Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal



Лунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


18:08
20.04.2024
Събота
3.145.163.58


Онлайн: 3
Гости: 3
Потребители: 0


 Пими ® » Читалня » Джасмухин


Разговори с Луцифер [66] Статии [201]
Матрицата 5 [55] Нумерология [28]
Астрология [31] Великият преход [110]
Кармична Астрология [13] Енергиен Вампиризъм [19]
Пламъци Близнаци [13] Карма и Подсъзнание [30]
Любовна тактика [13] Петър Дънов [4]
Джасмухин [8] Ангели и Архангели [15]
Дийпак Чопра [7] Сал Ракели [24]
Барбара Марчиняк [22] Екхарт Толе [9]
Учението на Абрахам [8] Пътят на душите [6]


Силата на емоциите

Изследванията на много алтернативни психотерапевти, в това число и д-р Чопра, са показали, че емоционалните разстройства са съществен фактор за появата на болести. Нашата неспособност да се справим със стреса – често поради чувство на неопределеност или недостатъчен контрол – също действа много разрушително на физическото тяло и може да доведе до нервен срив.

Може да се каже, че емоционалните ни реакции носят автоматичен характер, тъй като за да постъпи информацията от нервните окончания в мозъка, се изискват например три секунди, и това става по-бързо, отколкото е продължителността на действието на емоционалната реакция и нейната мисловна обработка. Но от друга страна в течение на три секунди друга част на мозъка вече е успяла да получи информацията по по-бързи нервни канали, затова въпреки че този процес преминава без участието на нашето съзнание, ние сме конструирани по такъв начин, че мислим преди да сме почувствали. Човек не е „жертва” на своите емоции.

Ако имаме „спонтанни” емоционални реакции, защото нашите „бутони” са се оказали натиснати, необходимо е да се научим ефективно да взаимодействаме с тези емоции, за да не създадем енергийно блокажи и в крайна сметка – болест. Както вече говорихме, самите събития са лишени от емоционална окраска. Ние натрупваме върху тях своите емоции – в съответствие с нашите възприятия. Силните емоции, останали непреработени, се съхраняват в тялото и създават блокажи, тъй като препятстват потока енергия през енергийните системи на тялото.

Ако желаем да подобрим живота си, ако искаме да изпитаме повече радост, щастие и хармония, първо не трябва да се съгласяваме на по-малко. Решили да се съсредоточим, т.е. да приемем позитивните чувства в нашия живот, ние ще се учим да привеждаме своята позиция в съответствие с позитивното мислене и винаги ще се стремим да видим нещо ценно – „перла” – във всеки буреносен облак. Позитивното и негативното съществуват заедно; ние решаваме да се концентрираме върху позитивните аспекти на живота и в резултат на действието на законите за енергията, това, върху което се концентрираме, нараства.

Осъзнавайки, че всеки опит тук е предназначен да ни научи на нещо и да ни вдъхнови, осъзнавайки, че натрупваме емоционалната си реакция върху събитието посредством личното си възприемане на това събитие, ние достигаме по-голям контрол  върху качеството на опита си. Дори ако ситуацията е поначало негативна, можем да решим да я приемем позитивно. Ще се опитаме да извлечем и ще извлечем такъв урок, че да успеем да приемем ситуацията заради нейната поучителна сила.

Съхраняването на негативните емоции във физическото тяло е безсмислено. Ако преградим течението на река, издигайки стена, то растителността зад бента ще се изтощи и изсъхне поради липса на вода. Така е и с тялото ни. Емоциите трябва да текат свободно, за да бъде тялото здраво. Трябва да ги приемаме, а не да ги отхвърляме. Към тях трябва да се обръщаме подобаващо – да ги уважаваме, приемаме и освобождаваме без излишна снизходителност. Компютърният механизъм на тялото пази негативните емоции в базата данни, наречени органи, например: черният дроб пази гнева, белите дробове пазят тъгата и т.н. – просто защото ние не сме се научили правилно да се отнасяме КЪМ ТЕЗИ ЕМОЦИИ.

В книгата си „Неподвластни на възрастта и времето” д-р Дийпак Чопра пише, че емоционалната болка в настоящия момент се преживява като болезнено усещане, в миналото се възприема като гняв, в бъдещето се възприема като безпокойство. Неизразеният гняв, преориентиран към себе си и съхраняван вътре в нас, се нарича чувство за вина, а  изтощението на енергията, което се получава, когато гневът е насочен навътре, се нарича депресия. Ако, казва той в „Съвършеното здраве”, клетките са просто памет, облечена в материя, то тогава е много важно да започнем да се отнасяме към клетъчната памет от гледна точка на освобождаването на енергийните блокажи в процеса на очистване на клетките ни от отравящата ги отрицателна енергия.

Можем да се научим да взаимодействаме с нашите емоции. Първо, да освободим негативните емоции от миналия опит, пазени в клетките и органите на тялото. Второ, да се научим по-успешно да взаимодействаме с негативните емоции, когато възникват в живота ни. Чрез редовните медитации можем да направим крачка напред: да се научим да не се привързваме. Можем да действаме, а не да реагираме. Можем постоянно да възприемаме живота от гледна точка на вътрешната ни позиция и да видим нещата в перспектива.

 
1. Освобождаване на негативните емоции, съхранявани в клетъчната памет

а) Това може да се постигне с помощта на проста техника на визуализация, която е дадена в края на тази глава.

б) Има голям набор от достъпни оздравителни системи, които могат да помогнат на физическото тяло бързо и ефективно да осъществи това освобождаване, например кинесиология, хомеопатия и телесна хармония. За да се достигне изравняване и очистване на клетъчната структура и енергийните полета на тялото, може да се използват ред алтернативни терапевтични методики, които позволяват в течение на няколко часа да се достигне това, за което обикновено трябват години медитация.

в) Също можем да помолим нашето емоционално тяло по време на сън да бъде очистено о освободено от всички негативни убеждения и ограничаващи шаблони. Просто се настройте на Висшия си Аз и го помолете за това. Не се съмнявайте. Можете да помолите да ви се даде да разберете насън, че това е направено или обратно, че този процес не е фиксиран в съзнателната ви памет.

Чувствам, че всяка работа по емоционалното освобождение може да се свърши меко, постепенно и без травмиращи преживявания, освен ако вие не сте си ги пожелали. Не приемам убеждението, че „нищо не се постига без страдание и болка” и съм уверена, че всичко може да се постигне с доброта и любов, ако се настроим по подходящ начин.


2. Научете се успешно да взаимодействате с негативните емоции и болката

а) Разсейте негативните емоции с помощта на дишане, за да възстановите спокойствието на ума и емоциите. Дишайте дълбоко, фино, ритмично докато се успокоите.

б) Изразете чувствата си на човека, който ви е обидил, без да го нападате и после се обърнете към вътрешния си проблем, който е позволил вашия „бутон” да сработи по този начин. Помнете, че външната ситуация е само отражение на вътрешната ситуация. Ако вътре във вас нямаше проблем, вие не бихте реагирали. Добър показател за успешно свършена работа по освобождаване на емоциите е когато вече не реагирате така остро на подобна ситуация.

в) Поемете отговорност за това как мислите и как се чувствате. Чувствата винаги следват мислите и възприятието. Ако не ви се нрави как се чувствате, променете мислите си.

г) Отнасяйте се към себе си с одобрение и не чакайте одобрение от другите. Установете свои собствени стандарти за това какво относително е приемливо за вас и какво не. Всички ние имаме различни стандарти за това какво искаме в своя живот.

д) Засилете собствената си енергия, намирайки достъп до вътрешния си резервоар по време на медитация. Съединявайки се с божествената същност в себе си, ние се научаваме да обичаме, уважаваме и приемаме другите и ставаме източник на собственото си щастие. Гледайте вашето добро самочувствие да не зависи от другите.

е) Запомнете, че най-важната личност сте вие. Ако сте щастливи, то можете да общувате с другите позитивно и по-успешно да ги поддържате.

ж) Бъдете в час със своите физически и емоционални реакции – не отхвърляйте това, което чувствате. Ако потиснете нещо или заобиколите неразрешен емоционален проблем, - например, премълчите заради спокойствието, то това води до болест, язва на стомаха или дебелото черво, рак, проблеми със сърцето и други.

з) Разчоплете защо изпитвате болка или обида и я отпуснете.

и) Учете се да живеете всеки миг.

к) Бъдете готови за промени – единственото постоянно нещо във Вселената – това са промените.

л) Не отравяйте тялото си с вредни храни, мисли и емоции.

м) Дайте изход на съжденията си. Старайте се да имате само позитивни мисли и оценки за другите, а и за себе си.

н) Заменете мотивация, основана на страха с мотивация, основана на любовта.

Едно от най-мощните средства за изцеление на емоционалното тяло и следователно и на физическото тяло е прошката – прошка на себе си и на другите.

Много години практикувах медитация, редовно се занимавах и поддържах сравнително чиста диета. Благодарение на това ракът в моя черен дроб оставаше не много голям. Той беше пряк резултат от непреработен гняв. Макар и много да работех за "личностното си израстване”, с ребърдинг и други оздравителни средства, не можех или възможно е не желаех да простя, докато диагнозата и заплахата за живота не ме заставиха да направя това. Ортодоксалната медицина може да спаси живота, само ако ракът е открит достатъчно рано и изчистен оперативно. Но ние сме задължени като първа мярка да си изясним причините за възникването му и тях да отстраним, а не симптомите.


3. Медитацията като профилактично средство

Тази тема е по-подробно разгледана в главата, посветена на ползата от медитацията. Главната полза от медитацията е свързана с емоциите и непривързаността, които можем да развием в себе си така че да не се чувстваме повече зависими "от мислите на другите”. Тя ни дава възможност да бъдем отговорни за собственото си щастие надеждно и гарантирано, а също и лесно да установяваме откъде произтичат проблемите.

Крис Грискам в книгата си "Времето е илюзия” казва, че освен работата с минали животи, медитацията и повишаването на честотите на енергийните ни полета до висшите октави е най-могъщия метод за освобождаване от старите, негативни настройки и структури в тялото и клетъчната памет.

Овладяването на изкуството управление на емоционалното и менталното тела действително изисква дисциплина. След като толкова много години сме мислели, че сме безсилни по отношение на мислите си и последващите ги емоции просто защото обществото ни приучило на такава позиция, сега можем да проявим съзнание и да се научим на дисциплина в мисловния си процес. Един индийски гуру беше казал, че не може да разчитате на това, че див кон, който от самото си рождение се е носил по полетата (подобно на нашие необуздан ум), сега изведнъж ще влезе в обора при първото ви подсвирване.

Телевизията ни научи на мигновено получаване на информация, така че за много хора представлява трудност да прекарат част от времето си, потънали във вътрешно безмълвие, да дисциплинират и успокояват ума си. Розовите телесериали усилват привлекателността на жертвата, телеигрите – алчността, а новините – страха и негативността. Всичко е свързано с могъщи емоции, които се усилват на ниво подсъзнание в ежедневния ни живот. Но телевизията се явява и мощно комуникационно средство и ако правим правилен избор на предаванията, които гледаме, можем да контролираме постъпващата информация, извличайки максимална полза за себе си. Имаме власт да избираме начина си на възприятие, мислите си, реалността си и емоционалния си опит.

 
4. Определяне на свои стандарти

Наричам дадената по-долу техника и упражнение "позитивна асоциация на паметта”. Тя е предназначена за постигане на две неща. Първо, да се установи минимален стандарт какво е приемливо за вас в сферата на емоционалния опит. Второ, да се използва като средство за настройка на предстоящия ден, ако сте станали както се казва "с лице към възглавницата”. Техниката е проста, но много ефективна и затова могъща.


Духовен резонанс. Джасмухин - Глава 10
http://zahariada.blog.bg/drugi/2010/07/12/duhoven-rezonans-djasmuhin.575676

Папка: Джасмухин | Посещения: 1526 | Ченълинги
Контакт          3.145.163.58