Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS
Бутон за дарения чрез BITCOIN

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]

Бутон за дарения чрез PayPal



Лунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


03:07
29.03.2024
Петък
3.230.76.153


Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0


 Пими ® » Ошо » Ошо - ДАО. Трите Съкровища » Ошо. Каква е разликата между знание, мъдрост и разбиране

Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]


Ошо. Каква е разликата между знание, мъдрост и разбиране

Въпрос: Каква е разликата между знание и мъдрост и разбиране?

О. Има голяма разлика и тя не е количествена, а качествена. Знанието е вяра. Знанията са чужд опит, не твой. Казват, че има бог и ти вярваш в него. Това е знание.

Един младеж може да получи много знания. Това не е трудно. Нужни са ти добра памет и малко усилия. Същото нещо един ден може да се постигне и с един компютър - ти ще носиш компютъра в джоба си, без да е нужно да пълниш главата си с цяла библиотека, компютърът ще носи всичките знания.

Помни, че скоро компютърът ще замени всичките ти знания. Пандитьт (индийски ерудит) ще изчезне от света - компютърът ще го измести от мястото му. Аз казвам "мястото му" съзнателно, нарочно, защото пандитът е механизъм, той не е човек.
Това е, което правите с мозъка си - пълните го с информация.

Знанията се заимстват. Други ги знаят, а вие вярвате, че са верни. Мъдростта идва с вашия собствен опит. Знанията се трупат, мъдростта също се натрупва. Но знанието е натрупване на чужд опит, а мъдростта е натрупване на вашият собствен опит.

Един младеж не може никога да бъде мъдър. Може да има знания, но за мъдростта е нужно време. Старите хора са мъдри, защото са преминали през много преживявания.

Може да прочетете много книги за любовта и да знаете много за любовта - това което другите са казали за нея, но да познаете самата любов, вие трябва да сте я преживели, което отнема време. До момента, в който вие ще сте разбрали какво е любов, младостта, вашите младежки години ще са отминали. Вие ще бъдете възрастни, но мъдри.


Старостта е мъдра, а младостта може да бъде начетена (ерудирана). Мъдростта е вашият собствен натрупан опит, а знанието е чуждият опит натрупан от вас.

Тогава какво е разбирането? Разбирането не се трупа. Каква, е разликата дали някой друг го е преживял, а ти си повярвал или ти сам си го преживял и след това повярвал? Това е опит от миналото. Него повече го няма, а ти си се променил толкова много - и всеки се променя всеки момент. Когато старецът каже: "На старини аз преживях това," той говори за някой друг, тъй като той не е вече онзи същият.

Малко по-близо до това е мъдростта отколкото знанието, но не чак толкова близо. Разбирането не се натрупва, вие не трупате нито чужд опит, нито собствен. Не е нужно да трупате, а да израствате. Разбирането е винаги прясно, а мъдростта е малко прашна и стара - тя е винаги в миналото, вашето собствено минало. Знанието е също в миналото - миналото на другите. И накрая каква е разликата? След като вашето минало е толкова далеч, колкото и миналото на другите, значи вие не сте същите. Старият Хераклит е казал, че всеки момент реката изтича и вие не можете да се натопите два пъти в една и съща река.

Ето я вашата собствена младост - не можете да се потопите в нея два пъти. Вие сте научили нещо от собствения си опит и си го носите. Знанието може да се отмие, мъдростта - също. Те могат да бъдат промити от вашите мозъци, напълно отмити от ума ви. Разбирането никога не може да се промие от мозъка, защото не е част от мозъка, то не е натрупване. Всичко, което може да се натрупа, е натрупано в мозъка.

Разбирането принадлежи на битието ви, то не може да бъде отмито. Вие не можете да промиете мозъка на един Буда - всъщност той самият напълно си е промил мозъка, той напълно е изчистил всичко от себе си, как може вие да го изчистите? Той не задържа нищо - той живее момент за момент. Чрез живеене неговото битие расте. Ако чрез живеене расте вашето знание, това е мъдрост; ако чрез живеене расте вашето битие, това е разбиране, а ако без живеене вашето натрупване расте, това е знание.

Разбирането е истинският разцвет на битието. Човек с разбиране е като огледалото. Едно огледало не носи нищо, но то винаги оживява с непосредственото настояще - който се яви пред него, то го отразява.

Вие ми задавате въпрос. На въпроса може да се отговори чрез знания, т.е. опита на другите. На въпроса може да се отговори чрез мъдрост - моя собствен опит. На въпроса може да се отговори чрез разбиране - тогава аз съм едно огледало и просто отвръщам.

Вие питате - вие идвате пред моето огледало. Аз просто отвръщам. Ето защо човек с разбиране винаги ще бъде чувстван противоречиво, несъвместимо - но какво може той да стори? Той не носи миналото, неговите отговори не произхождат от миналото - те произлизат точно сега, в този момент, от неговото битие. А във всеки момент светът се променя - това е енергиен поток. Как може един стар отговор да бъде даден отново? Даже и думите да изглеждат старите, отговорът не може да бъде стар.

Разбирането е неповторимо и неакумулиращо се. Мъдростта е акумулираща се, повтаряща се. Знанието е чиста вяра, мъдростта има малко опит в себе си, а разбирането е напълно различно. То е вашето настояще, вашето огледално настояще. То е отзвук.

Старците могат да са мъдри, младежите могат да са ерудирани, само децата могат да са разбиращи. Това е значението на туй, което Исус казва: "Само тези, които са като деца, ще могат да влязат в моето Царство небесно."

Когато вие отново станете като деца - свежи, необвързани с миналото, освободени от готови отговори в себе си, неносещи никакви отговори, а само дълбока празнина - тогава нещо отеква с ехото във вас. Някой задава въпрос - не идва отговор от паметта, не идва отговор от опита, а отговорът е отзвук на самият момент.

Разбирането е винаги част от сега и тука.

Разбирането е най-хубавото нещо, което може да се случи на човек. Оставете знанията, оставете мъдростта. Не вярвайте на опита на другите, нито пък на своя собствен опит, защото те принадлежат на миналото, вие сте минали от там - те не са вече част от съществуването, нещата са отплували, реката е минала под хиляда и един моста и не е вече същата река, макар и да я виждате как тече. Тя не е същата река, защото се променя постоянно.

Освен промяната всичко друго се променя. Промяната е единственият постоянен фактор в съществуването. Тогава как можете да се осланяте на миналото? Ако разчитате на него, вие винаги ще пропускате настоящето.

Старите хора, мъдрите, са винаги готови да дават съвети, но никой не ги слуша... и това е добро. Никога не слушайте, защото вие никога няма да преживеете същия опит, който те са преживели.

Реката никога няма да бъде същата. Ако ги послушате, вие ще станете фалшиви, неавтентични, неистинни - вие ще бъдете една измама.

Нито пък се вслушвайте в собствения си опит, защото и вие остарявате с всеки ден, а вчера винаги ще ви дава съвети. Създава се ново положение, а вчера е готово и казва -старецът във вас казва:
- Това е съветът, направи това, защото ние вчера направихме това и то беше добро, то свърши работа и ние успяхме.

Не слушайте собствения си вътрешен старец. Бъдете нащрек! Съобразявайте цялото положение. Не реагирайте, а отвърнете. Ако всичко е ново, нека и отговорът да бъде нов. Само новите могат да посрещнат новото; само новите могат да решат новото; само с постоянно светото и новото вие оставате живи и верни на живота.



ДАО – трите съкровища
Ошо
Папка: Ошо - ДАО. Трите Съкровища | Посещения: 1351 | Ченълинги | The Arcturians


Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]
Контакт          3.230.76.153