Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPalЛунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


10:13
24.05.2024
Петък
3.215.16.238


Онлайн: 2
Гости: 2
Потребители: 0


 Пими ® » Астрология » Натална » Рождени Аспекти


Асцендент [45] Елементи [7]
Хирон [9] Планети [23]
Изключения [5] Интерпретации [10]
Върхове на Домовете [12] Зодиакални знаци [5]
Рождени Аспекти [26] Рождени Домове [25]
Господари на Домовете [12] Целенасочено Тълкуване [8]
Аспекти на Слънцето [10] Аспекти на Луната [9]
Аспекти на Меркурий [8] Аспекти на Венера [7]
Аспекти на Марс [6] Аспекти на Юпитер [5]
Аспекти на Сатурн [5] Аспекти на Хирон [6]
Аспекти на Уран [3] Аспекти на Нептун [2]
Интерсептирани Знаци и Домове [2] Аспекти към Асцендента и МС [10]
Нива на проработка на Планетите [12]


Квинтили на Планетите

Като минорен аспект, квинтилът е активен когато са активни принципите и на двете планети, които го образуват, което се съпровожда (макар и фоново) с активирането на домовете, в които те стоят. Ако това го няма, действие на квинтила практически отсъства. При тълкуването на квинтил обезателно трябва да се отчитат мажорните аспекти на неговите планети. Хармоничният квинтил съвсем не прилича на ранения, за когото е характерно изопачено и често болезнено отношение към проявите на жизнеността в съответните ситуации и трудни и дисхармонични прояви на своята, въобще трудности (и необходимост) при изхода от неподвижните състояния и жизнени стереотипи в съответните области.
Хармоничният квинтил дава известна защита от съдбата, проявите на живота не позволяват да човека да изпадне в инертност при отсъствие на развитие и по един или друг начин ще помогне да се преодолее застоя във външните обстоятелства и тържеството на сивотата в душата.


Квинтил на Слънцето
Пробуждайки живота в човека, Господ се грижи не само за това.

Инициативите, които възникват у човека в сферите на Планетата, ще го привлекат със своята свежест и новаторство и ще се окажат особено ценни в ситуациите на застой и инерция (обаче, важно е да се разбере, че възникването на тези инициативи в сферите на Планетата не е задължително, защото квинтилът е минорен аспект). Ако Слънцето е ранено, тези инициативи ще бъдат твърде много в разрез със наложилите се стереотипи и човекът, сблъскал се с превъзхождащите сили на съпротивлението на средата, може искрено да страда, чувствайки как неговия живот и искреност се изземват от него и се тъпчат с крака - обаче най-често с големи основания за това: на него му нужно да се учи да прави умерена и контролира своята жизненост и искреност, когато те се възприемат неадекватно от средата или са пряко враждебни към нея.
Хармоничното Слънце дава обратно, извънредно обаятелни прояви в сферите на Планетата и на самия човек животът като че ли му се усмихва, интересни са му всякакви инициативи и той е способен, ако иска, да оживи в сферите на Планетата другите хора и обстоятелства, което впрочем, се сблъсква с големи трудности, ако Планетата е ранена, и се получава от само себе си и достатъчно повърхностно, ако тя стои хармонично. Ако и Слънцето, и Планетата са хармонични, и хармоничните аспекти съвсем не се проработват, те могат като резултат да изсушат жизнеността на квинтила с ленивост и скука. Раняването на квинтила ще постави тук жизнеността като условие за оцеляване и тогава в човека ще има най-силен импулс за неговата активизация и проработка.


Квинтил на Луната

Мъздругата, растера и речния кефал са еднакво необходими на еволюцията, но мъздругата заради нещо е по-вкусна.

Този аспект дава вътрешна живост и вътрешна заинтересованост в сферите на влияние на Планетата, които предизвикват в човека, включил се към него, искрен емоционален отклик и импулс към вътрешното развитие в ново направление. Раняването на Луната дава в сферите на Планетата големи жизнени сили, които обаче, е трудно да пробият навън и са вероятни фрустрации от типа на състоянието на тополата, на която всяка пролет отрязват не само клоните, но и добър къс от ствола. Ако не се проработва аспекта, инстинктивната жизненост се възражда, става по-груба и даже вулгарна.
Непроработената Луна е майстор на профанацията на каквото и да било. Така например, квинтилът Луна - Венера дава на високо ниво истинско живо изкуство, което се твори инстинктивно от човека и е по същество продължение на неговия живот. Хората, възприемащи това изкуство, от една страна разпознават себе си и обкръжаващия ги свят, а от друга - го виждат в светлината на значително по-високи вибрации (Венера - естетически) и интуитивно (Луна) се включват в този поток, просветляват своя вътрешен и външен свят, на първо място го виждат по различен начин.
На ниско ниво този квинтил означава възприятие на всякакви живи любовни и социални отношения само от гледна точка на физиологията и користния интерес, например, позиция от типа: "ако човек не похарчи пари за мен и не се стреми да преспи, то отношенията са безперспективни".


Квинтил на Меркурий

Мисленото процъфтяване препятства процъфтяването на мисълта.

Този аспект дава в сферите на Планетата живост на мисълта и речта, което при раняване на квинтила може да струва много скъпо на човека, защото неговите думи могат да предизвикват рязко отрицателна реакция от страна на инертните форми. На високо ниво това е аспект на сатирика, при мажорни хармонични аспекти на Меркурий - хуморист, който може да бъде в своите проявления не особено човечен ("заради просперитета, не ще пожали и баща си") - с това квинтилът се различава от децила.
Раняването на Меркурий дава трудност за адекватната вербализация на природната живост на мисълта, която ще се наблюдава у човека в сферите на Планетата.
Изказаните съображения отначало ще се окажат неуместни или откровено глупави, макар понякога нестандартни и смешни, което човека ще понася трудно, макар и да не е задължително да го демонстрира. Ако е ранена и Планетата, което дава трудност на нейната проработка, върху квинтила ще има голям товар и или човека ще приспособява своята жива мисъл към трудните Планетни проблеми и ще се учи да ги решава, или неговия ум ще губи изобретателността, а речта - свежестта си, и природния дар ще угасне.
В хармоничен вариант този квинтил дава големи ментални способности в сферите на Планетата - когато човек поиска да ги употреби, изобретателността и конструктивността на идеите, но също общата пасивност, която ще може постепенно да намали.


Квинтил на Венера

Когато в живота няма любов, в него няма и живот.

Този аспект дава в сферите на Планетата живост на социалните контакти и естетически вкусове, а също непосредственост на проявите в любовта. В тези области човекът буквално ще го души рутината и инертността, достатъчно характерни за обществото като цяло, поради което даже незначително раняване на Венера ще създаде на човека сложности в социалните контакти: от една страна, живостта и непосредствеността могат да му изглеждат не толкова живи, колкото недодялани. Силното раняване на Венера може да доведе до психически натиск и пълен отказ от всякаква каквато и да била непосредственост на поведението.
На ниско ниво квинтилът на Венера дава социално щампово отношение към проявите на живота в себе си и другите и склонност да се паразитира върху нейните прояви в социалните ситуации на външния свят, особено ако у човека има ниско ниво на енергетика. За пример могат да послужат много възпитатели, хранещи се (често с елементи на садизъм) с емоциите и непосредствените енергетични прояви на децата и подрастващите. Аналогична роля (представляваща паразитен живот) играят художествените критици от нисша октава. Хармоничните аспекти на квинтила дават любовта на хората заради естествената живост на проявите и творческото начало в сферите на Планетата, които обаче се реализират, само при грижлива проработка.


Квинтил на Марс

Видимата сила на живота се намира в обратна пропорция, на еволюционното ниво.

На ниско ниво и при раняване на Марс този аспект (особено при Марс в VIII дом) може да даде садистично удоволствие от мъченията на живо същество, разделящо се с живота. Но това са крайни случаи и обикновено квинтилът на Марс все пак в известна степен смекчава неговата агресивност и човекът в сферите на Планетата живо се интересува от специфичната активност на жизнените прояви и той самия е склонен към енергично преодоляване на инертните вътрешни и външни състояния в тези сфери. Подчертан квинтил на Марс към Луна или Слънце може да даде постоянен интерес към биологията, ако Марс или Планетата е в VI или ХII дом, е възможна дейност в защита на животните и т.н.
Раняването на квинтила дава непохватни собствени прояви на жизнеността и удари по нея отвън, което в отсъствие на проработка води към болезнени комплекси. Например, квинтил Марс - Сатурн дава на човека на средно ниво на развитие усещане за невъзможност да причини вреда на всяко живо същество и собствената уязвимост от външна агресия, но все пак значително по-малка, отколкото се струва на човека и би била, например, при квадрат на Марс към Сатурн. Все пак квинтилът е хармоничен аспект и ако не е силно ранен, дава определена защита на човека, във всеки случай, ако той усеща себе си и встъпва в ролята на защитник на живота. На ниско ниво този аспект дава склонност към примитивно разбиране на жизнените прояви, главно, като хранителен и сексуален инстинкт, на високо се появява възможност за фина поддръжка на жизнените прояви и тяхното дълбоко проникване в тежки инертни форми.


Квинтил на Юпитер

Изобилието на видовете скакалци няма да смути истински вярващия.

В хармоничен вариант това е изключително жизнеутвърждаващ аспект: в сферите на Планетата човек ще усеща широта и изобилие от жизнени прояви, макар и не обезателно от най-висше качество. На ниско ниво той ще има стремеж да ги употреби. Например, хармоничен квинтил Юпитер - Венера дава обичащ живота човек с еротичен акцент, на обаянието на който противоположния пол много трудно се съпротивлява. Раняването на Юпитер на ниско ниво дава в сферите на Планетата жизнени прояви, които могат да изкривят обкръжаващите, но самият човек, зает със себе си, не забелязва често това. Тук жизнените прояви ще бъдат много, но те грубо няма да съответстват на потребностите на средата и тези форми, на които са израснали, което може да доведе до силни неприятности, кармичния смисъл на които за човека се състои в това, че откривайки на другите възможности за проява на живота и своите собствени прояви, следва да се грижи за това, доколко те са нужни и подходящи: Юпитер, намирайки се в минорен аспект към планетата, не дава възможности за автоматично разширение, но изисква от човека специални усилия.
Проработката дава в областите на Планетата широк и силен жизнен поток, поддръжка на развитието на много форми на живот и способност да оживи, първоначално изглеждащи, безнадеждно мъртви форми, обречени на унищожение. В хармоничен вариант човек без проработка или ще храни със своята жизненост много паразити, или с времето ще стане един от тях.


Квинтил на Сатурн

Аскетизмът е желание да се съсредоточим върху един вид живот.

Този аспект често дава в сферите на Планетата заинтересовано-скептично отношение към проявите на живота. В дълбините на душата си, човекът много би искал тя да прорасте и процъфти, но в същото време той вижда и множество препятствия към това и се съмнява в успеха, но и го очаква, и е много огорчен при раняването на живота и победите на инертността, макар че не изпуска случай да каже: "Аз казвах, че нищо хубаво от тези начинания няма да стане, че те са обречени на провал". Обаче рушител на жизнените прояви в сферите на Планетата този човек става само на най-ниското ниво на проработка на квинтила и Сатурн, и при силното им раняване, вследствие на дълбоките травми, нанесени от неговото уязвимо животолюбиво чувство. Обикновено този аспект смекчава твърдостта на Сатурн и дава под външната строгост и дисциплина желание да съхрани живота в проявите на Планетарния принцип и да му даде възможност за развитие. При раняване на Сатурн у човека ще има прекалено много определени и догматични възгледи за това, какъв именно трябва да бъде този живот и как конкретно той е длъжен да оживява формите, в които се заражда.
При хармоничен, човека ще знае как и кога трябва да помогне на този живот, но често ще го мързи да се занимава с това. Тук проработката дава дълбоко разбиране на произтичащото в инертните форми (особено в най-тежките и твърдите, от типа математически и метални конструкции) при зараждането на живот в тях, и перспективите на развитие на нейните конкретни прояви, а също и знанието, каква помощ на коя от тях е необходима, а каква нежелателна (ранен Сатурн без проработка може да даде, при най-добри намерения, свръхопека, под която животът бързо се задъхва).


Квинтил на Хирон

Животът, за разлика от изучаващия го човек, никога не се намира в задънена улица.

Това е многообещаващ аспект, ако се заемем да го проработваме, защото той дава в сферите на Планетата виждане и материализация в живота на тези неща, където той преди е бил практически незабележим. Например, квинтил Хирон - Луна дава способности за възприемане на биополето на човека и неговите органи, на високо ниво възможност за лечителство по пътя на "преговори" с различни части на телата и вътрешните органи като с живи същества, притежаващи определен характер и зачатъци на съзнание (според учението на йогите, черния дроб е упорит и с него е нужно да се разговаря твърдо и строго, сърцето е обратно, послушно и ласкаво и предпочита мекото уговаряне и т.н.). Квинтилът на Хирон може да даде анекдотични прояви на живота на вещите в най-подходящия момент (горещия тиган, като жив, се изплъзва от ръцете и се пъха под шкафа), създавайки немислим хаос на проявите на неконтролирания живот, което отначало често звучи смешно, но повтаряйки се систематично в течение на дълъг период от време, може да покаже сериозна жизнена задънена улица, за преодоляване на която на човека се налага да проникне много дълбоко в своето подсъзнание или принципно да разшири своето разбиране за живота и своите задължения пред него.
Например, квинтил на Меркурий към Хирон в IV дом може да означава, че на него ще се наложи рационално да осъзнае като живи някои членове на своята фамилия, които (както поначало му се струва) съвсем не притежават указаното качество, в крайна сметка, в сферите, в които стои Меркурий. Обаче с времето квинтилът на Хирон дава изход от задънените улици на развитието на живота, в това число и семейния.


Квинтил на Уран

Ако планината не отиде при Мохамед, то и слава на Аллаха.

Този аспект дава в сферите на Планетата неочаквани изригвания на жизнени проявления, които могат да бъдат просто нестандартно изключение, артефакт, но понякога звучат почти като чудо, явявайки се проблясъци на живот, в изглеждащо, съвършено мъртви форми. На високо ниво този аспект може да означава блестящи математически или теоретико-физически способности, умение да се види живота и развитието на най-сложни и абстрактни структури и модели. На средно ниво човекът е длъжен да се старае да види енергично-жизнените прояви на Уран в сферата на Планетата като знаци на съдбата и да се учи да ги интерпретира. Този аспект означава определена защита от съдбата - в трудни моменти вътре в човека или във външния свят възниква неочаквано оживление, което разстройва инертната, вървяща по утвърден план програма, създавайки спонтанна флуктуация и възможност за нестандартен изход или решаване на проблема.
Проработката на този аспект върви по пътя на осъзнаването на смисъла и значението на изригването на жизненост или неочакван скок на развитието, неговата поддръжка и адаптация към реалността, без която той, като правило, бързо умира и се изглажда. Силното активиране на Уран може да даде в сферите на Планетата активизация на живота в невиждани форми, които поставят човек в безизходица и изплашват силно. Обаче намеците за неговото истинско предназначение и характер той може да се опита да получи, спомняйки си предишните уранови изригвания и прояви на жизнеността в сферата на Планетата.


Квинтил на Нептун

Реката на Живота, вливаща се в океана на Мировата Любов, тръгва отначало от блатото на Съчувствието.

Този аспект дава в сферите на Планетата жизненост на медитациите, на високо ниво - истинско разбиране на живота на Планетния принцип и всичките му прояви. На ниско ниво, особено при раняване на квинтила, човекът ще бъде заинтересован и активен преимуществено към паразитните форми на живот, свързани с измама, лъжливи положения и тайно използване на чуждия жизнен поток в сферите на Планетата. При раняване на Нептун у човека може да има склонност към най-ниски форми на живота измежду всичките, които се откриват в дадената инертна форма, и тогава той ще ги покровителства в ущърб на останалите. Тук проработката върви, главно във вътрешния свят и понякога е дадено на човека, за да се откаже от насладите на мръсния живот (на които той противопоставя чистата безжизненост), трябва да се спусне на самото дъно на съответстващата локва, макар понякога да е достатъчна и половината от нейната дълбочина: важно е само да не закрива очите си от това, което реално става, което само по себе си е достатъчно трудно (помага активиране на Плутон). Тук е характерно подсъзнателното чувство за вина пред живота в сферите на Планетата, което човек се опитва да потисне или непохватно да компенсира.
Раняване на Планетата при хармоничен Нептун дава ефект на розови очила: човек е щастлив от всякакви прояви на живота в сферите на Планетата и на него му е трудно да различи ниските от високите и въобще да разбере нейните изкусни измислици, така че може да попадне в неприятни ситуации, опитвайки се да защити което не е нужно от когото не следва. Хармоничният квинтил дава мистичен възторг пред живота на Планетния принцип, съчетаващ се с някаква пасивност и склонност да се паразитира върху нея. На високо ниво - умение да открива живот в невероятни условия и да помогне в неговото развитие.


Квинтил на Плутон

Когато в глуха гора, бъкаща от хищни вълци, се появи младо агънце, то не е виновно в нищо, но предизвиква приятно оживление.

Това е много нееднозначен аспект, интерпретацията на когото силно зависи не само от мажорните аспекти на Плутон и Планетата, но и еволюционното ниво на човека като цяло. Въобще казано, Плутон встъпва като инспектор на качеството и формите на живот в сферите на Планетата и на човека ще му се наложи да преживее раздяла с някои от тях завинаги, с което е по-добре да се смири вътрешно навреме (преживявайки определен траур). От друга страна, Плутон унищожава, на първо място, паразитните форми на живот и след неговото въздействие на човека в крайна сметка му става по-добре, макар вътрешните дървеници и хлебарки, изобилстващи в числото програми на подсъзнанието, и изглеждащи понякога във вътрешния свят на човека достатъчно привлекателно, в крайна сметка, ако не се вгледаме внимателно в тях, и раздялата с тях може да бъде много мъчителна - на човека ще му се струва (особено при раняване на Планетата), че убиват всякакъв живот в него и само много по-късно разбира, че това не е било така. Раненият Плутон прави това по-твърдо и по-безцеремонно, хармоничният по-меко, но във всеки случай преживяването (на ниско и средно нива) ще бъдат от не най-приятните.
Този аспект дава остро критично виждане на жизнените прояви в сферите на Планетата и при раняване на квинтила човек на ниско ниво може да стане черен учител на живота, изтребвайки не само паразитите, но фактически и всички останали негови прояви (макар че според него, вероятно, ще бъде иначе) - аспект на Содом и Гомор, който на високо ниво на проработка обещава изцеление от рак и СПИН.

Папка: Рождени Аспекти | Добавил: Пим (13.04.2009)
Разгледан: 3787
Коментари: 0
Само за регистрирани.
[ Регистрация | Вход ]


Контакт          3.215.16.238