Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPal



Лунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


01:38
29.03.2024
Петък
34.229.50.161


Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0


 Пими ® » Ошо » Ошо - За смелостта » Ошо. Радостта да живееш рисковано

Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]


Ошо. Радостта да живееш рисковано


Да живееш рисковано означава да живееш. Ако не живееш рисковано, ти не живееш. Живеенето разцъфтява само в опасностите. То никога не разцъфтява в сигурността, а само в несигурност.

Ако започнеш да придобиваш сигурност, се превръщаш в застояла локва. Енергията ти вече не се движи. Тогава се страхуваш... защото човек никога не знае как да навлезе в непознатото. И защо да поемаш риск? Познатото е по-сигурно. Тогава ставаш обсебен от познатото. Непрекъснато се отегчаваш от него, омръзва ти, чувстваш се нещастен в него, но въпреки това то изглежда познато и удобно. Поне е познато. Непознатото те кара да трепериш. Самата идея за непознатото е достатъчна, за да започнеш да се чувстваш небезопасно.

В света има само два типа хора: такива, които искат да живеят удобно - те търсят смъртта, те искат удобен гроб - и хора, които искат да живеят - те избират да живеят рисковано, защото животът процъфтява само тогава, когато има риск.

Катерил ли си се някога в планината? Колкото по-нависоко се изкачваш, толкова по-свеж, по-млад се чувстваш. Колкото по-голяма е опасността от падане, колкото по-дълбока е пропастта до теб, толкова си по-жив... между живота и смъртта, когато просто висиш между живота и смъртта. Тогава няма отегчение, няма прах от миналото, няма желание за бъдещето. Тогава настоящият момент е много отчетлив, като пламък. Той е достатъчен - да живееш тук и сега.

Или когато караш сърф... или ски, или планер - навсякъде, където има риск да загубиш живота си, има огромна радост, защото този риск те прави изключително жив. Затова хората биват привличани от опасни спортове.

Хората отиват да се катерят по планините... Някой попитал Едмънд Хилари:
-Защо се опитваш да изкатериш Еверест? Защо?
А Хилари отговорил:
- Защото е там - едно непрестанно предизвикателство.

Било рисковано, преди това много хора загинали. В продължение на почти шестдесет-седемдесет години отивали групи - а това била почти сигурна смърт, но въпреки това хората отивали. Какво ги привличало?

Достигайки все по-високо, отивайки все по-надалеч от установеното, ти отново ставаш част от животинския свят. Отново живееш като тигър или като лъв, или като река. Отново се издигаш като птица в небето, все по-далеч и по-далеч. И във всеки един момент сигурността, банковата сметка, съпругата, съпругът, семейството, обществото, църквата, порядъчността... всичко избледнява, избледнява, става все по-далечно и по-далечно. Ти оставаш сам.

Ето защо хората толкова много се интересуват от спортове. Но това също не е истинска опасност, защото можеш да станеш много, много опитен. Можеш да го научиш, да се обучиш на това. То е много добре пресметнат риск - ако ми позволите този израз, пресметнат риск. Можеш да се обучиш в планинско катерене и можеш да вземеш всички предпазни мерки. Или пък да караш с висока скорост - можеш да караш със сто мили в час и това е опасно, побиват те тръпки. Но можеш да станеш много опитен в това и опасността остава само за другите, а не за теб. Дори и да има риск, той е маргинален. И при това тези рискове са само физически, само тялото участва.

Когато казвам да живееш рисковано, нямам предвид само риск за тялото, но и психологически риск, а в крайна сметка и духовен риск. Религиозността е духовен риск. Тя отива до такива висини, откъдето може би няма връщане. Това е смисълът на термина анагамин на Буда - този, който никога не се връща. Той отива толкова нависоко, до точката, от която няма връщане... тогава просто се изгубва. Никога не се връща обратно.

Когато казвам да живееш рисковано, имам предвид да не живееш живота на обикновената порядъчност - да си например кмет на някой град или да си в управителния съвет на някаква корпорация. Това не е живот. Или пък да си министър, или да имаш добра професия и да печелиш много и парите да се трупат в банката, и всичко да ти е наред. Когато всичко ти е наред, просто погледни - ти умираш и нищо не се случва. Хората може да те уважават и когато умреш, да има голямо шествие след ковчега. Добре, това е всичко, във вестниците ще има твои снимки, ще публикуват уводни статии, след което хората ще те забравят. А ти си живял цял живот само заради тези неща.

Внимавай - човек може да пропусне целия си живот заради едни обикновени, светски неща. Да си духовен означава да разбираш, че на тези малки неща не трябва да се отдава прекалено голямо значение. Не казвам, че са безсмислени. Казвам, че са важни, но не толкова важни, колкото смяташ.

Има нужда от пари. Те са необходими. Но парите не са целта и не могат да бъдат цел. Има нужда от къща, определено. Това е необходимост. Аз не съм аскет и не искам да събаряте къщите си и да бягате в Хималаите. Къщата е необходима - но къщата ти е необходима на теб. Не я разбирай погрешно.

Както виждам, всичко при хората се е обърнало нагоре с краката. Те съществуват като че ли те са необходими за къщата. Те непрестанно работят за къщата. Като че ли те са необходими на банковата си сметка - просто събират пари непрекъснато и накрая умират. А те никога не са живели. Никога не са имали и един момент на пулсиращ течащ живот. Просто са били затворени в сигурността, познатостта, порядъчността.


И ако тогава се почувстваш отегчен, това е естествено. Идват при мен хора и казват, че се чувстват много отегчени. Чувстват, че им е досадно, задръстено - какво да правят? Мислят, че ако просто повтарят някаква мантра, отново ще станат живи. Не е толкова лесно. Те ще трябва да променят целия свой начин на живот.

Обичай, но недей да мислиш, че жената ще е на твое разположение и утре. Недей да очакваш. Недей да превръщаш жената в съпруга. Това е начинът да живееш рисковано. Недей да превръщаш мъжа в съпруг, защото съпругът е грозно нещо. Нека твоят мъж да е твой мъж, твоята жена да е твоя жена, и недей да правиш твоето утре предвидимо. Не очаквай нищо и бъди готов за всичко. Това имам предвид аз, като казвам да живееш рисковано.

А ние какво правим? Влюбваме се в някаква жена и веднага отиваме в съда или в църквата, за да се оженим. Не казвам да не се жените. Това е една формалност. Добре, задоволи обществото, но дълбоко в своя ум никога недей да притежаваш жената. Никога, дори и за момент не казвай: „Ти ми принадлежиш." Защото как може някой човек да ти принадлежи? И когато започнеш да притежаваш жената, тя ще започне да те притежава. Тогава и двамата вече не сте влюбени. Просто се смачквате и убивате един друг, парализирате се взаимно.

Обичай, но нека любовта ти да не дегенерира до брак. Работи - работата е необходима - но не позволявай работата да се превърне в твоя единствен живот. Играта трябва да остане твоят живот, да бъде центърът на живота ти. Работата трябва да бъде просто средство за игра. Работи в офиса и във фабриката и в магазина, но просто за да имаш време, възможност да играеш. Не позволявай животът ти да се сведе просто до някакво работно разписание - защото целта на живота е играта!

Игра означава да вършиш нещо заради него самото. Ако се наслаждаваш на много повече неща просто заради самите тях, ще бъдеш по-жив. Разбира се, животът ти винаги ще бъде в риск, в опасност. Но такъв трябва да бъде животът. Рискът е част от него. Всъщност по-добрата, най-добрата част от него е рискът. Най-прекрасната част от живота е рискът. Животът е риск във всеки един момент. Може и да не знаеш... Като вдишваш, като издишваш, има риск. Дори и като издишваш - кой знае дали дишането ще се върне или не? Не е сигурно, няма гаранция.

Но има някои хора, чиято единствена религия е сигурността. Дори когато говорят за Бога, те говорят за Бог като за върховната сигурност. Ако мислят за Бога, те мислят само защото са уплашени. Ако се молят или медитират, те го правят само за да останат в „добрите книги" - в Божиите добри книги: „Ако има Бог, Той ще знае, че аз ходя редовно на църква, редовно се моля. Мога да го докажа." Дори и молитвата им е просто средство.

Да живееш рисковано означава да живееш живота си така, като че ли той във всеки момент ще свърши. Всеки момент има своята присъща ценност и ти не се страхуваш. Знаеш, че има смърт, и приемаш факта за наличието на смъртта, не се криеш от смъртта. Наслаждаваш се на тези моменти на среща със смъртта - физически, психологически, духовно.

Когато се наслаждаваш на моментите, в които влизаш в непосредствен контакт със смъртта - когато смъртта става почти реалност - това е, което имам предвид, като казвам да живееш рисковано.

Тези, които са смели, вървят неудържимо. Те търсят всички възможности за опасност. Тяхната жизнена философия не е философията на застрахователните компании. Жизнената им философия е философията на алпиниста, на планериста, на сърфиста. И те сърфират не само по външните морета, а и по вътрешните. Те се катерят не само по външните Алпи и Хималаи, а търсят и вътрешните върхове.

Но помни едно нещо: никога не забравяй акта на рискуването - никога, никога. Бъди винаги способен да рискуваш. Винаги когато попаднеш на възможност за риск, не я изпускай и никога няма да си губещ. Рискът е единствената гаранция, че ще си наистина жив.


За смелостта
Ошо
Папка: Ошо - За смелостта | Посещения: 1877 | Ченълинги | The Arcturians


Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]
Контакт          34.229.50.161