, като намиращ се в падение. Често първото влияние (лъжлива активност) видимо се явява прикритие на втората (усещане на безсилие), което в голямата си част е изтласкано в подсъзнанието, но става и обратното: човек външно демонстрира своето безсилие и пасивност пред лицето на трудностите, скривайки под това отчаяна, но безсмислена вътрешна суета и мятане. На високо ниво Марс като намиращ се в падение дава умение конструктивно да се решават проблемите на квадрата с минимален енергетичен потенциал, подобно на растения, които правят сложни химически реакции с енергията само на слънчевите лъчи (фотосинтеза).

Юпитер като намиращ се в Екзалтация и Падение при Квадрата символизира двойнственият характер на усещането за поддръжка и натоварване, които кармата дава на човека при проработката на този аспект.
На ниско ниво влиянието на Юпитер като намиращ се в екзалтация се изразява в това, че препятствията и сложността на квадрата обективно се възприемат като изключителни по своето количество, което добре се разбира от народните мъдрости: "Идва бедата - отваряй вратата", "Бедата не идва сама". Това усещане се задълбочава от влиянието на Юпитер като намиращ се в падение, което се изразява в това, че човекът отначало не усеща никаква поддръжка от страна на висшите сили, която трябва да се заслужи, като той сам преодолее отчаянието, да застави себе си да погледне на нещата реално и да започне конструктивна дейност. Такава ситуация е характерна за много приказки, описващи свързана с квадрата кармична програма: идва бедата (активизация на дисхармонични влияния), героя остава сам-самичък, но няма какво да се прави (управление на Сатурн), със сълзи няма да помогне на мъката (падение на Нептун), търсенето на щастие или на пропадналата принцеса (конструктивната дейност) трябва да започне сам, без морална и физическа поддръжка, която, впрочем, се обещава от продължението на приказката (проработка на аспекта).
На високо ниво екзалтацията на Юпитер символизира изобилието на възможности и значението на достигнатия резултат за по-нататъшно развитие на човека, а също разширение на възможностите за участие в съдбата на други хора и тяхната карма, на които той може да им помогне ефективно и доколкото това е възможно, хармонично да проработят.
Юпитер като намиращ се в падение символизира на това ниво автодидакта (обучението без учител, като на самоук човек), който, като се изучи и преодолее всички препятствия сам (това е типично за квадрат без смекчаващи го хармонични аспекти), се оказва способен за придвижване в съвършено неочаквани направления, но в същото време и неговата ограниченост: проработения квадрат никога не може да се сравни с тригона, той винаги дава някаква загуба и едностранчивост на развитието (издържан професионализъм, за когото квадрата е типичен; тригонът дава разностранен дилетант).

Нептун като намиращ се в Екзалтация и Падение при Квадрата символизира различните типове медитации, съпровождащи неговата проработка. На ниско ниво влиянието на Нептун като намиращ се в падение се изразява в отрицателни емоционални медитации, свързани с възникването на непреодолими (на пръв и втори поглед) препятствия, което хвърля човека в отчаяние, сълзи и глуха мъка и подобни състояния, в които препятствията се виждат като снежни хребети, а враговете като всемогъщи зли вълшебници и чародеи и, да се разсее този нептунов (от нисша октава) чар може да бъде много трудно, помага включването на Сатурн: "Очите се страхуват, а ръцете правят". Като намиращ се в екзалтация Нептун на това ниво дава на човека изкушение да забрави, да се отвлече от проблема на квадрата, например, отлитайки в светли мечти във времето, когато съответния проблем ще бъде окончателно решен и как това ще се забелязва от всички страни. Впрочем, ако тежестта на квадрата стане за човека съвсем непоносима, Нептун може да му даде частична анестезия от наркотичен тип.
На високо ниво екзалтацията на Нептун се изразява в поддръжка на усилията на човека с висши медитации, когато той (в сферите на действие на квадрата) ще се окаже способен да се намира устойчиво в състояние на духовна устременост и, тогава той ще може да види, в какви кармични програми взима участие, и да направи това по-осмислено и свободно. На това ниво в съответните сфери човекът усеща космическата любов непосредствено.
Влиянието на Нептун като намиращ се в падение се изразява в определено разочарование, което изпитва човек, преминаващ на следващото ниво на проработка на квадрата: при него изчезват (по-точно престават да го радват) привичните медитации и вибрации, а на мястото на старите проблеми се явяват нови, които го угрижват не по-малко, отколкото предишните. А те, когато се разрешат, ще му донесат значително по-малко емоционална радост, отколкото той е смятал в началото на пътя.

На първо ниво на проработка на квадрата човек се оказва съвършено неподготвен към неговите дисхармонични прояви и ги възприема не като препятствие, а като беда, от която започва да търси спасение, на първо място, в странична помощ, или известно време не прави нищо, като се старае да изтласка всички неприятности в подсъзнанието и тайно се надява на чудо, което да превърне квадрата в тригон. Обаче квадрата (когато се активизира) е постоянно действащо препятствие (за разлика от опозицията, дори съвсем непроработената, на чието дисхармонично влияние може да му се дочака края, прегърбвайки се и прикривайки главата с ръце) и да се изтласка, игнорира или да се разправи с него човека с един удар не успява, и в него се появява в съответстващите сфери усещане за подгонен звяр.
Подсъзнанието реагира със своите защитни (полу)мерки и в изразените случаи създава програми, добре известни в психоанализата: комплекси, фобии, натрапчиви идеи, депресивни състояния или неадекватна агресия и т.н. Хармоничните аспекти, обратно, смекчават и понякога правят тези ефекти външно почти незабележими, но проблемът така или иначе остава.
Не следва да представяме дисхармонията, създавана от квадрата като сбор от чисто негативни явления. Даже на първо ниво на проработка, тоест още не направил почти нищо, човекът усеща интерес и способности в сферите, управлявани от планетите, образуващи квадрат. Често неприятностите започват именно поради това, че човекът чувства енергията на взаимодействие на планетите и тя много му харесва, но той, без да забелязва доколко те са дисхармонични и вън и вътре в него, се държи така, като че ли тези планети са в тригон, като всеки път искрено се удивлява на някак случайните натрупвания, носещи му само незаслужени огорчения и разочарования. Типичното проявление на квадрата на това ниво се описва с фразата: "Пътят към ада е постлан с добри намерения", доколкото благите намерения в сферите, управлявани от непроработения квадрат (а човекът в тези сфери винаги е вътрешно много заинтересован и често твърде активен), водят към оживяване на инволюционните програми.
Типичната защитна реакция на психиката тук често се изразява в рационализация от типа: "Аз съм много способен, но обстоятелствата (хора, политическа обстановка...) не ми дават да развивам своите таланти и възможности". Тук следва да се има предвид, че външната дисхармония винаги се явява следствие на вътрешната, именно нея следва да се търси и с нея да се започне проработката на квадрата.

На второ ниво на проработка на квадрата човек намира в себе си мъжество да си признае, че на неговия път има съществено препятствие, което трябва да преодолее. В този момент той чувства самота и сякаш Бог го е изоставил, но усеща в себе си достатъчни сили, за да почне нещо да върши, въпреки, че неговите надежди за успех са малки. Като правило, действията на човека на това ниво, както и осъзнаването на проблемите, се отнасят единствено към външния свят и поради това са слабо ефективни. Нерешеното вътрешно противоречие се екстериоризира във все нови и нови препятствия, много приличащи си едно на друго и човекът, който с голям труд ги преодолява по реда им, се усеща герой на приказката, отсичащ главата на змея, който с лекота ги възстановява отново и отново.
Въпреки това, в хода на това сражение се изявяват, макар и много бавно някои съществени детайли и подробности от кармичния възел, символизиран от квадрата и освен това, човек узнава някои неща за себе си и своето подсъзнание, както и за някои свои скрити възможности (мъжество, сила, находчивост, които изведнъж се появяват, когато са вече много необходими), така и за някои нисши програми на подсъзнанието и грубите черти на личността и характера, специфични за дадения квадрат.
Тези черти и програми се струват на това ниво на човека неотменни негови части, с които той ще умре ("гърбавия ще го изправи гроба"), но той се старае да ги потисне, разбирайки отрицателната роля, която те играят във външните ситуации, управлявани от квадрата. С други думи, на първо ниво на проработка на квадрата човекът често даже не чувства, как него го "отнасят" (злата сила в своите граници), или нищо не се опитва да противопостави на това, докато в същото време на второ ниво човекът частично проследява тези свои състояния и се опитва да ги тушира.
За второто ниво е характерно частично вътрешно приемане тежестта на квадрата (въпреки, че при удобен случай човек може да се опита да спекулира с нея) и лунна (подсъзнателна) адаптация към нея, и дори юпитеровата (като намираща се в екзалтация) поддръжка човекът все още не чувства, но и юпитеровата (като намираща се в падение) изключителност на бедата вече си отива, често сменявайки се с огромна гордост (екзалтация на Юпитер) от своя труд, натоварване и способности в сферите, управлявани от квадрата. Тук са възможни съвършено неестествено високомерие и горделивост, които като правило са неразбираеми за околните поради факта на повече от скромните успехи на човека в съответните области.

На трето ниво на проработка на квадрата акцента на съответните проблеми се премества в голяма степен върху вътрешния живот на човека. Той вижда, че външните неуспехи и препятствия в управляваните от планетите в квадрат области в значителна степен са предизвикани от него самия, тоест от неговото неумение да разреши вътрешните проблеми и противоречия, което води до неправилно и въобще дисхармонично отношение във външната среда и се явява причина за много неуспехи и разочарования. Занимавайки се със себе си и своето вътрешно несъвършенство, човек установява, че на първо място има пряка връзка между хармонията на неговия вътрешен и външен свят, и снемането на вътрешното напрежение, хармонизацията на своето вътрешно отношение към другия човек или под някакви външни обстоятелства автоматично води към смекчаване на съответното външно напрежение, а понякога и въобще премахва считания дотогава вечен и непоклатим проблем.
На второ място, неговите собствени недостатъци, "пороци" и "неспособности" се поддават на постепенно изправяне, макар и с периодични пропадания и подхлъзвания в привичната област на ниски вибрации (груби, небалансирани енергетични потоци).
И на трето място, той усеща съществена поддръжка на своите сериозни и продължителни програми в сферите на квадрата, както енергетична (Марс), така и в план на откриващи се възможности (Юпитер). Особеност на квадрата се явява факта, че тази поддръжка спира веднага, след като човека се оттегли от кармичната си програма, което от една страна служи като добър ориентир, но в същото време е достатъчно тежко морално, в частност заради това, че на нивото трудно може да се усети усилването на тежестта, възникнало вследствие отклонение от личната карма, от просто малко по-напрегнат неин участък. Впрочем тук Сатурн изисква от човека повече дисциплина, отколкото мъдрост и случайните отклонения от най-прекия път понякога дават, при правилно отношение към тях, в крайна сметка даже по-творческа проработка на своята карма.
На това ниво човек вече отделя принципите на планетите, стоящи в квадрат и се учи да съгласува управляваните от тях програми на подсъзнанието. При непосредственото им взаимодействие възникват резки ефекти, причината за които може да бъде много дълбока и недостъпна за човека, но той се старае да ги изглади или, в краен случай, да изучи зоните на съприкосновение на планетите и да ги обозначи с флагчета "опасна зона" и да се приближава само при много слаба енергетика. Тук е възможно частично съгласуване на планетарните принципи, което ще бъде за човека голям успех. На това ниво квадратът се възприема като голям проблем, съставляващ (в сферите на неговото влияние) едновременно основа и съдържание на живота, въпреки че последният от време на време ще се оказва за човека твърде труден.

На четвърто ниво на проработка на квадрата човекът го възприема като най-конструктивния аспект, даващ възможност за дълбоко и интересно вътрешно развитие и съответстваща външна активност. На това ниво човек вижда в квадрата възможността да намери и развърже тежък кармичен възел, чиито намеци и указания той получава чрез външните дисхармонични обстоятелства. Тези обстоятелства и събития активизират в него дълбоко скритите нисши програми, които излизайки наяве, стават за човека обект на изучаване, просветляване и последваща трансформация в по-приемливи.
Този процес никога не е рутинен и безболезнен и освен това, по неговия ход човекът често се въвлича в сложни кармични преплитания във външния живот. Съпоставяйки го с вътрешния, той много неща разбира като за единия, така и за другия. На това ниво човекът вижда много кармични програми и често достатъчно дълбоко прониква в подсъзнанието на обкръжаващите го хора, което му дава възможност да им помага при проработването на квадратите и други аспекти на хороскопа. Квадратът му дава възможност да построи осезаема конструкция на границата между Хаоса и Космоса, тежък и устойчив мост, по който може да премине ако излезе от егоистичните кръгове и да види началото на своя път.

Папка: Рождени Аспекти | Добавил: Пим (18.04.2009)
Разгледан: 2237
Коментари: 0
Само за регистрирани.
[ Регистрация | Вход ]


Контакт          3.215.16.238