Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal



Лунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


02:39
24.04.2024
Сряда
18.220.160.216


Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0


 Пими ® » Читалня » Кармична Астрология


Разговори с Луцифер [66] Статии [201]
Матрицата 5 [55] Нумерология [28]
Астрология [31] Великият преход [110]
Кармична Астрология [13] Енергиен Вампиризъм [19]
Пламъци Близнаци [13] Карма и Подсъзнание [30]
Любовна тактика [13] Петър Дънов [4]
Джасмухин [8] Ангели и Архангели [15]
Дийпак Чопра [7] Сал Ракели [24]
Барбара Марчиняк [22] Екхарт Толе [9]
Учението на Абрахам [8] Пътят на душите [6]


Особени фактори на картата

При интерпретирането на картата почти всеки фактор може да се смята за кармичен, или, че има кармичен подтекст. Все пак, има няколко астрологични фактори, на които трябва да обръщаме особено внимание при този вид изследване. Много от тях ще бъдат по-детайлно разгледани по-нататък в тази книга, но краткият план на особените фактори, върху които следва да се съсредоточим, си струва да спомена сега.

Сатурн

Много астролози смятат, че Сатурн, често наричан “Лорд на Кармата”, представя основният кармичен проблем в живота на всеки индивид. Планетата Сатурн е получила названието “Лорд на Кармата” не защото е единствен елемент в картата, който символизира аспектът на личната карма, а защото положението и аспектите й показват къде ще срещнем нашите най-характерни и концентрирани изпитания, а също и къде най-често изпитваме болка и фрустрация. А понеже разпространената концепция за кармата е, че тя е негативна и трудна, изпитанията на Сатурн се смятат от мнозина за идентични с действието на “кармата”. Това, разбира се, е грубо опростяване, а също неправилна интерпретация на онова, което в действителност е кармата.

Много по-точно би могло да се каже, че в рождената карта Сатурн (особено в съответствие с домовата му позиция и аспектите съвпад, квадратура и опозиция) показва къде е концентрирана нашата “трудна” карма. Тези проблематични аспекти на Сатурн показват кристализиращите се привични модели на мислене и действие, които възпрепятстват протичането на творческата ни енергия. Такъв аспект може да покаже минало неправилно използване на талант или сила, които сега трябва да дисциплинираме и пренасочим в конструктивни канали. Именно в тази област е необходима радикална корекция на нашия подход или позиция. Такъв аспект (и това в по-малка степен може да се отнася към куинконса, полуквадрата и полусекстила) поражда голяма енергия от своето вътрешно напрежение; и ние можем да използваме тази енергия, за да развиваме по-голямо съзнание и творчество. Сатурн е планета на формата и структурата и често разбираме, че на планетата, която е в точен аспект със Сатурн трябва да придадем нова форма на изразяване.
Но Сатурн не е единствен показател на препятствията в картата, с които трябва да се справяме в този живот. Почти всеки прекален акцент, съществен недостатък или особено напрегната конфигурация – независимо какви планети са въвлечени в нея – може да посочва важна потребност в растежа и развитието. Основното нещо, което трябва да се осъзнае е това, че животът е изпълнен със значения, че сме длъжни да се сблъскваме с тези разнообразни трудности по позитивна причина.
Както медиумът Артур Форд казва:

Колкото по-силни са препятствията във физическото тяло, толкова по-голяма възможност има за душата да изплати кармичните си дългове и да постигне по-бърз духовен растеж. Препятствията представляват “пътечка наредена от камъни”, ако успешно се преодоляват, и душата, която е в човешкото тяло бодро посреща и преодолява физическите препятствия, расте по-бързо от друга, която по земните стандарти, изглежда има всичко в живота. Наградата не е физическата форма, а духовното развитие, и колкото повече препятствия се преодолеят във физическия живот, толкова по-рядко ще е необходимо на душата впоследствие да се връща във физическата форма, за да изглади грубите черти на своя характер.

Аспекти и елементи

Темата за аспектите ще бъде детайлно разгледана в шеста глава, а тук можем кратко да споменем някои важни моменти. При кармичното интерпретиране на рождената карта всички квадратури и опозиции показват необходимост да стигнем до споразумение със своята собствена сложност, като развием осъзнаване, което да обхване забележимо различаващите се подходи към живота. (Струва ми се разумна хипотезата, че, поне в много случаи, тези “очевидно различаващи се подходи към живота” произтичат от наличието на явно различни видове изпитания на индивида в миналите животи.
Например, ако в един живот някой е бил мъж войник, а после в друг живот обикновена домакиня и майка, тази душа може сега да се появи в света, например с квадратура между планети в Рак и Овен, които посочват вътрешното напрежение, което дори сега той чувства от тези различни жизнени ориентации и начини на себеизява). Силите, посочени от аспекта квадратура действат една срещу друга, всяка намесвайки се в изразяването на другата.
Следователно, е необходимо те да бъдат хармонизирани от индивида, процес, който обикновено отнема години, когато личността бавно развива нови поведенчески модели и започва по-добре да разбира себе си. Силите, въвлечени в опозицията разкриват противоположните и все пак допълващи се подбуди към изразяване, които индивидът усеща непосредствено в отношенията си с другите хора. Тези аспекти посочват също необходимостта да бъдат хармонизирани тези полярности, но опозицията специално набляга на необходимостта от осъзнаване не само на своите, но и на желанията, очакванията и гледните точки на другите. Хармонизацията спомената по-горе, може да стане само чрез развиване на по-висше осъзнаване на силите и въвлечените подбуди.

В своите изследвания по алхимия видният психолог Карл Юнг често цитира старинното изречение на алхимиците: tertium non datur, което означава, че третият фактор (който сам може да разреши проблемът на противоположностите и личните конфликти) не е даден. Юнг продължава да обяснява, че конфликтът никога не се разрешава на това ниво, на което е възникнал, той може да бъде разрешен само на по-високо ниво, основано на по-висока перспектива и ниво на съзнание. Следователно, аспектите квадратура и опозиция показват областта на най-голямо напрежение у нас, но също – факт, който трябва с ентусиазъм да приемем – областта на най-голям потенциален растеж.

Друг фактор, свързан с напрегнатите аспекти, на който отделям голямо внимание, е елементът или елементите, в които се откриват най-много напрегнати планети. Понеже за напрегнатите аспекти може да се смята, че показват областите, където ние сме длъжни да се научим да усъвършенстваме натурата си, да правим корекции и да изграждаме нов подход, от това следва, че всяка планета, (особено всяка “лична” планета), включена в такива аспекти, трябва да се разглежда не само в съответствие със собствената й природа и фундаментални принципи, но и в съответствие с елемента на знака, в който се намира. Тъй като, както детайлно съм разгледал в своята книга “Астрология, психология и четирите елемента”, четирите елемента показват фактическите нива на енергия и измерение на живота, които индивидът може непосредствено да изпита, тогава елементът на всеки знак, който съдържа една или повече от тези силно заредени, напрегнати планети неизбежно е измерението на живота, където има нужда от корекция и усъвършенстване.


Елементът, в който намираме такива планети показва какъв вид привързаности и желания са най-силни за нас, каква е една от най-важните цели на този живот и кои области от живота продължават да ни причиняват проблеми и, следователно, се нуждаят от трансформация. Ако личността има точен съвпад или стелиум в определен знак и всички части на тази конфигурация са в напрегнат аспект към друга планета или планети, тогава елементът на този знак неизменно показва измерението на живота, над което тя трябва да работи по някакъв начин, или за да изрази тази енергия по-хармонично и позитивно, или просто за да усъвършенства интензивността и обема на привързаностите в тази сфера.

Няколко примера могат да помогнат да се изясни този момент. Ако напрегнатата планета (или планети) е във воден знак – Рак, Скорпион и Риби – съществува потребност от усъвършенстване на емоциите и формата на емоционална изява. Личност с такива планетни положения може в този живот да изразява емоциите си по твърде груб, или твърде принудителен начин. Може да бъде необходима някакъв вид емоционална дисциплина, (това не означава потискане!), за да осигури вътрешен натиск, необходим да осъществи пречистващата трансформация на тази енергия.
Инстинктивните реакции на личността могат да бъдат или твърде потиснати, или твърде неконтролируемо доминиращи; следователно, индивидът трябва да се научи конструктивно да насочва своята емоционална сила и да се защитава от външните негативни влияния, без да се затваря за всичко онова, което животът му поднася. Личността може да бъде твърде привързана и към емоционалното удовлетворяване, като го поставя по-високо от всичко останало.

Ако напрегнатата планета или конфигурация се намира в огнен знак – Овен, Лъв, Стрелец - може би е необходимо да се контролира импулсивността и егоцентричното поведение и да се развива любов, чувствителност и търпение. Едно усъвършенствано, дисциплинирано използване на богатата огнена енергия е много по-ефективно и творческо от безполезните жестове на пълно пренебрежение, или себевъзвеличаване. Може би ще бъде необходимо личността да се научи, как да живее в настоящето и да развива смирение, което нараства, когато се подчини на по-висша воля или на божествената сила.
Други уроци, които могат да бъдат показани от напрежението в огнените знаци са:

как да бъдем възприемчиви,
как да приемем своите слабости и по-дълбоки потребности,
как да молим за помощ когато страдаме.
Огнените хора обикновено са твърде горди, за да признаят, че те също имат потребности; и тази тенденция, заедно с прекалената склонност към грубо действие като единствен начин на обноски с живота, често възпрепятства осъзнаването на вътрешния им живот.

Ако напрегнатата планета или конфигурация се намира във въздушен знак - Близнаци, Везни, Водолей – може би ще бъде необходимо индивидът да дисциплинира мисловните си процеси, не само това, как мисли, но също и маниерът на изразяване на своите мисли пред другите хора. Фантазиите, интелектуалният ескапизъм, ненужните проекти за бъдещето, нереалистичните схеми и навикът за рационализация могат да отговорят на целите; така че личността може да бъде поставена пред необходимостта да реструктурира всички тези сфери на живота и да се научи на това, че интелектът е добър слуга, ако е дисциплиниран както трябва, но е много лош стопанин. Тук е възможна прекалено силна привързаност към интелектуални знания, умни идеи, “научни” доказателства и методични концепции.
Необходимо е този индивид да приеме присърце фактът, че ученият, който не работи със своите знания и не ги прави реални чрез непосредствен опит, не е по-добър от магаре с товар книги на гърба. Така наречените знания могат да станат просто бреме, а интелектът може да се превърне в унищожително чудовище, чиято жажда за все повече “знания” не знае граници.

Ако напрегнатата планета (или планети) се намират в земни знаци – Телец, Дева, Козирог – е възможна прекалено голяма привързаност към физическите чувства, земните ценности, физическият комфорт, репутация, собственост и житейска “мъдрост”. Несъмнено ще се наложи личността да работи с въпроси, които реално и постоянно ще обезпечават дълбоката сигурност, към която той или тя се стреми. Осъзнаването на непосредствените потребности за преживяване (пари, храна, жилище и т.н.) може така да надхвърли най-дълбоките и вдъхновени активности, че личността, стараейки се да компенсира недостигът на радост и ентусиазъм в живота, да работи дори по-напрегнато над безкрайните задачи за изграждане на сигурност, сигурност, която може да бъде разрушена във всеки момент.
Личност с такива земни акценти може да бъде така страстно увлечена от живота и мисленето по “практичен” начин, че никога да не позволи на по-абстрактни или вдъхновени мисли или активности да заемат някакво място в начина й на живот.

Както казва един от духовните учители: “Кармата, това е привързаност”. Следователно, рождената карта и особено силно акцентираните й компоненти показват нагласата ни – и оттук, нашите привързаности и нашата карма. Разглеждането на картата и животът на личността в такова отношение представя всичко в нова светлина.
Произволните, зависещите от мнения и погрешните разграничения между “позитивните” и “негативните” черти на картата започват да се топят. Няма “по-добра” или “по-лоша” карта, аспекти или човешки създания. Всички ние сме част от огромната космична драма и – в този материален план – всички сме хванати в собствените си кармични мрежи. Когато се осъзнае това, възниква въпросът: “Какво прави човек, за да се освободи от тези кармични въвличания и ограничаващи модели на съществувание?” Съгласуваното мнение, което успях да открия в ученията на много духовни учители, се състои в това, че никакви желания, искания или надежди станали обособени или “просветени” не достигат мнозина. Личността може да стане обособена от своите стари привични модели само чрез привързаност към нещо по-добро.
Например, ако просякът има само три пенса и внезапно ги изпусне, ще побърза след тях, за да защити малкото, което има. Но, ако в този момент, когато той е изпуснал своите пенсове, види 5 доларова банкнота, подгонена от вятъра по улицата, незабавно ще игнорира своите пенсове и ще се впусне да гони банкнотата. Следователно, както можем да видим, не е достатъчно просто да се изморим от своето старо “Аз”, старите начини на съществуване и нашите пожизнени конфликти. Тъй като привичните модели на миналото оказват силен и постоянен натиск над нас и тъй като се чувстваме неуверени, ако се отклоняваме прекалено далеч от тези привични модели, ние трябва да намерим нещо много мощно, към което да се привържем, ако това трябва да ни откъсне от кармичните тенденции. Единственото нещо, което е достатъчно мощно и неограничено, за да осъществи тази привързаност, е някакъв вид духовна сила.

Оставям на читателя търсенето на метод за настройка към тази висша сила, която съответства на нейното или неговото състояние на развитие. Но какъвто и начин да бъде избран, библейската аксиома ни потвърждава истината: “Търсете и ще намерите; почукайте и ще ви се отвори”.

Папка: Кармична Астрология | Посещения: 3291 | Ченълинги
Контакт          18.220.160.216