Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPalЛунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


09:55
24.05.2024
Петък
3.215.16.238


Онлайн: 4
Гости: 4
Потребители: 0


 Пими ® » Астрология » Натална » Рождени Аспекти


Асцендент [45] Елементи [7]
Хирон [9] Планети [23]
Изключения [5] Интерпретации [10]
Върхове на Домовете [12] Зодиакални знаци [5]
Рождени Аспекти [26] Рождени Домове [25]
Господари на Домовете [12] Целенасочено Тълкуване [8]
Аспекти на Слънцето [10] Аспекти на Луната [9]
Аспекти на Меркурий [8] Аспекти на Венера [7]
Аспекти на Марс [6] Аспекти на Юпитер [5]
Аспекти на Сатурн [5] Аспекти на Хирон [6]
Аспекти на Уран [3] Аспекти на Нептун [2]
Интерсептирани Знаци и Домове [2] Аспекти към Асцендента и МС [10]
Нива на проработка на Планетите [12]


Полуквадрати на Планетите

Интерпретирайки полуквадрат, следва да се отчитат мажорните аспекти към неговите планети и нивото на раняване на хороскопа като цяло. В силно ранена карта полуквадратът може понякога да се разглежда като хармоничен аспект ("не ми е до напълняване, искам да оцелея"), а хармоничните мажорни аспекти на планетите ще потиснат полуквадрата или дълбоко ще изтласкат неговите дисхармонични ефекти - до един момент от времето, в който ако въобще не се проработва полуквадрата, той ще се яви в много неприятен за човека и неугледен за неговото обкръжение вид.

Триъгълникът, съставен от два полуквадрата и квадрат дава голямо напрежение във фокуса, тоест планетата с двата полуквадрата, принципът на която ще бъде отначало с твърде ограничени проявления - човекът ще усеща върху себе си тежки окови, към които е много сложно, но необходимо да привикне и тогава те се превръщат в булдозер или асфалтова машина, която човека ще управлява сам. Тя ще му помогне много в проработката на квадрата, който в противен случай буквално ще натисне намиращата се във фокус планетата в много твърда форма.


Полуквадрат на Слънцето

Съдбата поставя човека в твърди условия само от пълна безизходица.

Този аспект дава в сферите, управлявани от Планетата, твърди форми на възможните волеизявления на човека и определени (от съдбата) типове императивни ситуации, към които на човека ще се налага да се приспособява, макар че това често ще му бъде неприятно. Например, полуквадрат Слънце - Венера може да даде голяма програмираност (тоест малко число възможни сюжети) в социалните и любовните отношения, при което ако сюжета внезапно започне да излиза извън установените рамки, човекът сам, със своята воля старателно ще ги връща обратно, често правейки уродливи и осакатени своите и чуждите чувства и съдба, без да разбира, защо го прави, но настоявайки твърдо на това.
На ниско ниво на проработка полуквадратът на Слънцето е много тежък аспект, това (в сферите на Планетата) е вариант на преструващ се на човек робот, в крайна сметка, такива ще бъдат инициативите и реакциите на външните императивни обстоятелства. Тук на човека не достига фантазия, но от друга страна, в някои случаи можем да разчитаме на него както на никой друг, а при хармонични мажорни аспекти на Слънцето и Планетата това може да бъде идеален изпълнител на точни и ясни (за него) указания и разпореждания. Характерно е подсъзнателно усещане за скованост на волята и ограниченост на инициативата, което постепенно отслабва (но никога не си отива докрай), когато човек започва да се занимава с проблемите в сферите на Планетата, не свързани с него лично. Обаче това поначало ще бъде недодялано, възможни са травми както във външния свят, така и психически, и комплекс за своя неуместност, неловкост и непригодност.


Полуквадрат на Луната

Винаги ли, когато разговаряш с човека, ти помниш, че пред теб е микрокосмос?

Това е сложен аспект. Най-често означава вътрешна сломеност, която човек всячески се опитва да скрие сам от себе си, защото основното вътрешно чувство му казва, че с него всичко е както трябва, а ето другите хора и въобще външните обстоятелства нещо не са съвсем наред, но във всеки случай това си е техен проблем. На практика всичко е наопаки, но Луната с голям труд признава своите недостатъци. В сферите на Планетата у човека ще бъдат ограничени и твърди програмите на възприятието, които безжалостно ще отсекат и игнорират всичко, не вместващо се в тях, но човекът няма да забелязва това, смятайки, че той прекрасно вижда и чувствува всичко, което е нужно и е възможно, даже да усети своето превъзходство над другите хора, чието възприятие действително ще бъде в някои отношения не така ясно. Неприятността се състои в това, че зад границите на своето ясно възприятие човек на ниско ниво на проработка на аспекта не забелязва нищо, в това число и тънките моменти, полутоновете, и инстинктивно ще се стреми да докаже на света, че такива тънкости на практика няма.
Често този аспект означава формални отношения през детството с майката, която е отправяла своите майчини функции и задължения по утвърден списък, мислено поставяйки в него "отметки" според изпълнението му. Тук (достатъчно трудната) проработка дава умение да се построи топъл уютен дом за другите, предвиждайки за тях всичко на света, но за това е нужно на първо място да се преодолее естествения егоизъм и душевната безсърдечност в сферите на Планетата.


Полуквадрат на Меркурий

Изкуствен интелект - това е винаги безотговорен интелект.

Този аспект дава на ниско ниво скрита инертност на мисленето, която в същото време прави впечатление на подвижна, а понякога и на мощна. Човекът може да говори видимо логично и правилно, но в речта му ще се усещат някакви колосални изопачавания, като че ли в думите си той влага друг и съвършено неправилен смисъл. Самият човек обаче няма да забелязва това, също както няма да забелязва профанацията, на която (в сферите на Планетата) биват подлагани чуждите ментални образи и въобще информацията при тяхното възприемане. Например, полуквадрат Меркурий - Марс ще даде много ограничен набор ментални схеми, с които човекът оперира, възприемайки и насочвайки всякакви видове активност и енергия - своя и чужда, често ограничавайки се с категориите "добро-лошо, свой-чужд, приятел-враг", така че да се осъзнае и отчете двойнствения характер на всякаква активност на този човек ще бъде много трудно. При това неговата реч (особено при хармоничен Меркурий) може на пръв поглед да звучи мощно, убедително и логично, съкрушавайки всякакви препятствия, в това число истината.
Проработката изисква осъзнаване на ограничеността на своите ментални схеми и строителство на тяхната (устойчива!) основа на здание за друга цел (и обитатели), в сравнение с предполаганите в началото от човека. На високо ниво това е дух, тоест това, което се намира над мисълта и логиката, но към което и едната и другата трябва да водят, подобно на указателя, водещ търсача към съкровището, скрито в лабиринта.


Полуквадрат на Венера

Цветовете на злото при най-близко разглеждане обикновено се оказват изкуствени.

Този аспект дава скрити твърдост и схематичност в социалните отношения в сферите на Планетата. При това външно човек може да изглежда в социалното общуване напълно адекватно, но излишъка на вътрешен формализъм, вътрешната зададеност на приемливите за него социални ситуации ще се усещат от близките хора, от него самия в значително по-малка степен. Особено ясно това се проявява в любовта, където човекът го очаква един (рядко два) и същи сюжет, своего рода матрица, където съдбата и самия човек ще подпечатва живота: него и партньорите му, докато този човек не омръзне смъртно на другия, защото удовлетворителни емоционални преживявания той така или иначе не носи, макар често да върви достатъчно уверено и като че ли така трябва. Обаче опитите да се спре със сила естественото течение на събитията или се провалят, или водят към катастрофа. Проработката тук лежи по пътя на отдръпване от решаването на лични проблеми, особено емоционална и социална неудовлетвореност, и прехвърляне на проблемите върху другите хора и като се занимава с тях човек открива, че това което е очевидно и скучно на него, често се оказва интересно, полезно и необходимо на другия - ако не настоява върху това. Социалната яснота е много ценно качество, ако на човека му се отдаде да я направи косвено, а не основно съдържание на общуването, и да си постави като служба по-високи цели, а главното, за другите хора.


Полуквадрат на Марс

Бойният чук на официалната идеология не толкова раздробява, колкото трамбова крамолните мисли на гражданите.

В сферите, управлявани от Планетата, този човек има ограничени средства за изразяване на своята активност, макар това не винаги да се хвърля в очи. Ако на него му се отдаде да намери удобно за неговите цели съчетание на тези средства, ефектът ще бъде прекрасен. Обаче, най-често, той ще изпитва известно неудобство, причините за което представляват пълна загадка за човек на ниско и средно ниво. Например, полуквадрат Меркурий - Марс дава лоша координация на движенията, но при това някои отделни движения могат да бъдат съвършени и при желание, комбинирайки ги, човек може да постигне даже успех при някои видове спортове, макар да е трудно да стане шампион с такъв аспект. Човек с непроработен полуквадрат Луна - Марс ще бъде груб в личното възприятие и изразяване, обидчив, рязък и като цяло е доста тежко да си имаме работа с него, защото той изисква външната реалност да се приспособява към него. Затова пък, когато си постави за цел служенето на нея, той постепенно ще получи широки канали за самоизразяване и конструктивна дейност, макар в началото ще бъде, разбира се, непохватен, но тук много неща ще се смекчат с искреност и безкористност.
На ниско ниво, а особено при добра енергетика, човекът ще бъде склонен да подчинява света в сферите на Планетата на своите (съвършено определени представи за това, какви трябва да бъдат тези сфери, и съпротивата срещу това може да бъде много трудна. Например, полуквадрат Марс - Меркурий (особено хармоничен) дава голяма хитрост и повратливост, които на пръв поглед може да изглеждат ум и мъдрост.


Полуквадрат на Юпитер

На когото е дадено много, от него се иска съвсем друго.

Това е аспект на домораслите философи в сферите на Планетата. Тук човекът в редица отношения ще има догматично мислене, основните тухли на което ще се окажат при най-близко разглеждане много здрави и толкова трудно подвижни, и да се построи от тях лек, устремен към небесата храм е достатъчно трудно. В хармоничен вариант този човек може да открие в сферите на Планетата склонност към филантропия, но обикновено тясно разбирана и в крайна сметка не безкористна, а като резултат на неуспех в собственото постигане на тънкостите на Планетния принцип и неговото широко усвояване. Въобще Юпитер носи щастие и разширение на възможностите, но в дадения случай това протича някак механично и формално, без отчитане на истинските желания на човека, така че неговата радост често може да бъде отровена или произтичащото да му се стори съвсем издевателско, от рода на покупка на плюшено кученце вместо истинско за рождения ден. Този елемент на формална благотворителност и лъжливо покровителство се преодоляват с голям труд, още повече че от живота човек получава (в сферите на Планетата) не най-добрите примери за подражание. Независимо от това, проработката тук изисква дълбоко (а не широко) проникване в сферите на Планетата и опериране със съществуващите у човека възможности действително за целите на помощ на другите хора, без отношение към укрепването на чувството за собствена значимост, и тогава в построения от човека храм на практика ще зазвучи гласа Божи.


Полуквадрат на Сатурн

При дълбоко пробиване на цепнатините на вътрешния свят вместо фонтан от духовност може да избие от нефт.

Този аспект не е толкова твърд, както квадрата на Сатурн, но е по-коварен, защото дава на човека усещане за дълбоко проникване в областта, управлявана от Планетата, но тази дълбочина в много отношения е илюзорна, затова пък догматизма на нейните достижения е напълно реален.
Например, полуквадрат Сатурн - Меркурий дава човек, който винаги знае, какво трябва да се направи, особено в областите, управлявани от Меркурий. Тук неговото мислене е лениво, догматично и негъвкаво, и да се докаже на човека тази ограниченост е практически невъзможно. Полуквадрат Сатурн - Плутон дава, обратното, човек който знае как НЕ трябва да се правят нещата, и знае, как трябва да ги унищожи, нямайки никакви съмнения по този повод, във всеки случай на ниско ниво. Докато този човек е настроен егоцентрично, сферата на Планетата като жива му е недостъпна и може да предизвика даже раздразнение, защото не влиза в предписаните рамки. Реално човекът я осакатява, макар той самия да смята, че всичко което прави (структурира, разумно ограничава, мъдро настоява за истинския път) служи изключително за нейна полза. Ако Сатурн е ранен, то този полуквадрат може да нанесе на човека дълбоки душевни рани, но техният източник - много твърдото взаимодействие със сферите на Планетата - дълго ще бъде непонятен или неочевиден. Тук проработката изисква голямо самоотричане и мъжествено задълбочаване в сферите на Планетата с очите на другите хора и за техен интерес, тогава, когато на самия човек вече всичко отдавна е ясно и очевидно. Обаче само тогава, когато види Планетата с очите на другите, през призмата на техните проблеми и помогне на тяхното разрешаване, човекът ще може да направи нещо действително струващо си, конструктивно и надеждно.


Полуквадрат на Хирон

Задълбочавайки се в неведомото, сложи акваланг.

Този аспект дава в сферите на Планетата грубовато чувство за хумор и увереност в нестандартността и оригиналността на своите подходи, а също способност да се излезе от всяка безизходица. За съжаление това, реално не е винаги така, и хитроумната и смешна измислица на практика често се оказва плоска и неефективна, но човек на ниско ниво игнорира това или го смята за случайност. Хирон винаги е верен на себе си: тук той предлага структури и методи, които трябва да се разгадаят, гледани от нестандартна и едва мислима гледна точка, което в дадения случай означава (в частност) от гледна точка на другия човек или егрегор, и докато човекът не направи това, в сферите на Планетата постоянно ще го срещат безизходици на развитието, свързани с догматичността на възгледа върху нейните проблеми и упорство при прилагането им, от гледна точка на човека, познатите, надеждни и ефективни методи, на практика се оказват съвсем не такива, но е нужно умение, за да се види това. Хармонични Хирон и Планета силно изглаждат отрицателните ефекти на полуквадрата, и методите, които използва човека в сферите на Планетата, ще изглеждат остроумни и конструктивни, но все едно без проработка и внимание, принципно отправени към другите хора, ще притежават съществени скрити дефекти, които с времето обезателно ще излязат наяве в моментите на грубо очевидно неразбиране на живота в сферите на Планетата и насилие над нея.


Полуквадрат на Уран

Истинските трудности започват, когато човек престане да бъде устройван от собствената концепция.

На високо ниво на проработка този аспект дава в сферите на Планетата изобретателност в съставянето на конструкции от готови блокове, при което тук на човека ще му идват най-неочаквани и понякога гениални идеи, но в крайна сметка проектирания и построения от него дом ще бъде удобен и уютен само за другите хора, ако човек щателно отчете техните желания и потребности, и за него ще бъде не напълно понятно, как се получава това, защото от негова гледна точка домът трябва да се получи все пак мъртъв, макар и оригинален по конструкция. Например, човек с полуквадрат Луна - Уран и Уран в VI дом може да измисли забележителна система от физически упражнения или прийоми на самоконтрол, разпускане и т.н., който ще даде чисто външен, повърхностен ефект за него самия, но ще се окаже много жив и значим за другите, и именно към тях следва да се ориентира в разработването й.
На ниско ниво този аспект дава в сферите на Планетата затъване в непоклатими капризи и прищевки, които човека не може да обясни, но те ще бъдат обезателни за него, често травмирайки обкръжаващите и него самия. Следва да се обръща внимание на тези знаци, но е трудно да бъдат правилно изтълкувани. В частност, е голяма опасността от догматични и праволинейни интерпретации, при раняване на полуквадрата достигащи до мании.


Полуквадрат на Нептун

На спящата красавица не са нужни доказателства за съществуването на вещиците.

Това е опасен аспект, защото на ниско ниво човека в сферите на Планетата постоянно се намира под съсредоточеното внимание на твърди егрегори и нисши астрални същности. При раняване на Нептун са възможни омагьосване, изравняване и т.н., изкуствени ограничения на подвижността на астралното тяло, което в превод на обикновен език означава емоционална скованост, ограниченост на кръга на емоционално и същностно разбиране и твърда фиксация на тези явления и моменти, които са достъпни за човека. Ако те се отнасят към социално усвоени и приемливи области (хармонична Планета), за този човек ще кажат "малко странен", "с прищевки" и т.н., ако пък човек се съсредоточава върху социално неусвоени феномени, което е типично при раняване на Планетата, той може в своите медитации да се придвижи достатъчно далеч и да види недостъпни за другите неща и явления (в това число и във финия свят), за предаването на които той няма да има адекватен език, но те в голяма степен ще овладеят неговото внимание и могат да не встъпят в света като обикновени представи - външно това изглежда като психическа ненормалност и лекарите на такива хора с голям труд ги лекуват с психотропни препарати, не умеещи да им помогнат да разберат природата на фините пространства и населяващите ги същества. Обаче, опитите на човека да разбере себе си и да реши своите проблеми за себе си, да намери удовлетворително и живо течение на своите медитации, в дадения случай не ще доведат до успех. Конструктивна ще бъде помощта към другите в усвояването на сферите на Планетата и тук човек може да постигне големи успехи, при условие на вътрешна безкористност и изкореняване на завистта в себе си по отношение на чуждите постижения.


Полуквадрат на Плутон

Мафията следва да бъде погребвана в непробиваеми за куршуми гробове.

На ниско ниво този човек ще бъде склонен жестоко да изкоренява злото в сферите на Планетата в съответствие със своите ясни представи за него, при което в точността и яснотата на тези представи ще се състои неговата сила и едновременно ограничение на еволюционното развитие, което той ще разбере много по-късно. Например, полуквадрат Луна - Плутон може да даде крупен цензор, хирург-онколог или психотерапевт, но във всеки случай у този човек ще има ясен образ на злото и добре отработени прийоми за неговото унищожение. Във вътрешния живот този аспект дава в сферите на Планетата твърдост и непримиримост към някои свои недостатъци, по странен начин съчетаващи се с игнориране на останалите и тук човекът следва да действа по косвен начин, занимавайки се с проблемите на усъвършенстването на външния свят, за НЕГОВИТЕ интереси или области на вътрешния, и само тогава неговите плутонови оръдия за чистене ще извършат еволюция от арсенал за измъчване към набор от четки за зъби или дрехи, в зависимост от положението на Плутон, в I или V дом. Непроработеният аспект може да даде дълбоки вътрешни травми, а също съдбоносни дисхармонични обстоятелства на външния живот, които ще бъдат реакцията на кармата за осъзнатата или неосъзнатата жестокост, проявена от човека при опитите за груба "чистка" в сферите на Планетата без разбиране на нейните истински проблеми.

Папка: Рождени Аспекти | Добавил: Пим (07.04.2009)
Разгледан: 3111
Коментари: 0
Само за регистрирани.
[ Регистрация | Вход ]


Контакт          3.215.16.238