Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal



Лунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


05:18
25.04.2024
Четвъртък
3.17.174.239


Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0


 Пими ® » Читалня » Статии


Разговори с Луцифер [66] Статии [201]
Матрицата 5 [55] Нумерология [28]
Астрология [31] Великият преход [110]
Кармична Астрология [13] Енергиен Вампиризъм [19]
Пламъци Близнаци [13] Карма и Подсъзнание [30]
Любовна тактика [13] Петър Дънов [4]
Джасмухин [8] Ангели и Архангели [15]
Дийпак Чопра [7] Сал Ракели [24]
Барбара Марчиняк [22] Екхарт Толе [9]
Учението на Абрахам [8] Пътят на душите [6]


Двата вида успех са две крайности, но златната среда е възможна - част 2

Откъс от книгата на С.Ключников "Фактор за успеха: Нова психология на саморазвитието", част 2

    Непосредственост на възприятията

    Много е важно да сте настроени за непосредствено възприемане на света, за острота на преживяванията. С възрастта емоциите ни се притъпяват и често започваме да изпитваме скука. Скуката е несъвместима с успеха. Откриваме с удивление, че радостта не е тъждествена на преживяването на конфорта. Ако често ви посещават бацилите на скуката на фона на външното ви благополучие, значи е време да им обърнете внимание и да започнете да се учите на чистотата на детския поглед към света, който не е утежнен от мнения и концепции, на детското безкористно любопитство за всичко в света. На децата никога не им е скучно - те са пълни с енергията на живота. Често придобиването на външни блага поражда притъпеното възприемане, чувството на преситеност и следващото го усещане за безцелност и безсперспективност в живота.

    Подобен случай е описан добре в романа на Джек Лондон "Времето не чака". Главният герой на това произведение достига върховете на богатството като става милионер по време на златната треска, но усещането му за умора от живота се увеличавало. В крайна сметка, той прави нестандартна за милионер постъпка - захвърля богатството си и отново става свободен търсач, бродяга, пътешественик, в което намира загубеното щастие и наситения живот.

    Сигурно мислите, че едва ли някой ще последва такъв пример, пък и не трябва художествената литература да се възприема като учебник с буквални рецепти. Въпреки това, можем да извлечем от това някакъв опит - парите често не подпомагат човека в реализирането на плановете му, те са товар и тегоба. За да не ти омръзне комфорта, за да не му се преситиш, трябва от време на време да се разделяш с него - временната раздяла ще го направи по-привлекателен. Радостта е чувство, основано на свободата, а не на зависимостите

      1. Приучете се да сте встрани от скуката, да разбирате, че тя е една от възможните временни състояния.

      2. Постарайте се да разберете причината за своята скута. Може би сте изгубили от поглед целта си или връзката със своята свръхзадача. Може би скуката ви не е свързана с поставянето на целите, а с неумението ви да се отдавате на процеса. Скуката е винаги умиране и ние трябва да се върнем в живия живот.

    3. Започнете да изследвате скуката като състояние. Какви физически признаци я съпътстват? С какво се различават "скучните" ви реакции от "радостните"? Внимателно се изследвайте като направите скуката обект на интереса си.

    4. Приучете се да възприемате света като игра в широкия смисъл на тази дума, която има смисъл в своята безцелност: игра на природата, игра на съдбата. Това е свободно творчество, което се издига с мехурчетата на повърхността на океана и прелива във всички цветове

    Ако човек се обучава в науката на радостта, в отвореността на всички събития, всички влияния и в същото време в способността да преработва негативните страни на живота в позитивни, възможността да изключва по желание ума си и да премества фокуса си в средоточието на емоционалния център, то неговия успех ще е значително по-пълнокръвен.
  
 ВОЛЯ

    На този, който иска да се развива духовно на Земята, му трябва силна воля и целеустременост. Твърдата съсредоточена воля задава и поддържа насоката, не позволява на различните цели да влизат в противоречия, да стават разнопосочни, не им позволява да спорят помежду си. Това е най-важното, нека паралелните движения се развиват редом, да растат, но да не влизат в противоречие, което може да е пагубно, ако е мощна натрупаната сила и голямо развитието им. В духовната сфера волята се отличава от тази, която се прилага в света. В духовните сфери излишно активната воля може да навреди на напредъка. Трябва да се подхожда екологично към собствения си вътрешен свят, меко и цялостно. Използвайте всички натрупвания като не потискате, а преобразявате самия себе си. Методът за съзерцание и наблюдение, методът за осъзнаване е най-добрия метод за работа над собствената си душа.

    1. Спрямо вътрешния си свят развивайте мека духовна воля, която се състои в поддържане на бодрост, във виждане на себе си, в осъзнаване на себе си. Пробуждащата се при такъв безпристрастен поглед върху себе си вътрешна същност, само с присъствието си променя много вътрешни процеси.

    2. Когато действате във външния свят, бъдете по-активни и реализирайте с действена воля.

    РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СИЛИТЕ

    Силите трябва да се разпределят правилно. "Главното е да не се пренапрегвате в духовните търсения" се е шегувал с учениците си един източен учител. Много хора се изтощават да служат на някаква единствена цел и за друга сили не им остават. Не пилейте напразно силите си. Ако губите повече, отколкото придобивате, значи нещо у вас е неправилно и за успех е рано да се говори. Придвижването по духовния път винаги е съпътствано от нарастване на силите, от енергийно зареждане. Това може да е един от критериите за правилната посока на човека. Разпределянето на силите зависи от индивидуалните потребности на личността. За някои те ще се ползват за прочистване кармичните натрупвания, при други - за собственото им заземяване, при трети - за да насочват голяма част от енергиите за вътрешните си проблеми.

    1. Проанализирайте ситуацията си. Какви области в живота ви изостават много днес? Точно с тях трябва да се заемете най-напред, като спазвате условията за хармонично развитие. Всякакви залитания към друга област води до дисбаланс.

    2. Ако вървите по правилния житейски път, то времето няма да отнема от силите ви, а ще ви дава нови и процеса на стареене ще бъде компенсиран с процесите на израстването.

    Превод и предложение: Анита

http://lit-yaz.ru/psihologiya/19129/index.html?page=17
http://www.yosif.net/articles.php?lng=bg&pg=6662
Папка: Статии | Посещения: 1118 | Ченълинги
Контакт          3.17.174.239