Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPal



Лунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


05:57
19.03.2024
Вторник
54.242.75.224


Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0


 Пими ® » Ошо » Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза » Сексуалната енергия и събуждането на Кундалини

Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]


Сексуалната енергия и събуждането на Кундалини

Въпрос: „Как човек преодолява привличането на секса, така че кундалини да може да тръгне нагоре?"

      Енергията е вървяла надолу през сексуалния център непрекъснато през всичките раждания, затова когато се създаде някаква енергия, най-напред тя ще се опита да тръгне надолу. Затова понякога медитацията предизвиква в тебе нарастване на сексуалността до степен, която никога преди това не си изпитвал. Ще се чувстваш по-сексуален, защото си генерирал по-голямо количество енергия, отколкото си имал преди това. Когато си съхранил нещо, старият, обичаен път е готов да го освободи. Механизмът е готов: старият път е готов. Твоят ум познава само един маршрут - най-низшия, сексуалния път - затова, когато медитираш, първото движение на жизнената ти енергия, ще е надолу. Просто внимавай за него.

      Не се бори с него; просто го осъзнай. Бъди нащрек за обичайния път; бъди нащрек за сексуалните представи. Остави ги да се появят. Внимавай за тях, но не прави нищо относно ситуацията. Просто ги осъзнавай. Сексуалният маршрут не може да действа без твоето съдействие, но ако му окажеш съдействие дори за един миг, той може да започне да функционира. Затова не му оказвай съдействие: просто внимавай за него.

      Механизмът на секса е толкова моментен феномен, че може да работи само моментно. Ако не му съдействаш в необходимия момент, той спира. В необходимия момент е нужно твоето съдействие, в противен случай той не може да работи. Той е само един моментен механизъм и ако не му съдействаш, той ще спре от само себе си.

      Отново и отново, в течението на времето, чрез медитацията се е създавала енергия. Тя продължава да се движи надолу, но сега ти осъзнаваш това. Старият маршрут е отрязан - не е потиснат! Енергията е налице и тя трябва да бъде освободена, но долната врата е затворена. Не е потисната: затворена е. Ти не му оказваш съдействие - това е всичко. Не го потискаш позитивно, само негативно не му оказваш съдействие.

      Ти само си осъзнавал това, което става с твоето тяло, с твоя ум. Просто осъзнаваш. Тогава енергията се запазва. Тогава количеството на енергията става все по-голямо и става необходимо едно мушкане нагоре. Сега енергията ще се насочи нагоре. От самата й сила ще се отвори нов маршрут.

      Когато енергията се насочи нагоре, ще бъдеш по-привлекателен сексуално за другите, защото движещата се нагоре жизнена енергия, създава голяма притегателна сила. Ще станеш сексуално по-привлекателен за останалите, така че трябва да внимаваш за това. Сега ще привличаш хората несъзнателно. И привличането няма да е само физическо. Привличането ще е етерно.

      Дори едно отблъскващо тяло, непривлекателно тяло, ще стане привлекателно чрез йога. Привличането е етерно. И то е толкова притегателно, че човек трябва постоянно да внимава за това, непрекъснато да е нащрек. Ще станеш привлекателен... и противоположният пол ще бъде неудържимо привличан от тебе. Има фини вибрации, които се създават от твоето етерно тяло: ти трябва да си нащрек за тях. Видът привличане, който ще бъде изпитан от противоположния пол, ще е различен - ще приема най-различни форми - но в основата си ще е сексуален. По своите корени, ще е сексуален.

      Ала ти можеш да помогнеш на тези хора. Дори да са привлечени от тебе сексуално, те са привлечени от сексуалната енергия, която се движи нагоре. И те, също така, не са обикновени сексуални същества. Движещата се нагоре сексуална енергия се е превърнала в магнит, в притегателна сила. Затова можеш да им помогнеш.

      Въпрос: „При събуждането на кундалини, при отварянето на маршрута, няма ли увеличаване на сексуалната сила?"

      Увеличаването на сексуалната сила и отварянето на маршрута стават едновременно, не са едно и също нещо, но са едновременни. Увеличаването на сексуалната енергия ще е тласъкът, за отварянето на по-висшите центрове. И така, сексуалната енергия ще се увеличава. Ако можеш да я осъзнаваш и да не я използваш сексуално - ако не й позволиш да се освобождава сексуално - ще стане толкова интензивна, че движението нагоре ще започне.

      Най-напред енергията ще опита всичко, което е по силите й, за да се освободи сексуално, защото това е обичайният отдушник, обичайният център. Затова човек най-напред трябва да осъзнае своите, насочени надолу, „врати". Единствено осъзнаването ще ги затвори; единствено несъдействието ще ги затвори. Сексът не е толкова мощен, колкото ние чувстваме, че е. Той е мощен, но само временно, моментно: не е двадесет и четиричасово явление; той е моментно предизвикателство.

      Ако можеш да не му оказваш съдействие и да си нащрек, той отшумява, И ще си по-щастлив, отколкото когато сексуалната енергия се освобождава чрез долния маршрут. Съхраняването на енергията винаги е изпълнено с блаженство. Пилеенето на енергията е само едно облекчаване; то не е блаженство. Разтоварил си себе си; облекчил си се от нещо, което ти е създавало трудности. Сега си разтоварен, но освен това си и изпразнен.

      Затова депресията върви след секса. Разтоварил си себе си и сега си празен: нещо е било изгубено, изчерпано. При съхранението на енергията възниква един тласък нагоре. Чувстваш се обогатен. Изпитваш едно вътрешно развитие; усещаш едно вътрешно богатство. Чувстваш, че вътре в тебе има нещо. Не си празен.

      Чувството за празнота, което е завладяло западния ум, е заради загубата на сексуалната енергия. Животът изглежда празен. Животът никога не е празен! Но изглежда празен, защото ти си разтоварил себе си, облекчил си себе си. Ако нещо бъде съхранено, то се превръща в богатство: ако вратата, която води нагоре, е отворена и енергията тръгне нагоре, не само ще се чувстваш облекчен, не само една напрегната точка ще бъде облекчена, но сега тя освен това не е и празна. В известен смисъл е удовлетворена; тя прелива.

      Енергията е тръгнала нагоре, но основният център не е празен. Той прелива и преливащата енергия се е насочила нагоре, нагоре към брахма-рандхра. След това, близо до брахма-рандхра, няма движение нито нагоре, нито надолу. Сега енергията отива в космоса: отива във Всичко; отива в Брахман (върховната реалност). Затова седмата чакра е известна като брахма-рандхра - вратата към Брахман, вратата към божественото. След това няма „нагоре" и „надолу". Ще се усеща като нещо, което прониква, тласка се нагоре... и ще настъпи един момент, когато човек ще се усеща, като че ли нещо вече е престанало да съществува, като че ли е изчезнало. Сега то прелива в маршрута.

      „Листенцата" на сахасрара са просто един символ на чувствата, които се появяват, когато енергията прелива. Преливането е разцъфтяване, също както цветето, само по себе си, е преливане. Ще почувстваш, че нещо се е превърнало в цвете. Вратата е отворена и то излиза навън.

      Няма да бъде изпитано вътрешно; ще бъде изпитано външно. Нещо се е отворило подобно на цвете, подобно на цвете с хиляда листенца. То е само едно чувство, но чувството отговаря на истината. Чувството е превод и интерпретация. Умът не може да го разбере, но чувството е като цъфтеж. Най-близкото, най-точното, което може да се каже, е че то е като разтворена пъпка. Това се изпитва. Затова възприемаме отварянето на сахасрара като „хилядолистен лотос".

      Толкова много листенца - толкова много! И те продължават да се отварят... продължават да се отварят. Отварянето е безкрайно. То е осъществяване; то е разцъфтяването на човешкото същество. След това ставаш като дърво и всичко, което притежаваш, разцъфтява.

      След това всичко, което можеш да направиш, е да предложиш това цвете на божественото.

      Предлагали сме цветя, но те са били скършени цветя. Само това цвете е истинското предлагане.


Медитация. Изкуството на екстаза
Ошо

Папка: Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза | Посещения: 3736 | Ченълинги | The Arcturians


Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]
Контакт          54.242.75.224