Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPalЛунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


10:59
24.05.2024
Петък
3.215.16.238


Онлайн: 2
Гости: 2
Потребители: 0


 Пими ® » Астрология » Натална » Рождени Аспекти


Асцендент [45] Елементи [7]
Хирон [9] Планети [23]
Изключения [5] Интерпретации [10]
Върхове на Домовете [12] Зодиакални знаци [5]
Рождени Аспекти [26] Рождени Домове [25]
Господари на Домовете [12] Целенасочено Тълкуване [8]
Аспекти на Слънцето [10] Аспекти на Луната [9]
Аспекти на Меркурий [8] Аспекти на Венера [7]
Аспекти на Марс [6] Аспекти на Юпитер [5]
Аспекти на Сатурн [5] Аспекти на Хирон [6]
Аспекти на Уран [3] Аспекти на Нептун [2]
Интерсептирани Знаци и Домове [2] Аспекти към Асцендента и МС [10]
Нива на проработка на Планетите [12]


Квадрати на Планетите

Интерпретирайки квадрат, важно е да се отчита относителната сила на планетите и нивото на тяхната проработка: например, квадратът на проработения Меркурий ще даде съвсем друго влияние, отколкото квадрата на непроработения (умни неуместни мисли и изказвания - това съвсем не е същото като глупави неуместни мисли и изказвания, - първите са къде къде по-опасни), към което трябва да се отчита и нивото на проработка на самия квадрат, което може да не съвпада с нивото на проработка на нито едната от образуващите го планети.
Квадратът на планетите дава лъжлив импулс на неговия принцип, неправилно насочена и често груба енергия, с която човека трябва да се научи да се справя и по възможност конструктивно да използва, което ще бъде в крайна сметка трудно, но реално. Ако в хороскопа има много квадрати, човекът от детството привиква към препятствия и дисхармония, и неговите претенции към живота са често умерени, а вниманието е достатъчно концентрирано: неговият живот е подобен на тичане през пресечена местност, към което човекът към тридесетата си годишнина като цяло привиква. Много по-трудно за човека е да се приспособи към ритъм на живот, определен от хороскоп с един квадрат, което означава дълбока яма на равна зелена поляна. Най-често тази яма нараства и остри колове на дъното готви самия човек (влияние на Юпитер като намиращ се в падение). Множествен квадрат, тоест квадрат на планета към стелиум, дава много голямо натоварване на тази планета (и дома, където е разположена). Човекът бива принуден от съдбата да обърне внимание на нея и частично да я проработи, което на фона на субективно тежките усещания в нейната сфера му дава определена защита и поддръжка от съдбата. Квадратът на един стелиум към друг дава голяма, но разпределена тежест в сферите на съответните домове и съответните средства (потенциалната енергия на съвпада) за нейното преодоляване - това е хороскоп на атлант, субективните усещания от живота на когото могат да бъдат всякакви. Тао-квадратът, тоест две планети в опозиция и трета в квадрат към всяка от тях дава голямо напрежение на третата планета и дома, където стои, но даже частичната нейна проработка води до установяването на баланса между планетите в опозиция и човек получава устойчиво направление (от време на време нелеко) за конструктивна работа. Големият квадрат, тоест 4 планети, образуващи две опозиции в квадрат една към друга така, че в хороскопа се получава фигура на квадрат с два диагонала се проработва най-добре, като се започне с баланс на опозициите, без да се концентрира човекът върху нито една конкретна планета или дом по собствена инициатива, но грижливо проследявайки ритъма на съдбата и балансирайки на гребена на вълната - хороскоп на даоса. Такива хора имат защита, но твърде висока, за да могат да се досетят за нея по преки признаци.
Много своеобразно протича проработка на планета, към която има квадрат и тригон. Тук отначало ще има много недоразумения и самоизмама, и на първо място човекът трябва да разбере в какво му върви, къде има реални способности и таланти, и къде - тесни места и нерешени проблеми, и да се научи да не бърка едното с другото.


Квадрат на Слънцето
На огледалото не бива да се сърдим при никакви обстоятелства.

Квадратът на Слънцето поставя Планетата под удара на дисхармонични импулси от волята на човека и императивни външни обстоятелства. При това самия човек не е склонен, разбира се, да смята за дисхармонични своите волеизявления и на ниско ниво не забелязва нито своята грубост, нито твърдост, нито некомпетентност, поради което много тънко усеща показаните качества на средата и другите хора, когато се активира принципа на Планетата. На второ-трето ниво на проработка на квадрата на човека ще му се струва, че при него има някак си външни и вътрешни врагове на Планетния принцип, целта на които е да не му даде, понякога в най-груба форма възможност да се прояви.
Например при квадрат на Слънце към Луната човека ще бъде от време на време някак въпреки своята воля ще извършва груби грешки и нетактичност в общуването с жените и, може би, тайно се бои от тях и не ги обича, като в същото време ще изпитва към тях силно привличане, тъй като вътрешния образ на жените и майките ще бъде при него значително изопачен и активен. Ако Слънцето е в Овен са вероятни агресия и рязкост, ако е в Риби - лъжливи положения и лъжливи инициативи с неприятни последствия и т.н. Тук кармичната програма се състои в това, че на човека са предписани твърди ограничения в свободата на волеизява и инициатива в сферите, управлявани от Планетата, а се изискват висшите прояви на слънчевия принцип, тоест постоянно безлично внимание към произтичащото в сферите на Планетата. Външна инициатива се допуска само ако е принудена от външни обстоятелства, при това в минимален размер, защото, като правило, води към дисхармонични последствия.
От гледна точка на вътрешното развитие, този аспект е много перспективен по отношение на придобиването (в сферата на влияние на Планетата) на истинска власт над самия себе си и преход към служене на по-висок егрегор, което означава по-творчески и вътрешно свободен живот. При добра енергетика може да се опитаме да овладеем дисхармоничната външна воля и да я отправим покрай себе си върху околните - аспект на черните учители, особено при подчертан квадрат на Слънце към висшите планети. Проработката дава умение да се работи тънко, по едва доловими указания на високия егрегор, да се тъкат ажурни нишки на най-тънка карма, които засягат понякога далечното бъдеще.


Квадрат на Луната

Следва да отличаваме хората, при които душата спи, от тези, при които тя вече е отлетяла.

Квадратът на Луната дава големи вътрешни сложности, свързани с Планетния принцип, особено при неговото възприемане. Например, квадрат Луна - Марс дава усещане за грубост и агресия на външния свят в ситуации, когато затова дори няма намек и обратно, човекът може да бъде агресивен и жесток, без да го забележи самия той. Квадратът на Луната прави изпъкнали и видими програмите на егото, свързани с Планетата: на човека много му се иска да употреби нейния принцип егоистично, но обстоятелствата на външния и вътрешния живот се подреждат така, че при него това не се получава, в резултат на което възниква жестока вътрешна фрустрация, обида към света, комплекс за непълна консумация и т.н. При този човек, в сферата на Планетния принцип има много остри вътрешни ъгли, но той постоянно се спъва в тях и колкото повече се жалва, толкова по-зле му става.
Кармичният смисъл на този квадрат, обаче, се състои не в праволинеен аскетизъм и отказ от принципа на Планетата (това понякога може да доведе до заболявания), а в подробно и грижливо изучаване на съответните на Планетата програми на подсъзнанието, отделянето от тях на егоцентричните и еволюционно-конструктивни съставки и установяване на адекватна диета: проблемът на квадрата на Луната се състои, в частност, в това, какво иска да яде, отправяйки вибрациите на Планетата като цяло, а това му се отдава слабо, или, ако Луната е съществено по-силна от Планетата, при това произлиза силна профанация на последната.
Например, квадрат Луна - Венера може да направи човека безжалостен потребител на другия пол, който подсъзнателно се възприема (в краен случай, в любовта) като безусловно примитивен и груб и да изработи в себе си уважение (тоест навик, препятстващ съзнателната и подсъзнателната профанация) към другия пол на човека може да се окаже много трудно. Проработката дава по-добро разбиране и тънкост по отношение на Планетния принцип, а също виждане на неговите действия в чуждото подсъзнание, което дава хубави педагогически способности в съответстващите области. Например, проработения квадрат Слънце - Луна - аспект на класния ръководител или учител на началните класове в училище.


Квадрат на Меркурий

Ако мисълта е дошла в главата, но не е изразена с думи, значи е викана лошо.

Квадратът на Меркурий дава на човека големи сложности при взаимодействието на принципа на Планетата с рационалното мислене и речта. Тук тълкуването зависи от това, коя планета от квадрата се оказва по-силна. Ако преобладава Меркурий, то на човека в обстоятелствата, свързани с Планетата, своите (понякога чужди) мисли и съображения по неин повод ще се оказват необичайно важни и умни, въпреки че най-често те силно изопачават Планетния принцип, защото човек не разбира много от него (рационално), при все че неговите мисли могат да бъдат действително дълбоки. Ако в квадрата е по-силна Планетата, то мисленето като цяло ще се намира под нейното дисхармонично влияние, тоест изопачава, профанира, свива се и т.н. в съответствие с домовете и знаците, където стоят Меркурий и Планетата: домът, в който се намира Планетата ще получи несъразмерно по-голямо влияние, отколкото дома, зает от Меркурий (и на самия Меркурий), а стилът на знака, в който стои Планетата, безцеремонно се намесва в стила на знака, в който се намира Меркурий, и частично ще го потисне.
Въобще за квадрата на Меркурий е характерна силна ментална заинтересованост на човека в проблемите на Планетата и сферите на нейно влияние и първоначално изопачен ум, за когото е типично фрагментно виждане и разбиране на същността на делата, на места точно и дълбоко, а като цяло неудовлетворителни, да повярва в което е много трудно на човека, даже след серия очевидни несполуки и провали. Нивото на проработка на аспекта е добре виден по качеството на речта, когато човека говори за Планетните проблеми (ако той говори относително спокойно, тоест на Меркурий, а не на Марс). На ниско ниво на проработка на квадрата на Меркурий човекът често е склонен да учи (поучава) другите, да се самоутвърждава за тяхна сметка, но без да разбира ясно предмета, за който разсъждава.
Проработката изисква систематична работа по запълването на празнините при менталното възприемане на Планетния принцип и отказа от пряк ментален натиск върху него, съпровождано от груба профанация (а също и склонност към спекулации). По-нататък е нужно да се привикне да преодолява своята неестествена тъпост, проявяваща се при опитите да разбере нещо ново за Планетата (протеста на подсъзнанието може да бъде много рязък, почти до жестока депресия и неспособност да прочете текст), и да не се поддава на емоционалните съпротивителни вълни при развитието на рационалното мислене, помнейки, че квадрата на Меркурий - това е потенциален аспект на умни и дълбоко разбиращи принципа на Планетата хора.


Квадрат на Венера

Отношенията между хората рядко са човешки.

Квадратът на Венера дава на човека в сферите, управлявани от Планетата сложности при социалните контакти, по време на които той често се сблъсква с грубост, лошо взаимно разбирателство и неадекватност на своето собствено поведение в обществото. Човекът се привлича в съответните сфери от хората, иска му се любов, украсена с принципа на Планетата (например, Юпитер - разкошна), разбиране, дълбоко участие в обществения живот и в същото време в тези въпроси той е капризен, нетърпим, много неща не разбира и, главното, не чувства общуването с хората, съвършено без да забележи това, вследствие на което най-забележителните обещания на съдбата завършват с жестоко разочарование. Въобще кармичните програми, символизирани от квадрата, често започват съвсем благополучно и даже многообещаващо, прилича на тригон, и само когато човека се включи в достатъчна степен (емоционално, ментално и екзистенциално), той започва да усеща и съпротивление, и тежест, и необходимост от тежка работа. Даже квадратът Слънце - Марс може да започне своята проява не във вида на жесток удар на съдбата, а като привлекателна авантюра, когато засяга квадрат на Венера, то за тях са типични първоначални радости и емоционални увлечения. Така, най-нещастната (впоследствие) любов все пак започва със светли моменти, към които (не само притежаващите квадрат на Венера) следва да се отнасят достатъчно предпазливо и внимателно.
На ниско ниво квадратът на Венера дава дисхармоничен социален егоизъм и едновременно с това жертвеност. С други думи, ако човекът има лоша енергетика, обществото не го обича и се принася (в ситуациите, когато е активна Планетата) в жертва без обезболяване. Ако човекът притежава достатъчна сила, той сам осакатява живота на обкръжаващите, опитвайки се (грубо и непохватно) да ги използва за користни цели, от което на тях им става лошо, а на него не му става по-добре (по-дълго, отколкото един миг, след което следва разочарование).
При този човек в сферите на влияние на Планетата ще има много своеобразни и резки естетически вкусове (понякога груби), на които трудно се угажда, което на ниско ниво дава капризност, а на високо, обратно, оригинален творчески почерк в изкуството. Въобще квадратът на Венера дава големи трудности на пътя на изкуството (но и силна потребност от него), в частност, лоши учители или лоши взаимоотношения с тях и човекът, ако съумее, ще израсне, основно за сметка на вътрешни усилия и автодидактизъм, което винаги ще усеща сам, и никога няма да го напусне вътрешното съмнение: "Това, с което се занимавам, истинско изкуство ли е?" (също както квадрата на Меркурий дава неизкореними съмнения: "Действително ли моите мисли са умни?", даже ако това е общопризнато), което безусловно е неприятно, но не дава на човека да се успокои върху постигнатото - последното въобще е характерно за квадрата.


Квадрат на Марс

С бръснача, с който се наостря писателският език, не следва да се нарязва зелето.

Квадратът на Марс дава на Планетарната проява грубост, дисхармонична сила, която разрушава нейния принцип във всички каквито и да са фини прояви. Това разрушение произтича както във вътрешния, така и във външния свят, при което достатъчно силно, ако човека не се опита да му се противопостави с нещо. Кармично квадратът на Марс означава забрана за пряка, непосредствено енергетична проява на Планетарния принцип (което никога не се получава хармонично или конструктивно) и изисква проработката на висшата и октава. При това човек вътрешно е много заинтересован в сферите, управлявани от Планетата, нататък го влече някаква сила, и неговото мнение за възможностите (а често и достиженията) в тези сфери могат да бъдат много високи, макар че несполуките и разочарованията няма да го оставят да чака.
На ниско ниво този човек в сферите на Планетата може да бъде понякога опасен за другите, но на максималните опасности човекът винаги се подлага сам. В случая на квадрата на Марс законът на кармата, наказващ за привнасяне на дисхармония в света, действа енергично и често достатъчно бързо (наистина, понякога възвратния удар удря само по вътрешния свят на човека, в душата на когото стават разрушения, и това може да стане незабелязано за обкръжаващите, като изключим онова обстоятелство, че общото ниво на човека рязко се понижава, тоест той деградира). Във вътрешния живот този аспект дава възможност за значителен растеж, осъзнаване на своите най-груби програми на подсъзнанието, в това число почти животинските инстинкти, представени в дадения случай много изпъкнало и релефно, особено при активиране на Планетата, и тяхната трансформация към по-цивилизован и приемлив вид, тоест преход на енергията на по-високи вибрации.
Проработката дава възможност за работа с Планетата с малки енергии, но проявявайки при това такива тънкости на нейния принцип, които, като цяло са иначе недостъпни. Човекът ще знае всичко за разрушителната сила на Планетата в нейната нисша октава, което ще му даде разбиране на нейните проявления у другите и възможност да им помогне в проработката на нейния принцип, особено при обуздаване на своето нисше начало в съответстващите сфери. Обаче свободен поток на нейните вибрации на ниско ниво той още не може да овладее. Така квадрата Марс - Венера може да даде изтънчен развратник или превъзходен сексолог, но сексуален гигант този човек никога не ще стане.


Квадрат на Юпитер

Истинското величие не се нуждае от доказателства, а от измерение.

Квадратът на Юпитер обещава много..., за съжаление, най-често с тези обещания се ограничава. В сферите, управлявани от Планетата, човекът усеща своето величие, не само потенциално, но и фактическо и второ, обкръжаващите, като правило, не виждат и не подлагат на съмнение, а първото някак не успява да се прояви. Квадратът на Юпитер дава на Планетата разширение, но някакво, а не такова, каквото се иска на човека: или не в това направление, или в чужд на него стил, или въобще не това. В крайна сметка така му се струва на човека. Този квадрат (можем да го наречем аспект на Луцифер) дава изкушение на високомерие, повърхностност, твърде леко получаване на това, което човекът не би желал и съвсем не това, което му е нужно за еволюционното развитие.
В сферите на Планетата за човека е характерен постоянен повърхностен интерес към "висшите материи", философски обобщения и абстрактно-религиозен подход, но той в този си интерес е склонен да остава именно в тази точка, където започва за него нещо действително важно и интересно, но явяващо се не във формата на разкошен юпитеров подарък, а изискващ минимални съсредоточени усилия. Например, квадрат Венера - Юпитер при акцентиран Юпитер може да даде човек, който привлича към себе си голямо количество любов, ще бъде на пръв поглед красив, интересен и необикновен, но в конкретните любовни отношения ще се окаже абсолютно напълнен със себе си, своята красота и общо великолепие и, съвършено неспособен (и не желаещ) да хвърли дори мимолетен поглед на партньора, което в резултат дава усещане на пълна самота и безнадеждност в плана на социалните (като не говорим за емоционалните и сексуалните) контакти, но самомнението няма да намалее.
Кармично този аспект означава изискване (в сферите на Планетата) да се научи много внимателно и грижливо да се отнася с даровете и откриващите се врати на съдбата, да се разбере, че те предполагат по-сетнешна работа и в крайна сметка са предназначени за света, а не за самия човек. На ниско ниво човек в съответните области е склонен (ако има минимална възможност) да играе ролята на щедър благодетел, която му се отдава изключително лошо, защото прозрачно се вижда неговата корист и неадекватност или ненужност на благодеянието, а общата недодяланост при това предизвиква повече раздразнение, отколкото жалост или благодарност (вероятно последната ще вълнува силно човека). Проработката дава рядко умение кармично правилно да се разпорежда със своя късмет и, отказвайки се от лъжливи възможности и изкушения, да получи безценен подарък от истинска помощ на духовния път, а също и виждане на аналогични проблеми у другите и способност (в сферите на Планетата) да постави другия на истинен път, показвайки му кармичната роля на неговите изкушения и съблазни, а особено личното високомерие и горделивост.


Квадрат на Сатурн

Стъпалата на еволюционната стълба не са постлани с килимена пътека.

Квадратът на Сатурн поставя човека в сферите на влияние на Планетата проблема за дълбоко потъване в себе си, изработване на вътрешна дисциплина и търсене на истината в безмълвно съсредоточение. Тук проблемът се състои в това, че, от една страна, човекът е привлечен от Планетния принцип, той иска дълбоко да го разбере и усвои, а от друга, опитите за такова изучаване се натъкват на най-силно съпротивление, както външно, така и вътрешно. Самоизучаването се оказва много трудно, във всеки случай, изискващо значително по-голямо количество концентрация и усилия, отколкото има в човека в дадения момент и, освен това, външните и вътрешни хаотични сили постоянно го откъсват от тези занятия. В резултат на няколко безуспешни опити принципа на Планетата (и в много отношения цялата сфера на нейно влияние) замръзва и се приема от човека като недостижима, макар и подсъзнателно необикновено желана. Подсъзнанието реагира с различни прийоми, адаптиращи човека към тази дисхармонична ситуация, например, в него възникват спасителни комплекси на непълноценности и неврози, защитаващи го от необходимостта от участие в ситуации, активизиращи Планетата, но за съжаление имащи различни странични ефекти (например повишено общо ниво на невротичност, тоест постоянна готовност към неприятности, вследствие на това повишено налягане и т.н.).
Ако в квадрата Планетата е по-силна, то тя може да замени със своя принцип част от чисто сатурновите сфери, потискайки дисциплината и съсредоточеността. Например, квадрат Венера - Сатурн при силен Сатурн дава (на ниско ниво) твърдост и грубост в социалните контакти и любовта, а при силна Венера може да даде обратно, лекомислие и непридирчивост във връзките (особено ако квадратът е в подвижния кръст). При това, разбира се, сърцето на човека ще бъде мразовито.
Квадратът на Сатурн прави невъзможна непринудената проява на Планетния принцип, тук от човека се изисква мъдрост и точно следване на кармичната програма, която в това място (като напук) е много тънка и криволичеща. Тази ситуация прилича на изискване да се занимава с дърворезба с помощта на брадва или да танцува като на бал с водолазен костюм. Когато човек започва, всяко негово движение е брадвешки грубо и неудовлетворително от всяка гледна точка, но желанието да се научи и честолюбието могат при това да бъдат много големи и, тук много неща зависят от самия човек, неговата вътрешна честност и общия стремеж да реализира себе си и да участва в еволюционния процес (така, както човекът го разбира).
Проработката на квадрата на Сатурн дава на човека в сферите на влияние на Планетата изтънченост, мъдрост, и умение да вижда и подпомага развитието на съответните способности при другите хора, когато те още са незабележими за никой друг.


Квадрат на Хирон

Пропадналият на дъното на жизнения поток, не следва да пуска мехури без особена необходимост.

Квадратът на Хирон дава на човека в сферите на Планетата силни, неразбираеми и на вид съвършено непреодолими прегради пред развитието, които не бърза да отваря. Ако квадратът е в неподвижния кръст, то това могат да бъдат постоянно сменящи една друга малки преградки, зад които обаче може да се види една голяма, която ги възпроизвежда непрекъснато. Квадратът на Хирон означава кармично изискване да се гледа на Планетата и свързаните с нея проблеми по нестандартен начин, в частност, да се търси в тях източник на своето собствено несъвършенство, дисхармоничност на взаимодействието между програмите на подсъзнанието и следването на социалните щампи, които Хирон винаги преодолява, а в случая на квадрата най-интензивно.
Квадратът на Хирон не дава на човека в съответстващите сфери възможности да следва банални възгледи и стереотипи: те бързо вкарват действието в задънена улица и се вдига невероятен хаос, зад който нещо стои, но какво именно остава непонятно. На средно ниво у човека може да се изработи отношение от типа на черния хумор, което е по-добре от паниката, но не е конструктивен. Тук от човека се изисква да разбере себе си, да му стане понятен Планетарния принцип в неговия живот (външен и вътрешен) и да направи нещо конструктивно от гледна точка на Хирон, тоест да материализира определени тънки планове, свързани с Планетата.
Обикновено това изглежда като материализирано чудо, но такова, което може да научи другите. На високо ниво този аспект дава пробив и голямо творчество в сферите, свързани с Планетата, и способност да открива оригинален талант в другите, но също и чувство за неудовлетвореност както от своите методи, така и конкретни достижения, като че ли някой зад гърба на човека, с нескрита насмешка, преминаваща в подигравка, му говори: "И ти мислиш, че това е талантливо и оригинално?" На ниско ниво човек може да си постави за цел да дискредитира всички творчески прояви на Планетния принцип и в някаква степен да преуспее в това, особено що се отнася за него лично.


Квадрат на Уран

Таланта от средна ръка жадува миг на вдъхновение, големият - минута отдих от него.

Квадратите на висшите планети дават съдбоносен ефект, да се сражаваме с който е безполезно, по-точно казано вредно, защото човекът може сериозно да развали своя (и на обкръжаващите) живот с неправилно поведение в сферите на Планетата, стояща в квадрат с висша. Обаче човек избира начин за отношения към протичащото и начин за неговото виждане, т.н. гледна точка: както точка, където той гледа, така и точка, откъдето, тоест намиращ се на някакви позиции, той гледа, и този избор като цяло определя проработката на квадратите на висшите планети и, следователно, съдбата в рамките на световната карма.
Например квадрат Венера - Уран дава не само склонност към егоцентрично и неуправляемо социално поведение в най-неподходящите за това условия, но и неспособност дълго да обича партньор, който никак не се мени с времето - на човека му става невъобразимо скучно. Обаче, във връзка с това е възможно веднъж в месеца да сменя партньора, а може всеки ден да променя своята гледна точка на дадения екземпляр, откривайки в него нещо принципно ново, въпреки че втория вариант е значително по-тежък.
Въобще квадратът на Уран дава на Планетата гениалност на границите на нормата (понякога и от другата нейна страна), но да се реализират конструктивно урановите идеи и откровения е много трудно. На човека е нужно да се старае да разбере смисъла на своята ексцентричност, да се научи да чете урановите знаци в Планетарните проявления и тогава ще започне частично да прозрява сложните рисунки на кармата, затворения кръг около него и, може би ще отвори на света нещо дотогава невиждано, непонятно и невъзможно, но реално. Проявите на квадрата на Уран не могат да се разберат - към тях може само да се привикне и да се научи как да бъдат използвани, но при цялата сполука и ефективност на тяхното прилагане, в човека остава впечатление, че той стреля с топ по врабчета, а достойната мишена за Уран остава невидима.
Квадратът на Уран дава забележителни възможности да се поставя прът в колелото на другите и ако човекът постави пред себе си цел да препятства със зли и инволюционни програми, той може да стане много изобретателен. За съжаление, този квадрат най-често се използва обратно, за смущаване на еволюционния поток, създавайки в него завихряния, тоест кармични възли, в което, разбира се, се проявява творчеството на Абсолюта, но човека, чрез когото това творчество се реализира, става черен учител. Обаче за съдбата на конкретния човек не е без значение, на какво ниво и как протича това черно учителство, в ролята на критик, доносник или палач, поради което към проявите на квадрата на Уран трябва да бъдем внимателни, тъй като тук дори незначителни акценти (в това число вътрешно отношение към протичащото) могат да имат далеч отиващи последствия.


Квадрат на Нептун

Необходима е твърде много вътрешна честност, за да откриеш в себе си нейните недостатъци.

Това е труден аспект. Квадратът на Нептун дава изопачени медитации, често от нисък порядък, необяснима притегателност на Планетарния принцип за човека и в същото време много лошото му разбиране, по-точно лъжливо разбиране, илюзии и заблуждения, в които на човека е трудно да повярва и още по-тежко да се раздели. Нептун мами човека, човекът мами целия свят и себе си, след това вижда част от тази измама и престава да вярва - във всеки случай - каквото и да му се е случило, в това число и на него самия, но не за дълго (а по-точно, частично), след което отново мами себе си и целия свят, а света него. Това може да води до бездна, към отчаяние, пороци, а може обратно, да пробуди висшата целеустременост и да повика човека към Бога. Резултатът трудно може да се предскаже, но във всеки случай човекът трябва да бъде постоянно внимателен и никога да не смята превзетата кота за окончателно покорена. В дадения случай нисшето начало може да се подхранва от много мръсни медитации (на ниво алкохол, наркотици, семейни скандали и т.н.) и да се превъзпита човека ще бъде не леко.
Квадрат Нептун - Сатурн може да даде извратена наслада от своите неспособности да не се прави нищо и, човекът може да живее дълго време в цикъл: кратко съсредоточено усилие, завършващо с нищо - дълга медитация на тема собствена нищожност, с мазохистичен оттенък, при което в този цикъл вероятно ще бъдат въвлечени най-близки роднини и лекар-психоаналитик. (Въобще квадратите на висшите планети са аспекти на черни учители, в дадения случай с мистичен и психологически уклон).
Кармично този аспект означава необходимост от проработка на темата за самоизмама и низши медитации на материала на Планетния принцип, активизирането на който прави съответстващите програми на подсъзнанието много отчетливи.
Проработката тук е сложна, тя изисква отказ от всякакви низши медитации (в това число и сладостни самообвинения) и последователна честна конструктивна работа в областите, свързани с Планетата. Помага включване на Плутон и в някаква степен проработката на Сатурн. На високо ниво човек постига най-тънки проявления на Планетния принцип и неговата взаимовръзка с принципа на космическа любов в този вид, както тя се проявява във външната реалност и душата на конкретните хора, което може да го направи мистик, проповедник или светец, но от ирационалното чувство за своя вина пред света в сферите на Планетата човекът никога не ще се избави.


Квадрат на Плутон

Ангелските крила израстват на места, натъртени с кръста на съдбата.

Влиянието на квадрата на Плутон се проявява в определено неудобство за човека на тези жертви в областта на Планетата, които от него поиска съдбата. В краен случай, така ще му се струва на самия човек. Той трябва да се смири с мисълта, че тези жертви се изискват от него в неудачен момент и да повлекат неприятни последствия с като че ли съвсем незадължителни и ненужни свойства. Но такава е, уви, характеристиката на дадената кармична програма. Квадратът на Плутон - това е аспект на Йов, за щастие не винаги така далеч отиваща.
Проявите на Планетарния принцип във външния свят рязко няма да устройват човека и в него ще възникне желание да постави в това отношение в света ред, за което ще му е нужна съответстващата власт. Обаче, замисълът на кармата ще донесе пряко противоположен характер, именно, да постави чистота и порядък в областта на Планетарния принцип във вътрешния свят на човека и неговото подсъзнание, за което човекът е длъжен да придобие власт над своите инстинкти и низши влечения, които се отнасят към Планетата. Докато този човек не го осъзнае ще му предстои неведнъж да се сблъска с тежки жертви и фаталности, които ще го преследват точно в същата степен, в която човека ги повиква - безразлично, подсъзнателно или съзнателно, преднамерено или ненадейно, от по-добри или по-лоши подбуди. Същественият момент се състои в това, че в областта на Планетата човек някак притежава увеличително стъкло, което ярко проявява неговите (и на другите) минимални несъвършенства и грешки.
Този аспект дава големи възможности за вътрешно изчистване и, едновременно дават на света черни учители от диктаторски тип, които изтребват във външния свят ниските и средни проявления на Планетния принцип с власт, огън и меч, като оставят място само за най-тънките (които не се виждат), а понякога и просто пепелище. На средно ниво е характерно твърдо поведение с елементи на грубо повеляване и нихилизъм в отношенията с другите, което се съчетава със стремеж да се усвои Планетарния принцип от самия човек. Вътрешно на човека много му се иска да покаже на света своя образец, но това решително не се получава, или (по мнението на човека) светът просто не е дораснал и от това не е способен да види явеното от него съвършенство.

Папка: Рождени Аспекти | Добавил: Пим (17.04.2009)
Разгледан: 5121
Коментари: 0
Само за регистрирани.
[ Регистрация | Вход ]


Контакт          3.215.16.238