Нумерология      Карма      Читалня      Ошо      Рецепти      Здраве      Луиз Хей    
   Астрология      Езотерика      Телепатия      Крион      Бог, Уолш      Чакри      Съновник      Психология      RSS

Бутон за дарения чрез PayPal



Лунни Възли
Хороскопи
Зодии
Натална
Синастрия
Съвместимост
Предсказателна
Ерогенни зони
Любов и Секс
Сексуалност
Еротика
Любовен Хороскоп
Тя и Той
Духовно Израстване


Начало  Регистрация  Вход


Ченълинги
Книги
Сентенции
Вампиризъм
Нумерология en
The Arcturians
Приказки
Супер Игри
Софтуер | Линкове
Музика | Филми
Благодарност
Игри | Таро
Отзиви


12:47
23.04.2024
Вторник
3.17.128.129


Онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0


 Пими ® » Читалня » Астрология


Разговори с Луцифер [66] Статии [201]
Матрицата 5 [55] Нумерология [28]
Астрология [31] Великият преход [110]
Кармична Астрология [13] Енергиен Вампиризъм [19]
Пламъци Близнаци [13] Карма и Подсъзнание [30]
Любовна тактика [13] Петър Дънов [4]
Джасмухин [8] Ангели и Архангели [15]
Дийпак Чопра [7] Сал Ракели [24]
Барбара Марчиняк [22] Екхарт Толе [9]
Учението на Абрахам [8] Пътят на душите [6]


Астрология и Чакри

Връзката между астрология и йога заслужава да бъде изследвана в много по-голяма степен, отколкото досега, и оценките, които й се дават, би следвало да са повече и по-ентусиазирани. Много аспекти на тази връзка тепърва очакват изясняването си и предоставят широко пространство и възможности за бъдещи проучвания и коментари.

ПОТОКЪТ НА ВСИЧКИ НЕЩА

Това, че в живота въобще е налице несекващ поток от събития и промени, е констатирано и разбрано от философите през различните столетия — както на Изток, така и на Запад.   Древните гърци са ни оставили израза панта рей: „всичко тече", а мъдреците на Индия използват понятието сешоара: „светът на ставането". Астролозите изследват този поток от събития и промени чрез движението на планетите и небесните тела в рамките на зодиака, през неговите знаци и домове
 (За пояснения на редица астрологични понятия в основни положения виж книгата „Планетите на любовта". издадена от „Хемус" през 1990 г. и най-сериозното пособие в тази област на български език. — Б. р.).

За астрологията човекът е подвластен на влиянието на планетите. Малцина нейни тълкуватели и представители разширяват сферата й и с изясняване на това, как тези влияния могат да се проецират ефективно в човешкия организъм. Лесно би могъл да се пренебрегне фактът, че всяко влияние е равностойно и на ефективно въздействие върху даден обект само при съответстваща му вибрация от негова страна. Без такава съвместна настройка не може да има нито връзка, нито влияние, а те стават ефективни именно чрез жизнените центрове или чакрите в жизнената система на човека.

"КАКТО ГОРЕ, ТАКА И ДОЛУ" Но не е ли едностранчиво разглеждането на въпроса за влияние само на небесните тела върху Човека? Не би ли било не по-малко вярно и обратното - енергийната система на Човека е в движение, а съвкупността му от чакри е точно съответствие на системата на вселената. Това е микрокосмосът на макрокосмоса. Може ли тогава да се твърди, че само едното влияе върху другото? Сигурно е по-вярно да се каже, че всяко е отражение на всяко. Външното и вътрешното, онова горе и това долу трябва да съжителстват в хармония и в действителността. Нима има горен край без долен или „вътре" без „отвън"? Така няма и микрокосмос без макрокосмос.

ЗОДИАКЪТ НА ЧАКРИТЕ

Нека проследим сега съответствието между външния или астрологичния зодиак и това, което можем да назовем вътрешен зодиак или зодиак на чакрите. Астрологичният зодиак се формира при взаимодействието на висшата тройка или трите първични енергии и нисшата четворка или четирите вторични енергии, както бе обяснено в една от предходните глави. Четирите нисши енергии, вече знаем, са елементите. Астролозите наричат трите първични енергии кардинална, подвижна и неподвижна. Всеки от четирите елемента е модифициран от някоя от трите първични енергии и следователно е в едно от три възможни състояния на вибрация. Така се получава разделяне на дванайсет в системата на вселената. Тези дванайсет деления на енергия имат по някаква основна характеристика, с чиито символи или знаци повечето хора са запознати.
В окултната анатомия на Човека, както видяхме, трите първични енергии са разположени в трите най-горни чакри. Четирите долни чакри са седалищата на четирите елемента. Подобно и във вселенския зодиак отделните елементи са модифицирани от една от трите първични енергии така, че са или в кардинално, или в подвижно, или в неподвижно състояние. И съгласно тази логическа последователност всеки знак на зодиака е резултат на отношение между две чакри в човешкия организъм - една от по-горните три на тройката и една от по-долните четири на четворката.
Нека вземем като пример знака Телец. Неподвижен, земен - неговите качества са действени в човешкия организъм именно при отношение между чакрата в гърлото от тройката и опашната чакра от четворката... Или Близнаци - подвижен, въздушен знак, при който откриваме отношение между челната чакра и тази при сърцето. Както в първия, така и във втория случай резултатът от въпросното отношение изразява съвсем категорично свойствата на двата знака, известни ни от астрологията.
Много страни, свързани с тази интересна тематика, изискват обаче по-задълбочени изследвания. Резултатите, до които ще доведат те, ще предоставят отговори на редица любопитни въпроси.

ЗНАЧЕНИЕ НА МОМЕНТА НА РАЖДАНЕТО

 Това значение се диктува от факта, че от момента на своето раждане ние се включваме в потока на ставане. Този поток е безспирен, а душите навлизат в него или се  въплътяват в нови тела в различни отрязъци от времето, чиито характерни белези и ще го определят в този живот с цел да се придобие опитът, необходим за еволюцията. Видяхме, че всяко преживяване следва логично от предишното; тъй като енергията тече с насоченост към своята следваща най полезна проява. Знанията по астрология могат да ни помогнат да предсказваме събитията, които предстоят във всяка инкарнация, при всяко поредно въплътяване, а също и в какъв момент ще станат по-нататъшните инкарнации и под какви знаци. Когато обаче говорим за знания по астрология, нямаме предвид само познаване на фактите, върху които се обляга тази наука, но и способността да се тълкува техният смисъл. Установяването на фактите, тяхното регистриране е важно, но много по-важно и по-голямо умение е да се интерпретира правилно значението им.

Папка: Астрология | Посещения: 3108 | Ченълинги
Контакт          3.17.128.129