Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPal



Лунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


17:54
29.03.2024
Петък
3.237.24.82


Онлайн: 5
Гости: 5
Потребители: 0


 Пими ® » Ошо » Ошо » Ошо. Любовта е толкова велика, че може да погълне омразата

Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]


Ошо. Любовта е толкова велика, че може да погълне омразата

Ако искаш да си много, много щастлив, постепенно ще се развие и способността ти да си много, много нещастен. Ако искаш негативното да не се развива, то трябва да спреш и позитивното. Това е, което се е случило.

Научен си да не се ядосваш, но ако не си способен на това, съчувствието в теб ще страда. Тогава няма да си способен да съчувстваш. Учен си да не мразиш, но любовта ще страда, няма да си способен да обичаш - и това е дилемата. Любовта и омразата растат заедно. Всъщност те не са две различни неща. Просто езикът ти дава грешна представа. Не трябва да използваме думите "обичам" и "мразя", трябва да използваме "обичамразя", това е една дума. Дори и тире не трябва да има между тях - обичамразя, да няма дори и тире. Защото дори и тирето ще показва, че те са две думи, но по някакъв начин свързани. Те са едно! Това е целият проблем на човешкото съзнание.

Какво да се прави? Защото когато любовта расте, способността да се мрази също расте. Затова има само две възможности: или да позволиш омразата да порасне заедно с любовта, или да убиеш и омразата, и любовта. Досега е избирана само втората възможност. Всички религии са правили това: омразата трябва да бъде унищожена - дори с цената на любовта - омразата трябва да бъде унищожена, също и гневът. Така те продължават да проповядват любов и да казват: "Не мрази!" Любовта им става фалшива, просто думи.

Християните продължават да говорят за любов - това е най-фиктивното нещо на света. Такъв е животът: противоположностите вървят ръка за ръка. Животът не може да съществува с един полюс, необходими са му два: положителният и отрицателният електрически полюс, жената и мъжът. Можеш ли да си представиш свят само от мъже? Ще бъде мъртъв свят. Мъжът и жената - те са два полюса, които съществуват заедно.

Всъщност, да говорим за "мъж" и "жена" не е добре, нека да кажем "мъжена" без тире между тях. Те съществуват заедно. Няма нищо лошо, ако омразата е част от любовта. Това е моето учение. Няма нищо лошо в това гневът да е част от състраданието - това е прекрасно. Не би ли искал Буда да ти е ядосан? Това ще е нещо като благословия - Буда ядосан на теб! Във великата цялост на състраданието гневът също става прекрасен, той бива погълнат. Порасни в любовта си и позволи на омразата също да порасне.

Не ти казвам да ги противопоставяш една на друга, не. Казвам ти да обичаш с омраза и така ще се получи трансфигурация, трансформация на енергията. Твоята омраза ще бъде толкова прекрасна, че ще притежава качествата на любовта. Понякога човек трябва да бъде ядосан.

А ако ти наистина си навлязъл в състраданието, ще използваш гнева си за твоето състрадание. Запомни, че полярността винаги съществува - но как да й придадеш хармония? Старият начин е да ги разделиш - унищожи омразата и се опитай да обичаш без омраза. Тогава любовта е фалшива, защото енергията липсва. А ти се страхуваш да обичаш, защото в същото време ще расте и омразата ти. Страх от омразата, които потиска любовта. Тогава говориш за любов, но всъщност не обичаш.

Тогава любовта ти се превръща просто в думи; нещо вербално, но не живо и екзистенциално. Не казвам да започнеш да мразиш. А казвам да обичаш, да пораснеш в любовта, а разбира се, че и омразата ще порасне заедно с нея. Но не се притеснявай от това. Продължавай да растеш в любовта и омразата ще бъде погълната от нея.


Любовта е толкова велика, че може да погълне омразата. Състраданието е толкова голямо, огромно, че може да погълне една малка частица гняв. Това е добре. Наистина състрадание без гняв ще е като ядене без сол. То няма да притежава солта - енергията. Ще бъде безвкусно и блудкаво.

Разбира се, че негативното винаги ще расте заедно с позитивното. Например, какво ще се случи, ако съществува общество, което да казва: "Лявата страна на тялото ти и е грешна, затова не й позволявай да расте; само дясната страна на тялото ти е правилна, така че позволи й да расте и потисни или напълно унищожи лявата." Или ще се осакатиш, защото ако не позволиш на лявата да порасне и дясната ще остане недоразвита. - те растат заедно; или ще станеш пигмей като много други хора; или ще станеш лицемер. Ще скриеш лявата си страна и ще казваш, че имаш само дясна. Винаги ще криеш някъде лявата. Ще бъдеш лицемер - неистински, неавтентичен, лъжа, една жива лъжа - каквито са религиозните хора.

Деветдесет и девет на сто от така наречените религиозни хора са лъжци, абсолютни лъжци, защото каквото и да казват, е абсурдно; то не може да бъде истина. Казват, че обичат и не мразят. Това е невъзможно! Това е против самата математика на съществуването! Трябва да са лъжци. Не е необходимо да се задълбочавам в индивидуални случаи; това е против самата природа, не е възможно.

Деветдесет и девет процента са лицемери и един процент - обикновени хора. Тези 99% са умни, интелигентни. Те крият лявата страна и говорят за дясната. Показват дясната страна на света, а лявата е личният им свят. Имат задна врата на къщите си. На предната врата е едно нещо, на задната - друго. Единият процент невинни хора, хора прости, обикновени, не много интелигентни или хитри, остават пигмеи. Те наистина потискат; и когато потискат растежа на лявата страна, с дясната се случва същото. Не искам и ти да се превърнеш в това.

Трябва да израснеш в пълния си ръст. Но това е възможно единствено, ако оставиш свобода и на положителното, и на отрицателното. Те двете са твоите криле. Как може птица да лети с едно крило? Как можеш да ходиш с един крак? Тази двойнственост съществува на всяко ниво на живота - две неща са необходими. В опозицията помежду си те придават напрежение и възможността за движение.

Изглежда сякаш са едно срещу друго, но взаимно се допълват. Те не са истински противоположности; само полюсите са противоположни. Те си помагат едно на друго, за да израснат. Бих искал да пораснеш до най-крайния си ръст, но не искам да си лицемер. Бъди истински.


Ошо
Папка: Ошо | Посещения: 1685 | Ченълинги | The Arcturians


Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]
Контакт          3.237.24.82