Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal



Лунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


00:08
20.04.2024
Събота
18.190.153.51


Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0


 Пими ® » Ошо » Ошо - ДАО. Трите Съкровища » Ошо. Справяй се с трудното, докато е лесно.

Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]


Ошо. Справяй се с трудното, докато е лесно.

Всяко трудно нещо си има фаза, в която е лесно. Ако внимаваш, ще разбереш. Много е лесно да се унищожи едно семенце. Но е много трудно да се повали голямо дърво. А всичко си има семенна форма. Когато се появи гневът, той е като едно семе. Ако искаш да го изхвърлиш в този момент, не е трудно. Но ако го оставиш да пусне корени дълбоко в тебе, да се разпростре в твоето битие, да те обхване цял, тогава ще бъде много трудно да унищожиш гнева в себе си. Ще ти се струва, че унищожаваш себе си, защото е станал неразделна част от тебе.

Голямо или малко, много или няколко - замени омразата с добро. Справяй се с трудното, докато е лесно. Справяй се с голямото, докато е малко.

Всичко е малко и лесно в настоящия момент. Ако не го отложиш за после, всичко е лесно и малко. Ти си достатъчно силен, за да го промениш и трансформираш. Но ако кажеш: - Ще го отложа за утре. Ако кажеш: - Няма защо да бързам! Ако погледнеш леко и си кажеш: - Някой ден, когато имам повече време, ще се заема с този проблем! - Междувременно проблемът ще нарасне и ще пусне корени.

Не отлагай, защото по-късно няма да си в състояние да направиш каквото е нужно. А ти досега така правиш: отлагаш за някога си. После идваш при мене и казваш: - Искам спокойствие, искам мир, - а от векове отлагаш проблемите, които бушуват в тебе. Те трябва да се решат. Нужно е да се реже с хирургически нож. Но ти отново бързаш.


Хората медитират няколко дни, 4-5 дена, след това идват при мене и казват: - Нищо не стана. Не виждате ли колко е нелепо?


Какво искате? Цял живот отлагате. Ставате руина. Градината ви я няма вече. Всичко е разрушено, само плевели растат. Изведнъж един ден на вас ви се приисква да имате хубава ливада. Нужно е време. Плевелите трябва да се изхвърлят. Техните корени и семена трябва да се отстранят. Почвата трябва да се промени. Сега не е така лесно.

Но вие можете да сторите поне едно нещо: можете да започнете да живеете за всеки отделен момент. Така поне няма да събирате повече глупост около себе си, повече боклуци. Поне ще можете да изчистите част от градината и ще започнете да работите ден за ден. А веднъж разберете ли колко трудни са станали проблемите, разберете ли, че те са лесни, ако се решават в началото, отново всичко ще стане лесно. Но това чувство, този нюанс, този трик трябва да се научи.

Трудните светски проблеми трябва да се решават, докато са лесни.

Великите проблеми на света трябва да се оправят, докато са дребни.

Затова мъдрецът, без да се занимава с велики проблеми, върши велики дела.

Това изглежда като парадокс, но не е. Това са прости истини, в които няма противоречие. "Ето защо мъдрецът никога не се занимава с велики проблеми..." Защото за него няма велики проблеми. Той никога не решава велики проблеми и затова е велик.

Според вашето разбиране точно обратното е вярно. Вие си мислите, че някой е велик, защото е решил някакъв велик проблем. Имало е велико предизвикателство, което е победил. Това е глупост! Великият човек не покорява нищо. Колкото е по-велик, толкова по-малко има да покорява. Ако наистина е велик, той няма какво да покорява. Най-великият няма проблеми за решаване - нито големи, нито малки, защото не им позволява да се натрупват. Проблемите се създават само поради отлагане. Точно сега всичко се изживява и не е проблем, а е част от живота - хубавата част!

Трябва само да си нащрек. Щом видиш, че се появява проблем, остави всяко действие. Огледай го, обърни му внимание, но просто се вгледай вътре, какво представлява. Понякога с една усмивка ще го промениш, а понякога и смехът ще помогне, за да излезеш от омагьосания кръг. Понякога нищо не е нужно. Дори без усмивка или смях, а само с едно внимание вглеждаш се в него и той ще изчезне, както изчезват капките роса сутрин при изгрев слънце.

Просто погледнете. Внесете слънцето на съзнанието и той ще изчезне, защото е дребен, а вие сте големи, огромни! Самото прикосновение и поглед ще сменят качеството му и той няма да е повече проблем. Можете да му се радвате, наслаждавате и тогава животът става театър.


ДАО – трите съкровища
Папка: Ошо - ДАО. Трите Съкровища | Посещения: 2006 | Ченълинги | The Arcturians


Ошо [13] Ошо - Тук и сега [5]
Ошо - За зрелостта [9] Ошо - За смелостта [13]
Ошо - За творчеството [9] Ошо - За медитацията [8]
Ошо - Кундалини и чакрите [12] Ошо - Книга на тайните [19]
Ошо - Следвай ме [1] Ошо - Възгледът за Тантра [11]
Ошо - ДАО. Трите Съкровища [36] Ошо - Медитация. Изкуството на екстаза [26]
Ошо - Трансформация на седемте тела [9] Ошо - Дарът на Атиша [8]
Ошо - Библия [4] Business [40]
Контакт          18.190.153.51