Вегетарианците са изложени на 32% по-малка вероятност от
сърдечно-съдови заболявания в сравнение с хората, които консумират месо и
риба, показва широко изследване във Великобритания, публикувано днес в
САЩ.
По-добрите нива на холестерола, кръвното налягане и теглото са
основните причини за подобряването на цялостното здравословно състояние,
предаде
Би Би Си.
"По-голямата част от разликата в риска вероятно идва от последиците
за холестерола и артериалното налягане", което като цяло е по-високо при
месоядните и тя "показва важната роля на храненето за предотвратяването
на сърдечните заболявания", заяви д-р Франческа Кроу от Оксфордския
университет във Великобритания, основен автор на изследването.
Това е най-широкото проучване, правено някога във Великобритания, при
което е сравнена честотата на сърдечно-съдовите заболявания при
вегетарианците и при тези, които похапват месо.
В проучването участвали близо 45 000 доброволци на възраст между 50 и 70 години в Англия и Шотландия.
В тази група 34% били вегатирианци, рядко висок брой при подобен вид
изследвания, което позволило на учените да направят по-точни изчисления
за рисковете от сърдечно-съдови заболявания за всяка една от двете
групи.
"Резултатите показват ясно, че рискът от сърдечно-съдови заболявания е
около една трета по-нисък при вегетарианците спрямо хората, които
консумират месни продукти", заяви проф. Тим Кей, заместник директор на
департамента "Епидемиология на рака" в Оксфордския университет и съавтор
на изследването.
Учените взели предвид редица фактори, за да изчислят риска -
възрастта, дали участниците са пушачи, количеството консумиран алкохол,
физическата дейност, нивото на образование и обществено-икономическата
среда.
Участниците, които били изследвани през 90-те години на миналия век,
отговорили на подробни въпроси за здравословното си състояние и начина
си на живот.
Сърдечните болести са основен проблем на западните страни и убиват 94 000 души във Великобритания всяка година.
"Най-важното нещо, което искаме да обясним на хората с това
изследване, е, че хранителният режим е изключително важен за доброто
здраве на сърцето. Не казваме, че всички трябва да станат вегетарианци.
Диетите могат да бъдат различни. Тези, които не ядат месо, приемат
по-малко наситени мазнини. Това е причината вегетарианците да имат
по-малък риск от сърдечни заболявания", обяснява д-р Кроу.
"Това изследване напомня на всички нас, че трябва да се храним
балансирано - независимо дали приемаме месо, или не", категорична е
Трейси Паркър от Британската фондация за сърдечно здраве.
"Ако пък
решите да станете вегетарианци, уверете се, че приемате достатъчно
витамини, минерали и желязо, които обикновено организмът си набавя от
месните продукти", съветва още Паркър.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5487911