Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal



Лунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


17:42
18.04.2024
Четвъртък
13.59.243.194


Онлайн: 2
Гости: 2
Потребители: 0


 Пими ® » Ошо » Ошо - За творчеството » Ошо. Изпразни ума си и не мисли за нищо

Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]


Ошо. Изпразни ума си и не мисли за нищо

Какво ще направиш, за да изпразниш ума? Мислите идват, ти наблюдаваш. Но наблюдението трябва да се прави много внимателно - то трябва да бъде пасивно, а не активно. Това са фини механизми и трябва да разберете всичко, иначе може да пропуснете някъде. А ако пропуснете дори и едно нещо, цялата работа променя качеството си.

Наблюдавай - наблюдавай пасивно, а не активно. Каква е разликата?

Например чакаш приятелката си или своя любим - тогава наблюдаваш активно. Тогава като мине някой покрай вратата, ти скачаш да погледнеш дали приятелката ти е дошла. Умът ти се възбужда и ти си въобразяваш, че тя може би е дошла. Все отново и отново подскачаш - умът ти е много нетърпелив, активен. Не, това няма да помогне. Ако си твърде нетърпелив и твърде активен, това няма да те доведе до тишината, за която говоря.

Бъди пасивен - все едно седиш на брега на реката, тя си тече покрай теб, а ти просто наблюдаваш. Няма нетърпение, няма чувство за неотложност, за спешност. Никой не те насилва. Дори и да пропуснеш, нищо не е пропуснато. Ти просто наблюдаваш, просто гледаш. Дори и думата „наблюдавам" не е подходяща, защото самата дума „наблюдавам" дава чувството за някаква активност. Ти просто гледаш, като нямаш какво друго да правиш. Просто седиш на брега на реката, гледаш, а реката тече покрай теб. Или пък гледаш небето и облаците преминават над теб. При това пасивно - тази пасивност е много съществена. Това трябва да се разбере, защото обсебеността ви от активността може да се превърне в нетърпение, може да се превърне в активно чакане. Тогава ще пропуснете целия смисъл, тогава активността ще е влязла отново през задната врата. Бъди пасивен наблюдател - изпразни ума си и не мисли за нищо.

Тази пасивност автоматично ще изпразни ума ти. Вълничките на активността, на умствената енергия малко по малко ще утихнат и цялата повърхност на съзнанието ти ще се изчисти от всякакви вълни, от всякакви вълнички. Ще стане като едно тихо огледало.

Тилопа продължава: Подобно на кух бамбук, почивай в спокойствие със своето тяло.

Това е един от специалните методи на Тилопа. Всеки Учител си има свой специален метод, чрез който той е постигнал и чрез който би искал да помогне на другите. Това е специалитетът на Тилопа: Подобно на кух бамбук, почивай в спокойствие със своето тяло - като бамбук, напълно кух вътрешно. Когато почиваш, ти просто чувстваш, че си като бамбук, вътрешно напълно кух и празен. И всъщност точно така си е: тялото ти е точно като бамбук и вътре е кухо. Кожата ти, костите ти, кръвта ти, всичко е част от бамбука, а вътре има пространство, кухина.

Когато седиш с напълно затворена уста, в неактивност, езикът докосва небцето и ти си в тишина, не потрепваш от никакви мисли - умът наблюдава пасивно и не чака нищо конкретно - чувствай се като кух бамбук. И изведнъж една безкрайна енергия ще започне да се влива в теб. Ще те изпълни непознатото, мистериозното, божественото. Кухият бамбук се превръща във флейта и божественото започва да свири на нея. Веднъж щом се изпразниш, за божественото вече няма прегради да влезе в теб.

Опитай това - то е една от най-прекрасните медитации, медитацията да се превърнеш в кух бамбук. Няма нужда да правиш каквото и да било друго. Просто стани това - и всичко друго ще се случи. Изведнъж чувстваш как нещо се спуска в твоята кухост. Ти си като утроба и в теб влиза един нов живот, пада едно семе. И идва момент, когато бамбукът напълно изчезва.

Подобно на кух бамбук, почивай в спокойствие със своето тяло. Почивай в спокойствие - недей да желаеш духовни неща, недей да искаш рая, недей да искаш дори и Бога. Бог не може да бъде пожелавай - когато нямаш желания, Той идва при теб. Освобождението не може да бъде пожелавано - защото желанието е обвързване. Когато нямаш желания, ти си освободен. Будичността не може да бъде пожелавана, защото желаенето е пречката. Когато няма пречки, будата изведнъж експлодира вътре в теб. Ти вече имаш семето. Когато си празен, когато има пространство, семето експлодира.


Тилопа казва:
Подобно на кух бамбук, почивай в спокойствие със своето тяло. Нито давай, нито вземай, нека умът ти да почива.

Няма нищо за даване, няма нищо за вземане. Всичко е напълно окей - такова, каквото е. Няма нужда от никакво даване и вземане. Ти си напълно съвършен такъв, какъвто си.

Това източно учение е било разбрано напълно погрешно на Запад, защото те казват: „Що за учение е това? Така хората няма да се борят, няма да се опитват да се издигнат. Така няма да правят никакви усилия да променят характера си, да трансформират лошите си наклонности в добри. Така те могат да станат жертви на дявола." На Запад лозунгът е „Подобрявай себе си" - независимо дали се отнася за този свят, или за другия, но се подобрявай. Как да се подобриш? Как да станеш по-велик и по-голям?

Ние на Изток разбираме това по-дълбоко, че самото това усилие да „станеш" е бариерата - защото ти вече носиш в себе си своето същество. Няма защо да ставаш каквото и да било - просто реализирай това, което си ти, и това е всичко. Просто реализирай това, което е скрито вътре в теб. Подобрявайки, каквото и да подобряваш, ти винаги ще си обзет от безпокойство и терзания, защото самото усилие да подобриш те води по погрешен път. То прави бъдещето значимо, целта значима, идеалите значими - и тогава умът ти се превръща в желаене.

Като желаеш, ти пропускаш. Нека желанието да утихне, да се превърне в едно тихо езеро на нежелаене - и ще се изненадаш как това изведнъж се появява. И ще почнеш да се смееш с все сила, така както Бодхидхарма се е смял. Последователите на Бодхидхарма казват, че когато отново утихнеш, можеш да чуеш неговия бурен смях. Той все още се смее. Оттогава не е спрял да се смее. Почнал е да се смее, защото: „Що за майтап е това? Ти вече си това, което се опитваш да станеш! Как би могъл да успееш, щом вече си това, а пък се опитваш да станеш това? Провалът ти е абсолютно сигурен. Как можеш да станеш това, което вече си?" Затова се смял Бодхидхарма.


Бодхидхарма бил точно съвременник на Тилопа. Те може и да са се познавали - може би не физически, но сигурно са се познавали - едно и също качество на съществото.

Тилопа казва: Нито давай, нито вземай, нека умът ти да почива. Махамудра е като ум, който не се привързва към нищо.

Ако не се привързваш, ти си постигнал - нищото е в ръцете ти и ти си постигнал.

Махамудра е като ум, който не се привързва към нищо. Практикувайки така, след време ще постигнеш будичност.

Какво трябва да се практикува? Да бъдеш все по-спокоен и по-спокоен. Да бъдеш все повече и повече тук и сега. Да бъдеш все повече и повече в действие и все по-малко и по-малко в активност. Да бъдеш все повече и повече кух, празен, пасивен. Да бъдеш все повече и повече наблюдател - индиферентен, който не очаква нищо, който не желае нищо. Да си щастлив със себе си такъв, какъвто си. Да празнуваш.

И тогава в който и да е момент, когато нещата узреят и дойде подходящият сезон, ти ще разцъфтиш превръщайки се в буда.


За творчеството
ОШО
Папка: Ошо - За творчеството | Посещения: 1635 | Ченълинги | The Arcturians


Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]
Контакт          13.59.243.194