Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal



Лунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


22:32
19.04.2024
Петък
3.140.186.241


Онлайн: 6
Гости: 6
Потребители: 0


 Пими ® » Читалня » Карма и Подсъзнание


Разговори с Луцифер [66] Статии [201]
Матрицата 5 [55] Нумерология [28]
Астрология [31] Великият преход [110]
Кармична Астрология [13] Енергиен Вампиризъм [19]
Пламъци Близнаци [13] Карма и Подсъзнание [30]
Любовна тактика [13] Петър Дънов [4]
Джасмухин [8] Ангели и Архангели [15]
Дийпак Чопра [7] Сал Ракели [24]
Барбара Марчиняк [22] Екхарт Толе [9]
Учението на Абрахам [8] Пътят на душите [6]


Внимание и самосъзнание

Вниманието се характеризира не толко­ва чрез онова, върху което е съсредоточено, колкото от мястото откъдето идва.

Например, човек може да наблюдава обект от гледните точки на духа или на егото, лично или надличностно, и прочее. В съзнанието подобни установки рядко биват фиксирани.

Доколкото се променя възприемането на информационно-енергийния поток при пре­включване на центъра на внимание, можем да оценим дадена "лоша" постъпка.

-    Как може да не му помогнеш? - питаме своя приятел, който е отказал помощ на свой близък.  - Нима не разбираш, че той се нуждае­ше от твоята помощ!

-    Някак си не разбрах какво иска - смуте­но отвръща приятелят и му става срамно, че ду­шата му е загрубяла. А всъщност, душата му съвсем не е загрубяла, а просто енергийната ин­формация, постъпваща отвън /молба за помощ/ е била така филтрирана и трансформирана от егоцентричната установка на вниманието, че се е оказала недостатъчна за предизвикване на съот­ветна реакция; тоест програмата за избор я е възприела като шумов фон.

Теоретично можем да разгледаме три вида възприятия: егоцентрично, през очите на друг човек и ситуативно възприятие. Всяко от тях при­тежава няколко равнища.

Главната характеристика на егоцентричния тип възприятие се крие в пълното самоотъждествяване със своите усещания. При такъв тип възприятие в човека възниква илюзията, че всич­ки останали виждат, мислят и чувстват точно така, както и той самият. Когато преобладава този тип възприятие, у човека се създава устойчива подсъзнателна, частична или напълно осъзнава­на представа, че всички останали хора са устрое­ни като него. Равнището на възприятие, тоест це­лият асортимент от разновидности на информационно енергийните потоци, който възприема човекът, може да се променя в много широк диа­пазон. Например, човек може тънко да чувства изкуството, музиката, другите хора и въпреки това никога да не напусне типа егоцентрично възпри­ятие. За такива хора се отнася изразът: "Те оби­чат не изкуството, а себе си в изкуството".

Когато човек възприема себе си през по­гледа на друг, той прави съществена стъпка за разширяване на съзнанието и се научава да възприема много по-пълно информационно-енергийните потоци. Онова, което не сме в състо­яние да възприемем непосредствено, можем да го възприемем като възприето от други хора. Че­сто този начин за разширяване на възприятието /и на съзнанието/ е единствено възможният, ма­кар че не е никак лесен.

Но най-адекватен е ситуативният начин на възприемане, отчитащ ситуацията като цяло; така наблюдаваме спектакъл. Всяка ситуация прите­жава свой духовен смисъл както за всеки от уча­стниците, така и сама по себе си като част от ево­люционния процес. И именно по този начин се получава най-малко изкривяване на информационно-енергийния поток.

Твърде важно е възприятието само по себе си. Можем да разгледаме следните равнища на самосъзнание, тоест човек възприема своята личност така:

1. Човек отделя себе си от обкръжаващия го свят и употребява местоимението "аз".

2. Човек отделя своята личност от физичес­кото си тяло.

3. Човек осъзнава, че неговата личност представлява не нещо единно, а сложен обект, състоящ се от различни части, надарени с инди­видуалност и самостоятелна активност. Това е приблизително равнището, на което остава под­съзнанието като реално действаща сила.

4. Човек осъзнава, че частите на неговата личност са различни по своето равнище и по сво­ите функции. В този момент човек започва да става съзнателен в тесния смисъл на думата; сега той може да се пита от коя част от неговото " аз" произтича даденият импулс, желание, мисъл и прочее.

На следващото равнище на самосъзнание духът се проявява още по-отчетливо, и човек си сътрудничи напълно съзнателно с него.


Авесалом Подводни
Папка: Карма и Подсъзнание | Посещения: 1275 | Ченълинги
Контакт          3.140.186.241