Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPalЛунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


05:46
29.09.2023
Петък
44.192.254.173


Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0


 Пими ® » Астрология » Предсказателна » Транзити


Прогресии [10] Транзити [14]
Транзитни Аспекти [9] Транзитни Домове [13]
Марс [3] Юпитер [5]
Сатурн [16] Уран [6]
Нептун [3] Плутон [4]


Нива на проявление


1. Смисъл или телеология

Ще преминем към разглеждане на това, какви нива на разбиране на транзитите и прогресиите могат да бъдат отделени. Грубо могат да се отделят три нива. Макар че, разбира се, може да се въведе по-голямо количество подразделения. Но лично аз намирам тази класификация, която ще изложа по-долу, достатъчно полезна.
Първото ниво е това, върху което е фокусирано вниманието на духовно ориентирания астролог – то включва най-дълбокото значение на транзита или прогресивния аспект, смисъла. Използвайки термина “смисъл на аспекта” аз ще се съотнеса с неговата телеологията – цел в термините на посоката на развитие на индивидуалността и психиката. Тези от нас, които имат духовни или религиозни наклонности, считат, че Космосът има определена цел, и достигането на тази цел се явява смисъла на този опит, който ние получаваме в течение на живота. Затова всички събития имат някакъв скрит смисъл, принадлежащ на някакъв глобален план и имат своя цел да ни обучат, и ето – чрез това обучение ние и растем, изпълнявайки някаква духовна или еволюционна задача...
Съществува ли такава космическа свръх задача (Цел) в действителност, е въпрос на достойна дискусия. Вярваме ли в обективното съществуване на такъв План или не, всъщност въпросът е в това съществува ли Бог или други богове – нямаме начин да го докажем достоверно. Фактически напълно възможно е ние да проектираме нашите личностни възприятия за смисъла върху, в известна степен, произволната и хаотична Вселена. И даже това да е така, все пак жизненият опит на голям брой хора показва наличие на вътрешен смисъл и цел, и затова независимо дали това е проекция или не – наличието на вътрешен смисъл в нашия живот се явява фактор. Все пак, това положение се явява в духовен и творчески смисъл изключително продуктивно, даже ако то не е “истина” в научен смисъл на тази дума.

Ако транзитите и прогресиите се разглеждат в такава перспектива, възниква въпроса:”Какво трябва да науча, какво подразбира в този смисъл съвпада на транзитния Сатурн с моето Слънце? На какво ме учи квадрата на прогресивната Венера с наталния Плутон? Какви открития ми носи опозицията на транзитния Уран към наталната Луна? Какъв е положителния потенциал на секстила между прогресивния Марс и Хирон? “ Такъв подход дава много важно измерение в разбирането на всеки транзит или прогресивен аспект. Говорейки за “духовният” смисъл, всъщност това е психологически въпрос, в смисъл на изследване на наследствените комплекси, доколкото разглеждаме планетарното развитие, приложено към еволюцията на психиката. Очевидно е, че такава гледна точка се отнася по-скоро към тренсперсоналната или архетипната психология, отколкото към редуктивната психология Но извън всякакво съмнение тя е психологична. Без отчитането на такава перспектива ние подхождаме към астрологията и към себе си напълно механически.

Някои астролози напълно съсредоточават вниманието си на това ниво, предполагайки, че другите нива са прекалено материалистични и негативни. При разглеждането на транзита на Плутон през наталния Хирон или прогресивния квадрат между Венера и Сатурн ще говорят предимно за това какво означават те в термините на развитие. Да предположим, че транзитния Сатурн формира опозиция към наталното Слънце в 5 дом. Ако разгледаме този транзит от гледна точка на телеологическото значение, то можем да говорим за това, че той води до засилване на усещането от родения на собствената индивидуалност. Този транзит ще даде по-силно чувство на самоидентичност, по-ясен смисъл на собствената цел, и реализация на творческите планове. Материалните обстоятелства на дадения аспект биха могли да бъдат негативни, но в крайна сметка те могат да доведат до по-дълбоко разбиране на собствените задължения пред света във връзка с главната насока на линията на собственото развитие. Произволно събитие, което настъпи по времето на този транзит, колкото и трудно да е, “има смисъл” да направи индивида много по-осъзнаващ себе си...
Телеологическият подход често сам по себе си е успешен при разглеждането и на благоприятните транзити и прогресии., такива като тригон на Юпитер и Луна, или секстил между прогресивното Слънце и наталния Уран. Когато ни влияят хармонични планетни конфигурации, ние неволно “се включваме” към висше ниво на битието, започваме да изпитваме усещане за съвършенство и присъствие на космическа цел, и телеологическите интерпретации, както чувстваме в същото време, най-подхождат за описание на нашето състояние. Смисълът и емоционалните реакции в такова време се намират в съгласие помежду си. Когато се натрупват по-неблагоприятни планетарни конфигурации, още повече можем да ги тълкуваме с термини на висшия смисъл и еволюционната задача. Често такъв подход може чудесно да изцели душата сред суматохата, напрежението и болката. Когато видим приближаваща се планетарна конфигурация, предизвикваща в нас ужас, трябва да се попитаме, какви възможности за растеж са скрити в нея – може би, под покривката на разочарованията и стреса. Много е важно да се помни това и да се размишлява него. Длъжни сме също да не забравяме, че независимо от наличието на дълбок позитивен смисъл, възприемането на трудните аспекти от хората е често такова, че не им позволява да видят тези еволюционни възможности. За повечето хора, особено за тези, които са свикнали да разглеждат действителността като чисто материална или от екстравертна гледна точка, по-дълбокия смисъл и възможности на трудния транзит могат да бъдат недостъпни в течение на доста дълго време от момента на неговото уточнение. По време на неговото настъпване те може да възприемат само това, което е съзвучно с тяхната болка и вътрешен конфликт.2. Емоционално ниво

Транзитите и прогресиите се изразяват също и на емоционално ниво. Тази тяхна проява се отнася към психологията също, но в по-голяма степен е свързано с реакциите на индивида, както на нивото на чувственото възприемане, така и на нивото на неосъзнатите комплекси. В преживяването се включва както миналото, така и настоящето. Нашите емоционални реакции по време на транзита или на прогресивния аспект са изключително сложни, и много зависи от това, колко дълбоко разбираме сами себе си, доколко силно е нашето его, какъв вид механизъм на сдържаност прилагаме към нашите активиращи се емоции, и доколко сме информирани за нашите родителски комплекси.
Миналият опит практически винаги се активира от всеки важен транзит или прогресия, особено ако подобен транзит или прогресия вече е имало в миналото, и е необходимо да се видят какви спомени и асоциации са натрупани по време на последователните планетни аспекти към положенията в конкретната карта. Също, полученият опит, бидейки по своята същност творчески и позитивен, може да включи страданието като своя неотменна част. Всичко това става точно в сферата на емоциите и затова, емоционалния отговор на транзита може рязко да се отличава от неговото телеологическо значение.
Може да изглежда, че няма абсолютно никаква връзка между смисъла и целта на транзита и това, което фактически чувстваме и как постъпва индивида по време на действие на транзита. Това обстоятелство може да смущава не само клиента, но и астролога. Виждала съм как минават забележителните транзити на Юпитер, без да допринасят нищо, освен благо настроение. Ние сме прекалено склонни да седим и да чакаме с надежда транзита на Юпитер, мислейки примерно в така:”О, колко хубав ще бъде моя живот, когато Юпитер стигне в съвпад с моето Слънце.” Нещо хубаво, произтичащо от телеологическия смисъл, разбира се, при такова преминаване ще настъпи, но като цяло, живота може да се обърне и на друга страна – изцяло до най-неприятните емоции.
Да допуснем, че в картата на някой е проявена земята, например много планети в Телец, силен Сатурн, той има силна нужда от стабилност и структурираност на живота, да предположим, че той е бил искрено предан на своя брак в течение на 23 години, има три деца, два автомобила, стабилна работа, голям дом на кредит и ето – прогресивната Венера минава в съвпад с рождения му Юпитер в 5 дом и от това абсолютно не следва нещо забележително на физическо и емоционално ниво. Ние, като астролози, знаем, че откриването на сърцето, до което такава прогресия, ще го доведе до това, което му е нужно на практика. Но в това време, той какво смята да каже на жена си? И може ли той да си позволи тези загуби, които ще понесе при съдебно разглеждане по повод на развод?
Много зависи от това, как всеки е изживял живота си, и доколко са асимилирани едни или други конфигурации в наталната карта. Не е възможно някой от нас да твърди, че напълно е асимилирал своето съдържание, защото на практика това е въпрос на степен на неосъзнатост на нашето поведение.

Ако човекът се е оженил рано, в търсене на безопасност или по други социално обусловени причини, и потенциалните възможности на Юпитер в 5 дом са били безжалостно подтиснати, то такъв прогресивен аспект може да провокира конфликт и следващите след него страдания. Човекът може да влезе в любовна връзка навън и неизбежно да се сблъска с негативните последствия. Макар че понякога това може да бъде и неговата съпруга, която все пак ще открие подтиснатия Юпитер. Такива неща са доста обичайни и ние ги виждаме и в картите на клиентите, и в собствените си карти. Някой седи и чака очарователната Принц или Принцеса , който трябва да се появи, когато транзитния Уран мине през наталната Венера, а вместо това си заминава партньора, който е бил редом. Защото толкова се съпротивляваме да разберем колко силно влияе несъзнателната част от психиката върху начина, по който ще се прояви транзита или прогресията?

Може да се изпита дълбока депресия и по време на очевидно благоприятен транзит. Доста често съм наблюдавала това, когато в планетарната конфигурация са въвлечени така наречените Благодетелни планети. Юпитер съвпада с наталното Слънце, или прогресивното Слънце съвпада с Венера и астрологът предполага, че започва период на лично щастие и постижения. Вместо това, човекът потъва в черна дупка. Такъв конфликт може да бъде активиран даже и с благоприятен опит, в случай, че той засяга затвърдено чувство за вина, свързано с родителите. Или Юпитер ни показва нашите нереализирани потенциали, което засилва усещането за безполезни изживените години. Ако толкова сме притиснати от нашите собствени житейски структури, че сме отрязали всички пътища към нашите възможности, то в такава ситуация се питаме:”В какво е смисъла???” Юпитер може да бъде свързан с дълбоката депресия, защото разликата между нашия потенциал и реалното ни положение става изведнъж явна в момент на болезнено осъзнаване на реалното положение на нещата, и това ни кара да се чувстваме виновни, че сме похабили живота си напразно.
По такъв начин емоционалният отговор на транзит или прогресия може силно да се различава от неговото значение. Трябва да умеем да намираме контакт с нашия клиент, който се намира в клопката на емоционалното състояние, което има малко общо с това как ние разбираме даден транзит телеологически. Може би сме толкова изпълнени от значението, което има една или друга планетарна конфигурация, че забравяме за това, че човекът може въобще да не чувства този път. Клиентът може да бъде много силно наплашен от това, което става, макар и на телеологическо ниво то напълно да се поддава на промяна. Ние знаем, че резултата трябва да е позитивен, но клиентът може да не чувства това. И ако не успеем да се съобразим с непосредствената емоционална ситуация на клиента, и да използваме тези психологически инструменти, които да му помогнат да намери свой път към по-дълбоко разбиране на проблема, всичките ни умения за интерпретация ще бъдат за него празен звук.
Нито едно ниво не се явява пълно без другото. Много е важно да се помни, какво точно чувстват хората по време на трудните транзити. Много транзити за доста болезнени и трябва да бъдем или не много умни, или късогледи, за да мислим, че те не са такива, или да твърдим, че “трябва” да бъдем оптимисти. Ако у някой прогресивната Венера формира квадрат с наталния Хирон и обръщайки се към нас той казва:”О, Колко съм нещастен!”, няма да бъде много умно да му се отговори:”Глупости, длъжен си да чувстваш подем и увереност в себе си, т.к. това е време на изцеление на твоята душа.” Разбира се, ние трябва да говорим за изцеление, но сме длъжни също така и да съчувстваме на неговото усещане за изолация, страданието поради подчиненото положение, или несправедливото държане, което вероятно човек изпитва, за правото му на интелектуални коментарии към това защо се чувства по такъв начин. Необходимо е също така да се говори за миналото и особено за тези времена, когато Хирон е бил активиран от други важни транзити или прогресии.. емоциите, които съпровождат дълбоките вътрешни промени често са доста некомфортни.
В известен смисъл това ниво е най-сложно от трите нива на проявление, доколкото се сблъскваме с тайните на индивидуалното съзнание. Емоционалната действителност – това е лепилото, свързващо нивото на значение с нивото на проява и тук имаме няколко възможности за реализиране на индивидуална свобода на избора. С времето психологическите изменения кристализират и приемат конкретна форма, а сега ние можем само да планираме бъдещето, но не можем да отменим това, което вече е вплетено в реалността на настоящия момент. Това е нашето основание, което Юнг и Хилман са назовали душа, и което се явява посредник между духа и материята.
Човек, чието натално Слънце е аспектирано от опозицията на транзитния Сатурн, има в телеологичен смисъл прекрасни възможности да осъзнае по-дълбоко собствената си личност. Но той може да се намира в дълбоко угнетено състояние и неговия живот може да не бъде безопасен. Той се чувства неудачник и всички минали достижения му се струват безсмислени. Родителските комплекси се надигат към повърхността на съзнанието, особено свързаните с комплекса на бащата. Проблемите на такъв транзит не са предизвикателство, което трябва да се приеме, а по-скоро някакви очистителни процедури. Нужно е да се прегледат всички основи на самоидентичността, множество предположения за живота и отношението към живота трябва да бъдат изяснени преди да може новия, по-здравословен поглед върху нещата да възникне на тяхното място. Мъжкият образец за поведение – и по отношение на самия себе си и в контекста на отношение с другите мъже, вероятно ще се подложи на пълна преоценка. Хората под въздействие на опозицията на Сатурн към Слънцето чувстват доста много неприятни неща, и когато им е зле, те искат да бъдат уверени, че астрологът е способен да разбере техните беди и да им помогне да разберат причините за това. Астрологът с духовни наклонности, може би, има нужда от известен опит в психотерапевтичното въздействие на това ниво.3. Материално ниво

Третото ниво на транзитите и прогресиите е нивото на материализация. Именно на това ниво са съсредоточени много, макар и не всички, традиционни астрологически подходи. Работейки на това ниво, астрологът се интересува преди всичко от това, което може да стане в материалния свят под въздействието на транзитния и прогресивния аспект.този подход може да изглежда прост, но на практика тази работа е изключително сложна. Има множество фактори, както вътрешни, така и външни, които влияят върху това, как конкретно и по какъв начин се реализира планетарната конфигурация. Първият важен фактор са комплексите на индивида, които имат тенденция да се осъществят, ако са силно заредени емоционално и дисоцирани от его-съзнанието. Ако съществува такова нещо, като карма, това може да се явява фактор, влияещ върху събитията, и освен това важна роля играят наследствените семейни, генетически и психологически особености. Не бива да пренебрегваме влиянието на външното обкръжение, особено преобладаващите социални отношения и мироглед, доколкото поведението на индивида винаги, в по-голяма или по-малка степен, се определя от колектива, част, от който той се явява.

Съществува също понятието индивидуална съдба – в смисъл, че има някакви цели, които душата се стреми да реализира в дадения конкретно живот. Гръцката философска мисъл разделя два вида съдба, влияеща върху човека - erinyes и daimon. Първата, грубо казано, е свързана с наследството, втората – с душата и нейната специфична цел. Също може да се разглежда колективната съдба – цели нации и народи могат да имат определена съдба в смисъл на еволюционното развитие на човечеството, и отново – определени наследства от предшествениците. Като индивидуалности ние често сме водени от процеси, които са повече от нас, доколкото ние се явяваме част от човечеството, което само по себе си също е свързано с планетарните цикли. Затова ние споделяме всички превратности на нашата принадлежност към човечеството като цяло, и ни се налага да се справяме още и с този психологически товар, който получаваме от нашия расов, религиозен, социален и национален фон.

Всичко това са философски въпроси, за които всеки от вас си има собствени разсъждения. Напомням ги, защото могат да се явят важен фактор в реализацията на транзитите и прогресиите на материално ниво. От всички тези области бих отдели само една, където ние бихме могли да действаме наистина резултатно – това е сферата на действие на нашите неосъзнати комплекси. Нашата способност да ги познаваме, да ги притежаваме, да работим над тях и да ги трансформираме в края на краищата може да влияе върху колектива, част, от който ние се явяваме. Това може даже да промени “кармата”. Зад всички предсказания стоят хора или група от хора. И в края на краищата ние се връщаме в собствената си градина, за да разгледаме по-добре какво пониква там – ако искаме по-добре да разберем, какви събития могат да ни се случат.

Лиз Грин
Папка: Транзити | Добавил: Пим (22.03.2009)
Разгледан: 3750 | Любовен | Еротичен
Коментари: 0
Само за регистрирани.
[ Регистрация | Вход ]

Контакт          44.192.254.173