Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal



Лунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


13:13
19.04.2024
Петък
3.133.121.160


Онлайн: 4
Гости: 4
Потребители: 0


 Пими ® » Читалня » Астрология


Разговори с Луцифер [66] Статии [201]
Матрицата 5 [55] Нумерология [28]
Астрология [31] Великият преход [110]
Кармична Астрология [13] Енергиен Вампиризъм [19]
Пламъци Близнаци [13] Карма и Подсъзнание [30]
Любовна тактика [13] Петър Дънов [4]
Джасмухин [8] Ангели и Архангели [15]
Дийпак Чопра [7] Сал Ракели [24]
Барбара Марчиняк [22] Екхарт Толе [9]
Учението на Абрахам [8] Пътят на душите [6]


Депресията и волята за живот 2

Депресията е като знаме, вдигнато от несъзнаваното, даващо знак:

Виж – тук, вътре има нещо, което трябва да бъде почувствано и преживяно, а ти не му обръщаш внимание и затова е това “знаме” на депресията.
Обърни му внимание, вместо да бягаш от него.


Има ли живот след депресията?

Много астролози изучават астрология, за да се справят с неприятното чувство, че може би животът наистина няма смисъл. Ако открием неблагоприятен сатурнов транзит, можем да го обвиним за обстоятелствата в настоящето и по този начин да рационализираме – така всичко ще бъде наред до две седмици или докато транзитът премине. По този начин човек не се впуска в дълбоките и често плашещи изследвания, които биха могли го отведат до сърцевината на депресията и съответно до неговата същност. Това само създава бариера между човека и преживяването и отлага проблема до следващия транзит. Астрологът остава неспособен истински да разбере значението на Сатурн и Плутон. Човек често използва духовни вярвания и дисциплини, за да избегне спускането в царството на депресията. Въпреки че има истина в тях, има истина и в идеята, че животът понякога изглежда безсмислен и в края на краищата всеки е смъртен и един ден ще умре. Ние сме сами, хванати в капана на нашите отделни тела и психики и преживяването на вселенското единство и любов заедно с обещанието за много животи чрез реинкарнация е субективна теория. Депресията е истината на тялото, точно както смисълът е истината на духа. Човек не отрича едното за сметка на другото. Животът има две лица.

За щастие едно от нещата, които се случват, е че индивидуалните потенциали и дарби се интегрират в осъзнатост и живот, недостигани досега. Обикновено това включва възможност за справяне с отделянето и самотата, която преди е липсвала на човек. Тази способност укрепва Егото, което означава повече увереност в себе си, собствената ценност и вяра в живота. Човек се освобождава от родителите и може да живее собствения си живот. Ако можем да извлечем това от депресията, дори когато тя е продължителна, то ние сме получили един невероятен подарък.

Планети и прогресии, отключващи депресия

Транзитите и прогресиите на Сатурн често се свързват с депресията. Ендогенната депресия (остра депресия, която се смята за органична и без връзка с външни фактори) често е свързвана с двугодишния транзит на Сатурн върху критична точка от рождената карта. Когато транзитът отмине, индивидът сякаш излиза от депресията.

Транзитите на Плутон често съвпадат с началото на депресия и тъй като Плутон прекарва доста време, преминавайки назад-напред върху определена точка в картата, тази депресия може да продължи значителен период от време.

Сатурн и Плутон, преминавайки над такива горещи точки в картата ще хвърлят индивида в мощно преживяване на разцепване (split off). И двете карат индивида да се сблъска с истината, и ако тази истина е част от нас, останала инфантилна, наранена и неспособна да прости на живота заради неговата безпощадност, тогава той потъва в най-ранните си преживявания от детството.
Това важи за прогресивните планети, правещи силен аспект с наталния Плутон. Много често това е показател за потенциално възстановяване на емоции и ценности, които са били изгубени в детството и погребани под огромно количество болка.

Често това са транзитите на Сатурн и Плутон, отключващи депресия, която се корени в подтиснат Марс, неизживян Юпитер или фрустрирани Луна или Венера. Източникът на депресията сякаш е неизживян живот, заключени емоции, сковано въображение и неразрешени гняв и болка.

Планета, която може да помогне

Транзитиращ и/или прогресивен Уран в съвпад, секстил или тригон към наталното Слънце, може да подейства изключително творчески за човек, изпаднал в депресия. Събужда се чувството за индивидуалност – светлина в края на тунела. Когато приближава при транзит или прогресия, той освобождава енергия, която е била хваната в подсъзнанието или в стари структури.

Въпреки това много често освободеното либидо трудно се интегрира в съществуващата жизнена ситуация, особено когато Уран прави транзит към Марс. Някакъв порив може би спешно трябва да бъде осъществен от индивида, който често се страхува да наруши статуквото - по този начин енергията се връща обратно и човек отново изпада в депресия. Също така, ако Уран транзитира в квадратура към Луната или Сатурн, всичките рани, чувства на самота, отхвърляне и изолация ще излязат на повърхността и ще доведат до депресия. По груби сметки, ако настоящата ситуация не може да понесе дори положителен аспект на Уран – Уран/Юпитер, Уран/Венера – индивидът ще се опита да отрече, че се променя и резултатът отново е депресия.

Хирон и волята за живот

От откриването на Хирон през 1977 г. астролозите преживяват и изследват неговите теми, слушат нови истории, които пресъздават древния мит и се доближават до някакво разбиране за неговото архетипно влияние. Сега се вярва, че за да може човек да живее живота си пълноценно, той трябва да се изправи лице в лице с тази част от себе си, която по-скоро би желала смъртта.

Каква е позицията на Хирон в рождената карта и какви аспекти прави към другите планети? Като астролози ние разглеждаме символизма на полярността на Слънцето и Хирон – надеждата срещу отчаянието – волята за живот срещу безнадежността. Макар и неаспектирани в картата на всеки човек, тези символи присъстват. Те формират енергийна динамика в личността. Директният аспект изостря тази динамика и често става фокус на индивидуалното пътешествие.

Всички планети до и включително Сатурн служат за развитие на индивидуалното Его, най-добре символизирано от Слънцето като център на индивидуалността. Хирон лежи на границата между Сатурн и външните планети и провежда колективните проблеми, които въздействат и нараняват индивида чрез самата си природа. Колективният характер на Хирон означава нещо колективно “неизличимо”, защото раната съществува в колективното несъзнавано и е наследствена. Слънцето изразява чувството за предназначение и смисъл на живота, които са неразривно свързани с волята за живот и за себеосъществяване.

СИМВОЛИКА НА СЛЪНЦЕТО

Индивидуална съдба
Усещане за смисъл
Надежда за бъдещето
Самоувереност
Творческа сила
Божествено дете

СИМВОЛИКА НА ХИРОН

Разочарование
Пропаднали идеали
Неизбежно нараняване
Горчивина и цинизъм
Психологически и физически увреди

СЛЪНЦЕ РАБОТЕЩО С ХИРОН

Мъдрост
Търпение към непроменимите неща
Твърдост и устойчивост
Разбиране на дълбоките модели
Решимост да допринасяш за чуждото благоденствие
Състрадание
Активиране на волята за живот

СЛЪНЦЕ РАБОТЕЩО СРЕЩУ ХИРОН

Депресия
Загуба на увереност
Усещане за постоянна вреда
Цинизъм
Очакване за провал
Усещане за мъченичество
Проектиране на малоценността върху другите
Загуба на волята за живот.

В мита Хирон не е станал лечител, защото е бил ранен. Той е бил учител и лечител преди да му нанесат раната. Въпреки това можем да приемем, че той е страдал преди това поради самотното си съществуване. Въпреки че е принадлежал към племе от други кентаври (които символизират природните инстинктивни сили) той се е разграничавал от племето и останал в изолация. Хирон представлява мъдрото животно, което по собствена воля е избрало да служи на човешката еволюция и осъзнаване вместо да остане сляпо подчинено на инстинктивните натрапливи импулси на животинското царство. Той обърнал гръб на дивата си инстинктивната природа, за да е в служба на еволюционния модел, който, според него, е пътят напред за целия живот. Случайно бива ранен от отровна стрела, насочена към друг кентавър и раната не зараства, въпреки всички опитани лечителски методи. Накрая той се оттегля в пещерата си, виейки в агония, молейки за смърт. Зевс и Прометей се смиляват над него и го даряват с утехата на тленността, като му позволяват да почива в мир както всеки друг смъртен, макар някога да е бил бог.

Тази история подсказва състояние на несправедливост в живота, което е трудно за всеки човек, особено за идеалиста, занимаващ се с езотерични науки. Иска ни се да вярваме, че животът е справедлив и че доброто се възнаграждава, а злото наказва; поне в някой друг живот, ако не и в този.

Хирон е образ на тази част в нас, която е била ранена несправедливо от живота и неизбежните условия, които отразяват провали и грешки в колективната психика, която бавно и с усилия върви към прогрес. Ние сме жертви на несправедливо нанесена болка, която предизвиква ответна реакция през поколенията, оставяйки много от нас пълни с горчивина и цинизъм. Ние получаваме физическа и психологическа вреда, чиито причини се крият не в нечия индивидуална или дори родителска грешка, а в генетичното наследство (личен недъг) или в колективните бедствия като Холокоста, Африканския глад, СПИН, атаката на 11 септември в Ню Йорк, войната в Ирак – когато хиляди индивиди са били подложени на смърт и необясним ужас. Колективната психика, над която нямаме контрол и за която като индивиди не можем да бъдем обвинявани.

Такива сблъсъци с неизбежните грешки на колективното могат да ни оставят изпълнени с горчивина и отчаяние. Ние можем да наказваме другите за това, че се чувстваме наранени, осакатени и неовъзмездени – или можем да наказваме себе си. В крайна сметка трябва да приемем, че няма отговори, няма награди. Както Хирон трябва да разберем и приемем, че сме само смъртни и обречени да грешим като колектив. Това би отключило нашата състрадателност. Състраданието на един недъгав човек към друг.

Всички трябва да се обърнем към Хирон и да се запитаме “Каква е природата на моята рана? Как ме е наранил живота и кого тайно обвинявам? Мога ли да изпитвам състрадание и прошка към себе си или само гняв и самосъжаление? Къде саботирам или дори разрушавам себе си поради горчивината.

Психичните болести представляват здравен проблем номер едно за САЩ и вероятно за цялото човечество. Според някои изследвания приблизително една трета от всички американци страдат от някакъв вид емоционално нарушение. Става все по-голям проблем сред деца и подрастващи. Американската Психиатрична Асоциация (АРА) предполага, че от 3 до 6 милиона млади хора в момента са в депресия.

Карол Раймер
Папка: Астрология | Посещения: 2256 | Ченълинги
Контакт          3.133.121.160