Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal



Лунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


15:59
23.04.2024
Вторник
3.21.248.47


Онлайн: 9
Гости: 9
Потребители: 0


 Пими ® » Ошо » Ошо - ДАО. Трите Съкровища » Ошо. Колкото повече човек преследва знания, толкова по-малко знае.

Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]


Ошо. Колкото повече човек преследва знания, толкова по-малко знае.

Затова мъдрецът знае, без да се скита.

При тичането вие губите, пилеете живота си, енергията си, възможностите си. Не тичайте нагоре-надолу. Спрете да тичате, затова е медитацията. Спрете да тичате, седнете спокойно, със затворени прозорци и врати, настанете се вътре, починете си вътре, отпуснете се вътре, оставете суетнята да се успокои и започнете да гледате.

Отначало ще вървите пипнешком, отначало ще ви бъде много тъмно, но като свикнете, тъмнината ще се промени.
То е точно както, когато идвате отвън в горещ слънчев ден с парещо слънце и щом влезете в стаята на вашата къща, не можете да видите нищо; всичко изглежда тъмно, защото очите ви са се нагодили към силното слънце, очите ви са свикнали със силната светлина.

Внезапна промяна - очите ви след малко ще се приспособят и това е всичко. Нужно е търпение. Когато пристъпяте навътре, не виждате нищо. Не бъдете нетърпеливи, не бързайте да казвате, че всичките богове са фалшиви като казват, че блаженството е вътре, а вие не виждате нищо.

Случило се с най-проникновения мислител, който Западът познава, случило се това с Дейвид Хюм. Всеки път, когато попадал на източните учения, едно и също - надникни вътре, затвори си очите. "Виж" - един ден той си помислил - "Да опитаме, макар че знаем добре, че там няма нищо. Тези ориенталци са луди, нелогични, нерационални, интровертни, заблуждават себе си и никой друг." Той казал: "По-добре е все пак да опитам." Затворил очите си, просто за една минута. След това ги отворил и написал в дневника си: "Няма нищо друго освен тъмнина, няколко блуждаещи мисли, няколко усещания и нищо друго..."

Не бъдете толкова нетърпеливи. Почакайте. Нека нещата вътре да улегнат - нужно е време. Вие ги разбутвате в течение на много животи, нужно е време, за да улегнат - малко търпение - нищо друго не е нужно. Не е нужно вие да ги настанявате, защото това отново ще ги разбута, вие ще ги разбутате повече, от вас се иска да не правите нищо.

Това е значението на красивата фраза на Лаодзъ уу -уей - прави, като не вършиш нищо. Ти просто нищо не правиш, а то става. Това е да правиш като не вършиш нищо. Само си затваряш очите и чакаш дълго - виждаш пластовете на мътилката как падат и се утаяват, нещата падат на мястото си, тишина, лека - полека тъмнината става светлина и този някой става познат, с познаването на който всичко е известно. Защото този някой е семето. Това си ти, Светакету.

Затова мъдрецът знае, без да се скита, разбира, без да вижда, постига, без да прави нищо.

Това е най-голямото постижение, това което се постига, без да вършиш абсолютно нищо. Запомни: това, което ти можеш да направиш, не може да мине извън теб. Как може да мине? Ако го направиш, то ще остане под теб, не може да отиде по-високо от теб. Каквото и да направиш, ще е част от ума ти, то не може да бъде трансцедентално. Каквото и да направиш, ще бъде сторено от егото, не може да е твоето битие. Така чрез неправене е единственият начин да го направиш.

Седейки неподвижен, седейки кротък, неправейки нищо, а тревата си расте. И тогава усилието, вършенето е застинало. Каква огромна и необятна тишина пада над теб...

Преди няколко дни прочетох японско стихотворение и един ред от него проникна дълбоко в мен и стана част от моето сърце. Той беше следният:
Без птичка да запее, планината е още по-смирена.

Когато нищо не се върши, даже птичките не пеят, няма нищо, всичко е спокойно и тихо, изведнъж осъзнаваш, че нищо никога не е липсвало - нещото, което търсиш, винаги си бил ти. Изведнъж разбираш, че господарят на всички господари си седи на трона. И започваш да се смееш.

Бокуджу станал осенен - просветлен. Не вземайте думата много на сериозно. Няма нищо сериозно. Това е върхът на удоволствието, последният виц. Бокуджу станал просветлен и започнал да се смее, смял се до пръсване и полудял. Събрали се хората и започнали да се питат:

- Какво е станало? Кажете ни какво се е случило? Той казал:
- Нищо не се е случило, а аз полудях да ровя и да търся това, което е вече в мен.
Когато хората питали Бокуджу:
- Какво направи, когато стана просветлен? Той казвал:
- Смях се, смях се на висок глас. И добавял:
- Аз още не съм престанал да се смея. Дали вие го чувате или не, това е друг въпрос, аз все още не съм спрял да се смея.

Какъв майтап! Вие го имате вече, а продължавате да търсите и не можахте да го намерите, не защото го няма там, а защото е било точно там и толкова близо до вас, че не сте го видели.

Очите могат да видят това, което е надалеч. Очите могат да видят отдалеченото, защото очите се нуждаят от перспектива. Ръцете могат да докоснат това, което е различно и отдалечено. Ушите могат да чуят онова, което е навън. Ето защо Лаодзъ казва, че разбира без да вижда, защото как можеш да видиш себе си? Кой ще види кого? Гледащият и гледаният са един и същ - очи не са нужни. Кой ще го направи? Кой ще направи усилието? Ще стане както кучето, което си гони собствената опашка - просто е глупаво.

А това вършите вие - гоните собствената си опашка. Спрете и вижте, че това е вашата опашка, не е нужно да я гоните, няма никога да я стигнете. Ако гоните, губите, ако не гоните, постигате.

... постига, без да прави нищо.

И тогава времето изчезва. Тогава познанието изчезва, защото познанието го има, за да знае нещо. Познанието е умението да знаеш. Щом като си успял, няма смисъл умението да остане - то просто изчезва.

Времето изчезва. Времето го има, понеже ти си объркан, то е създадено от твоето объркване, за да можеш да се надяваш за бъдещето, и някак си понасяш объркването, толерираш го и се утешаваш.

Умът и времето не са две неща, а са аспекти на едно нещо. Когато и двете изчезнат, за първи път ти си това, което си - в твоята абсолютна слава. Иначе казано, ти ставаш бог, ти си Буда.

Попитай събудените - те всички казват едно и също, че трябва да постигаш без всякакво усилие от твоя страна. Усилието е, което създава бъркотията.

Остави всяко усилие, седни тихо и гледай вътре в себе си.


ДАО – трите съкровища
Ошо
Папка: Ошо - ДАО. Трите Съкровища | Посещения: 1558 | Ченълинги | The Arcturians


Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]
Контакт          3.21.248.47