Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPal



Лунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


10:53
19.03.2024
Вторник
54.81.185.66


Онлайн: 2
Гости: 2
Потребители: 0


 Пими ® » Ошо » Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза » Ошо. ЛСД и медитация

Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]


Ошо. ЛСД и медитация

Въпрос: Може ли ЛСД да се използва като помощно средство при медитацията?

      ЛСД може да се използва като помощ, но помощта е много опасна. Не е така лесно. Ако използваш мантра, дори и тя ще е трудно да се изхвърли, но ако използваш ЛСД, ще бъде дори още по-трудно да се изхвърли.

      В момента, в който си на пътешествие с ЛСД, ти не си под контрол. Контролът се поема от химията и ти не си господарят. И след като веднъж престанеш да си господар, е много трудно да възвърнеш позицията си. Сега не химикалите са роби, робът си ти. Как да ги контролираш сега, не зависи от тебе. След като вземеш ЛСД като помощ, се превръщаш в роб на господар и химията на цялото ти тяло ще бъде засегната от него.

      Тялото ще започне да жадува за ЛСД. Жадуването няма да е само от ума, както това беше, когато се привърза към мантрата. Когато използваш наркотик като помощ, жаждата се превръща в част от твоето тяло: ЛСД отива до всяка клетка от тялото. То ги променя, променя се вътрешната ти структура. След това всички клетки на тялото започват да копнеят за наркотик и ще е трудно да го зарежеш.

      ЛСД може да се използва, за да те доведе до медитацията, само ако тялото ти е подготвено за това. Затова, ако ме питаш, дали може да бъде използван на Запад, ще ти кажа, "че изобщо не е за Запада. Може да се използва само на Изток - ако тялото е напълно подготвено за него. Йога го е използвал, тантра го е използвал - съществуват школи на тантра и йога, които са използвали ЛСД като помощно средство - но те най-напред подготвят тялото ти. Има един дълъг процес на очистване на тялото. Тялото ти става толкова чисто, а ти се превръщаш в такъв голям негов господар, че дори химикалите сега не могат да се превърнат в твои господари. Затова йога го допуска, но по един много специфичен начин.

      Най-напред тялото трябва да се пречисти химически. След това ще бъдеш в такъв контрол над тялото си, че дори и химията на тялото може да бъде контролирана. Например, има някои йогически упражнения. Ако вземеш отрова, чрез определени йогически упражнения, можеш да направиш така, че кръвта да не се смеси с нея, отровата да премине през тялото и да бъде изхвърлена с урината, без изобщо да се е смесвала с кръвта. Ако можеш да направиш това, ако можеш да контролираш телесната си химия, тогава можеш да използваш всичко, защото си оставаш господар.

      В тантра (по-специално в „лявата" тантра) използват алкохола, за да помогнат на медитацията. Изглежда абсурдно; не е. Последователят приема алкохол в определено количество и след това се опитва да запази вниманието си. Съзнанието не трябва да се губи. Постепенно количеството на алкохола се увеличава, но съзнанието трябва да остане ясно. Ученикът е поел алкохол, той е абсорбирай в тялото, но умът остава над него. Съзнанието не се губи. След това количеството на алкохола се увеличава постепенно. Чрез тази практика се достига една точка, при която може да се пие всякакво количество алкохол, а умът да остане ясен. Само след това може да помогне ЛСД.

      На Запад не съществуват практики за очистване на тялото или за увеличаване на съзнанието чрез промени в телесната химия. Наркотикът се взема без никаква предварителна подготовка. Това няма да помогне. По-скоро, обратното, може да разруши ума.

      Съществуват много проблеми. Когато си бил на пътешествие с ЛСД, си хвърлил поглед на нещо, което никога не си познавал, на нещо, което никога не си изпитвал. Ако започнеш да се занимаваш с медитация, това е дълъг процес, но ЛСД не е процес. Вземаш го и процесът е приключил. След това започва да работи тялото. Медитацията е дълъг процес - ще трябва да я практикуваш с години; едва тогава ще се появят резултатите - а когато си ги изпитал бързо, ще е трудно да се занимаваш с толкова дълъг процес. Умът ще копнее да се завърне към дрогата. Затова е трудно да медитираш, след като си хвърлил поглед чрез химикалите. Да се заемеш с нещо, което е продължителен процес, ще е трудно. Медитацията се нуждае от голяма издръжливост, от повече вяра, от повече чакане и ще е трудно, защото сега ще можеш да сравняваш.

      Второ, всеки метод е лош, ако ти не си под контрол през цялото време. Когато медитираш, можеш да спреш във всеки момент. Ако искаш да спреш, можеш да спреш на мига. Можеш да излезеш от нея. Не можеш да спреш пътуването с ЛСД: след като си взел ЛСД, ще трябва да завършиш кръга. В този случай не си господарят.

      Всяко нещо, което прави от тебе роб, в крайна сметка не може да помогне в областта на духовното, защото по своята същност духовното означава да си господар на себе си. Затова не препоръчвам преките пътища. Не съм против ЛСД, понякога може да го препоръчам, но в такъв случай се изисква дълга предварителна подготовка. Тогава ти ще си господарят.

      Но ЛСД не е кратък път. Той дори е по-продължителен процес от медитацията. Хатха йога отнема години, за да подготви тялото. Двадесет години, двадесет и пет години - след това тялото е готово. Сега можеш да използваш всякаква химическа помощ и тя няма да е разрушителна за твоето същество. Но в този случай процесът е още по-дълъг.

      След това може да се използва ЛСД; аз съм благосклонен към това. Ако си готов да загубиш двадесет години, за да подготвиш тялото си да поема ЛСД, тогава той не е разрушителен, но същото нещо може да се направи за две години чрез медитация. Тъй като тялото е по-грубо, майсторството е по-трудно. Умът е по-фин и майсторството е по-лесно. Тялото е много по-далеч от твоето същество, затова има по-голямо разстояние; при ума разстоянието е по-малко.

      В Индия примитивният метод, за да се подготви тялото за медитация, бил хатха йога. Отнемало толкова много време да се подготви тялото, че понякога хатха йога трябвало да създава методи за удължаване на живота, за да може да завърши процеса. Било толкова дълъг процес, че шестдесет години можело да не стигнат, седемдесет години можело да не стигнат. И възникнал проблем: ако майсторството не се постигне през този живот, тогава в следващия трябва да започнеш от А и Б, защото имаш ново тяло. Всички усилия отивали на вятъра. В следващия си живот нямаш нов ум (старият ум продължава) затова, каквото си постигнал с ума, остава с тебе, но това, което си постигнал с тялото, се губи с всяка смърт. Затова хатха йога трябвало да изобретява методи за удължаване на живота до двеста, до триста години, за да може да се постигне майсторството.

      Ако майсторството е на ума, тогава можеш да смениш тялото си, но готовността на тялото е свързана само с тялото. Хатха йога създала много методи, така че процесът да може да бъде завършен, но след това били открити още по-значителни методи: как директно да се контролира ума (раджа йога). При тези методи тялото е от малка полза, ала от него вече няма и нужда. Затова адептите на хатха йога твърдят, че ЛСД може да се използва, но раджа йога не може да каже, че ЛСД може да се използва, защото раджа йога не притежава методология за подготовка на тялото. Използва се директната медитация.

      Понякога се случва - само понякога - ако си хвърлил поглед чрез ЛСД и ако не си станал зависим от него, Този поглед може да предизвика в тебе жажда да продължиш да търсиш нещо друго. Затова, да го опиташ веднъж е добре, не е трудно да разбереш, къде да спреш и как да спреш. Първото пътешествие е добро, да пътуваш веднъж е хубаво - но след това става трудно да спреш. В това е проблемът. Ако можеш да спреш, тогава да вземеш ЛСД веднъж, е добре. Но това „ако" е много голямо.

      Мула Насрудин обичал да казва, че никога не пие повече от една чаша вино. Много от приятелите му възразявали на неговото твърдение, защото го виждали как пие чаша след чаша. Той казал:

      - Втората чаша се пие от първата. „Аз" пия само една Втората се пие от първата, а третата от втората. Тогава аз не съм си господар. Господар съм си само за първата, как тогава мога да кажа, че пия повече от една!

      При първата си господар; при втората не си. Първата ще се опита да пие втора и след това ще продължиш по същия начин. След това нищо не е в твоите ръце.

      Да започнеш нещо е лесно, защото си господар, но да завършиш нещо е трудно, защото тогава не си господар. Затова не съм против ЛСД... а ако съм против него, то си има причина. Това е условието: ако можеш да останеш господаря, тогава о'кей. Използвай всичко, но остани господар. А ако не можеш да останеш господар, тогава изобщо не тръгвай по опасния път. Изобщо не тръгвай. Ще е по-добре.


Медитация. Изкуството на екстаза
Ошо

Папка: Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза | Посещения: 1428 | Ченълинги | The Arcturians


Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]
Контакт          54.81.185.66